دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / افت قیمت خودرو در تصادف

افت قیمت خودرو در تصادف

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در صورت افت قیمت خودرو در تصادف، مسئول پرداخت افت قیمت، راننده مسبب حادثه خواهد بود. اگر طرفین، در خصوص تعیین افت قیمت نتوانند توافق کنند، زیان دیده برای طرح شکایت باید به شورای حل اختلاف مراجعه کند. در صورت نیاز و بررسی کارشناس، شکایت به دادگاه، ارجاع داده می شود.

 

در تصادفات رانندگی، معمولا اتومبیل هردو طرف یا یکی از آنها آسیب می بیند. در تصادفات با شدت کم، خسارات جزئی به خودرو وارد می شود . گاهی این خسارات، آن قدر جزئی است که با صرف کمترین هزینه، قابل جبران بوده و به بدنه اتومبیل، ضرر چندانی وارد نمی کند.

 

اما در مواقعی که اتومبیل، صفر یا گران قیمت باشد و خسارت وارده، باعث ضرر چشمگیری به خودرو شده باشد، علاوه بر تعمیر و بازسازی قسمت آسیب دیده، ماشین نیز دچار افت قیمت نیز می شود. در این حالت، طرفین یا برای جبران خسارت، بر روی مبلغ معینی توافق می کنند یا طرف زیان دیده، مجبور به طرح شکایت می شود که می بایست به شورای حل اختلاف رجوع کند.

 

به همین دلیل، در این مقاله، قصد داریم تا این موضوعات را بررسی کنیم : مسئول پرداخت خسارت افت قیمت خودرو در تصادف چه کسی هست؟، مرجع صالح برای رسیدگی به افت قیمت چه مرجعی است؟ چگونه خسارت را دریافت کنیم و نحوه محاسبه آن به چه شکلی خواهد بود؟ در نهایت، نیز در قسمت پایانی مقاله، قانون جدید افت قیمت خودرو ارائه خواهد گردید.

افت قیمت خودرو و مسئول پرداخت آن

همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم، اگر خودرو براثر تصادف آسیب ببینید، دچار کاهش قیمت شدید، می شوند. بنابراین، علاوه بر جبران خسارتی که به بدنه خودرو وارد آمده ، باید هزینه افت قیمت آن نیز پرداخت شود. البته این، در حالتی است که مالک خودرو، تقاضای پرداخت افت قیمت را داشته باشد ، که در این صورت، باید به مرجع صالح مراجعه کرده و دادخواست دهد. پرداخت نکردن افت قیمت ماشین نیز، شرایط مخصوص به خود را دارد. عدم تقاضای افت قیمت یا عدم تعلق افت قیمت، از جمله این، شرایط می باشد.

 

اصولا، پرداخت خسارت سوانح رانندگی و سوانحی که آسیبی به شخص ثالثی وارد کند، بر خلاف آتش سوزی عمدی خودرو، برعهده بیمه می باشد. از آنجا که تمام دارندگان خودرو به موجب ماده 1 قانون بیمه اجباری شخص ثالث مصوب 1395، موظف به بیمه کردن وسیله نقلیه خود هستند ، در خصوص خسارت وارد شده به اتومبیل، مشکلی از جهت پرداخت وجود نخواهد داشت و از بیمه شخص مقصر حادثه، پرداخت می شود.

 

در ماده 1 قانون بیمه شخص ثالث مصوب 1395، خساراتی که افراد باید آنها را بیمه کنند، به مالی و جانی تقسیم شده است. خسارت افت قیمت، خسارت مالی غیر مستقیم است که بیمه گذار، موظف به پرداخت آن است. البته، در حال حاضر، صرفا برخی از شرکت های بیمه، افت قیمت های خودرو ناشی از تصادف، را پرداخت می کنند. 

