دینا / آیین دادرسی / آیین دادرسی کیفری / ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی یعنی چه

ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی یعنی چه

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

دلیل ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی، این است که دادستان دادسرا ، پرونده را به دلیل کشف جرم و یا انجام تحقیقات مقدماتی در خصوص آن ، به شعبه بازپرسی ارجاع داده است که پیامک آن ، به مخاطب ارسال می شود . صدور این پیامک ، صرفا برای اطلاع رسانی بوده و نیازی به انجام اقدامات خاصی نیست ؛ مگر اینکه احضاریه دادگاه صادر شود .

 

رسیدگی به جرایم و مجازات ها ، بر اساس قانون مجازات اسلامی و همچنین تشریفاتی است که در قانون آیین دادرسی کیفری ، برای رسیدگی به جرم، مورد پیش بینی قرار گرفته است . بر این اساس ، نظام قضایی ایران ، برای رسیدگی به جرایم و صدور حکم به مجازات ، یک ساختار دو مرحله ای ، شامل دادسرا و نیز دادگاه های کیفری را مورد پیش بینی قرار داده است که رسیدگی به تحقیقات مقدماتی ، توسط دادسرا و صدور حکم ، توسط دادگاه های کیفری انجام می شود .

گاهی ، اشخاصی که پرونده های کیفری ای نزد مراجع قضایی دارند ، این پیامک را دریافت می کنند که پرونده شما به شعبه بازپرسی ارجاع شده است ؛ اما از دلیل ارسال چنین پیامکی ، اطلاع ندارند . به همین مناسبت ، پرداختن به این سوال ، ضروری است که دریافت پیامک ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی، یعنی چه و همچنین اینکه، دلیل ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی چیست .

برای پاسخ دادن به این سوالات ، در ادامه این مقاله ، به ترتیب این موضوعات را مورد بررسی قرار می دهیم که ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی یعنی چه ، پیامک ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی چیست و اینکه اقدامات پس از ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی، شامل چه مواردی است و پس از دریافت این پیامک ، چه اقداماتی باید انجام داد .

ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی یعنی چه

ساختار دادرسی کیفری در نظام حقوقی ایران ، دو مرحله ای است . به عبارت بهتر ، زمانی که یک جرم اتفاق می افتد ، ابتدا مرجعی تحت عنوان دادسرا ، اقدام به رسیدگی مقدماتی در خصوص این جرم می نماید و همچنین ، دادسرا ، کلیه اقداماتی که برای کشف جرم ضرورت دارد را با همکاری سایر مراجع از جمله کلانتری ، انجام می دهد . لذا می توان گفت که دادسرا ، با ریاست دادستان ، عهده دار حمایت و حفاظت از منافع عمومی جامعه می باشد .

اما این مرجع ، که عهده دار تحقیقات مقدماتی است ، علی الاصول نمی تواند قاضی ادعاهای خود باشد و به همین دلیل ، بعد از تکمیل تحقیقات لازم در خصوص جرم ، پرونده را به مرجع دیگری تحت عنوان دادگاه های کیفری ، ارسال یا ارجاع می نماید که قاضی دادگاه ، با عنایت به تحقیقات انجام شده توسط دادسرا و همچنین دفاعیات متهم و همچنین شاکی ، تصمیم لازم را اتخاذ نموده و حکم قطعی صادر نماید .

اما نکته مهمی که در این خصوص وجود دارد ، آن است که دادسرا ، به عنوان مرجع تحقیقات مقدماتی ، به طور خلاصه ، از سه رکن مهم برخوردار است که بر اساس آن ، می توان گفت مقامات دادسرا شامل دادستان ، بازپرس و دادیار می باشد . دادسرا ، با ریاست دادستان ، وظایف قانونی خود را انجام می دهد ؛ اما هر دادستان ، برای انجام وظایف قانونی ، به تعداد لازم ، بازپرس و دادیار نیز در اختیار دارد .

لذا برای پاسخ دادن به این سوال که ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی یعنی چه ، نخست باید در مورد بازپرس و وظایف او توضیحاتی ارائه نماییم . به طور کلی ، بازپرس پرونده ، شخصی است که در دادسرا و زیر نظر دادستان ، مشغول تحقیقات مقدماتی در خصوص جرم می باشد و اگر دادستان ، پرونده ای به وی ارجاع کند ، مکلف به رسیدگی است . از جمله اینکه ، بازپرس های دادسرا ، می بایست دلایل و مدارک مربوط به جرم را به صورت دقیق و کامل بررسی نموده و گزارش آن را ارائه نمایند .

