دینا / کیفری / قتل / مبلغ دیه کامل انسان

مبلغ دیه کامل انسان

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

دیه ، مجازاتی است که بر مجرمین جنایات علیه تمامیت جسمانی ، اعمال می شود . مبلغی که باید به عنوان دیه جرم ، پرداخت شود ، در سال 1403 نیز ، مانند سایر سال ها ، توسط رئیس قوه قضاییه ، اعلام می گردد . مبلغ دیه کامل انسان، در سال ۱۴۰۳، در ماه های غیر حرام ، 1 میلیارد و 200 میلیون تومان​ و در ماه های حرام ، 1 میلیارد و 600 میلیون تومان می باشد .

 

احکام مربوط به دیه ، با توجه به شرع مقدس ، در قانون ، مشخص شده است . در واقع ، دیه ، نوعی از مجازات است که گاهی مجازات اصلی جرم ارتکابی محسوب می شود و آن ، عبارت است از جنایات غیر عمدی و در جنایات عمدی ، مواقعی که امکان اجرای قصاص ، وجود ندارد ، مجازات دیه اعمال می شود . احکام دیه ، در زمان های خاص و در رابطه با مردان و زنان متفاوت است .

 

یکی از انواع دیه ، دیه کامل انسان است که اصولا مبلغ آن ، در ابتدای هر سال ، توسط قوه قضاییه ، اعلام می شود . از آنجا که مبلغ دیه کامل انسان ، مبنای محاسبه دیه عضو ، جراحت و منافع اعضا نیز قرار می گیرد ، بنابراین لازم است ابتدا ، در مورد نرخ دیه کامل انسان ، کسب اطلاع نمود.

 

از این رو ، در این مقاله به این پرسش ها ، پاسخ می دهیم که اولا ، دیه چیست و مبلغ دیه کامل انسان در سال 1403 چقدر است ؟ و سپس ، نکاتی درباره نحوه تعیین و محاسبه دیه در سال ۱۴۰۳ ارائه خواهیم داد و مبلغ و میزان آن را در سال های اخیر را در قالب یک جدول ، ترسیم خواهیم کرد و در آخر هم ، به احکام خاص مربوط به دیه زنان و دیه مردان خواهیم پرداخت. 

تعریف دیه چیست

برای پاسخ به سوال دیه انسان کامل ، در سال ۱۴۰۳ چقدر است ، باید بدانیم ، یکی از مهم ترین مجازات هایی که برای برخی از جرایم ، در قانون مجازات اسلامی ، در نظر گرفته شده ، دیه می باشد .  دیه در ماده 448 قانون مجازات اسلامی ، تعریف شده است که بر اساس ماده مذکور : " دیه مقدر ، مال معینی است که در شرع مقدس ، به سبب جنایت غیر عمدی بر نفس ، عضو ، یا منفعت ، یا جنایت عمدی ، در مواردی که به هر جهتی ، قصاص ندارد ، مقرر شده است " .

 

دریافت کارت اهدای اعضا، یکی از راه هایی است که افراد، به واسطه آن، می توانند، بعد از فوت، اقدام به اهدای اعضای بدن خود نمایند.

 

دیه ۱۴۰۳ در صورتی که ، برای قتل ، تعیین شود ، دیه نفس و در صورتی که برای آسیب به اعضای بدن ( جرح ) تعیین گردد ، دیه اعضا است که این مبلغ ، به حکم شرع و با توجه به مبلغی که رئیس قوه قضائیه ، هر سال اعلام می کند ، تعیین شده و مجرم باید آن را به شخص بزه دیده و یا به ورثه او بپردازد .

 

دیه 1403، در جنایات غیر عمدی و در جنایات عمدی ، در شرایطی که مرتکب جرم عمدی را به دلایلی ، نتوان قصاص نمود ، پرداخت می شود . همچنین ، گاهی ممکن است ، حکم قصاص برای جرمی ، صادر شده باشد ، اما ، خود بزه دیده و یا اولیای دم وی ، به دریافت دیه به جای قصاص ، رضایت دهند .

نحوه تعیین مبلغ و قیمت دیه ۱۴۰۳

در قسمت قبل ، به توضیح کامل در مورد مفهوم دیه و موارد پرداخت آن ، پرداختیم . با این حال ، گاهی این سوال ، مطرح می شود که نحوه تعیین مبلغ دیه ای که باید توسط مجرم ، پرداخت شود ، به چه صورت است ؟ در این بخش ، به بررسی این مطلب ، خواهیم پرداخت .

