نحوه شکایت و رسیدگی در سازمان بازرسی کل کشور به این صورت است که می توانید به سایت سازمان بازرسی کل کشور به نشانی Bazresi.ir مراجعه نموده و شکایت را به ثبت برسانید و یا اینکه موارد تخلف و سوء جریانات اداری را به سازمان گزارش و اعلام نمایید . همچنین رسیدگی به شکایات در سازمان بازرسی کل کشور از طریق تماس با شماره تلفن 136 نیز امکانپذیر است .
برای مشاوره نحوه شکایت و رسیدگی در سازمان بازرسی کل کشور
برای مشاوره نحوه شکایت و رسیدگی در سازمان بازرسی کل کشور
ایجاد تشکیلاتی که ناظر بر فعالیت های ادارات ارائه دهنده خدمات عمومی در سطح کشور باشد ، امری مسبوق به سابقه است ؛ لکن در نظام حقوقی ایران ، به موجب اصل 174 قانون اساسی ، سازمانی تحت عنوان سازمان بازرسی کل کشور مورد پیش بینی قرار گرفته است که به نظارت بر حسن اجرای قوانین در دستگاه های اداری می پردازد .
این سازمان ، علاوه بر اینکه به صورت مستمر اقدام به نظارت بر مراجع ذی ربط می نماید و نیز به دنبال دستور مقاماتی همچون رهبری ، رئیس قوه قضاییه و یا رئیس جمهور اقدامات نظارتی را انجام می دهد ، شهروندان نیز این حق را دارند تا از مراجع مربوطه در سازمان بازرسی کل کشور طرح شکایت نمایند و سازمان بازرسی کل کشور نیز رسیدگی های لازم را انجام خواهد داد . به همین مناسبت ، پرداختن به این سوال ضروری است که نحوه شکایت و رسیدگی در سازمان بازرسی کل کشور چگونه است ؟
برای پرداختن به این سوال ، در ادامه این مقاله به بررسی این موضوعات خواهیم پرداخت که شکایت و رسیدگی چه مواردی در صلاحیت سازمان بازرسی کل کشور است ، نحوه شکایت و رسیدگی از طریق سایت سازمان بازرسی کل کشور چگونه است و اینکه نحوه شکایت و رسیدگی در سازمان بازرسی کل کشور از طریق تلفن 136 به چه صورت است .
سازمان بازرسی کل کشور ، مانند دیوان محاسبات کشور در قانون اساسی مورد پیش بینی قرار گرفته است . سازمان بازرسی کل کشور ، یکی از سازمان های زیر مجموعه قوه قضاییه می باشد که بر اساس اصل 174 قانون اساسی ، « بر اساس حق نظارت قوه قضاییه نسبت به حسن جریان امور و اجرای صحیح قوانین در دستگاههای اداری سازمانی به نام «سازمان بازرسی کل کشور» زیر نظر رئیس قوه قضاییه تشکیل میگردد . حدود اختیارات و وظایف این سازمان را قانون تعیین میکند » .
حدود اختیارات و وظایف سازمان بازرسی کل کشور نیز در قانون عادی با عنوان قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور و آیین نامه اجرایی آن به تفصیل مورد اشاره قرار گرفته است که بر اساس ماده 2 این قانون ، موارد زیر در صلاحیت سازمان بازرسی کل کشور است :
« بازرسی و نظارت مستمر کليه وزارتخانه ها و ادارات و امور اداری و مالی دادگستری ، سازمان ها و دستگاه های تابعه قوه قضاييه و نيروهای نظامی و انتظامی و مؤسسات و شرکت های دولتی و شهرداری ها و مؤسسات وابسته به آنها و دفاتر اسناد رسمی و مؤسسات عام المنفعه و نهادهای انقلابی و سازمان هايی که تمام يا قسمتی از سرمايه يا سهام آنان متعلق به دولت است يا دولت به نحوی از انحا بر آنها نظارت يا کمک می نمايد و کليه سازمان هايی که شمول اين قانون نسبت به آنها مستلزم ذکر نام آنها است » .
لذا در پاسخ به این سوال که شکایت و رسیدگی چه مواردی در صلاحیت سازمان بازرسی کل کشور است ، باید گفت که اصولا شکایت از فساد و سوء جریانات اداری و مالی در هر یک از سازمان هایی که به نحوی زیر مجموعه دولت محسوب می شوند ، در صلاحیت سازمان بازرسی کل کشور است و سازمان بازرسی کل کشور نظارت بر حسن اجرای قوانین در دستگاه های دولتی را به عهده دارد .
