دینا / کیفری / ضرب و جرح / دیه زیبایی صورت

دیه زیبایی صورت

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

برای تعیین میزان دیه زیبایی صورت در سال ۱۴۰۳ ، ابتدا باید، دیه اصلی ، مشخص شده و سپس اگر ، آثار آسیب ها ، پس از بهبودی باقی بود ، در مورد موضحه ، یک هشتادم و در مورد سایر آسیب ها ، 1 درصد دیه کامل ، علاوه بر دیه اصلی تعیین گردد . اگر دیه آسیب وارده ، در قانون تعیین نشده باشد ، ارش زیبایی صورت ، با نظر قاضی ، تعیین خواهد شد .

 

مسلما ، زیبایی صورت برای هر فرد ، مسئله مهمی است و به همین دلیل ، هنگامی که زیبایی صورت یا چهره فرد دچار نقص می شود ، مشکلات عدیده ای برای وی ایجاد می کند ؛ اعم از اینکه ، ممکن است مخارج زیادی به وی تحمیل شود تا نقص زیبایی صورت خود را بر طرف کند ؛ علاوه بر این ، در صورت شدید بودن آسیب ، ممکن است ، مشکلات روحی و روانی نیز برای فرد ایجاد گردد که همه این موارد ، لزوم جبران خسارت در مورد نقص زیبایی صورت دیگری را اجتناب ناپذیر می نماید .

 

البته ، اینگونه نیست که دیه زیبایی صورت ، با دیه آسیب اصلی وارده به صورت که منجر به نقص در زیبایی شده ، یکی محسوب شوند. در مواردی که زیبایی صورت شخصی ، دچار آسیب شده باشد ، دیه زیبایی صورت ، به طور جداگانه ، به وی تعلق می گیرد که دارای میزان و انواع مختلفی می باشد. بنابراین ، سوال مهم این است که دیه زیبایی صورت در سال 1403 چقدر است؟

 

برای پاسخ دادن به این سوال ، ابتدا انواع دیه زیبایی صورت را ، مورد بررسی قرار می دهیم و سپس ، میزان این دیه در سال ۱۴۰۳ و نیز ارش زیبایی صورت در سال 1403 را توضیح خواهیم داد .

انواع مختلف دیه زیبایی صورت 1403

بر اساس ماده 448 قانون مجازات اسلامی ؛ « دیه مقدر ، مال معینی است که در شرع مقدس ، به سبب جنایت غیر عمدی بر نفس ، عضو یا منفعت ، یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد مقرر شده است » . بنابراین ، در صورتی که جرم عمدی ، علیه دیگری ارتکاب یافته باشد ، ولی به جهتی ، مثل گذشت شاکی ، متهم قصاص نشود ، یا در جرایم غیر عمدی ، باید دیه پرداخت گردد .

 

دیه ، انواع و اقسام مختلفی دارد و با ملاحظه قانون مجازات اسلامی ، می توان انواع و اقسام دیه را ملاحظه نمود که علی القاعده ، بیشترین مبلغ دیه ، به دیه نفس یا دیه انسان کامل تعلق می گیرد ؛ اما سایر آسیب هایی که به اعضای بدن افراد وارد می شود نیز دیه خاص خود را دارد ؛ مثل دیه چشم ، دیه گردن ، دیه دندان و ... که در مقاله دیه اعضای بدن، این موضوع بررسی شده است .

 

یکی دیگر از مواردی که به موجب آن ، ممکن است به فردی دیه تعلق بگیرد ، حالتی است که فردی ، بر اساس آسیب های وارد شده به صورتش ، زیبایی اش را از دست بدهد و از آن جهت که بر اساس شرع مقدس اسلام و قانون مجازات اسلامی ، تمامی آسیب ها و خساراتی که به افراد وارد می شود ، قابل جبران است ، دیه زیبایی صورت نیز قابل مطالبه از شخص آسیب زننده خواهد بود .

