مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال 1403 مالیاتی است که از فرد اجاره دهنده ملک اخذ می شود و مهلت پرداخت آن، تا 31 تیر ماه خواهد بود. نحوه محاسبه این مالیات، بر ماخذ 75 درصد اجاره بهای سالیانه و با توجه به نرخ های اعلامی در قانون مالیات های مستقیم بوده و اجاره دهندگان ملک به پدر، مادر، فرزند و اجداد، از جمله افراد معاف از پرداخت این نوع از مالیات هستند.
برای مشاوره مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال 1403
برای مشاوره مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال 1403
مالیات در انواع متفاوت آن، یکی از مهم ترین منابع دولت ها، جهت کسب درآمد، به منظور ارائه خدمات عمومی، به شهروندان تحت حاکمیت آن ها می باشد. مالیات ها در یک تقسیم بندی کلی، به دو نوع مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می شوند. مالیات مستقیم، مالیاتی است که به طور مستقیم از درآمد و دارایی اشخاص گرفته می شود و مالیات غیر مستقیم، مالیاتی است که به عنوان بخشی از قیمت کالاها و خدمات خریداری شده، توسط خریدار آن ها، پرداخت می شود.
یکی از اقسام مالیات مستقیم، مالیات بر درآمد بوده که خود به انواع گوناگونی تقسیم می گردد. مالیات بر درآمد اجاره ملک، یکی از انواع این مالیات است که نحوه محاسبه و مهلت پرداخت مخصوص به خود را دارد و دیر کرد در پرداخت آن، سبب جریمه فرد مشمول خواهد شد. بر همین اساس، اطلاع از قواعد این نوع از مالیات و نحوه محاسبه آنلاین و دستی میزان مالیات بر درآمد اجاره مستغلات در سال 1403، ضروری به نظر می رسد.
از این رو، در این مقاله، قصد داریم، به تعریف مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال ۱۴۰۳ پرداخته و پس از تشریح نحوه محاسبه آنلاین و دستی میزان مالیات بر درآمد اجاره مستغلات در سال 1403، موارد معافیت این نوع از مالیات و مهلت پرداخت آن را توضیح دهیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
در پاسخ به این پرسش که مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال ۱۴۰۳ چیست؟ باید گفت، مالیات در یک تقسیم بندی کلی، به مالیات های مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می شود. از زیر مجموعه های مالیات مستقیم، مالیات بر درآمد بوده که خود، به پنج گروه تقسیم می گردد و عبارتند از : مالیات بر درآمد حقوق، مالیات بر درآمد مشاغل، مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی، مالیات بر درآمد اتفاقی و مالیات بر درآمد املاک و مستغلات.
مالیات بر درآمد املاک نیز خود به انواع مختلف، تقسیم شده که عبارتند از: مالیات بر نقل و انتقال ملک که در هنگام انتقال مالکیت ملک دریافت می شود؛ مالیات بر درآمد اجاره که موضوع بحث این مقاله می باشد؛ و مالیات بر مستغلات خالی، که با شرایطی، از خانه ها و املاک خالی و بدون متصرف، دریافت می گردد.
مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال 1403 به عنوان یکی از انواع مالیات بر درآمد املاک، مالیاتی است که از فرد اجاره دهنده، اخذ می شود. به این ترتیب، بر درآمدی که اجاره دهنده، از راه اجاره دادن ملک، کسب کرده، با شرایط مقرر در قانون، مالیات تعلق می گیرد که به این مالیات، مالیات بر درآمد اجاره ملک یا به اختصار مالیات اجاره گفته می شود.
ملکی که به واسطه کسب درآمد از اجاره آن، مشمول مالیات اجاره می گردد، می تواند ملک مسکونی، اداری و یا تجاری باشد. بنابراین، هرچند میزان اجاره بها، مبلغ نهایی میزان مالیات بر در آمد اجاره مستغلات 1403 را تعیین می کند، اما کاربری ملک، در شمول آن، نسبت به قوانین مربوط به مالیات بر درآمد اجاره ملک، بی تاثیر است.
