دینا / آیین دادرسی / آیین دادرسی مدنی / تعرفه حق الوکاله وکیل دادگستری

تعرفه حق الوکاله وکیل دادگستری

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

تعرفه وکالت و میزان حق الوکاله وکیل دادگستری در سال 1403، معمولا، در قرارداد وکالت و با توافق طرفین، تعین می شود. اما در صورتی که در قرارداد، بر مبلغی توافق نشده باشد، موکل، مطابق تعرفه قانونی، حق الوکاله وکیل و هزینه کار وی را می پردازد که در دعاوی مالی، امور حسبی، دعاوی غیر مالی، امور کیفری و در قرارهای صادره از دادگاه، متفاوت می باشد.

 

اشخاصی که در محاکم قضایی، دارای پرونده بوده، می توانند، شخصا، برای پیگیری پرونده متعلق به خود در دادگاه، حاضر شده یا این امر را به یک وکیل دادگستری، واگذار نمایند. وکلا، اشخاصی هستند که دارای مجوز و پروانه وکالت بوده و می توانند، در مقام وکیل، از حقوق موکلان خود، دفاع نمایند. در واقع، وکیل به عنوان نماینده قانونی شخص حقیقی یا حقوقی، اختیار انجام اموری را که به موجب قرارداد وکالت، به او تفویض شده است را دارا می باشد.

 

نکته ای که لازم است، به آن توجه شود، آن است که وکیل، برای کارهایی که به وکالت از موکل، انجام می دهد، مستحق دریافت حق الوکاله است و این مبلغ، به طور معمول، در قرارداد وکالت و با توافق موکل و وکیل تعین می شود. از آنجا که در این فرض، حق الوکاله با توافق طرفین و رضایت موکل، تعیین می گردد، با محدودیتی، مواجه نمی باشد. اما در فرضی که در قرارداد وکالت، بر مبلغی خاص، توافق، صورت نگرفته باشد، موکل، باید مطابق تعرفه قانونی که از طرف قوه قضاییه تصویب شده است، تعرفه وکالت و میزان حق الوکاله وکیل دادگستری در سال 1403 را بپردازد.

 

به همین دلیل، در این مقاله، به بررسی حق الوکاله وکلا در دعاوی مالی، امور حسبی، دعاوی خانوادگی و غیر مالی، امور کیفری و در قرارهای صادره از دادگاه، مطابق تعرفه سال ۱۴۰۳، پرداخته و نحوه محاسبه حق الوکاله وکیل و آیین نامه تعرفه حق الوکاله 1403، را توضیح خواهیم داد.

حق الوکاله وکلا در دعاوی مالی مطابق تعرفه ۱۴۰۳

پیش از آنکه به بررسی حق الوکاله وکلا در دعاوی مالی، مطابق تعرفه سال ۱۴۰۳ بپردازیم، بهتر است ابتدا، دعاوی مالی را در تقسیم دعاوی به دعاوی مالی و غیرمالی، تعریف کرده و مفهوم آن را روشن نماییم؛ در تعریف دعاوی مالی، می توان گفت که به طور کلی، هر دعوایی که موضوع آن، مال بوده و یا برای ذی نفع، منفعت مالی در برداشته باشد، مانند دعوای الزام به انتقال یک واحد آپارتمان، دعوای مالی، محسوب می شود. 

 

تعرفه وکالت و میزان حق الوکاله وکیل دادگستری در سال 1403، در دعاوی مالی، به این صورت است که اگر حکم دادگاه بدوی، در مورد بهای خواسته یا همان مال یا منفعتی که در مورد آن، نزاع و اختلاف نظر، وجود دارد، قطعی باشد، 10 درصد بهای خواسته بوده و اگر حکم دادگاه بدوی، قطعی نباشد، حق الوکاله وکلا در دعاوی مالی، مطابق جدول زیر تعیین می گردد:

 

بهای خواسته نرخ تعرفه
تا مبلغ پانصد میلیون ریال هشت درصد بهای خواسته
نسبت به مازاد بر مبلغ پانصد میلیون ریال تا دو میلیارد ریال هفت درصد بهای خواسته
نسبت به مازاد بر مبلغ دو میلیارد ریال تا ده میلیارد ریال پنج درصد بهای خواسته
نسبت به مازاد بر مبلغ ده میلیارد ریال تا سی میلیارد ریال چهار درصد بهای خواسته
از مبلغ سی میلیارد ریال به بالا سه درصد بهای خواسته

 

چناچه وکیلی در یک پرونده قضایی، وکالت یکی از خویشان نسبی یا سببی خود را تا درجه 3 از طبقه 3، به نحو مجانی، عهده دار شود، از ابطال تمبر و پرداخت سهم مرکز مشاوران قوه قضاییه، کانون وکلای دادگستری و صندوق قوه قضاییه، معاف خواهد بود.