 

در واقع ، دیه زیبایی صورت ، به این معنا است که جراحات و خراشیدگی ها و کبودی ها و یا خونریزی های ناشی از آسیب وارده و یا بخیه های انجام شده در صورت ، سبب شود که فردی ، زیبایی چهره خود را از دست بدهد و پس از بهبود آسیب های وارده ، دیگر مثل سابق ، صورت وی حالت طبیعی و عادی خود را نداشته باشد ؛ مانند دیه پارگی پلک .

 

اما سوال مهمی که در خصوص دیه زیبایی صورت در سال ۱۴۰۳ مطرح می شود ، آن است که انواع دیه زیبایی صورت کدامند و به عبارت دیگر ، در چه مواردی ، برای آسیب رسیدن به زیبایی صورت ، شخص ، استحقاق دریافت دیه را خواهد داشت ؟ پاسخ به این سوال ، مستلزم آن است که ماده 709 قانون مجازات اسلامی ، در خصوص انواع جراحات سر و صورت و دیه آن ها مد نظر قرار گیرد .

 

الف- حارصه : دیه حارصه ، یعنی ، پوست خراشیده شود ، اما این خراشیده شدن ، به صورتی باشد که خونی از آن ، جاری نگردد.

ب- دامیه : به جراحتی گفته می شود که کمی وارد گوشت شود و سبب ایجاد جریان کم یا زیاد خون گردد .

پ- متلاحمه : بریدگی عمیق گوشت ، به واسطه جراحت وارده می باشد ، اما این جراحت ، به پوست نازک روی استخوان نمی رسد .

ت- سمحاق : جراحتی عمیق بوده که بر خلاف متلاحمه ، به پوست نازک روی استخوان نیز می رسد .

ث- موضحه : جراحتی است که سبب آشکار شدن استخوان شده و پوست نازک آن را نیز کنار زند . 

ج- هاشمه : آسیبی می باشد که استخوان را می شکند ، حتی اگر جراحتی به همراه این شکستگی ایجاد نگردد . 

چ- مُنَقَّله : جراحت و آسیبی است که صرفا با جابجایی استخوان درمان شود .

ح- مامومه : جراحتی بسیار عمیق می باشد و عمق آن ، به حدی است که سبب رسیدن به کیسه مغز می شود .

خ- دامغه : جراحتی است که نه تنها به کیسه مغز برسد که آن را پاره نیز بکند .

 

بنابراین ، انواع دیه صورت را می توان ، بر اساس این ماده ، شناسایی نمود که معمولا ، انواع دیه آسیب به زیبایی صورت ، شامل دیه حارصه ( خراش ) ، دیه دامیه ( جراحت وارد در گوشت ) ، متلاحمه ( بریدگی گوشت ) ، سمحاق ( ورود جراحت به سطح پوست استخوان ) یا موضحه ( آشکار شدن استخوان ) می شود . دیه هاشمه و مُنقله ، کمتر در مورد دیه زیبایی صورت مطرح هستند و مامومه و دامغه نیز در رابطه با آسیب به سر می باشند ، نه صورت .

 

لذا ، اگر جراحات وارد شده به صورت ، هر یک از انواع و اشکال ذکر شده در این ماده را داشته باشد ، شخص آسیب دیده می تواند ، اقدام به مطالبه دیه صورت زیبایی صورت خود ، بر اساس میزان دیه صورت در سال 1403 نماید . در اینجا ، میزان دیه ای که به فرد تعلق می گیرد ، همان دیه ای است که در قانون ذکر شده است.

میزان دیه زیبایی صورت در سال ۱۴۰۳

در قسمت قبل ، به توضیح اینکه دیه زیبایی صورت چیست و چه انواعی دارد ، اشاره نموده و گفتیم که در چه مواردی ، برای آسیب به صورت ، به فرد ، دیه تعلق می گیرد . اما سوال مهمی که در اینجا مطرح می شود ، آن است که دیه زیبایی صورت در سال ۱۴۰۳ چقدر است ؟ به عنوان مثال ، اگر آسیب وارد شده به صورت شخص ، شامل خراش در صورت بوده باشد ، چه میزان دیه برای زیبایی صورت تعیین می شود ؟

 

