میزان دیه ضربه به سر در سال 1403، بستگی به نوع آسیب دارد. اگر ضربه به سر منجر به شکستگی در حد هاشمه تشخیص داده شود ، میزان دیه شکستگی سر در سال ۱۴۰۳، ده درصد دیه کامل است که بر اساس نرخ دیه اعلامی در این سال، مبلغ آن، محاسبه خواهد شد.
برای مشاوره میزان دیه شکستگی سر در سال 1403
برای مشاوره میزان دیه شکستگی سر در سال 1403
سر و مغز انسان ، از جمله مهم ترین و حساس ترین اعضای بدن افراد محسوب می شوند ؛ اما در برخی موارد ، ممکن است ضربات و آسیب هایی به سر فرد وارد شده باشد و مثل همه اعضای بدن ، در صورتی که کسی به سر دیگری ضربه زده و یا سر دیگری را بشکند ، باید حسب مورد ، دیه مربوط به آن را پرداخت کند . معمولا ، شکستگی و ضربه به سر ، در پی ایجاد نزاع و یا تصادفات رانندگی ، ایجاد می شود که در این صورت ، پس از شکایت ، می توان ، اقدام به مطالبه دیه آن نمود .
بر اساس قانون مجازات اسلامی ، میزان و مبلغ دیه شکستگی سر ، در هر سال با سال قبل ، تفاوت دارد و در پرداخت دیه ، ملاک ، قیمت روز پرداخت یا به عبارتی یوم الادا خواهد بود. به همین جهت ، آگاهی داشتن از دیه شکستگی سر در سال 1403 و میزان دیه ضربه به سر در سال ۱۴۰۳ ضروری به نظر می رسد.
به همین منظور ابتدا، میزان دیه شکستگی سر و یا جمجمه ، بر اساس قانون مجازات اسلامی را مطرح نموده و سپس ، مبلغ و میزان دیه شکستگی سر در سال 1403 را محاسبه و توضیح خواهیم داد و در ادامه نیز نحوه تعیین دیه شکستگی سر را بررسی خواهیم نمود .
بر اساس قانون مجازات اسلامی ، دیه ، مالی است که به دلیل ارتکاب جنایت عمدی بر نفس ، اعضای بدن یا منافع اعضا ، در مواردی که قصاص ندارد ، مقرر می شود. در قانون ، دیه برخی از اعضای بدن ، به صورت کامل ، مشخص شده که مقدار این دیه ، بسته به عضو بدن و آسیب وارد شده به آن ، متفاوت می باشد . شکستگی سر نیز مانند شکستگی سایر اعضای بدن ، مشمول پرداخت دیه قرار می گیرد .
اما برای اطلاع از میزان دیه شکستگی سر در سال ۱۴۰۳، باید ماده 709 قانون مجازات اسلامی را بررسی نمود که بر اساس این ماده ، میزان دیه انواع آسیب هایی که به سر و صورت وارد می شود ، تعیین شده است که از آسیب های حداقلی مثل خراش تا آسیب های جدی تری ، مثل شکستگی سر و جا به جا شدن استخوان و مواردی از این قبیل را در بر می گیرد . بر اساس این ماده ، دیه انواع آسیب های وارده به سر ، می تواند شامل موارد زیر باشد :
حارصه : خراشیده شدن پوست بدن و صورت ، بدون داشتن خونریزی بوده که دیه آن ، یک صدم دیه کامل می باشد .
دامیه : آسیبی بوده که وارد گوشت می شود و خونریزی کم یا زیادی را به همراه دارد و دیه آن ، دو صدم دیه کامل می باشد .
متلاحمه : بریدگی عمیق گوشت بر اثر آسیب است ، اما به پوست نازک روی استخوان نمی رسد و دیه آن، سه صدم دیه کامل است.
سمحاق : آسیبی است که عمق آن به حدی بوده که به پوست نازک روی استخوان برسد و دیه آن ، چهار صدم دیه کامل می باشد .
موضحه : این آسیب ، پوست نازک روی استخوان را کنار می زند و استخوان را آشکارمی کند و دیه آن ، پنج صدم دیه کامل خواهد بود .
هاشمه : موجب شکستگی استخوان می شود ، اما ممکن است ، جراحتی ایجاد نکند و دیه آن ، ده صدم دیه کامل می باشد .
مُنَقَّله : آسیبی بوده که جز با جا به جا کردن استخوان، درمان نمی شود و دیه آن ، پانزده صدم دیه کامل است .
مامومه : آسیبی است که عمق آن به حدی بوده که به کیسه مغز می رسد و دیه آن ، یک سوم دیه کامل می باشد .
دامغه : جراحتی می باشد که هم به کیسه مغز می رسد و هم آن را پاره می کند و دیه آن ، علاوه بر دیه مامومه ، موجب ارش پاره شدن کیسه مغز نیز می باشد .
لذا ، آسیب ها و جراحات وارد شده به سر ، می تواند انواع مختلفی داشته باشد ؛ اما یکی از مهم ترین مصادیق آسیب و ضربه وارده به سر ، شکستگی بوده که تحت عنوان « هاشمه » نامگذاری می گردد و به جنایتی گفته می شود که موجب شکستگی استخوان شود ؛ حتی اگر جراحت یا زخمی ایجاد نشده باشد . بنابراین ، در صورتی که شکستگی سر اتفاق افتاده باشد ، بر اساس این ماده ، میزان دیه آن ، معادل ده صدم دیه کامل برای شکستگی سر در سال 1403، در نظر گرفته می شود که در قسمت بعد ، میزان و مبلغ دیه شکستگی سر در سال ۱۴۰۳ را توضیح خواهیم داد .
