دینا / حقوقی / ارث / شرایط ارث بردن زن بعد از طلاق

شرایط ارث بردن زن بعد از طلاق

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

بر اساس قانون مدنی زن و شوهر در صورتی از هم ارث می برند که رابطه زوجیت دائم میان آنها برقرار باشد ؛ با این حال در شرایطی ممکن است که زن بتواند پس از طلاق نیز از شوهر خود ارث ببرد و آن زمانی است که زن و شوهر با طلاق رجعی از هم جدا شده باشند و مرد در مدت عده طلاق فوت کند .

بر اساس قانون مدنی ، هر یک از زوجین اعم از زن و مرد می توانند در صورت فوت ، از ارث دیگری برخوردار بشوند که این رابطه توارث میان زوجین به علاوه میزان سهم الارث هر یک از زوج و زوجه در فقه و قانون به صورت دقیق مشخص شده است . با این وجود ، در مواردی ممکن است که زن و شوهر طلاق گرفته و از هم جدا شده باشند و سپس شوهر فوت کند .

در این خصوص سوالی مطرح می شود و آن هم این است که آیا بعد از طلاق نیز زن می تواند از شوهر خود ارث ببرد ؟ در صورتی که پاسخ به این سوال مثبت است ، شرایط ارث بردن زن پس از طلاق به چه صورت است ؟ به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله به بررسی موضوع ارث زن بعد از طلاق پرداخته و شرایط قانونی آن را توضیح خواهیم داد .

سهم ارث زن از شوهر

وجود رابطه سببیت میان زن و شوهر سبب می شود که به هر یک از آنها پس از فوت دیگری ارث تعلق بگیرد . احکام مربوط به ارث بردن زن از شوهر در قانون مدنی با عنایت به قواعد فقهی به صورت دقیق تنظیم شده است . به عنوان مثال می توان به ماده 864 قانون مدنی اشاره کرد که بر اساس آن :

" از جمله اشخاصی که به موجب سبب ارث می برند ، هر یک از زوجین است که در حین فوت دیگری زنده باشند " . همچنین ، بر اساس ماده 940 قانون مدنی ، زن و مرد در صورتی از هم ارث می برند که رابطه زوجیت میان آنها از نوع ازدواج دائم بوده باشد ؛ نه ازدواج موقت . همچنین ، باید هر یک از زن یا شوهر در حین فوت دیگری زنده باشند و در زوجیت هم بوده باشند تا رابطه توارث برقرار شود .

نکته مهم دیگری که در خصوص ارث زن از شوهر وجود دارد ، مربوط به میزان ارث زن از همسر متوفی می باشد که در صورت داشتن فرزند و نداشتن فرزند ، این سهم الارث متغیر خواهد بود . با این توضیح که در صورتی که مرد فرزند نداشته باشد ، سهم الارث زن یک چهارم خواهد بود ، ولی اگر مرد فرزند داشته باشد ، سهم الارث زن یک هشتم است . 

شرایط ارث بردن زن بعد از طلاق

مواردی که در قسمت قبل در مورد ارث زن از شوهر بررسی شد ، در صورتی بود که زن در رابطه زوجیت دائم با شوهر باشد و شوهر فوت کند . با این وجود ، در شرایطی ممکن است بنا به دلایلی زن و شوهر از هم جدا شده باشند و سپس شوهر فوت کند . در چنین شرایطی ، این سوال مطرح می شود که آیا زن بعد از طلاق گرفتن از شوهر نیز می تواند از او ارث ببرد ؟

پاسخ به این سوال در ضمن ماده 943 قانون مدنی آمده است که بر اساس آن ، شرایط ارث بردن زن بعد از جدایی مشخص شده است . بر اساس ماده مذکور : " اگر شوهر ، زن خود را به طلاق رجعی مطلقه کند ، هر یک از آن ها که قبل از انقضای عده بمیرد ، دیگری از او ارث می برد . لیکن اگر فوت یکی ‌از آن ها بعد از انقضای عده بوده و یا طلاق بائن باشد ، از یکدیگر ارث نمی برند " .

در توضیح این ماده باید گفت : طلاق میان زوجین یا از نوع طلاق بائن است که مرد و زن پس از طلاق به صورت کامل از هم جدا شده و امکان رجوع از طلاق وجود ندارد و یا اینکه طلاق رجعی است که بر اساس آن ، مرد می تواند در مدت عده طلاق رجعی به زن رجوع کند و بدون نیاز به خواندن عقد ازدواج مجدد ، زندگی کنند .

از آن جهت که بر اساس قانون ، مطلقه رجعیه ( یعنی خانمی که با طلاق رجعی از همسرش جدا شده است ) نوعا در حکم زوجه می باشد ، از حقوق زوجه که در قانون مدنی مقرر شده است برخوردار خواهد بود که ارث بردن ، یکی از آنها می باشد .

به عبارت دیگر ، در شرایطی که زن و شوهر با طلاق رجعی از هم جدا شده باشند و شوهر در طول مدت عده طلاق رجعی ( سه طهر پس از طلاق ) فوت کرده باشد ، زن می تواند از ارث وی برخوردار باشد . لکن در صورتی که طلاق از نوع طلاق بائن باشد و یا اینکه فوت مرد پس از سپری شدن عده طلاق زن رخ داده باشد ، دریافت سهم الارث زن پس از طلاق منتفی خواهد بود .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط ارث بردن زن بعد از طلاق در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط ارث بردن زن بعد از طلاق پاسخ دهند .