دادخواست مهریه که توسط زن به دادگاه خانواده یا شورای حل اختلاف تقدیم می شود، در این مراجع مورد رسیدگی قرار می گیرد و در نهایت رای مقتضی پرونده صادر می شود. به همین دلیل هر یک از خواهان و خوانده دادخواست مهریه اعم از زن و شوهر، می توانند با مراجعه به سامانه ثنا از روند رسیدگی به دعوا ی مهریه مطلع شده و نحوه دادخواست مطالبه مهریه را پیگیری نمایند.
برای مشاوره نحوه پیگیری دادخواست مهریه
برای مشاوره نحوه پیگیری دادخواست مهریه
از جمله شایع ترین دعاوی که در حوزه حقوق خانواده مطرح می شود، مطالبه مهریه توسط زوجه می باشد که به موجب آن، زوجه با تنظیم دادخواست، این حق قانونی خود را مطالبه می نماید. معمولا زمانی که دادخواست مهریه زن به سرانجام می رسد، دادگاه حکم پرداخت مهریه به زن حتی به صورت تقسیط مهریه صادر خواهد کرد.
زوجه (زن) برای گرفتن مهریه خود از همسرش از طریق دو روش می تواند اقدام نماید. ابتدا به دادگاه خانواده مراجعه و دادخواست مطالبه مهریه را تنظیم و به اجرا می گذارد، یا اینکه به دفترخانه ازدواجی که عقد در آن واقع شده است مراجعه کرده و صدور اجراییه مهریه را درخواست می نماید.
با این وجود، دعوای مطالبه مهریه و رسیدگی به آن در مراجع قضایی، نیازمند اطلاع از فرایند رسیدگی می باشد و به همین دلیل بسیاری از افراد این پرسش را مطرح می کنند که نحوه پیگیری دادخواست مهریه به چه صورت است. به همین مناسبت، در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی و نحوه پیگیری دادخواست مهریه در سامانه ثنا، استعلام مهریه با کدملی و اجرا گذاشتن مهریه به صورت اینترنتی بپردازیم و نحوه و روش آنها را توضیح خواهیم داد.
بر اساس قانون مدنی، همین که زن و مردی به عقد نکاح یکدیگر درآمدند، زن مالک مهریه خود می شود و می تواند بلافاصله بعد از عقد، اقدام به مطالبه آن نماید. البته در صورتی که مرد با میل و رغبت این تکلیف قانونی را انجام داده و مهریه همسرش را بپردازد، مراجعه به دادگاه ها و طرح دعوا برای مطالبه مهر، موضوعیت نمی یابد.
مهریه به چیزی گفته می شود که مالیت داشته باشد و قابل خرید و فروش باشد و قابل تصرف باشد را می توان مهر قرار داد ولی برخی از اموال عمومی و ملی که در تصرف همگانی می باشد را نمی توان مهر قرار داد زیرا در تصرف شخصی قرار نمی گیرد، پس برای مهریه باید اموالی را تعیین نمود که هرگاه زوجه اقدام کند به تواند آن را از شوهر خود مطالبه کرده و دریافت کند.
با این حال، در بسیاری از موارد شوهر از پرداخت مهریه زن استنکاف می کند و یا اینکه توانایی مالی کافی برای پرداخت مهریه را ندارد که در این صورت، اقدام قانونی برای مطالبه مهریه، شامل طرح دادخواست مطالبه مهریه می باشد تا دادگاه حکم لازم را صادر کند. لازم به ذکر است که اگر مبلغ مهریه کمتر از بیست میلیون تومان باشد، شورای حل اختلاف صلاحیت رسیدگی به دادخواست مطالبه مهریه را دارد ولی اگر مبلغ مهریه بیش از بیست میلیون تومان بود، دادخواست مطالبه مهریه را باید به دادگاه خانواده تقدیم کرد.
در طی سال های اخیر، فرایند دادرسی الکترونیکی به صورت ویژه ای مورد توجه قوه قضاییه قرار گرفته است که این امر با توجه به ازیاد جمعیت مراجعان به واحدهای قضایی، امری لازم و اجتناب ناپذیر محسوب می شود. به همین دلیل، راهکارهایی نیز طراحی و عملیاتی شده است که از جمله آنها می توان به طراحی سامانه ثنا اشاره نمود.
