پرداخت نفقه دختر تا زمانی که ازدواج نکرده است، حتی بعد از طلاق پدر و مادرش و زمانی که تحت حضانت و سرپرستی مادر است بر عهده پدر است، اما بعد از این که دختر ازدواج کرد و جدا شد، دیگر پدرش وظیفه ای به پرداخت نفقه او نخواهد داشت.
برای مشاوره نفقه دختر بعد از طلاق
برای مشاوره نفقه دختر بعد از طلاق
با توجه به قانون مدنی پرداخت نفقه اولاد بر عهده پدر است و عرفا پدر تا زمانی مکلف به پرداخت نفقه فرزندان است که پسر ۱۸ ساله شود و در خانه پدر خود تحصیل کند و دختر ازدواج نکرده باشد. در صورتی که پدر به فرزند یا فرزندانش در این مدت هایی که ذکر شد، نفقه ای پرداخت نکند، فرزندان خواهند توانست از پدرشان شکایت کنند، اما باید دانست که فرزندان نمی توانند برای نفقه ایام گذشته از دادگاه تقاضای صدور حکم به محکومیت پدر را بنمایند.
حال ممکن است این سوال برای دخترانی که بواسطه طلاق به خانه پدرشان برگشته اند ایجاد شود که آیا نفقه دختر بعد از طلاق هم بر عهده پدر است؟ آیا در صورت تمکن مالی پدر و عدم پرداخت نفقه فرزند دختر پس از طلاق، می توان علیه پدر اقامه دعوی مطالبه نفقه نمود؟
در این مقاله ضمن بیان تعریف مختصری که از پرداخت نفقه فرزندان کردیم به این موضوع خواهیم پرداخت که آیا بعد از طلاق گرفتن دختر، پدرش باید به او نفقه بپردازد یا خیر؟ و این که اگر پدر و مادر از یکدیگر طلاق بگیرند پرداخت نفقه فرزند مشترکشان که دختر است با چه کسی خواهد بود. در آخر به پرسش نفقه فرزند دختر تا چند سالگی است پاسخ خواهیم داد. برای بررسی این امر که پرداخت نفقه دختر تا چند سالگی است با ما همراه باشید.
گفته شد که مطابق قانون مدنی پرداخت نفقه اولاد با پدر است در این ماده بیان شده است که پرداخت نفقه اولاد بر عهده پدر است. پس از فوت پدر یا عدم قدرت او، نفقه به عهده اجداد پدری است، با رعایت الاقرب فالاقرب در صورت نبودن پدر و اجداد پدری و یا عدم قدرت آن ها نفقه بر عهده مادر است.
حال با توجه به این ماده قانونی که پرداخت نفقه فرزندان چه دختر و چه پسر را بر عهده پدر گذاشته است این سوال مطرح می شود که آیا بعد از طلاق پدر باید به دختر نفقه بدهد؟ برای جواب به این سوال باید گفت پدر صرفا تا قبل از این که دخترش ازدواج کند الزام قانونی به پرداخت نفقه او دارد. در صورتی که پدر قبل از این که دخترش ازدواج کند از پرداخت نفقه او در صورت تمکن مالی خودداری کند دختر می تواند از پدرش شکایت کند و او را ملزم به پرداخت نفقه کند.
با خواندن صیغه نکاح دائم دختر، پدر او دیگر الزامی به پرداخت نفقه اش نخواهد داشت حتی زمانی که دختر با خواندن صیغه طلاق دوباره مجرد شود و شوهری نداشته باشد که نفقه اش را پرداخت کند. دختری که طلاق گرفته است نمی تواند حتی با وجود داشتن پدری که دارای تمکن مالی است اما از پرداخت نفقه به او خودداری می کند بابت عدم پرداخت نفقه شکایت کند و او را ملزم به پرداخت کند.
