برای ارئه شکایت از مزاحم تلفنی باید شکایت نامه ای تنظیم شود که در آن عنوان جرم با مشخصات کامل شاکی آورده شده است . این شکواییه باید به همراه دلایل و مدارک به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یا دادسرا محل وقوع جرم یا محل زندگی شاکی تحویل شود .
برای مشاوره نحوه تنظیم شکواییه مزاحمت تلفنی
برای مشاوره نحوه تنظیم شکواییه مزاحمت تلفنی
ایجاد هر گونه مزاحمت عمدی یا سهوی به وسیله تلفن از طریق هر فرد یا گروه و در هر رده سنی برای مشترکان دیگر ، مزاحمت تلفنی محسوب می شود . مطابق ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات ، هر کس به وسیله تلفن یا دستگاه های مخابراتی دیگر برای اشخاص ایجاد مزاحمت کند ، علاوه بر اجرای مقررات خاص شرکت مخابرات ، مرتکب به حبس از یک تا ۶ ماه محکوم خواهد شد .
پس ایجاد مزاحمت برای افراد از طریق تماس تلفنی یا پیامک اگر باعث سلب آسایش و ایجاد ضرر برای شخص شود جرم محسوب شده و مطابق قانون برایش مجازات هم در نظر گرفته شده است . زمانی که انجام کاری از طرف شخص فاعل در قانون به عنوان جرم تعیین شده باشد نیازی به ارائه دادخواست حقوقی نیست و می بایست به صورت کیفری از طریق تنظیم شکایت نامه از جانب شاکی پیگیری شود .
برای بسیاری از افراد پیش آمده که از طریق تلفن برایشان مزاحمت ایجاد شود ، در برخی موارد این مزاحمت به حدی است که چاره ای جز شکایت علیه مزاحم تلفنی باقی نمی ماند . مزاحمت تلفنی یک کار عمدی و آگاهانه است که به محض کشف آن ، ملاک مسئولیت کیفری مزاحم شناخته می شود و مرتکب طبق قانون باید پاسخگوی عمل ناشایست خود باشد .
با توجه به این که گفتیم مزاحمت تلفنی جرم است و برای پیگیری نیاز به ارائه دادخواست حقوقی ندارد ممکن است برای عده ای این سوال بوجود بیاید که شکایت نامه یا شکواییه چگونه نوشته می شود ؟
در این مقاله ضمن تعریف مختصری که از جرم مزاحمت تلفنی کردیم به بیان این موضوع خواهیم پرداخت که نحوه تنظیم شکواییه از جرم مزاحم تلفنی به چه صورت است و مدارک لازم برای ارائه این شکایت نامه چیست و در آخر نمونه ای از فرم شکایت از جرم مزاحمت تلفنی را نیز خواهیم آورد .
مطابق قانون مجازات اسلامی هر کس به وسیله تلفن یا هر دستگاه مخابراتی دیگری برای اشخاص مزاحمت ایجاد کند ، علاوه بر اجرای مقررات خاص شرکت مخابرات ، مرتکب به حبس از یک تا ۶ ماه محکوم خواهد شد
در این صورت مخابرات برای بار اول ، ارتباط تلفنی مزاحم را به مدت یک هفته همراه با اخطار کتبی قطع می کند . برای بار دوم ، ارتباط تلفنی مزاحم به مدت سه ماه همراه با اخطار کتبی قطع خواهد شد و برای بار سوم ، شرکت مخابرات ، ارتباط تلفنی وی را به طور دائم قطع خواهد کرد .
در صورتی می توان علیه مزاحم در جرم مزاحمت تلفنی شکایت نامه تنظیم کرد که این موارد اتفاق افتاده باشد :
سوت کشیدن ، سکوت و سپس فوت کردن در گوشی بدون وقفه .
توهین و حرفای رکیک نثار مخاطب کردن و گاه خبر های کذب و غیر واقعی به مخاطب دادن و تهمت های ناروا زدن که ممکن است عواقب وخیمی در بر داشته باشد .