از جمله شکایاتی که در سازمان بازرسی کل کشور قابل طرح می باشد ، می توان به موارد زیر اشاره نمود :
شکایات مربوط به جذب ، استخدام و گزینش در دستگاه های اجرایی و دانشگاه ها ؛
شکایات و اعتراضات نسبت به انجام مزایده ها و مناقصه ها ؛
شکایات علیه کارمندان دستگاه های اجرایی در زمینه تصرف غیر قانونی و تضییع اموال دولتی و اختلاس یا سایر جرایمی که مرتبط با وظایف و تکالیف سازمانی کارمندان است ؛
رسیدگی به شکایات اشخاص حقیقی و حقوقی حقوق خصوصی در زمینه مربوط به تصرف و تملک غیر قانونی اراضی و اموال و املاک شهروندان ؛
شکایات علیه دستگاه های دولتی و موسسات وابسته در صورت عدم پرداخت حقوق بیمه کارکنان و کارگران ؛
شکایات از دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی غیر دولتی و مدارس غیر انتفاعی ؛
و نیز شکایت از کلانتری ها و واحدهای نیروی انتظامی و ضابطین دادگستری .
در صورتی که گزارش بازرسی صادره توسط بازرسان سازمان ، ناظر بر وقع جرمی باشد ، اگر جرم جنبه عمومی داشته باشد ، رئیس سازمان بازرسی کل کشور یا مقامات مأذون از طرف وی ، یک نسخه از گزارش را با دلايل و مدارک مربوط برای تعقيب و مجازات مرتکب به مرجع صالح قضايی ارسال و موضوع را تا حصول نتيجه نهايی پيگيری می نمايند و در مورد تخلفات اداری ، انضباطی و انتظامی ، مستقيما مراتب را به مراجع ذی ربط منعکس نموده و پيگيری لازم را به عمل می آورند » .
با این حال ، در خصوص اینکه رسیدگی به چه شکایاتی در صلاحیت سازمان بازرسی کل کشور است ، باید گفت سازمان بازرسی کل کشور ، صلاحیت عام جهت رسیدگی به هر موضوعی را ندارد ؛ به همین دلیل ، به استناد سایت سازمان بازرسی کل کشور ، رسیدگی به شکایات وارده از سازمان ها و نهادهای زیر در صلاحیت سازمان بازرسی کل کشور نبوده و این سازمان امکان رسیدگی به آن را ندارد ؛ فلذا شاکی می بایست جهت طرح شکایت از آنها به مراجع حقوقی و قضایی ذی صلاح مراجعه نماید :
در موارد زیر سازمان بازرسی کل کشور صلاحیت رسیدگی ندارد :
رسیدگی به شکایت از اشخاص حقیقی و حقوقی غیر دولتی ؛
شکایت از مراجع قضایی ؛
شکایت از دیوان عدالت اداری ؛
شكايات مربوط به گران فروشی ؛
رسيدگی به شكايات از روند انتخابات رياست جمهوری ، مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری و شوراهای اسلامی شهر و روستا ؛
اعتراض به تصميمات و آراء مراجع غیر قضایی نظير كميسيون های مالياتی ، ماده 100 قانون شهرداری ها ، هيات های حل اختلاف كارگری ؛
رسيدگی به تخلفات مطبوعاتی ؛
رسیدگی به تصميمات شورای عالی انقلاب فرهنگی ؛
رسیدگی به تصميمات شورای نگهبان در زمينه تأييد و يا رد صلاحيت كانديداها ؛
رسيدگی به تصميمات ديوان محاسبات كشور ؛
مطالبه وام ، مساعدت ، كمک های مالی و درخواست کار و نظاير آن .
همانطور که در قسمت قبل توضیح داده شد ، طبق قانون اساسی شکایت و رسیدگی به سوء جریانات و عدم اجرای صحیح قوانین در دستگاه های اداری در صلاحیت سازمان بازرسی کل کشور است و افراد به عنوان اشخاص حقیقی نیز می توانند اقدام به طرح شکایت و اعتراض نموده و در واقع ، با گزارش دادن این موضوع به سازمان بازرسی کل کشور ، سازمان بازرسی را برای رسیدگی به این شکایات وارد عمل نمایند .
اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود آن است که نحوه شکایت و رسیدگی در سازمان بازرسی کل کشور چگونه است و در صورتی که شخصی بخواهد اقدام به شکایت در سازمان بازرسی کل کشور نموده و سوء جریانات اداری را گزارش نماید ، باید از چه طریقی اقدام نماید ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که علاوه بر شماره تلفن 136 ، ثبت گزارش و شکایت در سایت سازمان بازرسی کل کشور نیز امکان پذیر است که در این قسمت قصد داریم نحوه شکایت و رسیدگی از طریق سایت سازمان بازرسی کل کشور را توضیح دهیم .
نخست ؛ رسیدگی به شکایاتی است که افراد در سازمان بازرسی کل کشور مطرح می کنند . بر اساس آیین نامه اجرایی قانون سازمان بازرسی ، سازمان بازرسی کل کشور می تواند به شکایات افراد در خصوص سوء جریانات مالی و اداری و نقض قوانین و مقررات در دستگاه های ارائه دهنده خدمات عمومی رسیدگی نماید که در این صورت ، شکایت باید در بردارنده هویت ، نشانی ، کد ملی و اطلاعات شاکی باشد .
