زمان پرداخت مهریه در عقد موقت از بعد از خواندن صیغه عقد موقت تا هر زمان که عقد به پایان می رسد امکان پذیر است و دریافت مهریه از طرف زن مهلت قانونی و قاعده خاصی ندارد.
برای مشاوره زمان پرداخت مهریه در عقد موقت
برای مشاوره زمان پرداخت مهریه در عقد موقت
مطابق ماده ۱۰۷۸ قانون مدنی هر چیزی که مالیت داشته باشد می تواند به عنوان مهریه بین زوجین توافق شود. مهریه می تواند مال منقول یا غیر منقول باشد، می تواند وجه نقد یا سکه بهار آزادی باشد و حتی می تواند انجام عملی خاص که برای آن عرفا اجرتی است باشد. اگر در عقد نکاح دائم مهریه ذکر نشود؛ عقد باطل نیست، اما عدم تعیین آن در عقد موقت موجب ابطال عقد است.
عقد موقت در صورتی صحیح است که مدت و مهریه در آن معلوم و مشخص باشد برعکس عقد نکاح دائم، در موقع عقد لازم نیست مدت و مهریه مشخص باشد. حال ممکن است این سوال برای زنان و مردان خواهان انجام عقد موقت یا صیغه هستند یا زوجینی که بنابر عقد موقت با یکدیگر زن و شوهر هستند ایجاد شود که زمان پرداخت مهریه در این نوع از عقد چه زمانی است؟
در این مقاله ضمن بیان زمان و مهلت پرداخت یا دریافت مهریه در عقد موقت نحوه مطالبه مهریه در عقد موقت، گرفتن مهریه در صیغه ۹۹ ساله و حکم ندادن مهریه در ازدواج موقت را هم مورد بررسی قرار خواهیم داد.
برای زمان پرداخت مهریه در عقد موقت می توان گفت امکان پرداخت مهریه از هنگام اجرای عقد وجود دارد تا زمانی که عقد موقت به هر دلیلی مثل پایان مدت یا بذل مدت به پایان برسد . به عبارت دیگر مرد در هنگام وقوع عقد ازدواج موقت مهریه را به زن خود می پردازد یا مکلف به پرداخت آن می شود.
عقد ازدواج موقت اگر مدتش ۹۹ ساله هم باشد، باز هم عقد نکاح موقت یا صیغه موقت نامیده می شود. زمان های مختلف برای پرداخت مهریه در عقد دائم یا موقت بر اساس توافق طرفین در نوع مهریه به ترتیب زیر می باشد:
مهریه به صورت حال در عقد تعیین شده باشد: در این صورت باید تا مهلتی که در هنگام عقد مشخص شده است زن مهریه را دریافت کند.
مهریه به صورت مدت دار یا موجل در هنگام عقد تعیین شده باشد: در این مورد هم مانند مهریه حال باید زن مهریه را از مرد تا مهلت مشخص شده دریافت کند.
مطالبه مهریه در هنگام عقد به صورت اختیار زوجه تعین شده باشد: در چنین حالتی هرگاه زوجه درخواست وصول مهریه کند می تواند اقدام به دریافت مهریه در عقد موقت، یا دائم را بنماید که اصطلاحا مهریه عندالمطالبه است.
مطالبه مهریه از جانب زن منوط باشد به استطاعت و توان مالی مرد در پرداخت: در این نوع از مهریه که هنگام عقد تعیین شده و توافق طرفین رسیده است، زوجه باید اثبات کند که زوج تونایی مالی برای پرداخت مهریه را دارد. آن وقت می تواند اقدام به دریافت مهریه خود کند که اصطلاحا مهریه عندالاستطاعه است.
در صورتی که هنگام عقد مبلغ معینی به عنوان مهریه تعیین شود اما توافق شود که پرداخت آن به زن به صورت اقساطی باشد: در این حالت مرد باید در زمان تعیین شده به عنوان زمان پرداخت قسط، مبلغ مورد نظر را پرداخت کند.
گفته شد که مطالبه مهریه عقد موقت هم مانند عقد دائم است و بسته به توافق طرفین در نوع و زمان پرداخت زن می تواند از شروع مدت عقد تا پایان آن یا بعد از بذل مدت عقد، از مرد مطالبه کند. عقد موقت یا صیغه در کشور ما در اغلب موارد به صورت پنهانی بین زن و مرد اتفاق می افتد برای همین کمتر اتفاق می افتد که عقد موقت در دفتر ازدواج به ثبت برسد و اصولا توسط خود زن و مرد خوانده می شود.
حال با توجه به این که عقد موقت ممکن است به ثبت رسیده یا نرسیده باشد نحوه مطالبه مهریه عقد موقت توسط زن نیز متفاوت خواهد بود.
1مطالبه مهریه در عقد موقت ثبت شده.
2مطالبه مهریه در عقد موقت ثبت نشده.
در عقد موقتی که در دفتر ازدواج به ثبت رسیده است زن می تواند با مراجعه به دفتر ازدواج درخواست صدور اجراییه و ابلاغ آن به شوهر خود را بنماید. در آن جا مهلت یک ماهه برای پرداخت مهریه تعیین می شود و به مرد ابلاغ می شود. در صورتی که مرد در مهلت مقرر مهریه زن را نپردازد، چون زن یک سند رسمی تحت عنوان صیغه نامه در دست دارد می تواند آن را به اجرا بگذارد که امکان توقیف اموال یا ممنوع الخروج کردن شوهر در این حالت وجود دارد.