همچنین این سامانه که از سال 1395 راه اندازی شده است، اموری همچون ثبت و پیگیری دادخواست، اطلاع و مشاهده ابلاغیه در سامانه ثنا و اوراق قضایی مربوط به دعوا و همچنین مشاهده رای صادر شده از دادگاه را برای کلیه طرفین دعوا فراهم نموده است، تا به توانند به راحتی کلیه امور مربوط به دادگاه ها و رای های صادره خود را مشاهده نمایند.
بنابراین، در حال حاضر سامانه ثنا از طریق سایت خدمات الکترونیک قضایی (سامانه عدل ایران) قابل دسترسی است که با استفاده از آن، می توان روال رسیدگی به دادخواست مهریه زوجه در دادگاه را پیگیری نموده و از کلیه مراحل رسیدگی به این دادخواست مطلع شد و نیز در صورتی که دادگاه رای صادر کرد، آن را ملاحظه نمود.
همانگونه که در قسمت قبل توضیح داده شد، پیگیری دادخواست مهریه زن در سامانه خدمات الکترونیک قضایی امکان پذیر شده است که به منظور استفاده از این خدمات، شخص متقاضی، نخست باید در سامانه ثنا ثبت نام کرده باشد. پس از انجام ثبت نام اولیه در این سامانه، متقاضی باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی مراجعه کرده و احراز هویت شود تا در نهایت، رمز عبور به سامانه در اختیار وی قرار بگیرد.
در مرحله بعد، برای پیگیری دادخواست مهریه، باید به ثبت درخواست مهریه در سامانه ثنا ابتدا در سامانه خدمات الکترونیک قضایی به نشانی adliran.ir مراجعه نموده و از قسمت سمت راست در بالای صفحه، گزینه " اطلاع رسانی برای اشخاص" را انتخاب نمود.
سپس باید شماره ملی و رمز شخصی در سامانه ثنا که ار دفاتر خدمات الکترونیک قضایی اخذ شده است را به صورت دقیق در کادرهای مربوطه وارد کرد.
پس از اینکه طبق مرحله قبل، کد ملی و رمز شخصی متقاضی به صورت صحیح وارد شد، یک "رمز موقت" برای ورود به سامانه ثنا به تلفن همراه شخص متقاضی که با آن در سامانه ثنا، ثبت نامش را انجام داده است، پیامک می شود که باید آن را نیز در کادر مربوط وارد کند. لازم به ذکر است که در صورت مفقود شدن رمز عبور، می توان از گزینه بازیابی رمز موقت نیز استفاده کرد، که در این صورت، مجددا رمز عبور موقت به تلفن همراه متقاضی پیامک خواهد شد.
در این مرحله، برای پیگیری دادخواست مهریه، شخص متقاضی با استفاده از کد ملی شخص و یا شماره پرونده دعوای مهریه امکان پذیر شده است. در صورت وارد کردن کد ملی، کلیه پرونده هایی که شماره ملی شخص متقاضی در آن به ثبت رسیده باشد، قابل مشاهده است و با وارد کردن شماره پرونده دادخواست مهریه، تنها اطلاعات مربوط به پرونده مهریه زن اعم از روال رسیدگی به دادخواست مهریه، ابلاغیه های مربوط به دادخواست مهریه، رای دادگاه در مورد دعوای مهریه و ... قابل پیگیری و ملاحظه است.
پس از مشخص کردن یکی از این موارد و تنظیم گزینه های مربوطه، باید بر روی گزینه "بازیابی اطلاعات" کلیک کرد که در این صورت، لیست کاملی از دادخواست های شخص، از جمله دادخواست مهریه زن برای پیگیری مراحل آن ارائه می شود که با کلیک کردن بر روی آن، کلیه اطلاعاتی که مربوط به دادخواست مهریه می باشد و در پرونده ثبت شده است، قابل مشاهده می باشند.
