مقدار مهریه ای که در سند نکاحیه ذکر شده قابل تغییر و تبدیل نمی باشد مگر در زمان پرداخت در دادگاه و با توافق طرفین در نحوه پرداخت ، مثلا مرد محکوم به پرداخت مهریه ، به جای سکه ، پول پرداخت کند .
برای مشاوره تبدیل مهریه
برای مشاوره تبدیل مهریه
مهریه از جمله مهم ترین حقوق مالی زن است که به محض عقد مالک آن می شود . عرفا زمانی که عقد واقع می شود چه دائم یا موقت طرفین برای مقدار مهریه به توافق رسیده اند و آن را تعیین کرده اند . با توجه به این که در عقد دائم عدم تعیین مهریه موجب ابطال عقد نخواهد بود و می توان بعد از عقد برای تعیین مهریه توافق رسید . اما این مورد خاص دلیل نمی شود که امکان تبدیل مهریه بعد از عقد و ثبت آن در عقد نامه وجود دارد .
ممکن است برخی افراد به اجبار مثلا به دلیل شرایط خانوادگی مقدار مهریه را در هنگام عقد کمتر از حد معمول یا بیشتر تعیین کنند حالا این سوال مطرح می شود که آیا امکان تغییر مهریه بعد از ثبت در سند نکاحیه وجود دارد ؟ در این مقاله ضمن تعریف تبدیل مهریه به این خواهیم پرداخت که امکان تبدیل و تغییر مهریه در سند ازدواج و بعد از عقد یا مقدار آن وجود دارد یا خیر .
هر چیزی که مالیت و منفعت عقلایی مشروع داشته باشد می تواند با توافق طرفین در هنگام عقد یا قبل از آن به عنوان مهریه تعیین شده و در سند نکاحیه ثبت گردد . در عقد نکاح دائم بر خلاف عقد موقت می توان بعد از خواندن صیغه عقد هم مهریه را تعیین کرد .
اما این به معنای این نیست که در در عقد دائم یا موقت بعد از خواندن صیغه عقد و توافق بر مهریه می توان نوع و میزان مهریه را تغییر داد یا تبدیل کرد . به این معنا که مثلا مهریه در هنگام عقد 14 عدد سکه بهار آزدی بوده است بعد از عقد یا بعد از ثبت مهریه در سند ازدواج طرفین نمی توانند به جای 14 عدد سکه ، شش دانگ منزل مسکونی جایگزین کنند .
امکان تبدیل و افزایش و یا کاهش میزان مهریه و نوع مهریه ای که در عقد نامه تعیین شده وجود ندارد اما طرفین می توانند در سند رسمی جداگانه به این موضوع اقرار کنند که در عوض فلان مقدار سکه مهریه ، خانه ای با سند رسمی و شماره پلاک فلان دریافت کردم .
مبلغ این خانه که جایگزین مهریه در سند جداگانه به زن پرداخت شده است ، می تواند کمتر یا بیشتر از میزان مهریه موجود در عقد نامه باشد . اما به هیچ عنوان میزان مهریه ثبت شده در سند ازدواج چه در عقد دائم یا موقت قابل تغییر نیست .
با توجه به مطالب گفته شده در مورد عدم امکان تغییر در میزان و نوع مهریه ثبت شده در سند نکاحیه ، حال این سوال مطرح می شود که جدای از تغییر و تبدیل در میزان مهریه و نوع مالی که به عنوان مهریه تعیین شده است می توان نوع پرداخت مهریه را از طرف مرد را تغییر داد .
یعنی آیا تبدیل مهریه از عندالاستطاعه به مهریه عندالامطالبه قابل انجام است ؟
مهریه ثبت شده در عقد نامه یک سند رسمی لازم الااجرا است ، یعنی زن می تواند با تکیه بر آن هر موقع بخواهد مرد را ملزم به پرداخت طلبی که از او دارد بکند اگر نوع مهر عندالامطالبه باشد .
اگر مهریه عندالااستطاعه باشد زن هنگامی می تواند با سندی که در دست دارد او را ملزم به پرداخت کند که بتواند تمکن مالی مرد را ثابت کند . با تمام این توضیحات مرد می تواند هر موقع که لازم دید با در دست داشتن شناسنامه و عقد نامه به دفتر خانه مراجعه کند و طلبش به زن را از عندالاستطاعه به طلب حال یعنی عندالامطالبه تبدیل کند .
توضیح دادیم که امکان تغییر و تبدیل مهریه ثبت شده در عقدنامه وجود ندارد پس امکان تبدیل در مقدار تعیین شده مهریه به میزان کمتر یا بیشتر از مبلغ تعیین شده وجود ندارد . مثلا مهریه ای 14 عدد سکه بهار آزادی هست زن و شوهر نمی توانند با در دست داشتن شناسنامه و عقدنامه به دفتر اسناد رسمی مراجعه کنند و آن را تبدیل به 114 عدد سکه بهار آزادی کنند یا تبدیل به 1 عدد سکه کنند .
پس گفته شد که زوجین نمی توانند مهریه را از سکه به مال منقول یا غیر منقول که بالاتر یا پایین تر از میزان و معادل مهریه است تغییر دهند و همین طور بالعکس تبدیل از مال منقول به غیر منقول هم ممکن نیست .
نکته قابل توجه این است که اگر زنی از دادگاه تقاضای پرداخت مهریه را بنماید و مرد با حکم قطعی محکوم به پرداخت مهریه شود در زمان پرداخت زن و مرد می توانند با یکدیگر توافق کنند که مثلا به جای سکه پول پرداخت کنند یا به جای پول مالی از اموال مرد به زن واگذار شود .
هرچیزی که مالیت و منفعت عقلانی شرعی داشته باشد می تواند طبق توافق طرفین در زمان عقد یا قبل از آن جزء مهریه تعیین و در سند ازدواج قید شود. مهریه ای که در سند عقد نکاح می آید طی توافق و شئونات زن و جایگاه اجتماعی و خانوادگی و فرهنگی زن و مرد می باشد که این توافقات در طی مراحل زندگی دست خوش تغییر می گردد.
تغییر مهریه بعد از عقد زمانی رخ می دهد که زن و مرد به علل مختلفی از جمله عدم تناسب مهریه با شئون زن درصدد افزایش مهریه اقدام می کنند. اما این موضوع که مهریه مندرج در عقدنامه را بعد از عقد نکاح کاهش یا افزایش دهند غیرممکن می باشد، پس زوجین برای تغییر مهریه در سند ازدواج می توانند به موجب اسناد الزام آور دیگر می توانند اقدام به کاهش یا افزایش مهریه کنند. در غیر این صورت، توافق زوجین، فاقد اثر و ضمانت اجرای قانونی خواهد بود.
پس هرگاه زن و شوهر طبق توافقاتی که کرده اند، بخواهند مهریه مندرج در سند ازدواج خود را کاهش یا تغییردهند باید به دفتر اسناد رسمی مراجعه و طی تنظیم یک سند رسمی مجزا از سند ازدواج خود و با تنظیم سند ابراء نامه، زن بخشی یا قسمتی از مهریه خود را از مرد بری می نماید. و کاهش یا افزایش مهریه نیز ضمانت به اجرا گذاشتن مهریه را ندارد و سند جداگانه ای است با قواعد و الزامات خاص خود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تبدیل مهریه به کانال تلگرام حقوق خانواده مراجعه کنید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون تبدیل مهریه پاسخ دهند .
برای مشاوره تبدیل مهریه
برای مشاوره تبدیل مهریه
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©