قبل از اینکه به این سوال پاسخ دهیم ، باید به این نکته اشاره نماییم که اصولا ، میزان دیه هر سال ، با سال قبل از آن ، متفاوت است و در واقع ، نرخ دیه در هر سال ، افزایش می یابد . لذا ، برای اینکه دیه زیبایی صورت در سال 1403 را بررسی نماییم ، ابتدا باید توضیح دهیم که دیه انسان کامل ، بر اساس نرخ دیه ، در ماه های غیر حرام ، 1 میلیارد و 200 میلیون تومان و در ماه های حرام ، 1 میلیارد و 600 میلیون تومان می باشد . با احتساب مبلغ دیه سال ۱۴۰۳، انواع دیه صورت و زیبایی صورت در سال 1403 و میزان و مبلغ آن را می توان به شرح زیر مورد بررسی قرار داد :

 

دیه صورت حارصه ، یک صدم دیه کامل است . لذا ، میزان دیه صورت که به صورت خراش است ، مبلغ 12 میلیون تومان می باشد .

 

دیه صورت دامیه ، دو صدم دیه کامل انسان است . لذا ، میزان دیه صورت که آسیب کمی وارد گوشت شده باشد ، 24 میلیون تومان می باشد .

 

دیه صورت متلاحمه ، سه صدم دیه کامل انسان است . لذا ، میزان دیه صورت ، در آسیب و جراحتی که متلاحمه باشد ، 36 میلیون تومان است .

 

دیه صورت سمحاق ، چهار صدم دیه کامل انسان است . لذا ، مبلغ دیه صورت که جراحت به پوست استخوان برسد ، 48 میلیون تومان است .

 

دیه صورت موضحه ، پنج صدم دیه کامل است . لذا ، مبلغ دیه صورت که آسیب ، استخوان را آشکار کرده باشد ، 60 میلیون تومان است .

 

دیه صورت هاشمه ، ده صدم دیه کامل است . لذا ، میزان دیه صورت که آسیب ، موجب شکستگی استخوان شده باشد ، 120 میلیون تومان است .

 

دیه صورت منقله ، پانزده صدم دیه کامل است . لذا ، میزان دیه صورت که آسیب به صورتی باشد که استخوان باید جابجا شود ، 180 میلیون تومان است . شایان ذکر می باشد که هر یک از این موارد ، حتی اگر در ماه حرام صورت گیرند، مشمول تغلیظ دیه نخواهد شد .

 

البته ، بر اساس تبصره 3 ماده 709 قانون مجازات اسلامی : « جنایت بر گونه ، در صورتی که داخل دهان را نمایان نسازد ، موجب یک بیستم دیه کامل و اگر به نحوی باشد که داخل دهان را نمایان سازد ، موجب یک پنجم دیه کامل است . در این مورد ، چنانچه پس از بهبودی جراحت ، اثر و عیب فاحشی در صورت باقی بماند ، علاوه بر آن ، یک بیستم دیه دیگر نیز باید پرداخت شود » .

 

لذا ، اگر آسیب به گونه صورت ، به نحوی باشد که داخل دهان نمایان نشود ، به مبلغ 60 میلیون تومان ، دیه تعیین می شود و اگر داخل دهان مشخص شود ، طبق قانون ، باید مبلغ 240 میلیون تومان دیه پرداخت شود . البته ، اگر پس از بهبودی ، اثر و عیب و نقصی در صورت باقی بماند ، باید 60 میلیون دیگر نیز به عنوان دیه زیبایی صورت پرداخت شود . در همین رابطه ، دیه پارگی لب نیز حایز اهمیت است .

 

علاوه بر این ، طبق تبصره 4 ماده 709 قانون مجازات اسلامی : « هرگاه ، جنایت موضحه صورت ( آشکار شدن استخوان ) بعد از التیام ، اثری از خود بر جای بگذارد ، علاوه بر دیه موضحه ( 60 میلیون ) ، یک هشتادم دیه کامل ( 15 میلیون تومان) نیز ثابت است . اما ، هرگاه ، جنایت در حد موضحه نبوده و بعد از التیام ، اثری از آن باقی بماند ، علاوه بر دیه جنایت ، یک صدم دیه کامل نیز ثابت است و چنانچه ، جنایت ، شکافی در صورت ایجاد کند ، دیه آن ، هشت صدم دیه کامل است » .