دادن خبر های دروغ و تکان دهنده که بعضا باعث شوک آنی یا سنکوپ شدن و سلب آرامش افراد و خانواده ها می شود ، غوغا بر پا می کند و عزا و ماتم ایجاد می کند .
با توجه به اینکه مزاحمت تلفنی جزء جرایم غیر قابل گذشت می باشد لذا اگر شاکی خصوصی هم رضایت بدهد مجازات مزاحم منتفی نخواهد شد .
برای تنظیم و ارائه شکایت نامه از جرم مزاحمت تلفنی شما ملزم به گرفتن وکیل نخواهید بود اما اگر زمان کافی ندارید می توانید از طریق گرفتن وکیل اقدام به پیگیری کنید . هنگام تنظیم شکواییه مزاحمت تلفنی چنانچه مدارکی برای اثبات ادعای خود و یا دفاع از خود دارید باید به شکایت تنظیم شده پیوست کرده و تحویل دادسرای محل وقوع جرم دهید .
در خصوص اثبات جرم مزاحمت تلفنی می باست منتظر بمانید تا روند قانونی کار طی شود تا در نهایت بتوانید محکومیت مزاحم را به اثبات برسانید . اولین اقدام شاکی برای اعلام جرم مزاحمت تلفنی ، تنظیم شکواییه است .
شکایت نامه به این نحو تنظیم خواهد شد که شاکی روی یک برگه کاغذ (ترجیحاً برگه شکواییه) شکایت خود را مطرح کند ، عنوان مجرمانه این شکایت نیز چنین است : ( ایجاد مزاحمت تلفنی از طریق ارسال پیامک یا تماس های تلفنی ) .
در قمسمت مشخصات شاکی او باید نام و نام خانوادگی شماره تماس و آدرس خود را به درستی بنویسد و در قسمت مشخصات متشاکی عنه شاکی در صورت نامشخص بودن فرد مزاحم ، باید عبارت ( نامشخص ) را قید کند .
در صورتی که مزاحم در خلال مزاحمت توهین شدید هم به شاکی یا خانواده او کرده باشد یا تهمت و افترا زده باشد ، شاکی می تواند تقاضا اعاده حیثیت را نیز در ضمن شکایت نامه در بخش توضیحات مطرح کند .
اگر شاکی برای پیگیری جرم مزاحمت بخواهد از طریق دادگاه اقدام کند باید شکایت نامه ای از طریق مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی تنظیم کند تا برای دادسرا ارسال شود ، یا این که شاکی برگه شکواییه را از دادسرا دریافت کند و پس از پر کردن آن را مستقیما تقدیم دادسرا محل وقوع جرم یا محل زندگیش کند .
گفته شد که در صورت انتخاب شاکی برای پیگیری جرم مزاحمت از طریق دادسرا او باید شکایت نامه ای تنظیم و آن را به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یا دادسرای محل وقوع جرم یا محل زندگی اش تقدیم کند .
حالا با توجه به این که گفتیم در این شکایت نامه چه چیز هایی باید نوشته شود ، به این نکته هم توجه داشت که ارائه این شکواییه نیاز به داشتن مدارکی دارد که باید ضمن شکایت نامه تقدیم دادسرا شود . این مدارک عبات است از :
کپی برابر با اصل شده مدارک شناسایی از قبیل شناسنامه و کارت ملی .
ارائه مدارک و مستندات در خصوص شکایت از مزاحمت تلفنی مانند آخرین قبض پرداختی خظ تلفنی که برایش مزاحمت ایجاد شده است .
برای سهولت کار و آسان تر شدن فهم مطالبی که در خصوص نحوه تنظیم و پر کردن فرم شکواییه از مزاحم تلفنی گفتیم یک نمونه از فرم شکایت نامه را برای دانلود در این جا قرار می دهیم .
برای دانلود نمونه شکواییه مزاحمت تلفنی کلیک کنید
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تنظیم شکواییه مزاحمت تلفنی در کانال تلگرام آیین دادرسی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه تنظیم شکواییه مزاحمت تلفنی پاسخ دهند .
برای مشاوره نحوه تنظیم شکواییه مزاحمت تلفنی
برای مشاوره نحوه تنظیم شکواییه مزاحمت تلفنی
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©