مطابق ماده 53 قانون مالیات های مستقیم : « درآمد مشمول مالیات املاکی که به اجاره واگذار می گردد، عبارتست از کل مال الاجاره، اعم از نقدی و غیرنقدی، پس از کسر بیست و پنج درصد، بابت هزینه ها و استهلاکات و تعهدات مالک، نسبت به مورد اجاره. » بنابراین، همانطور که ملاحظه می شود، مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال ۱۴۰۳، به 75 درصد اجاره بهای تعیین شده تعلق می گیرد.
در بخش قبل گفتیم که مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال ۱۴۰۳، به عنوان یکی از انواع مالیات بر درآمد املاک، مالیاتی است که از فرد اجاره دهنده، اخذ می شود. فرد اجاره دهنده، می تواند مالک ملک بوده ( در اجاره دسته اول ) یا مستاجری باشد که با داشتن حق اجاره مجدد، ملک تحت اجاره خود را به شخص ثالثی اجاره می دهد ( در اجاره دست دوم ). بنابراین، مالیات بر اجاره در سال 1403، ارتباطی به مستاجر ملک نداشته و بر عهده اجاره دهنده آن است.
تنها تفاوت مالیات بر اجاره مالک اصلی و مالیات بر اجاره، توسط مستاجر اول، آن است که ماخذ مالیات بر اجاره مالک اصلی، 75 درصد اجاره بهای سالیانه بوده، در حالی که این ماخذ، برای اجاره مجدد، توسط مستاجر، تفاوت اجاره بهای پرداختی توسط او به مالک و اجاره بهای دریافتی توسط او، از مستاجر دوم می باشد.
بنا بر اعلام سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس، بر اساس تصمیم اتخاذ شده در کمیسیون تلفیق مجلس، میزان مالیات بر مستغلات و اجاره در سال گذشته، افزایش نیافت و نرخ مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال گذشته، همانند سال های قبل بود که با توجه به عدم اعلام نرخ مالیات بر درآمد در سال ۱۴۰۳، این مبالغ و نرخ ها در این سال نیز برقرار هستند(در صورت اعلام نرخ مالیات بر درآمد اجاره ملک ۱۴۰۳، متن مقاله بروزرسانی می شود).
نرخ مالیات بر درآمد اجاره املاک برای اشخاص حقوقی، به طور ثابت 25 درصد بوده و برای اشخاص حقیقی در سال گذشته، مطابق ماده 131 قانون مالیات های مستقیم، به صورت زیر بوده است:
درآمد سالیانه مشمول مالیات | درصد مالیات |
تا 50 میلیون تومان | 15 درصد |
50 تا 100 میلیون تومان | 20 درصد |
بیشتر از 100 میلیون تومان | 25 درصد |
طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی ، سرپرستان خانوار، اعم موجر یا مستاجر ملک، موظف هستند تا با ورود به سامانه املاک و اسکان amlak.mrud.ir، اطلاعات ملک ( برای موجرین ) و وضعیت اسکان ( برای مستاجرین ) را ثبت نمایند. ضمانت اجرای عدم ثبت ملک در سامانه املاک و اسکان amlak.mrud.ir، برای موجرین، جریمه مالیاتی تا هجده برابر هزینه اجاره سالانه یک واحد از مالک، می باشد.
لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.
بر اساس ماده 54 قانون اصلاح قانون مالیات های مستقیم : « درآمد اجاره، بر اساس قرارداد، اعم از رسمی یا عادی، مبنای تشخیص مالیات قرار می گیرد و در مواردی که قرارداد وجود نداشته باشد یا از ارائه آن خودداری گردد و یا مبلغ مندرج در آن کمتر از هشتاد درصد ( ۸۰%) ارقام مندرج در جدول املاک مشابه تعیین و اعلام شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور باشد ... ، میزان اجاره بها بر اساس جدول اجاره املاک مشابه تعیین خواهد شد. »
بر اساس این ماده، تمامی اجاره دهندگان ملک، فارغ از اینکه قرارداد داشته باشند یا خیر و قرارداد آن ها، رسمی باشد یا عادی، موظف به پرداخت مالیات بر اجاره مغازه و ملک خود، در سالل ۱۴۰۳ هستند و باید در مهلت ثبت نام اظهارنامه مالیاتی، اقدام به ثبت اظهارنامه خود کنند. نحوه محاسبه میزان مالیات بر درآمد اجاره مستغلات در سال 1403 مطابق ترتیب زیر می باشد:
۱در مرحله اول، اجاره بهای سالیانه محاسبه می شود؛ به این ترتیب که اجاره بهای ماهیانه در عدد 12 ضرب شده و چنانچه، مبلغی از وجه پرداختی به موجر، به صورت پول پیش باشد، 18 درصد از آن با اجاره بها جمع بسته می شود.