اما نکته مهمی که در خصوص ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی وجود دارد ، آن است که علاوه بر بازپرس ، در دادسرا مقامات دیگری مثل دادیاران نیز فعالیت می کنند که عمده اقدامات دادیاران نیز ناظر بر کشف جرم و تحقیقات مقدماتی در خصوص جرایم می باشد ؛ اما زمانی که پیامک ارجاع پرونده به بازپرسی ، برای فرد صادر می شود ، در اغلب موارد ، دلیل ارسال این پیامک ، آن است که جرم ارتکابی ، از اهمیت بالاتری برخوردار بوده و به همین دلیل ، دادستان ، پرونده را به شعبه بازپرسی ارجاع کرده است .

دلیل این ادعا ، آن است که بر اساس قانون آیین دادرسی کیفری ، جرایمی که مجازات آن ها ، سلب حیات یا اعدام است ، جرایمی که مجازات آن ها حبس ابد است، جرایم سیاسی و مطبوعاتی ، جرایمی که مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر دارند ، جرایمی که مجازات قطع عضو دارند و نیز جرایم عمدی علیه تمامیت جسمانی دیگران که مجازات آن ، نصف دیه کامل یا بیشتر است ، الزاما بایستی توسط بازپرس ، مورد رسیدگی مقدماتی قرار گیرند و شعب دادیاری ، نمی توانند در این موارد دخالت کنند .

بنابراین ، در یک مفهوم کلی ، می توان گفت که بازپرس دادسرا ، صلاحیت عام، جهت رسیدگی به کلیه جرایم و مجازات های ذکر شده در قانون را دارد ؛ اما صلاحیت دادیار ، به عنوان یکی دیگر از مقامات دادسرا ، شامل موارد ذکر شده در بالا نمی شود . لذا ، اگر پیامک ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی صادر شد ، به این معنا است که دادستان ، پرونده را برای انجام تحقیقات بیشتر ، به بازپرس ارجاع داده است .

لذا به دلیل اینکه معمولا جرایم با اهمیت کمتر ، به دلیل کمبود بازپرس پرونده در دادسرا ها، به دادیاری ارجاع می شوند ، ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی ، می تواند ناظر بر اهمیت جرم ارتکابی باشد . پیشنهاد می شود برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص ، مقاله زیر را نیز مطالعه نمایید .

پیامک ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی

در قسمت قبل ، به توضیح اینکه ارجاع پرونده به بازپرسی چیست ، پرداخته و همانطور که بیان شد ، ارجاع پرونده به بازپرسی ، یکی از مراحل رسیدگی به جرم در دادسرا می باشد و دلیل ارجاع به بازپرسی ، تکمیل تحقیقات مقدماتی است . اما سوالی که در این خصوص ممکن است مطرح شود ، آن است که پیامک ارجاع پرونده به بازپرسی چیست ؟ بسیاری از اشخاصی که پیامک ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی را دریافت می کنند ، در خصوص جزییات آن اطلاعات کافی ندارند . لذا در این قسمت ، توضیحاتی در خصوص دلیل ارسال و دریافت این پیامک ، ارائه می نماییم .

از زمانی که سامانه عدل ایران ایجاد شده است ، هر یک از اصحاب دعوی می توانند جزییات کامل در خصوص روند کار پرونده خود را از طریق این سامانه ، مشاهده نمایند ؛ بدون اینکه نیاز باشد که به صورت حضوری ، به شعب دادگاه ها مراجعه کنند . به عنوان مثال ، کلیه ابلاغیه ها ، اخطاریه و احضاریه های دادگاه ، رای صادر شده توسط قاضی و مواردی از این قبیل ، به سادگی از طریق مراجعه به سامانه ثنا ، قابل مشاهده است .

در همین ارتباط ، اشخاصی که پرونده های کیفری در مراجع قضایی دارند ، پیامک هایی با مضمون ارجاع پرونده به شعبه دادیاری و نیز پیامک ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی دریافت می کنند که در جریان نحوه رسیدگی به دعوا ، توسط دادسرا قرار گیرند و اطلاع پیدا کنند که شکواییه آنها ، در چه مرحله ای از رسیدگی قرار دارد .

