عده طلاق، مدتی است بعد از طلاق که تا زمان انقضای آن، زن، حق ازدواج مجدد ندارد. عده طلاق، سه طهر یا سه ماه می باشد، اما برخی زنان، ملزم به رعایت آن نیستند. زنانی که عده طلاق ندارند، در قانون مدنی مشخص شده اند؛ زن یائسه و دختر باکره، از مصادیق زنانی هستند که ملزم به رعایت عده طلاق نمی باشند.
برای مشاوره زنانی که عده طلاق ندارند
برای مشاوره زنانی که عده طلاق ندارند
اسلام، کامل ترین دین بوده و برای تمامی امور، تدابیر مخصوص به خود را دارد. یکی از نهادهای حقوقی کشور ما در حقوق خانواده که برگرفته از شرع مقدس می باشد، عده است. این موضوع، جهت جلوگیری از اختلاط نسل ها، توسط شرع، پیش بینی شده و دارای انواع مختلف و مخصوص به خود می باشد.
عده، مدتی است که زنان، بعد از فوت، طلاق یا فسخ نکاح، ملزم به رعایت آن بوده و حق نکاح مجدد، در این ایام را ندارند. عدم رعایت عده، می تواند، تبعات شرعی و حقوقی جبران ناپذیری برای فرد داشته باشد. بنابراین، از جمله مهمترین آثار طلاق، آن است که زن پس از آن، باید مدتی را به عنوان عده، منتظر بماند. اما، تمامی زنان، بعد از طلاق، ملزم به رعایت عده طلاق نیستند و زنانی که عده طلاق ندارند، در قانون، پیش بینی شده اند.
از این رو، در این مقاله، قصد داریم، بگوییم که عده طلاق چیست و چه زنانی عده طلاق ندارند؟ سپس، در خصوص عده طلاق دختر باکره و زن یائسه توضیح دهیم. چنانچه، پیرامون این موضوع، که چه کسانی عده طلاق ندارند، سوالاتی دارید، با ما همراه باشید.
قبل از توضیح اینکه عده طلاق چیست و چه کسانی عده طلاق ندارند، باید، مفهوم عده را از منظر قانون مدنی و شرع، توضیح داد. بر اساس قانون مدنی، عده، مدتی است که زنان، در صورت فسخ نکاح، انجام طلاق یا فوت همسر، ملزم به رعایت آن می باشند و در این ایام، تحت هیچ شرایطی، حق نکاح مجدد را نخواهند داشت. بر اساس شرع، هدف از عده، جلوگیری از اختلاط نسل و در مواردی، احترام به همسر فوت شده می باشد.
یکی از مهمترین احکام طلاق، لزوم نگه داشتن مدت زمانی، تحت عنوان عده، برای زنان است. به این معنا که زن، در طول این مدت، نمی تواند با مرد دیگری ازدواج کند. بر اساس شرع و قانون، مدت این عده، سه طهر یا سه ماه می باشد. در حالت کلی، زن، موظف است که در صورت طلاق گرفتن، عده طلاق نگه دارد؛ اما، تمامی زنان، ملزم به رعایت این مدت نیستند و در قانون، زنانی که عده طلاق ندارند، پیش بینی شده است.
در قسمت قبل، توضیح دادیم که عده چیست و گفتیم که یکی از اقسام عده، عده طلاق می باشد. همچنین، اشاره کردیم که تمامی زنان، بعد از طلاق، ملزم به رعایت عده طلاق نبوده و قانون گذار، زنانی که عده طلاق ندارند را پیش بینی کرده است. در این قسمت، قصد داریم، توضیح دهیم که چه کسانی عده طلاق ندارند.
برای پاسخ به این پرسش که چه کسانی عده طلاق ندارند، باید به قانون مدنی رجوع کرد. ماده 1155 قانون مدنی، در خصوص زنانی که عده طلاق ندارند، مقرر می دارد: "زنی که بین او و شوهر خود، نزدیکی واقع نشده و همچنین، زن یائسه، نه عده طلاق دارد و نه عده فسخ نکاح، ولی، عده وفات در هر دو مورد، باید رعایت شود."
بر اساس ماده فوق، زنانی که عده طلاق ندارند را می توان، به دو گروه، تقسیم بندی کرد. گروه اول، زنانی که یائسه شده اند و به علت یائسگی، دیگر عادت ماهیانه ندارند. گروه دوم، دختران باکره ای که در طول ایام زوجیت، با همسر خود، نزدیکی نداشته اند و به عبارتی، غیر مدخوله می باشند.
در قسمت های قبل، توضیح دادیم که عده طلاق، مدتی است بعد از طلاق، که زنان در آن مدت، حق نکاح مجدد با فرد دیگری را نخواهند داشت. همچنین، اشاره کردیم که چه کسانی عده طلاق ندارند که از جمله آن ها، دختر باکره بود. پس از توضیح در خصوص این موارد، در این قسمت، قصد داریم، درباره عده طلاق دختر باکره صحبت کنیم و بگوییم که عده طلاق دختر باکره، چگونه می باشد.
همانگونه که گفتیم، در حالت کلی، زنان بعد از طلاق، باید عده نگه دارند، اما، از آن جهت که هدف از عده، جلوگیری از اختلاط نسل می باشد، در خصوص زنانی که امکان بارداری آن ها و اختلاط نسل، متصور نیست، نیازی به نگه داشتن عده طلاق نمی باشد. . بر این اساس، در صورتی که زن، پیش از طلاق، غیر مدخوله یا باکره باشد، نیازی به نگه داشتن عده طلاق ندارد؛ چرا که امکان بارداری او متصور نیست.
پس از توضیح عده طلاق دختر باکره، در ادامه، قصد داریم، در خصوص گروه دیگر از زنانی که عده طلاق ندارند، یعنی زنان یائسه صحبت کنیم.
در قسمت های قبل، توضیح دادیم، چه کسانی عده طلاق ندارند و گفتیم که زن یائسه و دختر باکره، دو گروه از زنان هستند که عده طلاق ندارند. همچنین، در خصوص عده طلاق دختر باکره، بر مبنای قانون مدنی، نکاتی را ذکر کردیم. در این قسمت، قصد داریم، درباره عده طلاق زن یائسه صحبت کنیم.
عده طلاق زن یائسه، در قانون و شرع، پیش بینی نشده و این زنان، نیازی به نگه داشتن عده نخواهند داشت. مستند عدم لزوم رعایت عده طلاق، توسط زنان یائسه، ماده 1155 قانون مدنی می باشد. این ماده، به صراحت، زنان یائسه را از نگه داشتن عده طلاق، مستثنی کرده است. منظور از زن یائسه، زنی است که به سن یائسگی رسیده، به این علت، عادت ماهیانه نمی بیند و امکان بارداری او وجود ندارد.
نکته مهم و قابل توجه، آن است که تنها موردی که زن یائسه، موظف به نگه داشتن عده است، و از رعایت عده، مستثنی نگردیده، عده وفات شوهر می باشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد زنانی که عده طلاق ندارند در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون زنانی که عده طلاق ندارند پاسخ دهند.
برای مشاوره زنانی که عده طلاق ندارند
برای مشاوره زنانی که عده طلاق ندارند
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©