دینا / حقوقی / ارث / سهم ارث پدر از فرزند

سهم ارث پدر از فرزند

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در میان طبقات ارث ، پدر در طبقه اول قرار گرفته و در کنار سایر وراث طبقه اول یعنی مادر و فرزندان ارث می برد . به طور کلی ، در فرض عدم وجود مادر و فرزندان ، پدر ، تمام ترکه را به ارث می برد . در حالت نبود فرزندان و وجود مادر ، سهم ارث پدر ، دو سوم ترکه می باشد و برعکس در حالت وجود فرزندان و نبود مادر ، پدر یک ششم ترکه را به ارث خواهد برد .

 

مرگ فرد ، آثار و تبعاتی را برای بازماندگان وی به همراه می آورد . به جرات می توان گفت که مهم ترین مساله مطرح شده پس از فوت یک شخص ، بحث سهم الارث و نحوه تقسیم ارث میان وراث وی بوده که اتفاقا حجم زیادی از پرونده های مطرح شده در دستگاه قضایی به اختلافات مربوط به تقسیم ترکه اختصاص دارد .

گاهی یک فرد ، پیش از والدین خود فوت می کند ، در این صورت پدر و مادر از وی ارث خواهند برد . در چنین حالتی این سوال مطرح می شود که سهم ارث پدر متوفی به چه میزان است ؟ و اینکه وجود و عدم وجود کدام یک از خویشاوندان متوفی ، میزان سهم الارث پدر را تحت تاثیر قرار خواهد داد ؟

در این مقاله به بررسی میزان سهم ارث پدر در فرض وجود مادر ، فرزندان ، زوج یا زوجه و فرض عدم وجود آن ها می پردازیم . ذکر این نکته ضروری است که در تمام فرض های سهم ارث پدر ، ترکه ای که پدر از آن ارث می برد، ترکه تصفیه شده است یعنی ترکه ای که دیون فرد فوت شده از آن پرداخت شده و موضوع وصیت نیز به ذی نفع وصیت نامه داده شده است.

سهم ارث پدر در فرضی که تنها وارث متوفی است

ماده 906 قانون مدنی مقرر داشته : « اگر برای متوفی اولاد یا اولاد اولاد از هر درجه که باشند موجود نباشد هریک از ابوین در صورت انفراد تمام ارث را می برد ... »

در میان طبقات ارث ، افرادی که در طبقه اول قرار می گیرند عبارتند از : مادر ، پدر و فرزندان متوفی . بنابراین اگر فرد فوت شده فاقد فرزند بوده و مادر او نیز در قید حیات نباشد ، مطابق ماده 906 تمام ترکه، سهم الارث پدر خواهد بود .

 

سهم ارث پدر در فرض وجود مادر و نبود فرزند

به موجب ماده 906 قانون مدنی : « اگر پدر و مادر میت هر دو زنده باشند مادر یک ثلث و پدر دو ثلث می برد ... »

بنابراین مطابق این ماده اگر فرد فوت شده ، فرزندی نداشته اما پدر و مادر وی هر دو در قید حیات باشند ، مادر یک سوم ترکه را به ارث برده و دو سوم باقی مانده ، سهم ارث پدر می باشد .

سهم ارث پدر در فرض وجود فرزند و نبود مادر

در این فرض ، با توجه به اینکه فرد فوت شده دارای یک دختر یا چند دختر و یا فرزند پسر باشد ، میزان سهم الارث پدر متفاوت خواهد بود . به همین دلیل این حالت ها را به طور جداگانه بررسی می کنیم .

پیش از آنکه به توضیح این حالت ها بپردازیم ذکر این نکته ضروری است که در تمام حالت های مطرح شده ، اگر فرزند یا فرزندان متوفی هنوز به دنیا نیامده و جنین باشند ، مطابق ماده 878 قانون مدنی و قواعد مربوط به سهم الارث جنین ، سهمی معادل سهم دو پسر برای جنین کنار گذاشته شده ، سهم ارث پدر به وی داده شده و پس از تولد جنین تقسیم قطعی به عمل می آید .

