در صورت وجود یکی از شرایط داشتن حق طلاق، داشتن یکی از شروط 12 گانه تعریف شده در دفتر نکاح و یا درصورت اثبات عسر و حرج از سوی او می توان درخواست طلاق خود را اعلام کند که در این حالت مهریه نیز به او تعلق خواهد گرفت. اما در شرایطی مانند فسخ عقد بدون نزدیکی و موارد از این دست مهریه به او تعلق نمی گیرد.
برای مشاوره شرایط مهریه در صورت درخواست طلاق از طرف زن
برای مشاوره شرایط مهریه در صورت درخواست طلاق از طرف زن
طلاق امر ناپسندی است، که برخی مواقع افراد از سر ناچاری به سمت آن کشیده می شوند. رفتن راه های مختلف، کمک گرفتن از افراد دلسوز و مشاوره های تخصصی گاهی بی جواب می ماند و در این شرایط آخرین راه حل طلاق می باشد. زمانی که ماندن در زندگی برای زن سخت می شود درخواست طلاق از طرف زن و مهریه مطرح می شود، تا وی بتواند به حق و حقوق خود برسد.
زمانی که صحبت از طلاق به میان می آید یکی از مهمترین مسائلی که به ذهن متبادر می شود این است که آیا اگر زن درخواست طلاق کند مهریه تعلق میگیرد؟ پاسخ به این پرسش و آشنایی با مواردی همچون شرایط دریافت مهریه با حق طلاق مخصوصا در مواقعی که درخواست طلاق از سمت زن باشد اهمیت به سزایی دارد.
در ادامه به ارائه مطالبی در رابطه با شرایط درخواست طلاق از طرف زن، شرایط تعلق مهریه به زن در صورت درخواست طلاق زوجه، شرایط عدم تعلق مهریه به زن در صورت درخواست طلاق زوجه توضیحاتی ارائه شده و در آخر به این پرسش که اگر حق طلاق با زن باشد مهریه تعلق میگیرد؟ در ادامه برای آشنایی بیشتر با شرایط مهریه با حق طلاق و و پاسخ به اگر زن درخواست طلاق کند مهریه تعلق میگیرد با ما همراه باشید.
در مقررات فقهی از اختیارات مرد برای طلاق گفته شده، شاید در ابتدا چنین به نظر برسد که زن توانایی پایان دادن زندگی مشترک ندارد، اما با مشاهده قانون متوجه می شویم، قانون گذار تدابیری در نظر گرفته تا زن بتواند در صورت لزوم، درخواست طلاق دهد. در این بخشش بررسی شرایط درخواست طلاق از طرف زن می پردازیم.
ماده 1133 قانون مدنی بیان می کند، مرد می تواند هر زمان که مایل بود درخواست طلاق دهد و برای تحقق آن باید به داوری رجوع کرده و گواهی عدم سازش دریافت نماید .اما زن در سه حالت می تواند برای طلاق اقدام کند:
حالت اول داشتن حق طلاق است، در صورتی که مرد به زن وکالتنامه طلاق داده باشد، زن می تواند دادخواست طلاق بدهد.
حالت دوم با کمک شروط دوازده گانه طلاق ای که در دفتر نکاح آمده و به امضا مرد رسیده، می توان درخواست طلاق از طرف زن و مهریه را پیگیری نمود . با اثبات هر یک از این شروط اگر زن درخواست طلاق کند صداق تعلق می گیرد. این شروط عبارتند از:
نپرداختن نفقه به مدت 6 ماه یا بیشتر
بدرفتاری شوهر
بیماری لاعلاج شوهر
جنون شوهر در صورتی که امکان فسخ نباشد.
اشتغال شوهر به شغلی که به حیثیت زن و مصالح خانواده ضربه بزند.
اعتیاد شوهر در صورتی که ادامه زندگی سخت باشد.
شوهر به حبس 5 سال یا بیشتر محکوم شود.
ترک زندگی از سوی شوهر بدون دلیل موجه به مدت 6 ماه یا بیشتر
بچه دار نشدن شوهر بعد از 5 سال و ناباروری او
شوهر مجرم شناخته شود، و به مجازات حد یا تعزیری محکوم گردد.
ازدواج مجدد شوهر بدون اجازه زن
ناپدید شدن شوهر بعد از 6 ماه از مراجعه زن به دادگاه
حالت سوم در صورتي که زن بتواند عسر و حرج خود را اثبات کند، درخواست طلاق از طرف زن و مهریه مورد بررسی قرار می گیرد. از جمله موارد عسر و حرج زن می تواند به موارد زیر اشاره کرد:
اثبات خیانت شوهر
نداشتن رابطه جنسی برای مدت نامتعارف
روابط جنسی نامتعارف
دور بودن زوجین به مدت طولانی
تهیه نکردن مسکن مناسب به مدت نامتعارف
بلاتکلیف رها کردن زوجه و موارد دیگری که با اثبات آن درخواست طلاق از طرف زن و صداق مورد توجه دادگاه قرار خواهد گرفت.
