در این مقاله به جرم تهمت دزدی می پردازیم. در اصطلاح حقوقی، جرم تهمت به نام افترا شناخته می شود و طبق قانون به دو دسته ساده و عملی تقسیم می شود. در صورتی که به دیگری به ناروا تهمت دزدی نسبت داده شود و یا اعمالی انجام شود که قربانی به عنوان دزد تلقی شده و مورد پیگیرد قانونی قرار گیرد و بعد از آن تبرئه شود جرم تهمت دزدی واقع شده است که مجازات خاص خود را دارد و بعد از شکایت و اثبات آن قابل اجراست.
برای مشاوره جرم تهمت دزدی
برای مشاوره جرم تهمت دزدی
تهمت زدن در فرهنگ ما علاوه بر این که از نظر اخلاقی امری مذموم و نکوهیده است بلکه اگر با شرایط خاصی اتفاق بیفتد می تواند عنوان مجرمانه بگیرد. در میان مردم به اصطلاح زمانی که امری مانند جرم یا رذایل اخلاقی را به دیگری نسبت می دهیم در حالی که فرد در حقیقت دارای آن نیست می گویند تهمت زده ایم اما در عالم حقوق به این سادگی نیست.
اهمیت موضوع زمانی دوچندان می شود که به عواقب این جرم بپردازیم. در کشور ما به طور ویژه مسائلی مثل آبرو و حیثیت آن چنان حائز اهمیت هستند که خدشه دار کردن این امور با تهمت، ضربات جبران ناپذیری به زندگی قربانی می زند و او را وا می دارد که به جبران خسارت خود از طریق شکایت بپردازد.
بنابراین، در ادامه به این موضوعات پرداخته ایم که جرم تهمت دزدی چیست؟حکم مجازات تهمت سرقت زده به چه ترتیبی است؟ چگونه می توان آن را اثبات کرد و مراحل شکایت و نحوه رسیدگی به آن از چه راهی است؟ بنابراین با خواندن این مقاله می توانید پاسخ این سوالات را دریابید.
آن چه که در حقوق داریم تحت عنوان جرم افتراست و باید شرایطی رعایت شود تا بتوان گفت عملی که اتفاق افتاده تهمت زدن بوده است. اما در این جا به طور خاص بحث از تهمت دزدی است یعنی این که قربانی ادعا می کند متهم به او نسبت ناروای دزدی زده و در حقیقت چنین عملی را مرتکب نشده .
افترا همان تهمت است و یکی از اشکال خاص توهین است. ولی توهینی است که فرد را به ارتکاب جرم خاصی متهم می کند. در افترا مرتکب با نسبت دادن ارتکاب یک جرم به مخاطب خودش به اوتهمت می زند. مثلا به او می گوید : تو دزدی و به او نسبت دزدی می دهد و او را متهم به این عمل مجرمانه می کند در حالی که حقیقت ندارد .
جرم افترا به دو دسته تقسیم می شود: افترا ساده وافترا عملی
افترای ساده، موضوع ماده 697 تعزیرات قانون مجازات اسلامی است، در این ماده آمده است:" هر کس به وسیله اوراق چاپی یا خطی یا به وسیله درج در روزنامه و جرائد یا نطق در مجامع یا به هر وسیله دیگر به کسی امری راصریحا نسبت دهد یا آنها را منتشر نماید که مطابق قانون آن امر جرم محسوب میشود و نتواند صحت آن اسناد را ثابت نماید جز در مواردی که موجب حد است به یک ماه تا یک سال حبس و تا (۷۴) ضربه شلاق و یا یکی از آنها حسب مورد محکوم خواهد شد."
بنابراین اگر کسی با استفاده از وسایل مذکور جرم دزدی را به دیگری نسبت دهد و نتواند اثبات کند که درست می گوید مرتکب جرم افترای ساده دزدی یا همان تهمت دزدی شده است.
اما افترای عملی در ماده 699 قانون بیان شده که می گوید : هر کس عالما عامدا به قصد متهم نمودن دیگری آلات و ادوات جرم یا اشیایی را که یافت شدن آن در تصرف یک نفر موجب اتهام او میگردد بدون اطلاع آن شخص در منزل یا محل کسب یا جیب یا اشیایی که متعلق به او است بگذارد یا مخفی کند یا به نحوی متعلق به او قلمداد نمایدو در اثر این عمل شخص مزبور تعقیب گردد، پس از صدور قرار منع تعقیب و یا اعلام برائت قطعی آن شخص، مرتکب به حبس از شش ماه تا سه سال و یا تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم میشود.