به عنوان مثال " خلاصه پرونده "، " روند کار پرونده "، " ردیف های فرعی "و " آخرین موضوعات " را می توان برای پرونده مهریه به صورت مجزا پیگیری کرده و در صورت لزوم نیز آنها را ذخیره و چاپ کرد.
برای ورود به سامانه عدل ایران کلیک کنید
سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به منظور استفاده یکپارچه متقاضیان از خدمات این سازمان به صورت غیر حضوری سامانه الکترونیکی (( ثبت من )) را راه اندازی کرده است. این سامانه خدمات مختلفی از جمله خدمات دفاتر اسناد رسمی، ثبت شرکت و موسسه، ازدواج و طلاق و.... را ارائه می دهد. یکی از خدمات این سامانه فراهم کردن امکان استعلام سوابق ازدواج و طلاق افراد می باشد.
سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که آیا استعلام مهریه با کد ملی امکان پذیر می باشد؟ در پاسخ به این سوال بهتر است که بگوییم، با صادر شدن کد ملی هوشمند در کشور، اطلاعات هویتی فرد و اطلاعات شخصی و کدپستی فرد قابل استعلام می باشد. سامانه های تمام نهادها و سازمان ها که به سامانه ثبت احوال کشور متصل می باشند و فقط با داشتن شماره ملی افراد، می توانند به تمام اطلاعات شخصی و هویتی فرد دسترسی پیدا کنند و با توجه به این موضوع استعلام مهریه با کد ملی نیز امکان پذیر شده است.
بنابراین افراد طی هوشمند شدن کد ملی می توانند از طریق مراجعه به سایت مربوطه، در خصوص استعلام مهریه خود اقدام نمایند. همانطور که گفته شد برای استعلام مهریه با کد ملی اشخاص با ثبت نام کردن در سامانه "ثبت من" به راحتی می توانند به اطلاعات شخصی و هویتی خود از جمله استعلاماتی که انجام داده وحتی استعلام مهریه از طریق کد ملی را انجام دهند.
امروزه با گسترش پیدا کردن جوامع و به روز شدن امکانات ارتباطی ، افراد به راحتی می توانند بدون آن که هزینه ای برای رفت و آمد خود پرداخت کنند و یا به دلیل کمبود وقت می توانند از طریق اینترنت تمام کارهای خود را انجام دهند. طی این فرایند بسیاری از سازمان ها و نهادها نیز خود را با شرایط موجود ارتقا داده اند و این امکان را برای افراد به خاطر ازدحامی که در خصوص مراجعه ایجاد می کردند، فراهم نموده اند.
در اینجا این سوالی که پیش می آید آیا گذاشتن مهریه به صورت اینترنتی وجود دارد؟ در پاسخ به این سوال می توان گفت به خاطر اینکه دادگاه های کشور و مراکز مربوطه برای مهریه همیشه شلوغ و پر از جمعیت می شد، طی این فرایند دادگاه و شعبات در سراسر کشور برای کم کردن اتلاف وقت برای مهریه و به اجرا گذاشتن آن بافراهم کردن سایتی در این خصوص در سامانه ثنا، افراد را ترغیب کردن با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک مهریه خود را بدون حضور در دادگاه یا شعبات به اجرا گذارند.
بنابراین با پیشرفت وسایل ارتباطی و کوتاه شدن مراحل بررسی پرونده ها در ادارات، دادگاه ها و شعبه ها نیز در این خصوص خود را ارتقا داده و با ایجاد سامانه ای مربطه به دادگاه و شعبه های قضایی همچون سامانه ثنا، افراد می توانند تمامی دعاوی و پرونده های خود را در سایت ثبت من به ثبت رسانده و یا پیگری نمایند و نیز حتی می توانند در خصوص به اجرا گذاشتن مهریه به صورت اینترنتی اقدام کرده و فرایند به اجرا گذاشتن و رای صادر شده برای آن را مشاهده نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه پیگیری دادخواست مهریه در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه پیگیری دادخواست مهریه پاسخ دهند .
برای مشاوره نحوه پیگیری دادخواست مهریه
برای مشاوره نحوه پیگیری دادخواست مهریه
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©