دینا / تجاری / شرکت ها / کد اقتصادی شرکت

کد اقتصادی شرکت

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

کد اقتصادی یک شماره اختصاصی است که تمام مودیان مالیاتی ملزم به داشتن آن هستند و از طریق آن شناخته می شوند . کد اقتصادی را هم شرکت های تجاری هم افرادی حقیقی تاجر باید دریافت کنند، این کد برای شرکت های تجاری مثل شماره شناسنامه برای اشخاص حقیقی است . در حقیقت شرکت ها با استفاده از کد اقتصادی می توانند در سازمان امور مالیاتی احراز هویت شده و در آن جا با این شماره شناخته شوند

سازمان امور مالیاتی کشور در سال ۱۳۸۰ مطابق ماده ۵۹ قانون برنامه سوم توسعه تشکیل شده با به وجود آمدن این سازمان برای بودجه اختصاصی در نظر گرفته شد . این سازمان زیر مجموعه وزارت امور اقتصادی و دارایی است . تمامی مشاغل در ایران ملزم به پرداخت مالیات به سازمان امور مالیاتی هستند و دارایی به حساب اشخاص شاغل و دارای فعالیت اقتصادی در ایران رسیدگی می کند .

 اداره دارایی یا سازمان امور مالیاتی برای راحتی کار محاسبه مالیات افراد حقیقی و حقوقی مثل شرکت ها و  رفع نواقص سیستم رسیدگی به حساب افراد حقیقی و حقوقی مانند شرکت ها که مالیات باید پرداخت کنند یک کد اقتصادی را در نظر گرفته است، که شرکت بدون داشتن این کد علاوه بر این که در روند رسیدگی مالیاتی دچار مشکل خواهند شد قادر به انجام فعالیت تجاری هم نخواهند بود .

حال ممکن است برای افرادی که موسسین یا شرکا شرکت های تجاری موضوع ماده بیست قانون تجارت هستند این سوال بوجود بی آید که کد اقتصادی چیست و چه شرکت هایی ملزم به داشتن آن هستند ؟ در این مقاله ضمن تعریف کد اقتصادی به بیان این موضوع هم خواهیم پرداخت که دریافت کد اقتصادی برای چه شرکت هایی ضروری است و مراحل و نحوه دریافت این کد به چه صورت است .

کد اقتصادی چیست

 کد اقتصادی یک شماره است که شرکت های تجاری و مودیان حقیقی با وجود داشتن آن قابل شناسایی خواهند بود . کد اقتصادی برای شرکت های تجاری مانند شماره ملی برای اشخاص حقیقی است . شرکت ها با استفاده از کد اقتصادی در سازمان امور مالیاتی احراز هویت می شوند. داشتن کد اقتصادی یا شماره اقتصادی برای شرکت های تجاری ضروری می باشد . شرکت ها با استفاده از این کد یا شماره اقتصادی تمام کارها و فعالیت های تجاری مثل خرید و فروش و غیره را زیر نظارت سازمان امور مالیاتی خواهند برد .

 لازم به ذکر است که بر اساس ماده (6) و (7) آئین نامه اجرایی تبصره (3) ماده 169 قانون مالیاتهای مستقیم، شیوه جدید تعیین و تخصیص کد اقتصادی که از مهر ماه سال 1401، اجرایی گردیده، بدین شرح می باشد: اشخاص حقوقی: شناسه ملی 11 رقمی صادر شده از سازمان ثبت اسناد و املاک کشور؛ اشخاص حقیقی: شماره ملی به علاوه سه رقم شناسه پرونده مالیاتی؛ شرکت های مدنی: شناسه مشارکت مدنی صادره از سازمان امور مالیاتی کشور.

 روند رسیدگی به امور مالیاتی اشخاص حقیقی یا اشخاص حقوقی مثل شرکت های موضوع ماده 20 قانون تجارت، اگر از شماره یا کد اقتصادی استفاده نکنند با مشکل روبرو خواهند شد، همچنین اگر اشخاص چه حقیقی چه حقوقی شماره یا کد اقتصادی مورد نظر را نداشته باشند و اقدام به اخذ آن نکرده باشند همچنین در سازمان امور مالیاتی، پرونده مالیاتی برای خودشان تشکیل ندهند، طبق ضوابط و قوانین موجود این اداره با آن ها برخورد خواهد شد .

