دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / شرایط ثبت نام بیمه بیکاری

شرایط دریافت بیمه بیکاری

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

مشمولان بیمه سازمان تامین اجتماعی که سابقه پرداخت حداقل شش ماه حق بیمه را داشته و بدون میل و اراده خودشان بیکار شده باشند، می توانند بیمه بیکاری دریافت نمایند. جهت دریافت بیمه بیکاری لازم است حداقل ظرف 30 روز از تاریخ بیکاری این موضوع را به واحد کار و امور اجتماعی اطلاع داده و در سامانه جامع روابط کار یا سامانه ثبت درخواست بیمه بیکاری ثبت نام انجام دهند.

 

 براساس قانون بیمه بیکاری که در سال 1369 به تصویب رسید، بیمه شدگانی که بدون میل و اختیار خود بیکار شده و در حال حاضر آماده به کار محسوب شوند، در صورت حصول شرایط خاصی مشمول دریافت بیمه بیکاری به شمار می روند و می توانند از مزایای این بیمه استفاده نمایند.

 

در واقع این اشخاص در مدت زمان مشخصی که طبق قانون بیمه بیکاری تعیین شده است؛ می توانند از مزایای این بیمه استفاده کرده و حقوق بیکاری دریافت نمایند، اما سوالی که در اینجا مطرح می شود، آن است که در چه زمانی و از چه طریقی می بایست اقدام به ثبت نام برای دریافت بیمه بیکاری نمود؟

 

از این رو، در ادامه مقاله، به توضیحات کاملی در خصوص شرایط دریافت بیمه بیکاری سازمان تامین اجتماعی، زمان ثبت نام و مدت پرداخت بیمه بیکاری و مراحل ثبت نام بیمه بیکاری پرداخته شده و در انتها، نحوه ثبت درخواست متقاضیان بیمه بیکاری در مناطق آزاد آمده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.

شرایط بیمه بیکاری تامین اجتماعی

همانطور که گفته شد؛ یکی از نکات بسیار مهم در خصوص تحت شمول قرار گرفتن برای دریافت بیمه بیکاری و شرایط بیمه بیکاری تامین اجتماعی، آن است که کارگران بدون میل و اراده خود بیکار شده باشند، باید توجه کرد که این افراد در چند دسته جای می گیرند از جمله کارگران فصلی که در فصل کار اخراج شده باشند.

 

دسته دوم کسانی هستند که براساس قرارداد کار موقت استخدام شده و پیش از اتمام قرارداد اخراج شده باشند و دسته سوم اشخاصی هستند که در کارهایی که ماهیت آن جنبه دائمی دارد، مشغول به کار بوده اند و با تشخیص واحدهای کار و امور اجتماعی در پایان قرارداد بیکار شوند. بر اساس قانون بیمه بیکاری این سه دسته از افراد واجد شرایط دریافت بیمه بیکاری هستند، البته استثنائاتی در این خصوص وجود دارد که از شمول این بیمه به طور کلی خارج بوده و به شرح ذیل می باشد:

 

۱کسانی که بازنشسته و مستمری بگیر سازمان تامین اجتماعی هستند.

۲کسانی که به طور کلی از کار افتاده هستند.

۳اتباع خارجی.

۴بیمه ‌شدگان اختیاری و صاحبان حرفه و مشاغل آزاد.

 

به غیر از شروطی که در بالا برای دریافت بیمه بیکاری بیان شد؛ یک شرط دیگر نیز باید مدنظر قرار گیرد و آن این است که شخص بیمه شده دارای حداقل شش ماه سابقه پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی باشد. البته اگر بیمه شده به علت حوادث غیر مترقبه از جمله سیل، زلزله، آتش سوزی و جنگ بیکار شده باشند، نیازی به داشتن سابقه شش ماهه پرداخت حق بیمه برای دریافت بیمه بیکاری نیست. همچنین در صورتی که یکی از شرایط ذیل حاصل شود، پرداخت بیمه بیکاری قطع خواهد شد:

 

۱ شخص بیمه شده فوت کند.

۲مدت زمانی که شخص بیمه شده مستحق دریافت بیمه بیکاری محسوب می شده به اتمام برسد.

۳ شخص بیمه شده مشمول دریافت مستمری بازنشستگی شود.

۴ شخص بیمه شده از قبول مشاغل پیشنهادی سر باز زند.

۵ شخص بیمه شده مجددا مشغول به کار شود.

 

لازم به ذکر است که تا پیش از تیر ماه سال 1401، با توجه به بخشنامه شماره 231778 مورخ 1/12/1394 مدیرکل حمایت از مشاغل و بیمه بیکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، ارائه نامه عدم نیاز کارفرما، توسط کارگران مشغول در مشاغل با ماهیت دائم، از شرایط ثبت نام بیمه بیکاری این گروه از کارگران، محسوب می گشت، اما، در حال حاضر، با توجه به رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری، دریافت بیمه بیکاری، توسط کارگرانی که در کارهای با ماهیت دائم، مشغول به کار بوده، مستلزم ارائه نامه عدم نیاز از سوی کارفرما نمی باشد.

زمان ثبت نام و مدت پرداخت بیمه بیکاری تامین اجتماعی

در خصوص زمان ثبت نام و مدت پرداخت بیمه بیکاری تامین اجتماعی می بایست بیان نمود که فرد بیکار لازم است حداکثر ظرف 30 روز از تاریخ بیکاری خود؛ این مسئله را به واحد کار و رفاه امور اجتماعی اطلاع دهد و خود را برای اشتغال به شغل تخصصی یا شغل مشابه شغل خود آماده اعلام نماید و جهت دریافت بیمه بیکاری ثبت نام نماید. سوالی که در اینجا مطرح می شود؛ آن است که تا چه مدت زمانی بیمه بیکاری پرداخت می شود؟

 

در جواب این سوال می بایست گفت که مدت زمان پرداخت بیمه بیکاری بستگی به سابقه پرداخت حق بیمه ای که بیمه شده داشته می باشد؛ اما در هر حال این مدت زمان از 36 ماه برای اشخاص مجرد و از 50 ماه برای اشخاص متاهل بیشتر نخواهد شد.