مرجع صالح برای رسیدگی به افت قیمت خودرو

راننده مسبب حادثه، باید خسارت ناشی از افت قیمت خودرو را بپردازد، بنابراین شخص متضرر، باید به شورای حل اختلاف مراجعه کرده و تقاضای دریافت خسارت ناشی از افت قیمت خودرو در تصادف رانندگی را داشته باشد.

 

اگر طرفین بر میزان خسارت افت قیمت خودرو، توافق نکنند، زیان دیده، باید دادخواست تامین دلیل خود را در شورای حل اختلاف ثبت کند. بعد از ثبت دادخواست تامین دلیل، به منظور برآورد خسارت ناشی از افت قیمت، قاضی شورا قرار کارشناسی صادر می کند و بعد از پرداخت هزینه کارشناسی توسط متضرر حادثه، کارشناس مربوط به تصادفات، میزان افت قیمت ماشین در تصادف را تعیین می کند .

 

بعد از بررسی خسارت ناشی از افت قیمت خودرو در تصادف، توسط کارشناس، مالک خودرو آسیب دیده باید دادخواست مطالبه خسارت، به طرفیت مالک خودرو مقصر، به دادگاه و یا شورای حل اختلاف تقدیم کند. اگر میزان خسارت برآورد شده کمتر از بیست میلیون تومان باشد، باید در شورای حل اختلاف، مورد رسیدگی قرار گیرد و اگر میزان خسارت بیشتر از بیست میلیون تومان باشد، رسیدگی در صلاحیت دادگاه است و شورای حل اختلاف، پرونده را به دادگاه ارجاع می دهد.

چگونه خسارت افت قیمت خودرو در تصادف را بگیریم؟

زمانی که تصادفی اتفاق می افتد، طرفین برای دریافت خسارات، با دو حالت مواجه خواهند شد: در حالت اول، طرفین بر روی یک قیمت توافق کرده و زیان زننده، این خسارت را جبران می کند. اما ممکن است، طرفین، نتوانند برای دریافت خسارت توافق کنند. آیا با تصادف تاثیری بر قیمت بیمه خودرو اعمال می شود؟

 

در این حالت، کسی که از این حادثه زیان دیده است، برای طرح شکایت خود در خصوص تعیین مقدار خسارت و دریافت افت قیمت خودروخود، باید به دفتر خدمات قضایی و سپس، شورای حل اختلاف مراجعه کند. برای طرح شکایت، زیان دیده باید کروکی تصادف، مدارک شناسایی مالک خودرو و گزارش پلیس را داشته باشد.

 

سپس شکایت مطرح شده، در شورای حل اختلاف بررسی می شود و شورا پرونده را به کارشناس ارجاع می دهد. کارشناس، بررسی های لازم را انجام داده و چنانچه، مقدار خسارت وارده را کمتر از بیست میلیون بداند، پرونده در خود شورا بررسی می شود ؛ اما اگر خسارت، بیشتر از بیست میلیون باشد، پرونده، جهت ادامه رسیدگی، به دادگاه فرستاده می شود.

 

نحوه تعیین میزان کاهش قیمت ماشین

در ابتدا باید به این نکته اشاره شود، که هیچ نص قانونی، در خصوص ارزش گذاری و محاسبه دقیق تعیین میزان کاهش قیمت ماشین تصادفی وجود ندارد و این اقدام، همان طور که در بخش های قبلی، توضیح دادیم، باید توسط کارشناس، بعد از ثبت شکایت در شورای حل اختلاف انجام گیرد.

 

کارشناس، برای تعیین میزان کاهش قیمت ماشین، شدت حادثه را بررسی خواهد کرد؛ زیرا آسیبی که به هر ناحیه از ماشین وارد می شود، اثری متفاوت در کاهش قیمت اتومبیل، دارد. مثلا آسیب سقف و بدنه ماشین، افت قیمت بیشتری نسبت به کاپوت و صندوق عق، برای خودرو خواهد داشت. همچنین، به این نکته اشاره شود، که افت قیمت خودرو، بر اساس قیمت روز اتومبیل، محاسبه می شود.