۲ همانطور که گفتیم، مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال 1403 همچون مالیات بر اجاره مستغلات سال های گذشته، به 75 درصد اجاره بها تعلق می گیرد. بنابراین عدد به دست آمده در مرحله قبل باید در 75 ضرب شود.
۳ عدد به دست آمده که درآمد سالیانه مشمول مالیات است، بر اساس جدول زیر، در درصد مالیاتی مربوطه ضرب شده و حاصل نهایی، مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال ۱۴۰۳ خواهد بود.
برای درک بهتر نحوه محاسبه میزان مالیات بر درآمد اجاره مستغلات در سال 1403، به این مثال توجه نمایید: فرض کنید ملکی، با مبلغ پیش یا همان رهن 20 میلیون تومان و اجاره بهای ماهیانه پانصد هزار تومان، اجاره داده شده؛ در این صورت، حاصل ضرب 500 هزار تومان، در عدد 12 ( ماه )، مبلغ 6 میلیون تومان می باشد و 18 درصد پول پیش نیز مبلغ 3 میلیون و ششصد هزار تومان خواهد بود که این دو عدد، با هم جمع شده و حاصل، نه میلیون و ششصد هزار تومان می شود.
حال، از آنجا که فقط 75 درصد این مبلغ، مشمول مالیات اجاره 1403 می شود، این عدد را در 75 درصد، ضرب می کنیم که حاصل، 7 میلیون و دویست هزار تومان می گردد. عدد 7 میلیون و دویست هزار تومان، درآمد اجاره ملک مشمول مالیات ۱۴۰۳ بوده که برای محاسبه مالیات بر درآمد اجاره این ملک در سال 1403، مطابق جدول زیرعمل می کنیم.
درآمد سالیانه مشمول مالیات | درصد مالیات |
تا 50 میلیون تومان | 15 درصد |
50 تا 100 میلیون تومان | 20 درصد |
بیشتر از 100 میلیون تومان | 25 درصد |
همانطور که در جدول بالا ملاحظه می کنید، نرخ مالیاتی تا 50 میلیون تومان درآمد اجاره ملک، 15 درصد بوده که حاصل ضرب 7 میلیون و دویست هزار تومان در 15 درصد، رقم 1 میلیون و هشتاد هزار تومان می باشد و این مبلغ، میزان نهایی مالیات بر درآمد این ملک در سال ۱۴۰۳ خواهد بود. نحوه محاسبه آنلاین مالیات بر درآمد اجاره ملک 1403، با مراجعه به سایت tax.gov.ir و پس از پر کردن اظهارنامه مالیات بر درآمد اجاره ملک خواهد بود.
پس از محاسبه مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال 1403 و مشخص شدن میزان این مالیات، گام بعد، پرداخت مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال ۱۴۰۳، است. از آنجا که مطابق قوانین مالیاتی، پرداخت مالیات بر درآمد اجاره سال 1403 تنها از طریق ثبت اظهارنامه مالیاتی امکان پذیر می باشد، مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.
در قسمت های قبل، توضیح دادیم که نحوه محاسبه آنلاین و دستی میزان مالیات بر درآمد اجاره مستغلات در سال ۱۴۰۳ چگونه است. در این قسمت، قصد داریم، درباره افراد معاف از پرداخت این نوع از مالیات، صحبت کنیم. بر اساس تبصره های ماده 53، ماده 55 و 57 قانون مالیات های مستقیم، گروهی از افراد، از پرداخت مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال ۱۴۰۳ معاف می باشند. موارد معافیت از مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال 1403 به شرح زیر است:
۱خانه های سازمانی که تحت مالکیت اشخاص حقوقی می باشند.