بنابراین ، زمانی که پیامک ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی ارسال می شود ، به این معناست که پرونده ، برای تکمیل تحقیقات لازم ، به بازپرس پرونده ارجاع شده است و در طی روزهای آتی ، ممکن است که از طرفین دعوا ( شاکی و متشاکی ) خواسته شود که برای ادای توضیحات بیشتر و یا پاسخ به سوالات ، در دادسرا و یا شعبه بازپرسی رسیدگی کننده ، حاضر شوند ؛ اما در هر صورت ، بازپرس پرونده ، به جز صلاحیت رسیدگی مقدماتی ، صلاحیت صدور حکم به مجازات ندارد .

به عبارت دیگر ، بازپرس پرونده ، بعد از اینکه تحقیقات خود را به صورت کامل انجام داد ، نتیجه رسیدگی را در قالب یکی از انواع قرار نهایی دادسرا ، صادر می کند که این قرار نهایی ، عمدتا به دو صورت است : یا قرار جلب به دادرسی است که به معنای ارجاع پرونده از بازپرسی، به دادگاه کیفری برای صدور رای است و یا قرار منع تعقیب است که به معنای آن است که از نظر بازپرس ، عمل انجام شده ، واجد وصف مجرمانه نبوده و یا اینکه اصلا متهم ، چنین عملی را انجام نداده است .

اقدامات پس از ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی

در قسمت های قبل ، معنای ارجاع شدن پرونده به شعبه بازپرسی و دلیل ارجاع پرونده به بازپرسی را بررسی نموده و همچنین ، دلیل ارسال پیامک پرونده شما به شعبه بازپرسی صادر شد را توضیح داده ایم . اما ممکن است که این سوال نیز مطرح شود که پس از دریافت پیامک ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی ، چه اقداماتی را باید انجام داد ؟

همانطور که در قسمت های قبل هم اشاره شد ، ارسال پیامک ارجاع پرونده به بازپرسی ، صرفا به این منظور است که شاکی و متشاکی از این موضوع مطلع شوند که پرونده کیفری آن ها در چه مرحله ای از رسیدگی قرار دارد و اگر این پیامک را دریافت کردند ، اصولا نیازی به انجام اقدامات خاصی برای پیگیری پرونده در دادسرا وجود ندارد ؛ مگر اینکه پس از آن ، پیامک احضاریه دادگاه یا دادسرا برای آنها ارسال شده و ساعت و زمان حضور در شعبه بازپرسی ، به اطلاع ایشان برسد .

اما سوال مهمی که بعضا توسط افراد مطرح می شود ، آن است که پرونده کیفری آن ها ، قبلا به نحوی تعیین تکلیف شده است ولی با این حال ، باز هم پیامک ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی برای آن ها ارسال شده است . در این حالت ، دلیل ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی چیست ؟ همینطور اینکه ، پس از دریافت پیامک ارجاع پرونده به بازپرسی، باید چه اقداماتی را انجام داد ؟

به عنوان نمونه ، ممکن است که قبلا ، شاکی و متشاکی ، با مراجعه به شورای حل اختلاف ، اختلافات کیفری خود را برطرف کرده باشند و به اصطلاح ، گذشت شاکی انجام گرفته باشد . در چنین مواردی نیز اصولا جای نگرانی وجود ندارد و پرونده ، با ارجاع به شعبه بازپرسی ، به دلیل گذشت یا رضایت شاکی ، مختومه خواهد شد و ارجاع به شعبه بازپرسی در چنین مواردی ، به دلیل به گردش افتادن دوباره پرونده نمی باشد . البته این موضوع ، مختص جرایم قابل گذشت است .

اما در صورتی که جرم ، از نوع جرم غیر قابل گذشت بوده و جنبه عمومی داشته باشد ، حتی پس از گذشت شاکی ، مثلا در کلانتری یا در شورای حل اختلاف ، ممکن است که باز هم ابلاغیه دادسرا برای فرد ارسال شود و از وی خواسته شود تا در شعبه بازپرسی ، حاضر شده و در خصوص جنبه عمومی جرم ، تحقیقات توسط بازپرس تکمیل گردد . لذا اگر جرم ، جنبه عمومی نیز داشته باشد ، حتی در صورت گذشت شاکی از جنبه خصوصی جرم ، ممکن است که باز هم پرونده ، به دلیل جنبه عمومی جرم ، به بازپرسی ارجاع شود ؛ مثل جرم سرقت که هم جنبه خصوصی و هم جنبه عمومی دارد .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی در کانال تلگرام آیین دادرسی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون ارجاع پرونده به شعبه بازپرسی پاسخ دهند .