دینا / خانواده / نفقه / میزان نفقه فرزند پسر در سال

میزان نفقه فرزند پسر در سال ۱۴۰۳

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

پرداخت نفقه فرزند پسر ، در ابتدا بر عهده پدر و پس از آن ، به ترتیب ، بر عهده اجداد پدری ، مادر و سپس ، اجداد مادری و جدات پدری می باشد . میزان نفقه فرزند پسر در سال 1403 در قانون ، به صورت دقیق مشخص نشده و بسته به استطاعت مالی منفق و نیاز فرزند ، متفاوت است . همچنین، حبس تعزیری از 6 ماه تا 2 سال ، مجازات نپرداختن این نفقه خواهد بود .

 

در نظام حقوقی ایران ، در قانون مدنی، تکالیف متعددی ، چه به لحاظ مالی و چه به لحاظ غیر مالی ، در خصوص روابط میان اعضای خانواده پیش بینی شده است. به عنوان مثال ، زن و شوهر به عنوان اعضای یک خانواده ، موظف به حسن معاشرت با یکدیگر می باشند ؛ زن باید از همسر خود تمکین کرده و شوهر نیز باید نفقه زن را بدهد.

 

این موضوع ، در خصوص فرزندان نیز مطرح است ؛ یعنی پدر و مادر ، بر اساس قانون مدنی ، مسئول تربیت صحیح اولاد خویش می باشند و باید ، زندگی و معاش آن ها را نیز تامین کرده و به عبارت دیگر ، نفقه یا خرجی زندگی آن ها را بپردازند و در غیر این صورت ، با مجازات عدم پرداخت نفقه ، روبرو خواهند شد . به همین دلیل ، اغلب ، این سوال مطرح می شود که میزان نفقه فرزند پسر یا دختر چقدر است ؟ 

 

از این رو ، در این مقاله ، قصد داریم ، در خصوص پرداخت نفقه فرزند پسر توضیح داده و بر اساس جدول مبلغ نفقه 1403 ، میزان نفقه فرزند پسر در سال ۱۴۰۳ را بررسی کنیم ؛ سپس ، مجازات نپرداختن این نفقه را بگوییم. چنانچه ، پیرامون این موضوع سوالاتی دارید ، با ما همراه باشید .

پرداخت نفقه فرزند پسر

قبل از توضیح میزان نفقه فرزند پسر در سال ۱۴۰۳ ، بر اساس جدول مبلغ نفقه 1403 ، در ابتدا قصد داریم ، درباره پرداخت نفقه فرزند پسر ، در قانون مدنی صحبت کنیم . نفقه فرزند پسر ، جزو دسته نفقه اقارب یا خویشاوندان می باشد . قواعد حاکم بر نفقه اقارب ، با نفقه ای که به همسر تعلق می گیرد یا همان نفقه زوجه ، تفاوت هایی دارد . به طور کلی ، ماده 1204 قانون مدنی ، نفقه اقارب را این گونه تعریف کرده است :

 

" نفقه اقارب ، عبارت است از مسکن و البسه و غذا و اثاث‌ البیت ، به قدر رفع حاجت ، با در نظر گرفتن درجه استطاعت منفق . " بر اساس این ماده ، استطاعت منفق ، در پرداخت نفقه ، در نظر گرفته می شود . البته مصادیق دیگری هم می توان به نفقه فرزند اضافه کرد . یعنی ، مواردی که در قانون ذکر شده است ، انحصاری نیست و هرگونه حاجت یا نیازی که به معیشت فرزند پسر مربوط شود را شامل می گردد.

 

پرداخت این نفقه ، در خصوص فرزند پسر ، تا زمانی ادامه پیدا می کند که فرزند پسر ، به سن بلوغ و رشد کافی برسد و خودش بتواند با اشتغال به کار ، احتیاجات مالی خود را بر طرف کند . البته ، در صورتی که به درس خواندن ادامه دهد ، تا پایان زمان تحصیل می توان پرداخت نفقه در مورد وی را تمدید کرد . نفقه فرزند دختر هم اصولا ، تا زمان ازدواجش ادامه می یابد .

 

سوال مهم دیگری که در خصوص پرداخت میزان نفقه فرزند پسر در سال ۱۴۰۳​​ ، بر اساس جدول مبلغ نفقه 1403 ، وجود دارد، آن است که پرداخت نفقه فرزند پسر ، اصولا به عهده کیست و در صورتی که فرزندان پسر بخواهد نفقه خود را مطالبه کنند ، باید آن را از چه کسی بخواهد ؟ این سوال به ویژه زمانی مطرح می شود که والدین از هم طلاق گرفته باشند و حضانت فرزند پسر ، با مادر باشد .