 کد اقتصادی همان طور که از اسمش هم مشخص است یک شماره اختصاصی است . برای شناسایی هر واحد اقتصادی از این کد یا شماره مختص به آن واحد استفاده خواهد شد . یعنی هر شغل یا شرکتی که کد اقتصادی دریافت می کند، این کدی که از طرف سازمان امور مالیاتی به نام او صادر شده است تنها برای خود او خواهد بود، تا بتوان هر شغل و شرکت را با استفاده از این شماره مشخص از یکدیگر جدا کرد .

 اشخاص حقیقی و حقوقی که اقدام به گرفتن کد یا شماره اقتصادی می کنند در هر کجای ایران که باشند و به اداره یا سازمان امور مالیاتی مراجعه کنند مورد شناسایی قرار خواهند گرفت .

 یکی از دلایلی که قانون امور مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی مانند شرکت های تجاری را ملزم به اخذ شماره یا کد اقتصادی کرده است این است که، آن ها برای هر فعالیتی روی سر برگ یا فاکتور خرید و فروششان این کد را بنویسند تا سازمان امور مالیاتی بتواند محاسبه دقیقی از سود آن واحد اقتصادی بدست آورد. در چنین حالتی، محاسبه مالیات آن واحد اقصادی بر اساس سند و مدرک خواهد بود و دیگر نیاز به اثبات چیزی نست .

بر اساس تعاریفی که از کد اقتصادی و دلیل اصلی الزام شرکت ها به دریافت آن کردیم از مزایای دریافت کد اقتصادی می توان این گونه نوشت که :

اگر هر واحد اقتصادی از جمله شرکت های تجاری از کد اقتصادی یا شماره اقتصادی مختص خودش استفاده کند، دیگر در رقابت مابین شرکت ها تقلب و فسادی رخ نخواهد داد و دولت می تواند از مشاغل ، واحد ها و شرکت های تجاری فعال اقتصادی حمایت کند .

  با دریافت کد اقتصادی توسط هر شغل یا شخص حقیقی و حقوقی مانند شرکت ها ، آن ها می توانند مجوزی برای انجام کار ها ، فعالیت های بازرگانی و اخذ کارت بازرگانی داشته باشند .

  داشتن کد یا شماره اقتصادی از مدارک لازم تشکیل پرونده برای دریافت کارت بازرگانی است .

 شرکت ها برای انجام فعالیت های تجاری مثل صادرات و واردات و تولید و پخش کالاهایشان و دیگر موارد تجاری نیاز دارند که حتما این کد اقتصادی را داشته باشند .

 اشخاص حقیقی که مشغول به انجام فعالیت های تجای مانند صادرات و واردات و غیره هستند و پروانه کسب نیز دارند، می بایست کد اقتصادی مختص خود را از سازمان امور مالیاتی دریافت کنند .

 تا زمانی که اشخاص حقیقی و حقوقی مثل شرکت ها کد اقتصادی نداشته باشند امور مالیاتی آن ها انجام نخواهد شد ضمن اینکه تشکیل پرونده مالیاتی برای داشتن این کد اقتصادی از الزامات است .

 کد اقتصادی مفهومی متفاوت از شناسه ملی شرکت بوده و نحوه دریافت شناسه ملی و کد اقتصادی کاملا متفاوت می باشد.

 

دریافت کد اقتصادی برای چه شرکت هایی ضروری است

 همان طور که گفتیم دریافت و ثبت نام کد اقتصادی برای تمام فعالان اقتصادی و تجاری چه شخصیت حقوقی داشته باشند مثل شرکت ها چه شخصیت حقیقی داشته باشند به عنوان نمادی برای احراز هویت و محاسبه سود، الزامی و اجیاری است . موسسین شرکت یا شرکا  پس از ثبت شرکت دو ماه فرصت دارند تا با در دست داشتن مدارک ثبت شرکت به سازمان امور مالیاتی یا اداره دارایی بروند و در آن جا پرونده مالیاتی تشکیل دهند و کد اقتصادی مختص خود را دریافت کنند ؛ البته این امر با ارائه وکالت اخذ کد اقتصادی نیز امکان پذیر است .

مدارکی که اشخاص حقوقی مانند شرکت ها باید هنگام دریافت کد اقتصادی به همراه خود به اداره دارایی ببرند عبارت است از :

 فتوکپی برابر با اصل مدارک شناسایی اعضای هیأت مدیره شرکت تجاری .

 فتوکپی مدارک شرکت تجاری مورد نظر که خواهان دریافت کد اقتصادی است مثل ( اساسنامه، شرکت نامه، اظهارنامه و تقاضا نامه . )

 تکمیل دفترچه ای که اداره دارایی در اختیار نماینده شخص حقوقی یا شرکت قرار می دهد تا آن را پر کرده و تحویل اداره دهند .

