سهم ارث مرد از زن، در فرض وجود و یا عدم وجود فرزند برای متوفی، تغییر کرده و کم و زیاد می شود. به این صورت که مرد، در فرض عدم وجود فرزند برای متوفی، یک دوم از ترکه و در فرض وجود فرزند، یک چهارم از ترکه را به ارث می برد. در فرض وجود وراث دیگر به جز فرزند نیز، مرد حصه ی مشخص خود را از ترکه به ارث می برد.
برای مشاوره سهم مرد از ارث زن
برای مشاوره سهم مرد از ارث زن
مرد از وراث طبقه اول بوده و همراه با سایر وراث، ارث می برد. نحوه محاسبه ارث مرد از زن به این صورت است که با وجود وراث دیگر و عدم وجود فرزند، مرد یک دوم از ترکه را به ارث برده، و در صورت وجود فرزند، مرد یک چهارم از ترکه را به ارث می برد. در واقع شوهر یکی از وراث اصلی بوده و در صورت وجود یا عدم وجود وارث دیگر، ارث خواهد برد.
اهمیت موضوع سهم مرد از ارث زن از آن جهت است که، ابتدا سهم ارث همسر محاسبه و از ترکه کسر خواهد شد، سپس سهم ارث باقی وراث داده می شود. در این صورت آگاهی از میزان سهم مرد از ارث زن، امری مهم تلقی شده و هرگونه شبه و ابهام نسبت به ترکه را از بین خواهد برد. همچنین تکلیف مابقی وراث با ماترک باقی مانده نسبت به سهم آنها مشخص می شود.
با توجه به اهمیت موضوع ارث مرد از زن و نحوه محاسبه آن، ما در این مقاله به بررسی کامل عناوینی چون، قانون جدید ارث مرد از زن و نحوه محاسبه سهم ارث شوهر از زن، پرداخته و به این پرسش که آیا مرد از زن ارث می برد؟ به تفصیل پاسخ می دهیم.
مطابق ماده 940 قانون مدنی، هر یک از زوجین در صورت وجود نکاح دائم، از یک دیگر ارث می برند. در واقع مرد به دلیل وجود سبب در ارث، از زن ارث برده و در صورت وجود وراث دیگر، این سهم ارث می تواند دچار نقصان شود. البته وجود هر یک از موانع ارث، می تواند مانع از دریافت ارث توسط مرد شده و این حق را ساقط کند.
در مورد قانون جدید ارث مرد از زن، باید گفت که هیچ قانون جدیدی مبنی بر سهم ارث مرد از زن به وجود نیامده، و هر آنچه در قانون مدنی آمده، مطابق با فقه و قواعد آمره تشکیل شده است؛ یعنی تغییر مواد قانونی که از قواعد آمره به دست آمده، امکان پذیر نیست. در واقع قانون جدید سهم الارث شوهر از زن وجود ندارد.
پس با توجه به وجود قوانین آمره در مسئله ارث، قانونگذار بر اساس ماده 940 قانون مدنی، تکلیف ارث مرد از زن را به صورت کاملا واضح مشخص کرده است. مرد با استناد به این ماده قانونی و با توجه به شرایط ذکر شده در آن می تواند اقدام به دریافت سهم ارث خود از همسر فوت شده نماید که در ادامه مقاله به تفصیل توضیح داده خواهد شد.
یکی از سوالاتی که همواره ذهن وراث متوفی را به خود مشغول کرده، این است که آیا مرد از زن ارث می برد؟ آیا مانعی بر سر راه ارث بری مرد از زن وجود دارد؟ این موانع چه بوده و سهم ارث مرد را دچار چه مشکلی می نماید؟ در این قسمت از مقاله به این سوالات پاسخ داده و مشخص می کنیم که مرد تحت چه شرایطی از زن ارث برده و تحت چه شرایطی ارث نمی برد.
ماده 864 قانون مدنی، به این نکته اشاره دارد که بعضی افراد به دلیل وجود قرابت سببی ارث می برند. با توجه به این ماده، مرد با همه طبقات و به دلیل وجود نسب از ماترک زن ارث می برد. همچنین در ماده 940 قانون مدنی، نیز به این نکته اشاره شده که، اگر میان مرد و زن نکاح دائم وجود داشته و با توجه به موانع ارث، از ارث ممنوع نشده باشند؛ از یکدیگر ارث می برند. همچنین زنده بودن هر یک از طرفین در زمان مرگ دیگری، یکی از دلایل مهم ارث بری محسوب می شود.
با توجه به توضیحات بالا، در پاسخ به سوال آیا مرد از زن ارث می برد؟ می توان گفت که بله ارث می برد، مگر در صورت وجود نکاح موقت و موانع ارث برای مرد. در صورت وجود هر یک از این دو شرط در ماده 940 قانون مدنی، مرد از دریافت ارث زن محروم و ممنوع شده و هیچ ارثی از ماترک، به وی تعلق نمی گیرد. موانع ارث شامل، قتل مورث، لعان، کفر، جنین بودن، ولد زنا، غایب مفقود الاثر می باشد.
در قسمت های قبل به توضیح قانون جدید سهم الارث شوهر پرداخته و به پرسش، آیا مرد از زن ارث می برد؛ پاسخ دادیم. با توجه به آنچه توضیح داده شد، در این قسمت به بررسی نحوه محاسبه سهم ارث شوهر از زن پرداخته و مشخص می کنیم که مرد به چه صورت و چه مقدار از ماترک زن را به ارث می برد. همچنین نحوه محاسبه ماترک را در فرض وجود فرزند و وراث دیگر برای متوفی توضیح خواهیم داد.
همانطور که گفته شد، مرد در صورت وجود عقد دائم و عدم وجود موانع ارث، از زن ارث می برد. نحوه محاسبه سهم ارث شوهر از زن به وجود وراث دیگر بستگی داشته و این مسئله می تواند سهم ارث مرد را دچار نقصان نماید. محاسبه سهم ارث مرد از زن در فرض وجود و یا عدم وجود وراث دیگر برای متوفی به شرح زیر است:
اگر مرد تنها وارث زن باشد؛ سهم مرد تمام ماترک می باشد. به این صورت که یک دوم از اموال بر اساس فرض بری به مرد تعلق گرفته و مابقی به او رد می شود.
اگر مرد همراه با پدر و مادر متوفی، از وراث باشند؛ سهم مرد از ماترک یک دوم خواهد بود.
اگر مرد همراه با فرزند یا فرزندان، از ورواث متوفی باشند؛ سهم مرد از ماترک یک چهارم خواهد بود.
با توجه به توضیحاتی که داده شد، مرد به دلیل فرض بر بودن ( مشخص بودن میزان سهم در قرآن ) حصه مشخصی از ماترک زن داشته و سهم وی ابتدا از ماترک کسر خواهد شد. این سهم ارث مشخص، با توجه به فرض آن و وجود وراث دیگر، یعنی فرزند برای متوفی، دچار نقصان می شود. این حصه مشخص در صورتی که هیچ مانعی بر سر راه ارث بری مرد وجود نداشته باشد، بدون مشکل به او ارث می رسد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ارث مرد از زن در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون ارث مرد از زن پاسخ دهند.
برای مشاوره سهم مرد از ارث زن
برای مشاوره سهم مرد از ارث زن
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©