 

 مبلغ و نرخ قیمت دیه  ، در هر سال با سال قبل ، تفاوت دارد و طور کلی ، نرخ دیه ، در ابتدای هر سال ، توسط رئیس قوه قضاییه ، اعلام می شود که این مبلغ و نرخ قیمت ، با توجه به نرخ تورمی است که همه ساله ، توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ، اعلام می گردد . ماده 549 قانون مجازات اسلامی نیز به این نکته تصریح کرده است : "موارد دیه نفس ، همان است که در مقررات شرع تعیین شده است و میزان آن ، در ابتدای هر سال ، توسط رئیس قوه قضائیه ، به تفصیل ، بر اساس نظر مقام رهبری ، تعیین و اعلام می شود. "

 

با توجه به نکته ذکر شده ، می توان گفت ، پس از اینکه مبلغ و نرخ قیمت دیه ، برای هر سال توسط قوه قضاییه ، اعلام شد ، تمامی اشخاصی که مکلف به پرداخت دیه شده اند ، باید به همان مقدار نرخ دیه تعیین شده ، دیه بپردازند . طبق نظریه مشورتی اداره حقوقی قوه قضائیه، اگر جرمی که منجر به پرداخت دیه شده ، در طی سال های قبل ، به وقوع پیوسته باشد ، دیه پرداختی ، باید به نرخ روز باشد .

نرخ دیه کامل انسان در سال های مختلف

همانگونه که در قسمت قبل ، ذکر گردید ، نرخ قیمت دیه هر سال ، با سال قبل ، تفاوت داشته و به اندازه ای ، افزایش می یابد . به همین مناسبت ، در ادامه این مطلب قصد داریم ، نرخ و مبلغ دیه کامل انسان در سال 1403 و ماقبل را مورد بررسی ، قرار داده و پاسخ به این سوال که ، مبلغ دیه کامل انسان در سال ۱۴۰۳چقدر است ، را بیابیم .

 

بر اساس قانون مجازات اسلامی ، اگر در ماه های حرام ( ماه های محرم ، رجب ، ذی الحجه و ذی القعده ) قتلی رخ داده و منجر به فوت شخص ، شده باشد و حکم پرداخت دیه نفس ، از سوی دادگاه ، صادر شده باشد ، میزان و مبلغ دیه ، تا اندازه یک سوم نرخ قیمت دیه کامل ، افزایش خواهد یافت که این امر ، تحت عنوان تغلیظ دیه ، شناخته می شود . جدول دیه در سال ۱۴۰۳ و سال های ما قبل به شرح زیر است:

 

سال مبلغ دیه در ماه های غیر حرام مبلغ دیه در ماه های حرام
1389 45 میلیون تومان 60 میلیون تومان
1390 67 میلیون تومان 90 میلیون تومان
1391 94 میلیون تومان 125.3 میلیون تومان
1392 113 میلیون تومان 150.6 میلیون تومان
1393 150 میلیون تومان 200 میلیون تومان
1394 165 میلیون تومان 220 میلیون تومان
1395 190 میلیون تومان 253 میلیون تومان
1396 210 میلیون تومان 280 میلیون تومان
1397 231 میلیون تومان 308 میلیون تومان
1398 270 میلیون تومان 360 میلیون تومان
1399 330 میلیون تومان 440 میلیون تومان
1400 480 میلیون تومان 640 میلیون تومان
1401 600 میلیون تومان 800 میلیون تومان
1402 900 میلیون تومان 1 میلیارد و 200 تومان
1403 1 میلیارد و 200 میلیون تومان 1 میلیارد و 600 میلیون تومان

                 

همانطور که گفته شد ، محاسبه دیه در ماه های حرام ، قواعد خاص خود را دارد . پیشنهاد می شود برای اطلاع از نحوه محاسبه دیه ، در ماه های حرام ، مقاله زیر را مطالعه نمایید .           

 

دیه کامل زن در سال 1403

در پاسخ به سوال دیه انسان کامل ، در سال ۱۴۰۳ چقدر است ، باید بدانیم ،ماده 550 قانون مجازات اسلامی ، در مورد دیه 1403 زنان ، مقرر داشته : " دیه قتل زن ، نصف دیه مرد است " همچنین ، مقنن ، در ماده 560 قانون مذکور ،  به این نکته ، اشاره می کند که : " دیه زن و مرد ، در اعضاء و منافع ، تا کمتر از ثلث دیه کامل مرد ، یکسان است و چنانچه ، ثلث یا بیشتر شود ، دیه زن به نصف ، تقلیل می یابد. " 

 

مقصود این دو ماده ، این است که در صورتی که ، دیه خسارات بدنی وارد شده ، کمتر از یک سوم دیه کامل مرد باشد ، دیه زن ، معادل دیه مرد  بوده و در صورتی که ، این خسارات ، بیشتر یک سوم آن مقدار باشد، دیه زن ، نصف دیه مرد است و مجرم ، باید به این ترتیب ، دیه را به مجنی علیه ، پرداخت کند .

