دینا / کیفری / سایر موضوعات کیفری / کشف حجاب چیست

کشف حجاب چیست

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

تعریف حقوقی و قانونی کشف حجاب به این معناست که خانمی در اماکن و انظار عمومی حجاب شرعی خود را رعایت نکرده باشد؛ به این معنا که موهای سر و نیز بدن وی از پوشش مناسب و کاملی برخوردار نباشد. بر اساس تبصره ماده 638 قانون مجازات اسلامی، جرم کشف حجاب بانوان پیش بینی شده است که بر اساس آن، مجازات جرم کشف حجاب حبس و جزای نقدی می باشد.

 

در شرع مقدس اسلام، حد و حدود موازین اسلامی به صورت دقیق تعیین شده است و خانم ها باید موها و بدن خود را از نامحرم بپوشانند. این موضوع، در کشور ما علاوه بر اینکه حکمی فقهی و شرعی به حساب می آید، جنبه قانونی نیز به خود گرفته است؛ یعنی اینکه بر اساس قانون، حفظ حجاب و عفاف در سطح عمومی جامعه الزامی است.

 

به همین دلیل، در صورتی که خانمی اقدام به کشف حجاب نموده باشد، علاوه بر اینکه به لحاظ شرعی مرتکب گناه شده است، به لحاظ اجتماعی نیز مرتکب جرمی تحت عنوان جرم کشف حجاب شده است. شاید برخی افراد اطلاع نداشته باشند اما کشف حجاب بر اساس قانون مجازات اسلامی جرم بوده و مجازات قانونی دارد. بنابراین، پرداختن به این سوال ضروری است که تعریف قانونی کشف حجاب بانوان چیست و جرم کشف حجاب چه مجازاتی دارد؟  قانون کشف حجاب چیست؟

 

به همین مناسبت، در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوعات بپردازیم که کشف حجاب چیست، آیا کشف حجاب جرم است، مجازات کشف حجاب چیست سپس حکم کشف حجاب در خودرو را نیز بیان خواهیم نمود. در آخر نیز به بیان مطالبی در خصوص قانون کشف حجاب قبل از مجازات پرداخته شده است.

کشف حجاب چیست

علاوه بر جرم رابطه نامشروع که به معنای انجام اعمال خارج از چارچوب شرع میان زن و مردی است که رابطه زوجیت ندارند، شاید شما هم این اصطلاح را به صورت مکرر شنیده باشید که خانمی در سطح جامعه اقدام به کشف حجاب نموده است و احتمالا با معنای کشف حجاب آشنا هستید. اما قبل از اینکه به توضیح جرم کشف حجاب و مجازات آن بپردازیم، باید در خصوص معنای کشف حجاب و اینکه تعریف کشف حجاب چیست توضیحاتی دهیم.

 

کشف حجاب به طور کلی به معنای برداشتن حجاب و نداشتن حجاب شرعی است. حجاب شرعی نیز به این معناست که خانم ها باید موهای سر خود را از نامحرم بپوشانند. همچنین، بدن خانم ها نیز باید با لباس کامل پوشانده شود که از این موضوع، دست ها تا مچ و نیز گردی صورت مسثتنی است. با در نظر داشتن حجاب شرعی، به نظر می رسد که علاوه بر جرم گذاشتن عکس بی حجاب در فضای مجازی، برداشتن حجاب یا کشف حجاب می تواند به صورت های مختلفی صورت گیرد.

 

گاهی کشف حجاب به این صورت است که خانمی از روسری یا شال برای پوشاندن مو استفاده نکرده است و یا اینکه صرفا قسمتی از موها پوشانده شده است. علاوه بر این، فارغ از معنای عرفی کشف حجاب که به معنای بیرون بودن موی سر معنا می شود، در صورتی که شخصی لباس نامناسب و زننده ای استفاده کرده باشد؛ به صورتی که یا قسمتی از بدن وی پوشانده نشده باشد و یا اینکه لباس تنگ و نازک استفاده شده باشد می تواند مصداقی از کشف حجاب تلقی شود.