ماده 1199 قانون مدنی بیان کرده که نفقه فرزند چه دختر چه پسر بر عهده پدر است. پسر تا 18 سالگی و دختر تا زمانی که ازدواج نکرده است می تواند از این مزیت بهره مند شود. نفقه فرزند شامل تمامی موارد اعم از مسکن، خوراک، پوشاک، هزینه تحصیل و … است که می بایست در درجه اول توسط پدر پرداخت گردد اما در صورتی که پدر فوت نماید یا توانایی مالی لازم را نداشته باشد، این وظیفه بر عهده جد پدری خواهد بود و در صورت نبود جد پدری و یا عدم توانایی مالی ایشان، مادر عهده دار پرداخت نفقه فرزند خواهد بود.
اگر زوجین دارای فرزند مشترکی باشند (دختر یا پسر بودن فرزند تفاوتی ندارد) و طلاق بگیرند و جدا شوند باز هم این وظیفه از دوش پدر برداشته نخواهد شد و همچنان پرداخت نفقه فرزند بر عهده او خواهد بود. زمانی که پدر و مادر از یکدیگر طلاق بگیرند حضانت دختر و پسر تا 7 سالگی با مادر است حتی در زمانی که حضانت با مادر باشد هم پرداخت نفقه بر عهده پدر خواهد بود.
حتی اگر بعد از 7 سالگی هم حضانت دختر به دلیل انحطات اخلاقی با پدر نباشد و همچنان مادر سرپرست فرزند دختر باشد تا زمانی که این دختر ازدواج نکرده است پدر باید نفقه او را بپردازد. این موضوع در مورد فرزند پسر هم صادق است و تا 18 سالگی در هر صورت پدر ملزم به پرداخت نفقه او خواهد بود. در صورتی که فرزند تحت حضانت مادرش باشد پدر نمی تواند به دلیل این که فرزند از او دور است نفقه و مخارج او را تامین نکند.
در پاسخ به پرسش نفقه فرزند دختر پس از طلاق پدر و مادرش باید بگوییم فرزندی که تحت حضانت مادرش است یا مادری که حضانت فرزند دختر یا فرزند پسر را بر عهده دارد اگر فرزند به سن قانونی برای شکایت کردن نرسیده باشد در صورت عدم پرداخت نفقه از جانب پدر می تواند به نیابت از فرزند از پدرشان بابت عدم پرداخت نفقه شکایت کند.
پیش از این به بررسی نفقه فرزند دختر و پسر پرداختیم و گفتیم که حتی در صورت جدایی پدر و مادر باز هم نفقه فرزند بر عهده پدر می باشد. اکنون قصد داریم به پاسخ به این پرسش بپردازیم که نفقه فرزند دختر تا چند سالگی است؟ نفقه فرزند پسر از بدو تا سن هجده سالگی، و در صورت ادامه تحصیل تا پایان تحصیلات عالیه بر عهده پدر می باشد و پس از آن پدر وظیفه ای در خصوص نفقه فرزند پسر نخواهد داشت.
این موضوع در خصوص نفقه فرزند دختر اندکی متفاوت می باشد و به این صورت است که نفقه فرزند دختر از بدو تولد تا زمانی که ازدواج نکرده است بر عهده پدر می باشد، ممکن است فرزند دختر قبل رسیدن به سن هجده سالگی یا حتی تا چندین سال بعد از سن هجده سالگی ازدواج نماید، به همین دلیل محدودیتی از نظر سنی برای پرداخت نفقه دختر در قانون بیان نشده است.
اما نکته مهم یکه در این خصوص باید مورد توجه قرار بگیرد این است که پرداخت نفقه فرزند دختر تا زمانی که دختر مجرد است بر عهده پدر می باشد و اگر فرزند دختر ازدواج کرده و طلاق بگیرد و مجددا مجرد باشد، دیگر پدر وظیفه ای برای پرداخت نفقه او ندارد و دختر علی رغم تمکن مالی پدر هم نمی تواند دعوای مطالبه نفقه مطرح کند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نفقه دختر بعد از طلاق به کانال تلگرام حقوق خانواده مراجعه کنید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نفقه دختر بعد از طلاق پاسخ دهند.
برای مشاوره نفقه دختر بعد از طلاق
برای مشاوره نفقه دختر بعد از طلاق
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©