حضانت فرزند در طلاق توافقی، کاملا بسته به توافقات طرفین است اما در صورت اختلاف، باید به قانون رجوع کرده و از محکمه بخواهند، در این باره، تعیین تکلیف کند. بر اساس قانون، در طلاق توافقی یا سایر موارد، تا 7 سالگی فرزندان، اولویت حضانت، با مادر و پس از آن، تا 9 سالگی دختر و 15 سالگی پسر، پدر اولویت دارد، مگر مصلحت طفل، امر دیگری را ایجاب کند.
برای مشاوره وضعیت حضانت فرزند در طلاق توافقی
برای مشاوره وضعیت حضانت فرزند در طلاق توافقی
حضانت به لحاظ عرفی، به معنای نگهداری کودک و حمایت جسمی و عاطفی از او، توسط اشخاصی است که بصورت قانونی وظیفه انجام این امر را دارند. قانون مدنی، حضانت فرزندان را هم حق والدین می داند و هم تکلیف آنان و به همین دلیل، هیچ کدام از آن ها، حق ندارد در مدتی که حضانت طفل بر عهده او می باشد، از نگهداری کودک امتناع کند.
از آنجا که در طلاق توافقی، زوجین پس از جدایی، نمی توانند هم زمان باهم، اقدام به نگهداری فرزندان مشترک نمایند و با این چالش روبرو هستند که نگهداری فرزند مشترک در طلاق توافقی، با کدام والد باشد، قانونگذار، قواعد ویژه ای را در خصوص حق حضانت در طلاق توافقی، مورد پیش بینی قرار داده است و تنها، در این شرایط خواهد بود که پدر یا مادر، می تواند، حضانت فرزند در طلاق توافقی را بر عهده داشته باشد.
از این رو، در مقاله به بررسی حضانت فرزند در طلاق توافقی، پیرامون حق حضانت فرزند دختر و پسر، در این نوع از انواع طلاق، پرداخته شده است، و به این نکته اشاره شده که شرایط طلاق توافقی با بودن بچه و شرایط حضانت فرزند، در این طلاق، بعد از ازدواج مادر، چگونه می باشد.
حضانت فرزندان در طلاق توافقی با کیست؟ این پرسش اغلب زوجینی است که به واسطه طلاق توافقی، از یکدیگر، متارکه نموده و نتوانسته اند در خصوص حضانت فرزندان مشترک، به توافق برسند. لذا در این بخش، به بررسی پرسش مطروحه پیرامون وضعیت حق حضانت در طلاق توافقی پرداخته شده است.
تعیین حضانت فرزند در طلاق توافقی، در ابتدا بر عهده خود زوجین بوده و می توانند ضمن توافقات طلاق، پیرامون حق حضانت در طلاق توافقی نیز تعیین تکلیف کنند. اما، در شرایطی که زوجین، هیچگونه توافقی در خصوص این موضوع ندارند، این مهم؛ بر عهده دادگاه خانواده خواهد بود.
به طور کلی، قانون گذار، در حق حضانت فرزند، تا 7 سالگی مادر را در اولویت و پس از آن، برای دختران تا 9 سالگی و پسر تا 15 سالگی، پدر را در اولویت می داند که البته، در صورت بروز اختلاف در این زمینه یا در شرایطی که مصلحت طفل، چیزی دیگری را ایجاب کند، بحث سن، مطرح نبوده و قاضی، با تاکید بر مصلحت طفل، حضانت را به والدی خواهد داد که مصلحت طفل ایجاب کند و مساله حق حضانت در طلاق توافقی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و مطابق همین روال، عمل خواهد شد.
همانگونه که گفته شد، مفهوم و ماهیت حضانت فرزندان، ناظر بر حمایت جسمی و عاطفی از کودک است و به همین دلیل، قانونگذار برای دختر، تا نه سال و برای پسر تا پانزده سال، حضانت به معنای اخص را در نظر گرفته است. بعد از اینکه فرزند دختر و پسر به این سن برسند، دیگر حضانت در خصوص آن ها معنا ندارد و از تحت حضانت خاص والدین خود، خارج می شوند.
حضانت فرزند دختر در طلاق توافقی نیز مستثنی از این قاعده نیست. یعنی، در صورت عدم توافق والدین بر حق حضانت فرزند در طلاق توافقی، به طور معمول، دختر تا 7 سالگی، با مادر و پس از آن، تا 9 سالگی، با پدر زندگی خواهد کرد، مگر اینکه مصحت طفل، به گونه ای دیگر ایجاب کند.
پس از رسیدن به سن 9 سالگی، خود دختر است که تصمیم می گیرد، قصد زندگی با کدام والد را داشته و می خواهد با کدام یک از والدین، زندگی کند. شایان ذکر است، بعد از خروج فرزندان از سن حضانت خاص، آن ها همچنان تا 18 سالگی، نیاز به سرپرست داشته و تحت ولایت پدر و جد پدری خود، قرار خواهند داشت.