موارد مذکور از مصادیق عسر و حرج هستند اما نکته قابل ذکر این است که وفق قانون عسر و حرج محدود به موارد مذکور نیست و تحقق هر امری که تحمل آن خارج از تحمل زوجه بوده و به تایید قاضی دادگاه برسد مصداقی از عسر و حرج است. معیار سنجش عسر و حرج در حقیق عرف می باشد.
شرایط تعلق مهریه به زن در صورت درخواست طلاق زوجه در قانون مشخص شده است . باید گفت مهریه حقی است که قانون برای زن در نظر گرفته، و با جاری شدن صیغه عقد، مهریه در تملک زن قرار می گیرد و می تواند هر زمان که خواست آن را مطالبه کند.
اگر حق طلاق به زن سپرده شده باشد، گرفتن صداق به حدود اختیاراتی که در وکالتنامه قید شده است بستگی خواهد داشت . زمانی که درخواست طلاق از طرف زن و صداق و مسائل مربوط به آن مطرح شود، زن می تواند به وسیله اثبات عسر و حرج حکم طلاق را بگیرد، دادگاه درباره مقدار مهریه و قبول بذل آن با توجه به قانون جدید مهریه تصمیم گیری می کند، هرچند زن پیشنهادات خود را ارائه می دهد، اما تصمیم نهایی با دادگاه است.
اگر زن از شروط دوازده گانه مندرج در دفتر نکاح برای طلاق استفاده کرده باشد، خود او درباره ی قبول بذل مهریه و مقدار آن نظر خواهد داد و در اینجا راحت تر به صداق خود خواهد رسید و می تواند میزان بیشتری تعیین کند.
همان طور که گفته شد، مهریه حق زن است و اگر درخواست طلاق از طرف زن و مهریه در دادگاه مطرح شود، دلایل نپرداختن این حق باید به اثبات برسد. قانون حتی در شرایطی که زن مرتکب خیانت و روابط نامشروع شده، مجرم شناخته شود و یا حتی در مواردی که ناشزه است و از شوهر تمکین نمی کند، او را مستحق دریافت مهریه می داند. در این بخش قصد داریم به بررسی شرایط عدم تعلق مهریه به زن در صورت درخواست طلاق زوجه بپردازیم.
به طور کلی در دو حالت صداق تعلق نمی گیرد بر اساس ماده 1089 قانون مدنی در صورتی که عقد باطل بوده و نزدیکی صورت نگرفته باشد، و همچنین در موردی که عقد فسخ شود و نزدیکی هم انجام نشده باشد، مهریه ای در بین نخواهد بود مگر آنکه مرد دچار بیماری عنن باشد، که نوعی بیماری ناتوانی جنسی است، در این صورت نصف صداق به او تعلق می گیرد.
با مطرح شدن درخواست طلاق از طرف زن و مهریه، موضوع پرداخت طلب زن در دادگاه مورد توجه قرار می گیرد، حتی اگر هنوز زندگی مشترک را شروع نکرده باشند. اگر زن بتواند دلایلی ارائه دهد که مورد قبول دادگاه باشد، نصف مهریه به زن پرداخت می شود، البته به شرطی که زن باکره باشد، وگرنه در صورت نزدیکی در دوران عقد تمام صداق تعلق خواهد گرفت.
در مواردی زن بدون آنکه دلیل قانونی داشته باشد از شوهر کراهت دارد، در اینجا باید برای طلاق رضایت شوهر را جلب کند که این کار با بخشیدن کل مهریه یا بخشی از آن امکان پذیر است و به آن طلاق خلع گفته می شود.
یکی از مواردی که زوجه اقدام به درخواست طلاق می نماید هنگامی است که به صورت رسمی و قانونی از همسر خود وکالت در طلاق داشته باشد. زمانی که زوجه از همسر خود وکالت رسمی در طلاق داشته باشد، سوالی که عموما به ذهن متبادر می شود این است که اگر حق طلاق با زن باشد مهریه تعلق میگیرد؟ یا این امر که شرایط مطالبه مهریه با حق طلاق چیست؟
در این خصوص باید بگوییم مهریه حق زن بوده و به محض عقد نکاح زن مالک آن می شود؛ قانون گذار ما هیچ حالتی را در قانون پیش بینی نکرده است که زن درخواست طلاق بدهد و مهریه به او تعلق نگیرد. تنها زمانی زوجه مستحق مهریه نیست که به دلایل خاص و با رعایت شرایطی عقد نکاح فسخ شود.
در واقع باید بیان شود که درخواست طلاق چه از طرف مرد باشد و چه از طرف زن باشد مهریه به زوجه تعلق خواهد گرفت. در خصوص مطالبه مهریه یکی از مواردی که همواره اهمیت دارد سرعت رسیدگی به درخواست در دادگاه یا اجرائیات ثبت می باشد. برای اشنایی بیشتر با روند اجرا گذاشتن مهریه و مدت زمان رسیدگی به ان مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط مهریه در صورت درخواست طلاق از طرف زن در کانال تلگرام خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون در مورد شرایط مهریه در صورت درخواست طلاق از طرف زن پاسخ دهند.
برای مشاوره شرایط مهریه در صورت درخواست طلاق از طرف زن
برای مشاوره شرایط مهریه در صورت درخواست طلاق از طرف زن
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©
تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از : ۸ صبح الی ۱ شب