 

تعرفه وکالت و میزان حق الوکاله وکیل دادگستری در سال ۱۴۰۳ در دعاوی مالی و پرونده هایی که منجر به حکم غیابی شده باشد و یا نسبت به این حکم غیابی، اعتراض واخواهی، صورت گیرد، مطابق جدول بالا، محاسبه می شود و در صورت حضور وکیل، از ابتدا در پرونده و واخواهی نسبت به رای، حق‌ الوکاله مجزایی به وکیل محکوم له حکم غیابی، تعلق نمی‌ گیرد.

 

لازم به ذکر است، بر اساس جدول حق الوکاله وکلا در سال 1403، در دعاوی مالی، مطابق تعرفه ای که در قسمت بالا، ملاحظه فرمودید، شصت درصد حق الوکاله های تعیینی، متعلق به مرحله نخستین و چهل درصد آن، متعلق به مرحله تجدیدنظر می باشد.

 

لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1403 در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.

 

حق الوکاله وکلا در امور حسبی ، دعاوی خانوادگی و غیر مالی مطابق تعرفه 1403

در بخش قبل، به توضیح تعرفه وکالت و میزان حق الوکاله وکیل پایه یک دادگستری، در سال 1403، در دعاوی مالی، پرداخته و توضیح دادیم که به طور کلی، هر دعوایی که موضوع آن، مال بوده و یا برای ذی نفع، منفعت مالی، در برداشته باشد، دعوای مالی، محسوب می شود. اکنون در این بخش، به بررسی حق الوکاله وکلا در امور حسبی، دعاوی خانوادگی و غیر مالی، مطابق تعرفه می پردازیم.

 

منظور از امور حسبی، برخی امور مربوط به احوال شخصیه و مواردی، مثل قیمومیت، غائب مفقود الاثر، ماترک میت، محجورین و امثال این موارد است. دعاوی خانوادگی نیز شامل دعاوی مانند طلاق، مطالبه مهریه و نفقه است که در صلاحیت دادگاه های خانواده می باشد. تعرفه وکالت و میزان حق الوکاله وکیل دادگستری، من جمله وکیل تلفنی در سال ۱۴۰۳، در امور حسبی، دعاوی خانوادگی و غیر مالی به شرح زیر می باشد:

 

موضوع دعوا نرخ تعرفه
تمام دعاوی خانوادگی یا دعاوی مالی ناشی از زوجیت و همچنین امور حسبی حداقل مبلغ پنج میلیون ریال و حداکثر مبلغ دویست میلیون ریال
دعاوی که خواسته آنها مالی نیست یا تعیین بهای خواسته به موجب قانون لازم نیست حداقل مبلغ چهار میلیون ریال و حداکثر مبلغ سیصد میلیون ریال

 

لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.

 

در صورتی که وکیلی، وکالت پرونده ای را پس از نقض رای، برعهده بگیرد، حق الوکاله وی، معادل نصف حق الوکاله پیش از نقض رای، خواهد بود. همچنین، مطابق آیین‌ نامه تعرفه حق‌الوكاله، حق‌ المشاوره و هزینه سفر وكلای دادگستری، حق الوکاله دعاوی مالی و غیرمالی، در دیوان عالی کشور در سال ۱۴۰۳​، طبق حق الوکاله تعرفه مرحله تجدید نظر محاسبه می گردد.

 

بر اساس جدول حق الوکاله وکلا در امور حسبی، دعاوی خانوادگی و غیر مالی، مطابق تعرفه ای که در قسمت بالا ملاحظه نمودید، همچون سایر دعاوی، شصت درصد حق الوکاله های تعیینی، متعلق به مرحله نخستین و چهل درصد آن، متعلق به مرحله تجدیدنظر می باشد.