آیا کشف حجاب جرم است

در قسمت قبل به توضیح اینکه کشف حجاب چیست ، پرداخته و گفتیم کشف حجاب به معنای نداشتن حجاب شرعی است ؛ اعم از حجاب موی سر و نیز حجاب لباس و پوشش بدن. اما آنچه که در این خصوص مهم است و شاید برخی از افراد از آن مطلع نباشند ، آن است که کشف حجاب جرم است و برای جرم کشف حجاب در قانون مجازات اسلامی ، مجازات نیز پیش بینی شده است.

 

در این قسمت قصد داریم به بررسی این سوال بپردازیم که آیا کشف حجاب جرم است؟ جرم کشف حجاب و مجازات جرم کشف حجاب ضمن تبصره ماده 638 قانون مجازات اسلامی بیان شده است. در اصل، ضمن این ماده تظاهر به عمل حرام در جامعه و جریحه دار کردن عفت عمومی جرم انگاری شده است که بر اساس آن:

 

«هر کس علنا در انظار و اماکن عمومی و معابر تظاهر به عمل حرامی نماید، علاوه بر کیفر عمل، به حبس از ده روز تا دو ماه یا تا 74 ضربه شلاق محکوم می گردد و در صورتی که مرتکب عملی شود که نفس آن عمل دارای کیفر نمی ‌باشد ولی عفت عمومی را جریحه‌دار نماید، فقط به حبس از ده روز تا دو ماه یا تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد ».

 

با این حال به موجب تبصره همین ماده که به صورت خاصی جرم کشف حجاب را مد نظر قرار داده است ، چنین بیان داشته است : « زنانی که بدون حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی ظاهر شوند ، به حبس از ده روز تا دو ماه و یا از پنجاه هزار تا پانصد هزار ریال جزای‌ نقدی محکوم خواهند شد ». بنابراین، همانطور که ملاحظه می شود ، جرم کشف حجاب عبارت است از اینکه خانمی بدون حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی مثل کوچه و خیابان و بازار و غیر اینها حاضر شده باشد.

مجازات کشف حجاب چیست

همانطور که در قسمت قبل توضیح داده شده است، جرم کشف حجاب یا نداشتن حجاب شرعی در اماکن و انظار عمومی با مجازاتی قانونی اعم از حبس و جزای نقدی مواجه خواهد شد. اما نکته مهمی که در خصوص مجازات کشف حجاب وجود دارد آن است که این جرم ، یک جرم با جنبه عمومی است ؛ به این معنا که صرفا نیازی نیست شخصی از شما به جرم کشف حجاب شکایت کرده باشد تا به مجازات محکوم بشوید. در ادامه به بررسی این پرسش که مجازات کشف حجاب چیست خواهیم پرداخت.

 

لذا اگر در مواردی ضابطان عام و خاص قضایی از جمله ماموران نیروهای انتظامی و یا نیروهای مقاومت بسیج به عنوان ضابط قضایی به شما تذکر یا اخطاری بابت کشف حجاب دادند، بهتر است ضمن همکاری با آنها حجاب شرعی را رعایت نمایید ؛ در غیر این صورت ممکن است که برای شما پرونده ای تشکیل گردد و اگر موضوع با رضایت شما برطرف نشد، در مواردی نیز ممکن است که به مجازات های ذکر شده محکوم شوید.

 

هرچند در عمده موارد، مجازات کشف حجاب در خصوص خانم هایی اجرا می شود که به صورت کامل، حجاب روسری خود را برداشته و از روی عمد و قصد و به دلیل بر هم زدن نظم عمومی اقدام به انجام کشف حجاب کرده باشند؛ لذا اگر قسمتی از موی شخصی بیرون باشد، به راحتی موضوع به دادگاه ارجاع نخواهد شد.

