دینا / آیین دادرسی / آیین دادرسی مدنی / نحوه تنظیم اظهارنامه قضایی

نحوه تنظیم اظهارنامه قضایی

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

اظهارنامه قضایی یکی از مهم ترین ابزارهایی است که اشخاص برای مطالبه حق و حقوق قانونی شان ، قبل از مراجعه به مراجع قضایی ، در اختیار دارند و لذا می توانند با تنظیم و ارسال یک اظهارنامه برای طرف مقابل ، حقوق قانونی شان را مطالبه نمایند .

 

از جمله ابزارهای حقوقی که به موجب قانون آیین دادرسی مدنی افراد می توانند در مواقع بروز اختلافات حقوقی از آن استفاده نمایند ، اظهارنامه قضایی است . هرکسی که حقی داشته باشد ، می تواند قبل از تنظیم دادخواست و مراجعه به دادگاه ، با تنظیم اظهارنامه و ابلاغ آن به مخاطب خود ، امکان حل شدن مشکل خود بدون مراجعه به دادگاه را فراهم نماید یا لااقل از مزایای تنظیم اظهارنامه استفاده نماید .

بنابراین باید نحوه تنظیم یک اظهارنامه قضایی مورد بررسی دقیق قرار گیرد تا سبب پیچیده تر شدن وضعیت حقوقی پیش آمده میان طرفین نشود . به همین مناسبت ، در این مقاله به بررسی تنظیم اظهارنامه قضایی و تنظیم اظهارنامه الکترونیکی خواهیم پرداخت .

تنظیم اظهارنامه قضایی

ارسال اظهارنامه که در ماده 156 قانون آیین دادرسی مدنی به آن پرداخته شده است، سابقا توسط اوراقی به عمل می آمد که مراجع قضایی در اختیار افراد قرار می دادند و افراد با تکمیل و تحویل آن ، اظهارات خود را به مخاطب انتقال می دادند . نکاتی که در خصوص تنظیم اظهارنامه قضایی باید مورد توجه قرار گیرد نکات حقوقی مهمی هستند که عدم توجه به آنها سبب پیچیده تر شدن وضعیت می گردند که در این قسمت قصد داریم به بیان این موارد بپردازیم.


در درجه اول ، باید دقت نمود که هر مطلبی که در برگه اظهارنامه می نویسیم ، از آنجایی که اظهارات خودمان هستند و ذیل آن امضاء می شود ، می تواند اقرار باشند . از آن رو که اقرار یکی از دلایل اثبات ادعا در دادگاه ها محسوب می شود ، ممکن علیه خودمان از آن استفاده شود . لذا در این خصوص باید مراقب بود . 


نکته مهم دیگر ، این است که باید از تهدید مخاطب در اظهارنامه خودداری نماییم ؛ چرا که تهدید ممکن است تحت شرایطی یک جرم باشد و طرف مقابل می تواند در دادگاه کیفری بر علیه ما طرح دعوا کند . البته ، می توانیم در انتهای اظهارنامه بنویسیم که در صورت عدم پاسخ به خواسته یا مطالبه ، هر گونه اقدام قانونی برای احقاق حقوق مان در دادگاه انجام می دهیم . این مطلب دیگر جرم تهدید نیست .


ارسال اظهارنامه از آن رو که یک اقدام قضایی است و به شخص مخاطب ابلاغ می شود ، سبب می شود  تا مخاطب بداند که قصد اقدام قانونی علیه او را داریم ؛ به همین دلیل ، آمادگی اش جهت این اقدام بالا رود . بعنوان مثال ، فرض کنید که بخواهیم اموال شخص بدهکار را جهت ادای دین را توقیف نماییم . در این صورت ، ممکن است که مدیون با اطلاع از این وضعیت ، اقدام به مخفی کردن اموال خود کند تا نتوان به توقیف اموال او اقدام نمود . در این حالت ، بهتر است که از ابتدا در دادگاه ، به موجب دادخواست اقامه دعوا کرد .


در تنظیم یک اظهارنامه ، باید نزاکت و اخلاق را نیز رعایت نمود . چرا که اظهارنامه یک ابزار قضایی است و از طرف دادگاه به مخاطب تحویل داده می شود . به همین دلیل ، دادگاه می تواند از ابلاغ اظهارنامه هایی که خارج از نزاکت باشند خودداری نماید .

تنظیم اظهارنامه الکترونیکی

به لحاظ شکلی ، در حال حاضر برای ثبت اظهارنامه باید به روش الکترونیکی یا اینترنتی اقدام نمود . به همین منظور ، بایستی با مراجعه به سامانه خدمات الکترونیک قضایی ، اقدام به تنظیم اظهارنامه قضایی نمود . بعلاوه اینکه پیگیری اظهارنامه نیز از طریق همین قسمت انجام خواهد شد . علاوه بر این ، از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نیز امکان ارسال اظهارنامه ، پاسخ به اظهارنامه و پیگیری آن امکانپذیر می باشد .


با این حال ، نکاتی که در خصوص تنظیم اظهارنامه قضایی اشاره شدند نیز بایستی مراعات شوند .  لذا مطالبی که در قسمت فوق تحت عنوان تنظیم اظهارنامه قضایی مورد بررسی قرار گرفتند ، به لحاظ محتوایی بسیار مهم هستند .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه تنظیم اظهارنامه قضایی ، به کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا مراجعه نمایید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون  نحوه تنظیم اظهارنامه قضایی پاسخ دهند .