مالیات در مفهوم کلی به دو دسته مالیات های مستقیم و مالیات های غیر مستقیم تقسیم بندی می شود . مالیات های مستقیم در واقع مالیات هایی هستند که مستقیما و بدون واسطه از درآمد و دارایی اشخاص اخذ می شود . در حالی که مالیات های غیر مستقیم به طرز نامحسوس و غیر مستقیم بر روی قیمت کالاها یا خدمات از مصرف کننده دریافت می گردد .
برای مشاوره مالیات مستقیم و غیر مستقیم
برای مشاوره مالیات مستقیم و غیر مستقیم
اگر بخواهیم یک تعریف کلی از مالیات ارائه دهیم ، باید بگوییم که مالیات یک هزینه اجتماعی به شمار می رود که شهروندان یک جامعه برای بهره برداری و استفاده از امکانات موجود و فراهم آوردن امکان جایگزینی این امکانات آن را می پردازند .
مالیات به انواع و اقسام مختلفی تقسیم می شود اما اگر بخواهیم یک تقسیم بندی کلی در خصوص این مفهوم ارائه کنیم باید بگوییم که مالیات به دو دسته بندی کلی مالیات های مستقیم و مالیات های غیر مستقیم تقسیم می شود .
تفاوت مالیات های مستقیم و غیر مستقیم در اهداف و نحوه وصول آن بوده و از این جهت مصادیق متفاوتی می توان برای آن در نظر گرفت . در ادامه به توضیحات کاملی در خصوص تعریف و تفاوت های مالیات مستقیم و غیر مستقیم می پردازیم .
مالیات مستقیم به مالیاتی اطلاق می شود که بی واسطه و مستقیما از درآمد یا دارایی مودیان مالیاتی اخذ می شود . این مالیات به وسیله مامورین مالیاتی و به طور مستقیم اخذ می شود ، به طور کلی تمام کسانی که در ایران درآمد دارند حتی اگر خارج از ایران زندگی کنند ، مشمول مالیات بر درآمد هستند . حتی کسانی که به کسب و کار اینترنتی مشغول هستند ، باید ، مالیات کسب و کارهای اینترنتی خود را بپردازند.
همچنین ، کسانی که در ایران دارایی و اموالی دارند نیز برای حفظ و نگهداری از اموالشان باید مالیات بپردازند . مهم ترین قانونی که در خصوص مالیات های مستقیم به تصویب رسیده است ، قانون مالیات های مستقیم نام دارد که در سال 1345 به تصویب رسید و پس از آن چند بار اصلاح شد .
الف ) مالیات بر دارایی دسته بندی های گوناگونی را شامل می شود که از جمله آن های می توان به موارد ذیل اشاره کرد :
1- مالیات حق تمبر : حتما شما هم تاکنون برای رسمیت بخشی به اسناد خود ، تمبر بر روی آن ها چسبانده اید . مالیاتی که به واسطه هزینه تمبر از اشخاص اخذ می شود ، یکی از انواع مالیات های مستقیم بوده و مالیات حق تمبر نام دارد .
2- مالیات بر ارث : برای تقسیم اموال بین وراث متوفی ابتدا باید دیون و بدهی های او پرداخت شود که یکی از این دیون مالیات بر ارث می باشد . در واقع هر کدام از وراث به نسبت نوع مال و طبقه ای که از ارث دارند ، باید میزان مشخصی از مالیات را برای انجام انتقال ماترک متوفی بپردازند و این مالیات برارث یکی از انواع مالیات های مستقیم می باشد .
ب ) مالیات بر درآمد : به طور کلی تمام اشخاص حقیقی یا حقوقی که در ایران درآمد دارند باید مالیات بپردازند . حتی اگر شخصی در ایران ساکن نباشد یا ایرانی نباشد اما در ایران منبع درآمدی داشته باشد ، باید در مهلت ثبت نام اظهارنامه مالیاتی ، اظهارنامه خود را ثبت کرده و مالیات بپردازد . همچنین اشخاص حقوقی بابت درآمدهای داخلی و خارجی خود مشمول مالیات می شوند .
شیوه تعیین مالیات بر درآمد در کشور ما ، از جمله مالیات بر اجاره مغازه یا خانه ، براساس خود اظهاری است ، به این معنا که اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول مالیات حساب سود و زیان و درآمد خود را در قالب یک اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی تسلیم می کنند . برای اطلاع از نحوه ثبت نام اظهارنامه مالیاتی می توانید مقاله ذیل را مطالعه کنید .
مالیات غیر مستقیم در واقع به مالیاتی می گویند که از تمام شهروندان اخذ شده اما این امر محسوس نیست . در واقع بر روی اکثر کالا ها و خدمات مبلغی به عنوان مالیات از مصرف کننده دریافت شده که به این نوع از مالیات ، مالیات غیر مستقیم گفته می شود . از جمله مالیات های غیر مستقیم می توان به مالیات بر واردات و مالیات بر معاملات اشاره کرد .
الف ) مالیات بر واردات : برای حمایت از تولید داخلی و سایر دلایلی که دولت در دستور کار قرار داده است ، مالیاتی را از کالاهای وارداتی اخذ می کند .
ب ) مالیات بر معاملات : در موقع خرید و فروش کالا ، مالیاتی از فروشنده دریافت می شود و فروشنده در هنگام فروش کالا ، این مالیات را از خریدار اخذ می کند . مالیات بر ارزش افزوده یکی از انواع مالیات بر معاملات می باشد .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مالیات مستقیم و غیر مستقیم در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مالیات مستقیم و غیر مستقیم پاسخ دهند .
برای مشاوره مالیات مستقیم و غیر مستقیم
برای مشاوره مالیات مستقیم و غیر مستقیم
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©