 

هم چنین، مطابق با لایحه عفاف و حجاب؛ سه روش برای مجازات افرادی که کشف حجاب می نمایند؛ مشخص شده است که شامل بازداشت، اعمال مجازات سنگین ۲۴ میلیونی و اعمال جریمه در دو مرحله می باشد. در روش سوم (اعمال جریمه در دو مرحله)، ابتدائا؛ یک جریمه معلق برای کشف حجاب در نظر گرفته شده که 1.5 میلیون تومان می باشد. اگر چنین فردی مجددا مرتکب کشف حجاب شود؛ مشمول جریمه قطعی 3 میلیونی می گردد. مهلت پرداخت این جریمه نیز یک هفته بوده و در صورت عدم پرداخت؛ فرد با محدودیت هایی مواجه می شود.

 

 

حکم کشف حجاب در خودرو چیست

مطابق آنچه ذکر شد ، بر اساس تبصره ماده 638 قانون مجازات اسلامی، زنانی که بدون حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی ظاهر شوند و اصطلاحا کشف حجاب نمایند به مجازات حبس از ده روز تا دو ماه و یا از پنجاه هزار تا پانصد هزار ریال جزای‌ نقدی محکوم خواهند شد. برخی از افراد تصور می کنند که کشف حجاب صرفا در خیابان ها و کوچه ها مشمول جرم و مجازات می باشد؛ در حالی که چنین نیست.

 

در چند سال گذشته شاهد این مسئله بودیم که خانم هایی که در خودور یا ماشین های خود کشف حجاب می کردند هم مشمول جریمه و توقیف خودرو و بعضا مجازات کشف حجاب می شدند و پس از اینکه نسبت به این موضوع اعتراض می کردند ، در قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر بیان شد که خودرو حریم شخصی افراد تلقی نمی شود و به دلیل اینکه مشاهده داخل ماشین به سادگی میسر است ، افراد نمی توانند در ماشین شخصی خودشان اقدام به کشف حجاب نمایند.

 

البته با توجه به اینکه در تبصره ماده 638 قانون مجازات اسلامی قید « انظار عمومی » برای جرم کشف حجاب استفاده شده است ، به نظر می رسد که با استناد به همین ماده نیز بتوان برای اشخاصی که در خودروی شخصی اقدام به کشف حجاب می نمایند ، مجازات در نظر گرفت . لذا علاوه بر اینکه کشف حجاب در خودروی شخصی جرم است و مجازات دارد ، کشف حجاب در سایر اماکن عمومی مثل هتل ها ، بیمارستان ها ، مراکز خرید و یا حتی محل هایی مثل واگن های مترو نیز مشمول مجازات کشف حجاب است.

 

 

قانون کشف حجاب قبل از مجازات

پس از ارائه توضیحاتی در خصوص موضوع کشف حجاب و مجازات در این قسمت قصد داریم به بررسی قانون کشف حجاب قبل از مجازات بپردازیم. قانون حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب مصوب 10 آذر 1403 به بررسی کلیات مربوط به عفاف و حجاب و وظایف دستگاه های اجرایی در خصوص ترویج فرهنگ عفاف و حجاب و ضمانت اجرای عدم رعایت آن پرداخته است.

 

به موجب ماده 38 قانون حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب: "هر شخصی در فضای مجازی یا غیرمجازی حجاب را مورد توهین یا تمسخر قرار دهد یا برهنگی، بی عفتی، کشف حجاب یا بدپوششی را ترویج یا تبلیغ کند یا هر رفتاری انجام دهد که نوعا ترویج آن ها محسوب شود، در مرتبه اول به جزای نقدی درجه چهار و به تشخیص مقام قضایی ممنوعیت خروج از کشور تا دو سال و ممنوعیت فعالیت عمومی در فضای مجازی از شش ماه تا دو سال محکوم می‌ شود و در مراتب بعدی جزای نقدی یک درجه تشدید و سایر مجازات های مرتبه اول نیز اعمال و به حبس درجه پنج نیز محکوم می گردد."

 

قانون حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب در 74 ماده تصویب شده و به مدت 3 سال از تاریخ لازم الاجرا شدن آن، به صورت آزمایشی اجرایی می گردد. این قانون با هدف ترویج فرهنگ عفاف و حجاب از طریق ارگان های مختلف و حمایت از خانواده به تصویب رسیده است.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص کشف حجاب چیست در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون کشف حجاب چیست پاسخ دهند.