 

قانون جدید افت قیمت خودرو

در قسمت های پیشین مقاله به توضیح افت قیمت خودرو و مسئول پرداخت آن صحبت نموده و بیان نمودیم که مرجع صالح برای رسیدگی به افت قیمت خودرو، چه نهادی می باشد. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح این موضوع بپردازیم که قانون جدید افت قیمت خودرو چیست.

 

بر اساس مصوبه هیئت دولت در خرداد سال جاری، بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف شده بود که ظرف مهلت سه ماه، با همکاری پلیس راهور و کانون کارشناسان دادگستری، دستورالعملی را برای محاسبه خسارت افت قیمت خودرو در بیمه شخص ثالث تهیه نماید.

 

در حال حاضر، این دستورالعمل مصوب شده و از ابتدای دی ماه سال جاری اجرایی می شود. در صورت تصویب در شورای‌ عالی بیمه و ابلاغ این دستورالعمل به شرکت‌ های بیمه، افراد برای محاسبه و دریافت افت قیمت خودرو به شورای حل اختلاف مراجعه ننموده و پرداخت خسارت افت قیمت خودرو نیز بر عهده شرکت های بیمه می باشد.

 

بنا بر دستور العمل جدید بیمه مرکزی شرکت های بیمه موظف به پرداخت مبلغ خسارت افت قیمت وسایل نقلیه موتوری بدون دریافت هزینه اضافه بوده و باید از اول دی سال جاری، دستورالعمل را اجرایی و اقدام به پرداخت خسارت افت قیمت خودرو بنمایند. بر اساس این دستور العمل مردم می توانند با بیمه نامه شخص ثالث خود و بدون پرداخت هزینه اضافه، خسارت افت قیمت خودرو خود را دریافت نمایند.

 

بر اساس قانون جدید دریافت خسارت افت قیمت خودرو، تعیین میزان خسارت وارده به وسیله نقلیه بر اساس سه عامل سن، ارزش وسیله نقلیه و شدت صدمه وارده به خودرو محاسبه می شود. لازم به ذکر است دارندگان خودرو باید بدانند افت قیمت تنها یک بار مشمول خودرو می شود.

 

در خصوص سه رکن تعیین کننده مبلغ سخارت وارد شده به خودرو باید بگوییم شدت ضربه وارده به خودرو اهمیت بسیار زیادی دارد و چنین نیست که با ورود یک خسارت جزئی به خودرو مشمول بیمه افت قیمت شود. شورای عالی بیمه با هدف جلوگیری از سردرگمی مردم و اجرای هر چه سرعتی قانونی مذکور اقدام به برگزاری دوره های توجیهی و آموزشی به منظور تبیین دستور العمل مذکور برای عوامل اجرایی شرکت های بیمه، ارزیابان خسارت بیمه ای و سایر کارشناسان خواهد نمود. 

 

بر اساس مصوبه دولت سیزدهم، اصلاح قانون صورت گرفته و متن جدید ماده (7) آیین‌نامه اجرایی ماده (30) قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث بر اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه به‌شرح زیر خواهد بود:

 

بیمه‌ گر موظف است در ارزیابی خسارت مالی وارد شده به وسیله نقلیه زیان ­‌د‌یده، علاوه بر هزینه‌ ­های جایگزینی قطعات آسیب ­‌دیده و اجرت تعمیر وسیله نقلیه، مالیات بر ارزش افزوده و هزینه پرداخت‌ شده برای نجات و یا انتقال وسیله نقلیه خسارت­‌ دیده به نزدیک­ترین محل مناسب برای تعمیر و کسر قیمت وسیله نقلیه را در نظر گیرد و نسبت به پرداخت این موارد تا سقف تعهدات مالی مندرج در بیمه‌ نامه شخص ثالث با رعایت تبصره (3) ماده (8) قانون اقدام نماید.»

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد افت قیمت خودرو در تصادف در کانال تلگرام مشاوره موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون افت قیمت خودرو در تصادف پاسخ دهند.