برای ثبت شکایت در سایت سازمان بازرسی کل کشور ، می بایست ابتدا به سایت سازمان بازرسی کل کشور به نشانی bazresi.ir مراجعه نمود و مطابق تصویر زیر ، از قسمت « میز خدمت » ، گزینه سامانه شکایت را انتخاب و بر روی « ورود به سامانه » کلیک نمایید .
سپس بر روی گزینه « ثبت شکایت » کلیک کرده و قسمت های مورد نیاز را تکمیل نمایید . موضوع شکایت را می توانید از یکی از فیلدهای مطرح شده ، انتخاب کرده و در صورتی که سند یا مدرکی دال بر تخلف در اختیار دارید ، به شکایت خود ضمیمه نمایید .
اکنون باید اطلاعات وارد شده برای ثبت شکایت را تایید نهایی نمایید .
دوم ؛ رسیدگی به اعلامات و گزارش هایی است که هر شخصی از سوء جریانات مالی و اداری دستگاه های دولتی مانند فرایند برگزاری مناقصات یا مزایدات دولتی ارائه می دهند که این گزارش های فساد ، به نحو کتبی یا شفاهی و یا از طریق سایت سازمان بازرسی کل کشور قابل اعلام خواهد بود . برای اینکه بتوانید گزارش های مربوطه را در سایت سازمان بازرسی ثبت نمایید ، می توانید به روش زیر اقدام کنید :
ابتدا به سایت سازمان بازرسی کل کشور به نشانی bazresi.ir وارد شوید و از قسمت میز خدمت ، گزینه « سامانه گزارشگران فساد » را انتخاب و بر روی گزینه « ورود به سامانه » کلیک کنید .
در این مرحله ، می توانید به عنوان یک فرد ناشناس ( بدون نیاز به وارد نمودن اطلاعات هویتی تان ) ، اقدام به ثبت گزارش نموده و یا اینکه ابتدا به عنوان گزارشگر فساد در این سایت ثبت نام انجام داده و سپس گزارش خود را برای رسیدگی به ثبت برسانید .
در صورتی که ثبت گزارش فساد ناشناس را انتخاب نمودید ، تصویری مشابه تصویر زیر را مشاهده خواهید نمود که باید موضوع مورد نظر و شرح آن را ثبت کرده و اگر مدرک و سندی در اختیار دارید ، ضمیمه گزارش خود نمایید .
در غیر این صورت ، از همان صفحه ، بر روی گزینه « ثبت نام گزارشگر فساد » کلیک نموده و اطلاعات لازم را در کادرهای مربوطه وارد نمایید تا ثبت نام شما انجام شود .
همچنین لازم است که نوع شخصیت ، اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی ، حوزه مورد نظر برای فعالیت و نیز سوابق کاری ، رشته تحصیلی و شغل را وارد نموده و عکس پرسنلی ، تصویر صفحه اول شناسنامه و کارت ملی را نیز در سایت بارگزاری نمایید تا شماره پیگیری دریافت نمایید .
در این مرحله ، به قسمت ثبت گزارش فساد در سامانه گزارشگران فساد وارد شوید و پس از وارد کردن نام کاربری و کلمه عبور وارد حساب کاربری خود شوید .
که در نهایت ، خواهید توانست که گزارشات فساد موجود در دستگاه های اجرایی مورد نظر را به همراه شرح آن ، در سایت سازمان بازرسی کل کشور به ثبت برسانید .
همانطور که در قسمت قبل توضیح داده شد ، نحوه شکایت و رسیدگی در سازمان بازرسی کل کشور از طریق سایت سازمان بازرسی کل کشور است و هر فردی می تواند با ورود به سایت و تکمیل اطلاعات لازم ، شکایت های خود را که به موجب ماده 2 قانون سازمان بازرسی کل کشور در صلاحیت سازمان بازرسی است ، در سامانه ثبت نموده و برای پیگیری رسیدگی به شکایات خود ، از طریق همین سامانه اقدامات لازم را انجام دهند .
با این حال ، سازمان بازرسی کل کشور یک شماره تلفن نیز برای ثبت شکایات و اعلام گزارش های مربوط به تخلف و فساد در سازمان های دولتی اختصاص داده است . شماره تلفن 136 ، تلفن اختصاصی سازمان بازرسی کل کشور است که از طریق این شماره تلفن خواهید توانست در صورت عدم دسترسی به اینترنت اقدام به اعلام موارد تخلف نمایید . همچنین اگر قبلا شکایت های خود را در سایت سازمان بازرسی کل کشور وارد نموده اید ، از طریق تماس با تلفن 136 می توانید شکایات خود را پیگیری نمایید .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه شکایت و رسیدگی در سازمان بازرسی کل کشور در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه شکایت و رسیدگی در سازمان بازرسی کل کشور پاسخ دهند .
برای مشاوره نحوه شکایت و رسیدگی در سازمان بازرسی کل کشور
برای مشاوره نحوه شکایت و رسیدگی در سازمان بازرسی کل کشور
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©