الف - سهم ارث پدر در حالت وجود یک دختر

فرض سهم الارث پدر در حالت وجود یک دختر در ماده 908 قانون مدنی بیان شده است : « هرگاه پدر یا مادر متوفی یا هر دو ابوین او موجود باشند با یک دختر ، فرض هر یک از پدر و مادر سدس ترکه و فرض دختر نصف آن خواهد بود و ما بقی باید بین تمام وراث به نسبت فرض آنها تقسیم شود ... » 

بنابراین، اگر فردی فوت کند و وراث او پدر و یک دختر او باشد ، سهم ارث پدر یک ششم ترکه بوده و یک دوم ترکه نیز سهم الارث دختر وی خواهد بود . اکنون، اگر یک ششم و یک دوم را جمع کنیم ، حاصل چهار ششم می شود یعنی دو ششم از ترکه باقی می ماند. این باقی مانده ترکه میان پدر و دختر به نسبت سهم الارث آن ها تقسیم می گردد و بنابراین سهم ارث پدر به نسبت یک ششم افزایش خواهد یافت .

ب - سهم ارث پدر در حالت وجود چند دختر

ماده 909 قانون مدنی در مورد سهم الارث پدر در این فرض بیان می دارد : « هرگاه پدر یا مادر متوفی یا هر دو ابوین او موجود باشند با چند دختر ، فرض تمام دخترها دو ثلث ترکه خواهد بود که بالسویه بین آنها تقسیم می شود و فرض هر یک از پدر و مادر یک سدس و ما بقی اگر باشد بین تمام ورثه به نسبت فرض آنها تقسیم می شود ... »

مطابق این ماده ، اگر وراث فرد فوت شده ، پدر و چند دختر او باشند ، سهم الارث پدر ، یک ششم ترکه می باشد و دو سوم ترکه سهم الارث دختران وی خواهد بود . اکنون ، با جمع یک ششم و دو سوم ، حاصل پنج ششم می شود یعنی یک ششم از ترکه باقی می ماند . این یک ششم باقی مانده ترکه میان پدر و دختران به نسبت سهم الارث آن ها تقسیم شده و در نتیجه باز هم سهم ارث پدر به نسبت یک ششم افزایش می یابد .

ج - سهم ارث پدر در حالت وجود فرزند پسر

اگر فردی بمیرد و علاوه بر پدر وی ، دارای یک یا چند فرزند پسر یا چند فرزند پسر و دختر نیز باشد ، در این حالت ، یک ششم ترکه ارث پدر بوده و بقیه ترکه سهم ارث فرزندان می باشند . بنابراین در این حالت ، سهم ارث پدر همان یک ششم خواهد بود . اکنون ، اگر تمام فرزندان ، پسر باشند ، سهم الارث آن ها به تساوی میان آن ها تقسیم می شود اما اگر فرزندان پسر و دختر با هم باشند ، سهم فرزند پسر دو برابر فرزند دختر خواهد بود .

 

سهم ارث پدر در فرض وجود فرزند و مادر

در این فرض نیز بسته به این که متوفی دارای یک دختر یا چند دختر و یا فرزند پسر باشد ، نحوه تقسیم ارث فرزند فوت شده و در نتیجه میزان سهم الارث پدر متفاوت خواهد بود . بنابراین این حالت ها را نیز جداگانه مورد بررسی قرار می دهیم .

لازم به ذکر است که در تمام حالت های مطرح شده ، ارث بردن فرزند رضاعی دقیقا همانند فرزند ناشی از تولد بوده و از نظر سهم الارث خود فرزند و تاثیر وی بر میزان سهم ارث پدر ، تفاوتی میان فرزند رضاعی و فرزند ناشی از تولد وجود نخواهد داشت .