در قسمت قبلی مقاله، در خصوص حق حضانت فرزند دختر در طلاق توافقی، صحبت شد و به این نکته اشاره شد که وضعیت حضانت فرزند دختر، به چه شکل خواهد بود. در این بخش، حضانت فرزند پسر در طلاق توافقی مورد بررسی قرار گرفته است.
چنانچه زوجینی که فرزند پسر دارند، قصد داشته باشند به طلاق توافقی، از یکدیگر، جدا شوند، باید ابتدا، در خصوص وضعیت حضانت فرزند، تعیین تکلیف کرده و به توافق برسند. در صورت عدم توافق، شرایط و تعیین وضعیت حق حضانت فرزند پسر در طلاق توافقی، باید با مراجعه به قانون و با رای دادگاه صورت گیرد.
به طور کلی، قانون گذار، تا 7 سالگی مادر را برای حضانت فرزند پسر، در اولویت دانسته و پس از آن، تا 15 سالگی، پدر را اما، رعایت و پایبندی به این بازه سنی، الزامی نیست چرا که قانون گذار، مصلحت طفل را بر هر چیزی ارجح می داند و در نهایت، هر آنچه مصلحت طفل ایجاب نماید، ملاک تصمیم حضانت فرزند پسر در طلاق توافقی خواهد بود. بعد از بازه سنی 15 سالگی، خود پسر، می تواند تصمیم بگیرد که با کدام والدین، زندگی کند.
طلاق توافقی، طلاقی است که در آن، مرد، با دریافت فدیه (مالی که می تواند، معادل، بیشتر یا کمتر از مهر باشد) از سوی زن، پس از تنظیم توافقنامه طلاق، به طلاق رضایت می دهد و بدین ترتیب، بعد از ثبت دادخواست طلاق، بررسی توافقات زن و مرد و احراز وجود شرایط طلاق در دادگاه، محکمه، اقدام به صدور گواهی عدم امکان سازش نموده و سپس، زوجین، می توانند، با مراجعه به دفترخانه و پس از جاری شدن صیغه طلاق، از یکدیگر، جدا شوند.
شرایط طلاق توافقی با بچه، تفاوتی با انجام این طلاق، بدون داشتن فرزند، نداشته و تمامی مراحل فوق الذکر، باید توسط زوجین، طی شود. تنها مساله مطرح در طلاق توافقی با بچه، تعیین تکلیف در خصوص حق حضانت فرزند در طلاق توافقی و نفقه او است.
با این توضیح که زوجین، باید در خصوص اینکه حضانت فرزند در طلاق توافقی، با کدام والدین باشد و دیگری، از چند روز حق ملاقات، بهره مند گردد، همچنین، درباره میزان و موعد پرداخت نفقه فرزندان، با یکدیگر، توافق کنند و از دادگاه بخواهند که توافقات آن ها در این باره را در متن گواهی عدم امکان سازش، مندرج نماید.
شایان ذکر است، در صورت عدم توافق والدین در طلاق توافقی در خصوص حق حضانت فرزند یا فرزندان مشترک، هر یک از زن و مرد، باید اقدام به ثبت دادخواست در خصوص حضانت فرزند نموده و منتظر رسیدگی و صدور رای محکمه در این خصوص، بماند تا وضعیت حق حضانت فرزند در طلاق توافقی، مشخص گردد.
وضعیت حضانت فرزند در صورت ازدواج مجدد مادر بعد از طلاق توافقی، پرسشی است که از سوی زنان مطلقه به این نوع از انواع طلاق، مطرح می گردد. لذا، در این بخش، به بررسی حق حضانت فرزند در طلاق توافقی بعد از ازدواج مادر، پرداخته خواهد شد.
قانون گذار، در قانون مدنی، ازدواج مادر را از موارد سلب حضانت دانسته و با در نظر گرفتن ماده 1170 قانون مدنی که به این امر، تصریح می کند، باید گفت، در صورت ازدواج مادری که حق حضانت فرزند با او است، حضانت از وی، سلب خواهد شد.
اما، از آنجا که ماده 1169 قانون مدنی و ماده 45 قانون حمایت از خانواده، مصلحت طفل را بر هر چیزی اولویت می داند، باید گفت، در شرایطی که مادر، بعد از طلاق توافقی، ازدواج کند، اگر اثبات شود که ازدواج او و شخصی که وی با او، اقدام به انعقاد عقد کرده، مصلحت فرزندان را تهدید نخواهد کرد و بلکه، به مصلحت طفل بوده که با مادر زندگی کند، حق حضانت، همچنان برای مادر باقی خواهد ماند و از او، سلب حضانت نخواهد شد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد حضانت فرزند در طلاق توافقی در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون حضانت فرزند در طلاق توافقی پاسخ دهند.
برای مشاوره وضعیت حضانت فرزند در طلاق توافقی
برای مشاوره وضعیت حضانت فرزند در طلاق توافقی
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©