برای مشاوره مسئول پرداخت دیه
برای مشاوره مسئول پرداخت دیه
دیه یک مجازات اصلی است که در قانون برای مجازات افرادی در نظر گرفته شده است که به جان دیگری صدمه ایی وارد کرده اند . بلاترین دیه مربوط به دیه کامل دیه انسان است که ابتدای هر سال توسط رئیس قوه قضاییه اعلام می شود . مقدار دیه برای صدمه به هر عضو از بدن در قانون مشخص شده است که با توجه به دیه کامل تعریف می شود برای مثال دیه شکستن ترقوه ، در صورتی که درمان نشود ، نصف دیه کامل است . با این وجود برای برخی از اعضای بدن دیه تعیین نشده است که این مقدار توسط قاضی با توجه به نظر پزشکی قانونی معین می شود که به آن ارش می گویند . وقتی قاضی در حکم دادگاه مرتکب را به مجازات دیه محکوم کرد ، فرد مسئول باید در مهلت مقرر قانونی پرداخت دیه ، مقدار آن را به دریافت کننده دیه بپردازد . در غیر این صورت می توان از او بابت عدم پرداخت مبلغ دیه ، شکایت کرد . حال باید بدانیم چه کسی باید مقدار دیه را بپردازد ؟ آیا این وظیفه همیشه بر عهده مرتکب جرم است ؟ با توجه به آنچه گفته شد در این مقاله به بررسی مسئول پرداخت دیه از جمله مرتکب ، عاقله ، بیت المال می پردازیم .
وقتی جرمی رخ می دهد اولین کسی که مسئول جبران خسارات آن جرم و تنبیه شدن بابت آن است ، خود مرتکب است . این موضوع درباره محکومین به پرداخت دیه در ماده 462 به این صورت آمده است که : " دیه جنایت عمدی و شبه عمدی بر عهده خود مرتکب است " . بنابراین با توجه به این ماده اولین مسئول پرداخت دیه ، خود مرتکب است .
لازم به ذکر است که مبلغ دیه را هر سال قوه قضاییه اعلام می کند . این دیه برای ماه های عادی و غیر حرام است ولی در ماه های حرام ، دیه تغلیظ می شود که ناشی از محاسبه دیه در ماه حرام است .
بر اساس ماده 468 قانون مجازات اسلامی ، " عاقله عبارت از پدر، پسر و بستگان ذکور نسبی پدر و مادری یا پدری به ترتیب طبقات ارث است. همه کسانی که در زمان فوت می توانند ارث ببرند به صورت مساوی مکلف به پرداخت دیه می باشند." بنابراین عاقله ، خویشاوندان مردی هستند که از ارتباط آنها با مرتکب از طریق مادر آنها نیست ( مثلا برادری که فرزند مادر است یا دایی عاقله محسوب نمی شوند ) . بر اساس قانون عاقله در مواردی مسئول پرداخت دیه است . مسئولیت عاقله در پرداخت دیه مربوط به 4 مورد زیر است :
جنایات خطای محض
فرار متهم در قتل عمدی
مرگ متهم در قتل عمدی و
جنایات شخص نابالغ یا دیوانه است .
البته عاقله در صورتی مسئول پرداخت دیه است که عاقل و بالغ باشد ، تمکن مالی داشته باشد و نسبتش با مرتکب مشروع باشد . در این مورد فرقی بین دیه قتل و دیه اعضای بدن وجود ندارد .
برای مطالعه بیشتر روی مسئولیت عاقله در پرداخت دیه کلیک کنید .
آخرین مورد مسئولیت پرداخت دیه با اوست ، بیت المال است . در ماده 479 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392 آمده است که : " در صورتی که مرتکب دارای عاقله نباشد یا عاقله او به دلیل عدم تمکن مالی نتواند دیه را بر اساس نحوه واریز دیه،در مهلت مقرر بپردازد ، دیه توسط مرتکب و در صورت عدم تمکن از بیت المال پرداخت می شود. در این مورد فرقی بین دیه نفس و غیر آن نیست " . بنابراین در صورتی که خود مرتکب نتواند دیه را بپردازد و عاقله ای هم نداشته باشد ، و اگر عاقله دارد تمکن مالی نداشته باشد ، بیت المال مسئول پرداخت دیه است . بنابراین اگر عاقله تمکن مالی داشه باشند ولی دیه را نپردازند ، منجر به پرداخت دیه از طرف بیت المال نخواهد شد .
برای مطالعه بیشتر موارد پرداخت دیه از طرف بین المال کلیک کنید .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مسئول پرداخت دیه ، به کانال تلگرام حقوق کیفری مراجعه نمایید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مسئول پرداخت دیه پاسخ دهند .
برای مشاوره مسئول پرداخت دیه
برای مشاوره مسئول پرداخت دیه
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©