البته ، علاوه بر دیه شکستگی سر ، گاهی ضربه ای که به سر وارد می شود ، به صورتی است که منجر به شکستگی استخوان سر نمی گردد ؛ بلکه آسیب های دیگری در سر فرد ایجاد می شود . در این صورت ، برای تعیین میزان دیه ضربه به سر ، باید ، پزشکی قانونی ، نظریه خود را ارائه نماید و اگر ضربه به سر ، به صورتی باشد که مشمول یکی از عناوین فوق گردد ، به همان میزان به فرد ، دیه تعلق می گیرد ؛ ولی اگر ضربه به سر ، به نحوی نباشد که برای آن دیه در قانون تعیین شده باشد ، به آن ، ارش تعلق خواهد گرفت .
همانطور که در قسمت قبل توضیح داده شد ، دیه شکستگی سر ، معمولا ، تحت عنوان هاشمه نامگذاری می شود که تشخیص و تعیین میزان دیه شکستگی سر و اینکه کدام یک از مصادیق ذکر شده در ماده 709 قانون مجازات اسلامی بوده ، به عهده پزشکی قانونی و قاضی دادگاه است . اما ، در صورتی که پزشکی قانونی ، شکستگی سر را با عنوان هاشمه تعیین نمود ، باید دیه ای معادل دیه مشخص شده در قانون ، به فرد تعلق گیرد ؛ دیه شکستگی ستون فقرات نیز همین حکم را دارد .
بر اساس ماده 709 قانون مجازات ، میزان دیه شکستگی سر یا هاشمه ، ده درصد دیه کامل انسان است ؛ بنابراین ، برای محاسبه میزان دیه شکستگی سر ، باید این ده درصد را ضرب در نرخ دیه کامل انسان در همان سال نمود و مبلغ نهایی دیه را تعیین کرد . دیه کامل انسان ، هر سال ، توسط رئیس قوه قضاییه مشخص می شود .
بنابراین ، دیه شکستگی سر ، معادل 120 میلیون تومان می باشد . از آنجا که تغلیظ دیه در ماه های حرام ، صرفا در صورت فوت است ، چنانچه شکستگی سر در ماه حرام باشد ، تغلیظ دیه ، وجود نخواهد داشت . ماه های حرام ، عبارتند از رجب ، ذی حجه ، ذی قعده و ماه محرم . لذا ، میزان و مبلغ دیه شکستگی سر در سال ۱۴۰۳، صرفا بر مبنای نرخ دیه در ماه های غیر حرام است.
میزان دیه ضربه به سر نیز مشمول همین حکم است ؛ یعنی ، اگر طبق نظریه پزشکی قانونی و رای دادگاه ، درصد و میزان دیه ای برای سر مشخص شود ، ضرب در نرخ دیه کامل انسان در سال 1403 می شود تا مبلغ نهایی آن ، مشخص گردد و ارش آسیب به سر و ضربه به سر که در قانون تعریف نشده است ، نیز به همین صورت ، توسط دادگاه تعیین می شود که در قسمت بعد ، در خصوص آن توضیح می دهیم .
به طور کلی ، دیه ای که به شکستگی سر تعلق می گیرد ، و باید توسط مسئول پرداخت دیه داده شود ، ده درصد دیه کامل است و سایر ضربات وارد شده به سر نیز حسب مورد و بسته به اینکه آسیب ها به چه صورت باشند ، مشمول پرداخت دیه و یا ارش قرار می گیرند . اما سوالی که مطرح می شود آن است که نحوه تعیین دیه شکستگی سر به چه صورت است و برای تعیین میزان دیه شکستگی سر در سال 1403 چه اقداماتی باید انجام داد ؟
به طور کلی ، تعیین دیه ، به عهده قاضی و با در نظر گرفتن نظر پزشکی قانونی است و در قانون ، صرفا میزان دیه و انواع دیه مشخص شده ؛ اما ، اینکه آسیب و ضربه وارد شده به سر فرد ، مشمول کدامیک از این عناوین است ، به عهده پزشکی قانونی بوده و اوست که باید با معاینه افراد ، آسیب و ضربات وارده را با قانون تطبیق دهد و مثلا ، در صورتی که سر فردی در جرم ضرب و جرح شکسته شده باشد ، باید ابتدا ، پزشکی قانونی نظر دهد که آیا شکستگی سر در حد هاشمه است یا خیر .
پس از اینکه پزشکی قانونی ، نظریه خود را در خصوص دیه صادر نمود ، قاضی دادگاه نیز با ملاحظه نظریه پزشکی قانونی ، اقدام به تعیین میزان و مبلغ دیه شکستگی سر در سال ۱۴۰۳ نموده و بر حسب اینکه نرخ دیه ، در ماه های عادی چقدر تعیین شده باشد ، مبلغ و میزان نهایی دیه شکستگی سر را مورد حکم قرار داده و شخص عهده دار پرداخت دیه یا متهم را محکوم به پرداخت مبلغ دیه می نماید .
همانطور که گفتیم ، اگر شکستگی سر در حد هاشمه باشد ، دیه شکستگی و ضربه به سر ، 10 درصد دیه کامل خواهد بود . اما ، اگر پزشکی قانونی ، برای ضربه به سر ، ارش تعیین کند ، ممکن است میزان و مبلغ متفاوتی به آن تعلق گیرد که این مبلغ را قاضی رسیدگی کننده به پرونده ، با در نظر گرفتن نظر پزشکی قانونی ، تعیین خواهد نمود .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص دیه شکستگی سر در سال 1403 در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون دیه شکستگی سر در سال ۱۴۰۳ پاسخ دهند .
برای مشاوره میزان دیه شکستگی سر در سال 1403
برای مشاوره میزان دیه شکستگی سر در سال 1403
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©