 گرفتن گواهی امضاء از دفترخانه اسناد رسمی و تحویل آن همراه با دیگر مدارک به اداره دارایی .

  فتوکپی سند و مدارک مالکیت یا اجاره نامه محل فعالیت تجاری یا اقامت گاه شرکت تجاری .

 فتوکپی پروانه بهره برداری یا مجوز تأسیس شرکت تجاری .

 پرداخت مالیات حق تمبر به اداره دارایی و همراه داشتن فیش آن کنار بقیه اسناد و مدارک هنگام تشکیل پرونده مالیاتی و اخذ کد اقتصادی .

فتوکپی آگهی روزنامه رسمی و تغییرات آن برای شرکت تجاری .

 اخد کد اقتصادی برای تمام فعالان تجاری و شرکت های تجاری موضوع ماده 20 قانون نجارت الزامی است و اگر آن ها این کد یا شماره را دریافت نکرده باشند فعالیتشان قانونی نیست و اعتباری نخواهد داشت . شماره یا کد اقتصادی پس از طی شدن مراحلی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی مانند شرکت ها توسط اداره ‌دارایی در مرکز هر استان ‌و همچنین در شهرستان‌ ها صادر می شود .

 مطابق مطالب گفته شده به این نتیجه می رسیم که شرکت هایی که کد اقتصادی خود را گرفته و مراحل تشکیل پرونده مالیاتی را پشت سر گداشته اند، خواهند توانست فعالیت افتصادی شان را آغاز کنند .

 

مراحل و نحوه دریافت کد اقتصادی

شرکت های تجاری برای انجام و شروع فعالیت تجاریشان می بایست حتما کد یا شماره افتصادی را دریافت کرده باشند همانطور که قبل تر هم به این موضوه اشاره کردیم. اما این شرکت ها برای دریافت کد یا شماره اقتصادیشان می بایست مراحلی را طی کنند.  مراحل دریافت کد اقتصادی عبارت اند از :

مراجعه به سامانه سازمان امور مالیاتی به نشانی tax.gov.ir 

 کلیک بر روی گزینه "ثبت نام الکترونیکی شماره اقتصادی" از منوی سمت راست و انتخاب گزینه "ورود به سامانه"

 کلیک بر روی گزینه "سامانه پیش ثبت نام کد اقتصادی"

 درج اطلاعات خواسته شده از متقاضی دریافت کد یا شماره اقتصادی در سامانه ثبت نام الکترونیکی شماره اقتصادی .

پس از انجام دادن این مراحل ، نامه ای مربوط به نام کاربری و رمز ورود توسط سازمان امور مالیاتی برای شخص متقاضی دریافت کد اقتصای ارسال می شود .

 پس از دریافت نامه سازمان امور مالیاتی، می بایست مجددا به سامانه الکترونیکی سازمان امور مالیاتی مراجعه نموده و با ورود به سامانه ثبت نام الکترونیکی شماره اقتصادی، اطلاعات خواسته شده را مطابق اسناد قانونی و ثبتی  وارد نمود.

 در این مرحله در صورت نبود مشکل در اطلاعات وارد شده، کد اقتصادی جدید برای شما ارسال می گردد . لازم به ذکر است که از طریق سامانه می توان اقدام به استعلام کد اقتصادی نمود .

بر اساس اعلام سازمان امور مالیاتی کشور، این سازمان، در راستای اجرای ماده 6 قانون پایانه ‌های فروشگاهی و سامانه مودیان و ماده (6) آیین نامه اجرایی تبصره (3) ماده (169) قانون مالیات های مستقیم و ماده (8) آیین ‌نامه اجرایی ماده (95) این قانون، اقدام به صدور کد اقتصادی جدید، برای مودیان مالیاتی نموده و این کد از دو طریق ارسال پیامک و درگاه ملی خدمات مالیات به آدرس my.tax.gov.ir، در اختیار مودیان، قرار می گیرد.

لازم به ذکر است که کد اقتصادی جدید، برای کلیه مودیان مالیاتی(اعم از اشخاصی که قبلا برای ثبت نام اقدام نموده و ثبت نام کنندگان جدید) صادر گردیده و این اشخاص، موظف هستند تا از تاریخ 1 مهر ماه سال 1401، در کلیه اسناد، صورت حساب ها و قراردادهای خود، کد مذکور را درج نمایند؛ در غیر این صورت، مشمول جرایم مالیاتی مربوطه خواهند شد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد این که کد اقتصادی شرکت چیست در کانال تلگرام موضوعات حقوق تجارت عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون این که کد اقتصادی شرکت چیست پاسخ دهند .