 

بر این اساس ، اگر آسیب وارد شده بر صورت ، به شکل موضحه نباشد و اثری از آن باقی بماند که در زیبایی صورت تاثیر داشته باشد ، علاوه بر دیه ای که بر حسب مورد به آن تعلق می گیرد ، یک صدم یا یک درصد دیه نیز برای مجنی علیه ، بعنوان دیه زیبایی صورت تعیین می شود که یک درصد دیه زیبایی صورت ، علاوه بر دیه های تعیین شده ، عبارت است از مبلغ 12 میلیون تومان .

ارش زیبایی صورت در سال 1403

همانگونه که در قسمت قبل بیان شد ، دیه ای که برای آسیب رسیدن به صورت ، بر اثر جرم عمد یا غیر عمد ، تعلق می گیرد ، بر حسب آسیب وارد شده ، درصدهای مختلفی دارد و این درصد ها ، ضرب در نرخ دیه کامل انسان ، در سال مربوطه می شود تا مبلغ نهایی دیه ، تعیین گردد.

 

البته ، در صورتی که آسیب رسیدن به صورت ( در مورد حارصه ، دامیه ، متلاحمه ، سمحاق ) به نحوی باشد که بعد از بهبودی ، آثار آن باقی بماند ، علاوه بر دیه مشخص شده در قانون ، یک درصد دیه دیگر ، به عنوان دیه زیبایی صورت نیز به آن فرد تعلق می گیرد و اگر آسیب ، در حد موضحه بوده و بعد از بهبودی آثار آن باقی بماند ، یک هشتادم دیه ، علاوه بر دیه تعیین شده ، به عنوان دیه زیبایی صورت در سال 1403 تعیین می شود .

 

اما در کنار دیه زیبایی صورت در سال ۱۴۰۳، ممکن است برای زیبایی صورت ، ارش تعیین بشود . لذا ، در این قسمت قصد داریم انواع ارش زیبایی صورت در سال 1403 را ، در خصوص آسیب های مختلف ، مورد بررسی قرار دهیم . اما قبل از آن ، بهتر است با مفهوم ارش آشنا شویم . همانطور که در مقاله ارش و نحوه محاسبه آن اشاره کردیم ، ماده 449 قانون مجازات اسلامی ، در خصوص مفهوم ارش ، در کنار دیه ، چنین مقرر نموده است :

 

« ارش ، دیه غیر مقدر است که میزان آن ، در شرع ، تعیین نشده است و دادگاه ، با لحاظ نوع و کیفیت جنایت و تاثیر آن بر سلامت مجنی علیه و میزان خسارت وارده ، با در نظر گرفتن دیه مقدر و با جلب نظر کارشناس ، میزان آن را تعیین می کند » . بنابراین ، در خصوص تفاوت ارش با دیه ، باید گفت که میزان دیه ، در شرع و قانون تعیین شده است ؛ اما ارش به همان خسارات پرداختی به بزه دیده گفته می شود که مقدار آن ، توسط قاضی تعیین می گردد .

 

با این توضیح ، در پاسخ به این سوال که قیمت انواع ارش زیبایی صورت در سال 1403 چقدر است ، باید گفت، اصولا ، اختیار تعیین قیمت انواع ارش زیبایی صورت یا انواع ارش ، در خصوص هر آسیب دیگری ، با قاضی دادگاه بوده و این امر، یعنی تعیین ارش ، زمانی صورت می گیرد که دیه آسیب وارده ، در قانون ، مشخص نشده باشد . البته ، قاضی ، برای تعیین قیمت انواع ارش زیبایی صورت در سال ۱۴۰۳، ناچار است ابتدا ، از نظریه کارشناسی ، یعنی پزشکی قانونی استفاده نماید . بنابراین ، برای اطلاع از قیمت انواع ارش زیبایی صورت در سال 1403، باید به نظریه پزشکی قانونی توجه نمود .

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص دیه زیبایی صورت در سال 1403 در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون دیه زیبایی صورت در سال ۱۴۰۳ پاسخ دهند .