حق الوکاله وکلا در امور کیفری مطابق تعرفه ۱۴۰۳

در بخش های قبل، در مورد تعرفه وکالت و میزان حق الوکاله وکیل دادگستری، من جمله وکیل خانواده در سال 1403، در دعاوی مالی، امور حسبی، دعاوی خانوادگی و غیر مالی، مطابق تعرفه مصوب، صحبت نمودیم. اکنون در این بخش، به توضیح حق الوکاله وکلا، در امور کیفری، مطابق تعرفه می پردازیم که بر اساس تقسیم بندی زیر می باشد:

 

موضوع  حق الوکاله
 جرایم داخل در صلاحیت رسیدگی دادگاه‌های کیفری یک، نظامی یک و دادگاه انقلاب: 
1- جرایم مستوجب مجازات‌های سلب حیات، قطع عضو، حبس ابد یا تعزیری درجه 1 حداقل 50 میلیون ریال و حداکثر 2 میلیارد ریال 
 2- جرایم مستوجب مجازات‌های تعزیری درجه دو و سه حداقل 30 میلیون ریال و حداکثر 1 میلیارد ریال 
 3- دیگر جرایم  حداقل 10 میلیون ریال و حداکثر 500 میلیون ریال
جرایم داخل در صلاحیت رسیدگی دادگاه‌های کیفری دو، نظامی دو و اطفال و نوجوانان
 1- جرایم مستوجب مجازاتهای حدود، دیات، تعزیر درجه 4 و 5 حداقل 10 میلیون ریال و حداکثر 500 میلیون ریال 
2- جرایم مستوجب مجازات‌های تعزیری درجه 6 حداقل 5 میلیون ریال و حداکثر 300 میلیون ریال
3- دیگر جرایم حداقل 2 میلیون ریال و حداکثر 200 میلیون ریال
 اعتراض به قرارهای قابل اعتراض دادسرا  حداقل 1 میلیون ریال و حداکثر 150 میلیون ریال
 فرجام خواهی کیفری، تقاضای اعاده دادرسی و تقاضای اعمال ماده 477 آیین دادرسی کیفری حداقل 2 میلیون ریال و حداکثر 200 میلیون ریال
 دعاوی که فقط وکلای تبصره ماده 48 قانون آیین دادرسی کیفری می توانند در آنها قبول وکالت کنند حداقل 50 میلیون ریال و حداکثر 500 میلیون ریال
فرایند تحقیق در دادسرا اعم از دادسرای عمومی و انقلاب، دادسرای نظامی و سایر دادسراها پنجاه درصد کل حق الوکاله 
فرایند تحقیق در دادگاه بدوی سی در صد کل حق الوکاله
فرایند تحقیق در دادگاه تجدیدنظر بیست درصد کل حق الوکاله

 

لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.

 

در صورتی که، رسیدگی قضایی، فاقد مرحله دادسرا باشد، حق الوکاله این مرحله، به حق الوکاله مرحله بدوی افزوده خواهد شد. و در صورتی که، رسیدگی در مرحله بدوی، قطعی باشد، حق الوکاله مرحله تجدیدنظر نیز، در مرحله بدوی پرداخت خواهد شد.

 

در صورت قبول فرجام خواهی یا اعاده دادرسی و نقض رای سابق و عودت پرونده به مرجع سابق یا هم عرض، جهت رسیدگی و وکالت وکیل در این مراحل، حق الوکاله آنها افزوده خواهد شد. در صورتی که پرونده، دارای چند موضوع اتهامی باشد، ملاک، تعرفه اتهامی جرم اشد بوده و به ازای هر جرم اضافه‌، 20 درصد همان حق‌الوکاله، به تعرفه اضافه می‌ شود.

 

حق الوکاله وکلا در قرارهای صادره از دادگاه مطابق تعرفه

حق الوکاله وکلا، از جمله وکیل مهاجرت در قرارهای صادره از دادگاه در سال ۱۴۰۳بر اساس تعرفه، به این صورت، محاسبه می شود که چنانچه دعوا، به یکی از آرای مذکور در جدول زیر منتهی شود، حق الوکاله وکلا در قرارهای صادره از دادگاه، مطابق تعرفه جدول زیر، محاسبه خواهد شد.

 

نکته ای که باید به آن، توجه شود، آن است که اگر، هر یک از این قرار های حقوقی یا کیفری، نقض یا فسخ شوند و پرونده برای رسیدگی ماهوی، به دادگاه ارسال گردد، تعرفه وکالت و میزان حق الوکاله وکیل دادگستری در سال ۱۴۰۳ در آن مرحله، مطابق آنچه در بخش های گذشته گفته شد، به وکیل، تعلق خواهد گرفت.

 

موضوع قرار نرخ تعرفه
قرار ابطال داد خواست، پیش از پاسخ به دعوا و دفاع از آن یک چهارم حق‌الوکاله مرحله نخستین
قرار رد دادخواست، پس از پاسخ به دعوا و دفاع از آن یک دوم حق‌الوکاله مرحله نخستین
قرار عدم استماع یا رد دعوا به عللی مانند مرور زمان و اعتبار امر مختوم و رد تقاضای اعاده دادرسی تمام حق‌الوکاله مقرر برای آن حکم
قرار سقوط دعوای تجدیدنظر، پیش از پاسخ به دعوا و دفاع از آن یک چهارم حق‌الوکاله مرحله تجدیدنظر
قرار سقوط دعوای تجدیدنظر، پس از پاسخ به دعوا و دفاع از آن یک دوم حق الوکاله مرحله تجدید نظر
حق‌الوکاله اعتراض به قرارهای حقوقی قابل اعتراض حداقل، یک میلیون و حداکثر، یکصد میلیون ریال

 

لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.