بنابراین در این حالت هرکدام از اعمالی که در متن قانون آمده است اگر به نحوی صورت گیرد که منجر به ورود اتهام دزدی به بزه دیده شود و البته این اثر عملی را داشته باشد که او مورد تعقیب کیفری قرار گیرد و بعد اثبات شود که متهم گناهکار نبوده نشان دهنده وقوع جرم تهمت دزدی است .
حکم مجازات تهمت زدن سرقت، بسته به این که افترای ساده باشد یا عملی متفاوت است:
طبق قانون مجازات جرم افترای ساده جز در مواردی که موجب حد است، یک ماه تا یک سال حبس و تا (۷۴) ضربه شلاق و یا حسب مورد یکی از آن هاست .
اما مجازات جرم افترای عملی، حبس از شش ماه تا سه سال و یا تا (۷۴) ضربه شلاق است .
بنابراین بسته به این که عمل مجرمانه تهمت دزدی منطبق بر افترای ساده است یا عملی باشد، مشمول این مجازات ها می گردد.
همانند سایر جرایم برای جرم تهمت دزدی نیز با ارائه دلایلی می توان به اثبات آن پرداخت. به طور کلی دلایل اثبات موضوعات کیفری در ماده 160 قانون مجازات اسلامی آمده است. که می گوید: ادله اثبات جرم عبارت از اقرار، شهادت، قسامه و سوگند در موارد مقرر قانونی و علم قاضی است.
از آن جایی که جرم افترا جرمی تعزیری است (به این معنا که نو و میزان مجازات آن در شرع مشخص نشده است ) نمی توان از سوگند برای آن استفاده کرد و همچنین قسامه نیز مربوط به جرایمی است که مجازات آن ها قصاص یا پرداخت دیه باشد.
نکته قابل ذکر در این جا این است که در افترا اگر بخواهید ثابت کنید که به شما تهمت ناروای دزدی زده شده است زمانی می توانید به شکایت از تهمت زننده بپردازید که بی گناهی خود را در دادگاه اثبات کرده باشید و قرار منع تقعیب و یا حکم برائت گرفته باشید .
به طور کلی برای پیگیری هر جرمی ، اولین اقدام شکایت به مرجع صالح است . برای تشکیل پرونده و ادامه روند آن در ابتدا باید شکوائیه ای تنظیم کرده، آن را در دفتر خدمات قضایی ثبت کنید و در دادسرا را به جریان اندازید. جرم افترا یا همان به اصطلاح تهمت دزدی نیز از این مراحل مستثنی نیست . بعد از طرح شکایت اقدامات قضایی لازم در دادسرا آغاز خواهد شد ولی این نکته را فراموش نکنید که در صورتی می توانید همه این اقدامات را آغاز کنید که پیش ازآن از تهمت دزدی تبرئه شده باشید .
بعد از طی مراحل قانونی در دادسرا، پرونده به دادگاه ارسال می شود و قاضی با توجه به دلایل ابرازی طرفین به رسیدگی می پردازد و اگر بتوانید مستند و مستدل به اتهام پاسخ دهید رای صادره به نفع شما خواهد بود و از جرم تهمت دزدی تبرئه می شوید .
همانند سایر جرایم بعد از ثبت شکایت و بعد از آن که دادسرا با بررسی محتویات پرونده قرار جلب به دادرسی صادر کرد، این قرار به اطلاع دادستان می رسد و او براساس آن کیفرخواست صادر می کند و بعد از آن نوبت به دادگاه می رسد. بعد از صدور کیفرخواست و ارجاع پرونده به دادگاه صلاحیت دار، زمان رسیدگی تعیین و به وکلای طرفین ابلاغ می شود.
در مرحله بعد، جلسات رسمی دادگاه آغاز می شود و طرفین به تنهایی یا به همراه وکلای خود در آن شرکت می کنند . در این جلسات قاضی دلایل شاکی و مشتکی عنه را می شنود و با توجه به دلایلی که طرفین ارائه می دهند، تصمیمات مناسب را اتخاذ می کند با این تفاوت که زمانی شاکی باید مراحل تعقیب و رسیدگی جرم تهمت دزدی را آغاز کند که قرار منع تعقیب برای او صادر شده و یا از جرم دزدی تبرئه شده باشد .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد جرم تهمت دزدی در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون جرم تهمت دزدی پاسخ دهند .
برای مشاوره جرم تهمت دزدی
برای مشاوره جرم تهمت دزدی
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©