در صورتی که عقد موقت ثبت نشده باشد و طرفین صرفا به خواندن صیغه محرمیت بین خودشان و بدون حضور در دفتر ازدواج اکتفا کرده باشند، مطالبه مهریه از طرف زن باید از طریق دادگاه به عمل آید چون زن سند رسمی برای اثبات صیغه انجام شده ما بین خودش و مردی که از او درخواست پرداخت مهریه دارد در دست ندارد. در حالتی که عقد موقت به ثبت نرسیده است زن باید با استفاده از سایر ادله اثبات دعوا همچون شهادت شهود یا اقرار خود مرد در دادگاه ادعای خود مبنی بر پرداخت مهریه را ثابت کند.
در این صورت اگر مبلغ مهریه زن تا صد میلیون تومان باشد، دادخواست مطالبه مهریه توسط زن در عقد موقت باید به شورای حل اختلاف داده شود و در صورتی که مبلغ مهریه زن در عقد موقت بیش از صد میلیون تومان باشد زن باید برای مطالبه مهریه عقد موقت به دادگاه خانواده مراجعه کند.
اگر در طول مدت صیغه، زن فوت کند، مهریه او از بین نمی رود و ورثه زوجه می توانند از شوهر مطالبه مهریه کنند. اگر هم زوج(شوهر) فوت کند، زوجه ازدواج موقت می تواند مهریه را از محل ماترک به طرفیت وراث شوهر مطالبه کند.
همانطور که پیش از این نیز گفتیم گرفتن مهریه در صیغه 99 ساله تفاوتی با گرفتن مهریه در ازدواج دائم ندارد و افراد می توانند برای گرفتن مهریه در صیغه 99 ساله به مانند ازدواج دائم از دو روش اقدام نمایند. روش اول اقدام به مطالبه از طریق اداره ثبت و روش دوم اقدام به گرفتن مهریه از دادگاه می باشد.
برای گرفتن مهریه در صیغه 99 ساله زوجه باید مدرکی دال بر علقه زوجیت و میزان مهریه به مرجع ثبت درخواست ارائه نماید. به طور مثال می تواند صیغه نامه خود را ارائه نماید. زوجه با ارائه صیغه نامه یا هر مدرک دیگری که اثبات کننده علقه زوجیت میان زوجین باشد می تواند مهریه خود را مطالبه کند.
اولین گام در گرفتن مهریه چه از طریق اداره ثبت و چه از طریق دادگاه اقدام به ثبت نام در سامانه ثنا به نشانی adliran.ir می باشد. پس از ثبت نام در ثنا و دریافت رمز شخصی مرحله دوم اقدام به ثبت درخواست است. اقدام به مطالبه مهریه از طریق اداره ثبت روال متفاوتی با دادگاه دارد و عموما زمانی که زوجه از اموال به نام زوج اطلاع دارد و زوج مقاومت در پرداخت مهریه دارد از طریق اداره ثبت اقدام به اجرا گذاشتن مهریه خود می نماید. در غیر این صورت همانطور که پیش از این نیز گفته شد، می تواند دادخواست مطالبه مهریه بدهد.
مهریه به موجب عقد ازدواج بر ذمه زوج قرار می گیرد و بابت پرداخت آن مدیون زوجه می شود؛ اما نپرداختن مهریه به زوجه جرم نبوده و محکومیت حبس نیز به واسطه ارتکاب جرم نخواهد داشت. پرداخت مهریه همانطور که گفتیم یک دین مالی بوده و در نتیجه، مطالبه آن نیز در محاکم قضائی تحت عنوان دعوای مالی مطرح می شود. دعاوی مالی از جمله دعوای مطالبه مهریه و حکم ندادن مهریه در ازدواج موقت تابع قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی می باشند.
اگر چنانچه زوج از پرداخت مهریه زوجه خودداری نماید زوجه می تواند اقدام به مطالبه مهریه خود از اداره ثبت و یا دادگاه نماید. زوجه می تواند با معرفی لیستی از اموال مازاد بر مستثنیات دین زوج، به دادگاه یا اداره ثبت اقدام به مطالبه و درخواست توقیف اموال زوج نماید. اگر پس از صدور اجرائیه نیز زوج از پرداخت مهریه خودداری نماید مطابق با قانون نحوه اجرای محکومیت مالی با او برخورد می گردد.
با تصویب ماده 22 قانون حمایت از خانواده در سال 1399 حکم جلب در مهریه تنها تا میزان 110 عدد سکه تمام بهار آزادی جاری است؛ یعنی اگر مهریه زوجه بیشتر از 110 عدد سکه باشد نسبت به مازاد بر 110 سکه حکم جلب صادر نمی شود و در صورت زندانی بودن زوج بابت عدم پرداخت مهریه، با پرداخت 110 عدد سکه آزاد شده و دیگر بابت مازاد آن زندانی نخواهد شد.
به موجب ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی در صورت استنکاف از پرداخت می گوید :« اگر استیفای محکوم به از طرق مذکور در این قانون ممکن نگردد محکوم علیه به تقاضای محکوم له تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکوم له حبس می شود. چنانچه محکوم علیه تا سی روز پس از ابلاغ اجراییه، ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود، دعوای اعسار خویش را اقامه کرده باشد حبس نمی شود، مگر اینکه دعوای اعسار مسترد یا به موجب حکم قطعی رد شود.»
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد زمان پرداخت مهریه در عقد موقت در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون زمان پرداخت مهریه در عقد موقت پاسخ دهند .
برای مشاوره زمان پرداخت مهریه در عقد موقت
برای مشاوره زمان پرداخت مهریه در عقد موقت
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©