 

در سال هزار و سیصد و نود و هشت ، دیوان عالی ، رای وحدت رویه ای صادر کرد که طبق آن ، دیه برابر برای زن و مرد قرار داده شده است . اما مجرم ، باید نصف دیه مرد را به او بپردازد و ما به تفاوت آن را باید صندوق تامین خسارت های بدنی ، پرداخت کند ، متن این رای ، به شرح زیر است:

 

با عنایت به مفاد ماده 289 قانون مجازات اسلامی ، در نحوه تقسیم‌ بندی جنایات علیه نفس یا عضو یا منفعت و عمومیت «مقررات تبصره ذیل ماده 551 این قانون ، نظر به اینکه ، مکلف شدن صندوق تامین خسارت‌ های بدنی ، به پرداخت معادل تفاوت دیه اناث تا سقف دیه ذکور ، امتنانی است ، لذا ، در کلیه جنایات علیه زنان ، اعم از نفس یا اعضا ، مابه‌التفاوت دیه مربوط به آنان ، باید از محل صندوق مذکور ، پرداخت شود »

 

در مورد تصادفات رانندگی ، در ماده 10 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث ، در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه ، اعلام شده است که بیمه ، باید دیه کامل برابر با مرد را به زنانی که تصادف کرده اند ، بپردازد : " بیمه گر ، مکلف است در ایفاء تعهدات مندرج در این قانون ، خسارت وارده به زیان دیدگان را بدون لحاظ جنسیت و دین ، تا سقف تعهدات بیمه نامه ، پرداخت کند..."

 

نتیجه آن که ، مجرم در صورتی که به یک زن ، صدمه بدنی وارد نماید ، می بایست ، به مقدار نیمی از دیه را به او پرداخت کند ، اما مجنی علیه زن ، معادل مبلغ دیه مرد را دریافت نموده و ما به تفاوت آن را ، صندوق تامین خسارات بدنی ، پرداخت می کند.

 

دیه کامل مرد در سال ۱۴۰۳

برای پاسخ به سوال دیه انسان کامل ، در سال 1403چقدر است ، باید بدانیم ، اگر شخصی ، به تمامیت جسمانی دیگری ، صدمه وارد کند ، باید مبلغی را تحت عنوان دیه به او بپردازد . در صورتی که صدمه دیده ، یک مرد مسلمان باشد ، جانی ، باید دیه وی را به طور تمام و کمال بپردازد که این میزان ، هر ساله ، توسط رئیس قوه قضائیه مشخص می شود ؛ در حالی که اگر مجنی علیه یا کسی که بر او جرم ، وارد شده است ، زن باشد ، مجرم ، باید نیمی از مبلغ دیه ۱۴۰۳ مرد را پرداخت کند . 

 

در مورد دیه مردان غیر مسلمان نیز ، طبق ماده 554 قانون مجازات اسلامی ، اگر دین مجنی علیه ، یکی از ادیان پذیرفته شده در قانون اساسی یعنی ، زرتشتی، کلیمی ، صابئی و مسیحی باشند ، میزان دیه آن ها ، برابر با دیه مسلمانان است : " بر اساس نظر حکومتی رهبری ، دیه جنایت بر اقلیت های دینی شناخته شده در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، به اندازه دیه مسلمان ، تعیین می گردد "

 

با توجه به مقررات جدید ، میزان دیه پرداختی به زنان ، برابر با مردان است ؛ با این حال ، در صورتی که بزه دیده ، زن باشد ، مسئول پرداخت دیه ، شامل مرتکب یا عاقله او ، باید مبلغ نصف دیه مرد را بپردازد و ما به تفاوت آن ، توسط صندوق تامین خسارت های بدنی ، پرداخت می شود .

 

البته هر چند ، دیه مرد ، دو برابر دیه زن می باشد ، اما در تصادفات رانندگی ، شرکت بیمه ، موظف است ،  خسارات وارده به زیان دیده را بدون در نظرگرفتن مواردی ، همچون ، دین و جنسیت ، تا سقف تعهدات بیمه نامه ، پرداخت نماید . مراجع قضائی نیز ، موظفند در انشای آرای مبنی بر پرداخت دیه ، مبلغ مازاد بر دیه موضوع این ماده را به عنوان بیمه حوادث ، درج نمایند .

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص  مبلغ دیه کامل انسان در سال​ ۱۴۰۳ در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مبلغ دیه کامل انسان در سال​ 1403 پاسخ دهند .