الف - سهم ارث پدر در حالت وجود مادر و یک دختر

با توجه به ماده 908 قانون مدنی که در بخش قبل ذکر گردید ، اگر وراث متوفی پدر ، مادر و یک دختر او باشد ، سهم الارث پدر یک ششم ترکه بوده ، یک ششم ترکه نیز سهم الارث مادر بوده و سهم الارث دختر وی یک دوم ترکه خواهد بود . با جمع یک ششم سهم ارث مادر و سهم ارث پدر و یک دوم سهم ارث دختر ، حاصل پنج ششم می شود یعنی یک ششم از ترکه باقی می ماند .

در این حالت ، یک ششم باقی مانده میان پدر ، مادر و دختر به نسبت سهم الارث آن ها تقسیم می شود و بنابراین سهم ارث پدر باز هم به نسبت یک ششم افزایش خواهد یافت .

 

سهم ارث پدر از فرزند

 

ب - سهم ارث پدر در حالت وجود مادر و چند دختر

به موجب ماده 908 قانون مدنی که در بخش قبل بیان گردید ،اگر فردی فوت شده ، علاوه بر پدر و مادر ، دارای چند دختر نیز باشد ، یک ششم ترکه سهم ارث پدر بوده و سهم ارث مادر از فرزند متوفی نیز یک ششم می باشد و دو سوم ترکه سهم ارث دختران وی خواهد بود . اکنون ، چنانچه سهم الارث پدر ، مادر و  دختران را جمع کنیم ، حاصل شش ششم می شود یعنی چیزی از ترکه باقی نمی ماند و بنابراین سهم الارث پدر بیشتر از یک ششم نخواهد شد .

ج - سهم ارث پدر در حالت وجود مادر و فرزند پسر

اگر وارثان متوفی پدر ، مادر و یک یا چند فرزند پسر یا چند فرزند پسر و دختر باشد ، سهم ارث پدر و مادر هر کدام ، یک ششم ترکه می باشد و فرزندان ، بقیه ترکه را به ارث خواهند برد . بنابراین در این حالت ، سهم الارث پدر ، همان یک ششم خواهد بود . اکنون ، اگر همه فرزندان ، پسر باشند ، ترکه به تساوی میان آن ها تقسیم می شود و در صورت تفاوت جنسیت ، سهم ارث فرزند پسر دو برابر سهم ارث فرزند دختر خواهد بود .

 

سهم ارث پدر در فرض وجود زوج یا زوجه

مطابق ماده 913 قانون مدنی : « در تمام صور مذکوره در این مبحث هر یک از زوجین که زنده باشد فرض خود را می برد و این فرض عبارت است از نصف ترکه برای زوج و ربع آن برای زوجه در صورتی که میت اولاد یا اولاد اولاد نداشته باشد و از ربع ترکه برای زوج و ثمن آن برای زوجه درصورتی که میت اولاد یا اولاد اولاد داشته باشد و ما بقی ترکه بر طبق مقررات مواد قبل ما بین سایر وراث تقسیم می شود. »

بنابراین ، اگر زنی فوت کند و در کنار پدر او ، شوهر او نیز یکی از وراث باشد یا اینکه مردی فوت کند و در کنار پدر او ، زن او نیز یکی از وراث باشد ، در این حالت ابتدا زوج یا زوجه ، سهم ارث خود را از ترکه دریافت می کند . در مرحله بعد ، باقی مانده ترکه میان پدر و سایر ورثه به ترتیبی که در مقاله توضیح داده شد ، تقسیم می گردد .

لازم به ذکر است که منظور از زوج و زوجه ، زن و شوهر در عقد نکاح دائم می باشند ، زیرا مطابق نظر قانون گذار ایران ، ارث در عقد موقت محقق نمی گردد .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سهم ارث پدر از فرزند در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون  سهم ارث پدر از فرزند پاسخ دهند .