 

این مطلب ، در ماده 1199 قانون مدنی ، تعیین تکلیف شده است که بر اساس آن ، نفقه اولاد یا فرزندان پسر یا دختر ، در درجه اول ، به عهده پدر آن ها است . اما در صورتی که پدر فوت کرده باشد و یا اگر پدر ، توانایی مالی ، جهت پرداخت نفقه فرزندش را نداشته باشد ، در درجه اول ، این تکلیف اجداد پدری می باشد که نفقه نوه پسری خود را بپردازد و سپس ، بر عهده مادر و بعد، اجداد و جدات مادری و اجداد پدری واجب النفقه خواهد بود . لذا ، امکان مطالبه نفقه فرزند از پدر بزرگ نیز وجود دارد .

میزان نفقه فرزند پسر در سال 1403

در قسمت قبل ، به بررسی و توضیح مهم ترین شرایط قانونی ، در خصوص پرداخت نفقه فرزند پسر ، پرداختیم . بعد از توضیح درباره نفقه فرزند پسر ، در این قسمت ، قصد داریم ، پاسخ یکی از مهم ترین سوالاتی که در این خصوص مطرح می باشد ، یعنی این سوال که میزان نفقه فرزند پسر در سال 1403 بر اساس جدول مبلغ نفقه ۱۴۰۳​ چقدر است را بدهیم .

 

در پاسخ به این سوال که میزان نفقه فرزند پسر در سال 1403 ، بر اساس جدول مبلغ نفقه ۱۴۰۳​ چقدر است؟ باید گفت ، میزان نفقه فرزند پسر ، در قانون مدنی مشخص نشده است . البته ، عدم تعیین مبلغ و میزان نفقه فرزند پسر ، به این دلیل بوده که توانایی مالی پرداخت کننده نفقه و همچنین ، میزان احتیاجات فرزند پسر ، در هر مورد ، با دیگری تفاوت دارد و نمی توان مبلغ و یا مقدار خاصی را برای آن تعیین کرد . 

 

به همین دلیل ، ممکن است دو پسر یا نماینده قانونی آن ها ، برای دریافت نفقه خود ، در سال ۱۴۰۳​  به دادگاه ، دادخواست بدهند ، ولی میزان نفقه ای که دادگاه ، برای آن ها مشخص می کند ، با دیگری ، متفاوت باشد و لذا ، میزان نفقه فرزند پسر در سال 1403 ، جدول مبلغ و نرخ ثابت و از پیش تعیین شده ای ندارد که بتوان آن را مشخصا ذکر کرد و این موضوع ، در خصوص میزان نفقه فرزند دختر در سال 1403 نیز صادق می باشد .

 

نکته بسیار مهمی که در این خصوص وجود دارد ، آن است که مبلغ نفقه در هر سال ، با توجه به نرخ تورم موجود در کشور ، افزایش یافته و بیشتر می شود . به همین دلیل ، اگر شخصی ، قبلا برای دریافت میزان نفقه فرزند پسر در سال های گذشته ، به دادگاه دادخواست داده و دادگاه ، مبلغ نفقه وی را تعیین کرده است ، اما اکنون با توجه به بالا رفتن هزینه های زندگی در سال ۱۴۰۳​  ، این مبلغ ، کفاف مخارج زندگی وی را نمی دهد ، می تواند از دادگاه ، تقاضای تعدیل یا افزایش نفقه کند . در این شرایط ، دادگاه نیز نفقه فرزند پسر در سال 1403 را با توجه به نرخ تورم موجود ، تعیین می کند .

مجازات نپرداختن نفقه فرزند پسر

در قسمت قبل ، درباره میزان نفقه فرزند پسر در سال ۱۴۰۳​ ، بر اساس جدول مبلغ نفقه 1403 توضیح دادیم. در این بخش ، قصد داریم ، درباره مجازات نپرداختن نفقه فرزند پسر صحبت کنیم. اگر پدر و یا هر شخص دیگری که به لحاظ قانونی ، ملزم به پرداخت نفقه فرزند پسر است ( مانند پدر بزرگ ) ، با وجود استطاعت مالی ، از پرداخت نفقه به وی امتناع کند ، می توان بابت نپرداختن میزان نفقه فرزند پسر در سال 1403 از او شکایت کرد و در این صورت ، او ، با مجازات نپرداختن نفقه اقارب ، روبرو خواهد شد .

 

بر اساس ماده 53 قانون حمایت از خانواده ، هر شخصی که عهده دار تامین نفقه فرزند پسر بوده ، با وجود داشتن استطاعت یا توانایی مالی ، از پرداخت نفقه فرزند پسر امتناع کند ، به حبس تعزیری درجه ششم محکوم خواهد شد . حبس تعزیری درجه ششم ، شامل شش ماه تا دو سال حبس می باشد . بنابراین ، همانطور که مشاهده می شود ، نپرداختن نفقه فرزند پسر یا دختر با وجود استطاعت مالی ، جرم بوده و برای آن ، مجازات تعیین شده است .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص میزان نفقه فرزند پسر در سال 1403 در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون میزان نفقه فرزند پسر در سال ۱۴۰۳​  پاسخ دهند .