۲ املاکی که مورد سکونت پدر، مادر ، همسر ، فرزند یا اجداد و افراد تحت تکفل مالک می باشند.
۳املاکی که به طور مجانی، در تصرف وزارتخانه ها و موسسات دولتی، دستگاه هایی که بودجه آن ها، به وسیله دولت تامین میشود، شهرداری ها و دهیاری ها می باشند.
۴در صورت فروش ملک و درج این شرط که مالک پیشین ملک، خود تا مدتی، در ملک فروخته شده، سکونت داشته باشد؛ که مدت این سکونت، حداکثر تا 6 ماه است.
۵مالکان مجتمع های مسکونی دارای بیش از سه واحد استیجاری که با رعایت الگوی مصرف مسکن، بنا به اعلام وزارت مسکن و شهرسازی ساخته می شوند.
۶املاک مورد اجاره، در تهران، تا یکصد و پنجاه مترمربع و در سایر نقاط تا دویست مترمربع.
مالکین املاکی که مطابق توضیحات بالا، ملزم به پرداخت مالیات بر اجاره املاک می باشند، لازم است تا در مهلت تعیین شده توسط سازمان امور مالیاتی، اقدام به ثبت اظهارنامه مالیاتی اجاره املاک نمایند. هم چنین، افرادی که ملک خود را به خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد یا بهزیستی اجاره می دهند؛ از صد در صد معافیت مالیات بر درآمد اجاره بهره مند خواهند بود.
این رقم برای موجرانی که خانه خود را به کارگر یا کارمند تامین اجتماعی اجاره می دهند؛ تا سقف معافیت بر حقوق مستاجر و برای انعقاد قراردادهای دو تا سه ساله، بین 70 تا 100 درصد معافیت خواهد بود. هم چنین، مالکان املاک صد و پنجاه متر در تهران و بیش از دویست متر در مراکز سایر استان ها، اگر قرارداد اجاره ملک خود را بلندمدت و دو ساله با مستاجر منعقد نمایند، تا 70 درصد و برای قراردادهای سه ساله تا 100 درصد از پرداخت مالیات معافند.
در قسمت های قبل، توضیح دادیم که مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال ۱۴۰۳ چیست و چه افرادی، بر اساس قانون مالیات های مستقیم، از پرداخت این نوع از مالیات، معاف می باشند. پس از توضیح در خصوص موارد فوق، در این بخش از مقاله، قصد داریم، درباره مهلت پرداخت مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال 1403، از طریق درگاه ملی خدمات مالیات my.tax.gov.ir صحبت کنیم.
به طور معمول و هر ساله، مهلت ثبت نام اظهارنامه مالیاتی اجاره املاک و پرداخت آن، تا پایان تیر ماه می باشد که در سال گذشته، به دلیل شیوع بیماری کرونا، این مهلت، تا 31 شهریور ماه نیز تمدید شد. با توجه به این روند، مهلت پرداخت این مالیات، در سال 1403 نیز به همین صورت خواهد بود.
لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.
سازمان امور مالیاتی کشور، همانند سایر نهادها و سازمان های دولتی، دارای سامانه ها و سایت های اختصاصی بوده که انجام امور مربوط به مالیات را برای مودیان، تسهیل و تسریع می کند. یکی از این سامانه ها، درگاه ملی خدمات مالیاتی می باشد که امکانات متنوعی، از جمله ثبت نام اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو را برای متقاضیان، فراهم کرده است.
سامانه مالیات بر درآمد اجاره ملک، به آدرس estr.tax.gov.ir، بخشی از درگاه ملی خدمات مالیاتی بوده که از طریق آن، مودیان مالیاتی می توانند اظهارنامه مالیات بر درآمد اجاره ملک خود را ثبت کنند بدین منظور، متقاضیان، پس از ورود به درگاه ملی خدمات مالیاتی، باید از طریق گزینه دریافت الکترونیکی اظهارنامه مالیات بر درآمد املاک اجاری، اقدام نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال ۱۴۰۳ در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال 1403 پاسخ دهند.
برای مشاوره مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال 1403
برای مشاوره مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال 1403
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©