 

لازم به ذکر است که میزان حقوق برای کسانی که بیمه بیکاری دریافت می کنند، مبلغی معادل 55 درصد حقوق بیمه شده می باشد. متقاضیان به منظور دریافت بیمه بیکاری، می بایست فرم ثبت نام مربوطه را تکمیل نموده که به منظور کسب اطلاع بیشتر در این خصوص، مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.

نحوه ثبت نام بیمه بیکاری تامین اجتماعی

نحوه ثبت نام بیمه بیکاری تامین اجتماعی در استان های تهران، سمنان، فارس، اردبیل و هرمزگان و حتی بسیاری دیگر از شهرها در سراسر کشور مدتی است که از طریق سامانه جامع روابط کار و به صورت غیر حضوری صورت می گیرد و به منظور استفاده از امکانات این سامانه، ابتدا می بایست ثبت نام صورت گیرد.

 

متقاضیان و مشمولان بیمه بیکاری برای ثبت نام در سامانه جامع روابط کار لازم است به صورت اینترنتی از طریق سامانه ثبت درخواست بیمه بیکاری prkar.mcls.gov.ir اقدام نمایند. پس از اتمام مراحل ثبت نام، نام کاربری و رمز عبور به شماره همراه ثبت نام کننده پیامک خواهد شد که با انجام مراحل ذیل می توانند نسبت به ثبت نام بیمه بیکاری اقدام نماید:

 

ابتدا فرد می بایست در مرورگر اینترنتی خود عبارت سامانه جامع روابط کار و یا آدرس prkar.mcls.gov.ir را جستجو کرده و وارد صفحه زیر شوند. پس از ورود به سامانه جامع روابط کار، برای دسترسی به صفحه کاربری لازم است نام کاربری و رمز عبوری که برای کاربران پس از انجام ثبت نام پیامک شده، در قسمت مربوطه درج شده و گزینه ورود فعال شود.

 

شرایط بیمه بیکاری

 

دریافت مقرری بیمه بیکاری بعد از مرخصی زایمان، در صورتی امکان پذیر است که فرد به صورت غیر ارادی، بیکار شده باشد. در این شرایط، پس از بررسی های لازم و تایید اداره کار، فرد می تواند درخواست برقراری بیمه بیکاری را در سامانه جامع روابط کار، ثبت کند که به منظور کسب اطلاع بیشتر در این خصوص مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.

 

مدارک لازم برای ثبت نام بیمه بیکاری

در بخش های قبل این مقاله، به توضیح شرایط ثبت نام بیمه بیکاری پرداخته و در ادامه نیز زمان ثبت نام، مدت پرداخت و مراحل و نحوه ثبت نام این نوع از بیمه دولتی در سامانه مخصوص آن، بررسی گردید. در این بخش، قصد داریم تا به این سوال پاسخ دهیم که مدارک لازم برای ثبت نام بیمه بیکاری چیست؟

 

برای ثبت نام بیمه بیکاری، لازم است تا این مدارک ارائه گردد: قرارداد یک سال آخر با کارفرما، نامه عدم نیاز، استعلام سوابق بیمه، کارت ملی و شناسنامه، آخرین مدرک تحصیلی و کارت پایان خدمت برای آقایان (بر اساس رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری).

 

به متقاضیان توصیه می شود که قبل از ثبت درخواست، ابتدا مدارک لازم را تهیه نموده و سپس اقدام به انجام مراحل نمایند. بدیهی است که در صورت نقص در مدارک یا مغایرت در اطلاعات، به درخواست متقاضی ترتیب اثر داده نشده و بیمه بیکاری به وی تعلق نخواهد گرفت.

 

نحوه ثبت درخواست متقاضیان بیمه بیکاری در مناطق آزاد

در قسمت های پیشین مقاله، به توضیح شرایط ثبت نام بیمه بیکاری، و نیز زمان آن پرداخته و نحوه ثبت نام و مدارک لازم در این خصوص را بیان نمودیم. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح نحوه ثبت درخواست متقاضیان بیمه بیکاری در مناطق آزاد بپردازیم.

 

افرادی که جزو کارگران شاغل در مناطق آزاد تجاری و صنعتی و ویژه اقتصادی به شماره آمده و متقاضی دریافت بیمه بیکاری بوده، اما خارج از موعد قانونی ۳۰ روز نسبت به تشکیل پرونده اقدام نموده اند، می توانند با مراجعه به نزدیک ترین هیات حل اختلاف مستقر در ادارات کار واقع در مناطق آزاد تجاری - صنعتی و ویژه اقتصادی، درخواست بیمه بیکاری نمایند.

 

توجه به این نکته ضروری است که تعلق بیمه بیکاری به افراد مذکور، تنها در صورتی امکان پذیر می باشد که شرایط لازمه در این خصوص، مورد رعایت واقع شود که از جمله آن می توان به پرداخت سه درصد حق بیمه بیکاری برای کارگران مذکور و دارا بودن شرایط مندرج در قانون بیمه بیکاری اشاره نمود.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه ثبت نام بیمه بیکاری در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه ثبت نام بیمه بیکاری پاسخ دهند.