 

هزینه سفر وکلا نیز، اعم از هزینه ایاب و ذهاب، اقامت و … در صورت عدم توافق، به عهده موکل است. علاوه بر پرداخت هزینه‌های سفر و حق الوکاله وکیل، فوق العاده ماموریت برای هر روز، در صورتی که سفر، در داخل استان و خارج از حوزه قضایی محل اشتغال وکیل باشد، مبلغ یک میلیون و پانصد هزار ریال و در صورتی که سفر، خارج از استان محل اشتغال وکیل باشد، مبلغ سه میلیون ریال و و در مسافرت های خارج از کشور، هم طراز مدیران کل می باشد.

 

نحوه محاسبه حق الوکاله وکیل 1403

در بخش های قبل، تعرفه حق الوکاله وکیل دادگستری را در دعاوی مختلف از جمله، دعاوی مالی، امور حسبی، خانوادگی، غیر مالی، امور کیفری و قرارهای صادره، بیان نمودیم، سوالی که در این بخش، مطرح می شود، این است که نحوه محاسبه حق الوکاله وکیل در سال 1403، چگونه است؟ لذا، در این بخش، به بررسی این موضوع، خواهیم پرداخت. 

 

همانطور که گفته شد، وکلا موظفند، بخشی از حق الوکاله خود را تمبر ابطال نموده و در قرارداد وکالت الصاق نمایند. این مقدار، 5 درصد از مبلغ حق الوکاله مندرج در قرارداد وکالت می باشد. در صورتی که وکیل دادگستری، به میزان مندرج در قرارداد، حق الوکاله، دریافت نکند، می تواند به میزان مازاد بر مبلغ دریافتی، از مدیر دفتر شعبه رسیدگی کننده، گواهی دریافت نماید.

 

در صورت توقف پرونده، به دلیل فوت موکل، در زمان پیگیری دعوی توسط ورثه، نیاز به ابطال تمبر مجدد نمی باشد. همچنین لازم به ذکر است، نمایندگان حقوقی موسسات یا شرکت های دولتی یا وابسته به دولت یا وزارتخانه ها، نیازی به ابطال تمبر، نخواهند داشت.

 

در پایان این بخش، لازم به ذکر است، حق الوکاله وکیل دادگستری، صرفا تا میزان تعرفه، به عنوان بخشی از خسارت های دادرسی، قابل مطالبه بوده که در صورت عدم مطالبه در دادخواست دعوای اصلی یا لایحه، باید به موجب دادخواست جداگانه ای، با استفاده از نمونه دادخواست مطالبه هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل، خسارات ناشی از دادرسی، برای مطالبه حق الوکاله، اقدام نمود.

 

آیین نامه تعرفه حق الوکاله ۱۴۰۳

در بخش های قبل، حق الوکاله وکیل را در دعاوی مالی، غیر مالی، کیفری، امور حسبی، خانوادگی و قرارها بررسی نموده و سپس، نحوه محاسبه حق الوکاله وکیل و ابطال تمبر توسط او را بررسی نمودیم. در این بخش، در مورد آیین نامه تعرفه حق الوکاله سال 1403، توضیح خواهیم داد.

در سال 1403، تعرفه جدیدی در مورد حق الوکاله وکیل، مصوب نشده است و آیین نامه تعرفه حق الوکاله، حق المشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری که در دو سال گذشته، توسط رئیس قوه قضاییه، مصوب شده است، به قوت خود، باقی می باشد. در صورتی که، تعرفه جدیدی، در این باب، توسط قوه قضاییه اعلام شود، مقاله حاضر، به روز رسانی شده و مبالغ اعلامی، درج می گردد. آئین نامه مذکور را می توانید، از قسمت زیر دانلود نمایید.

آئین نامه تعرفه حق الوکاله، حق المشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری 
  • نویسنده: آئین نامه تعرفه حق الوکاله، حق المشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری 
  • حجم فایل: 587KB

 

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تعرفه حق الوکاله وکیل دادگستری در سال 1403 در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون تعرفه حق الوکاله وکیل دادگستری در سال ۱۴۰۳ پاسخ دهند .