شوهر ، موظف است در عقد دائم ، به همسر خود ، نفقه بپردازد . عدم پرداخت نفقه ، بدون عذر موجه ، ترک انفاق بوده و در قانون ، تحت عنوان جرم ترک انفاق ، جرم انگاری شده است . زن می تواند ، از شوهر خود ، به جرم ترک انفاق ، شکایت کیفری نماید که مراحل و نحوه شکایت کیفری ترک انفاق زوجه ، با تنظیم شکوائیه و ثبت آن ، از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی می باشد.
برای مشاوره مراحل و نحوه شکایت کیفری ترک انفاق زوجه
برای مشاوره مراحل و نحوه شکایت کیفری ترک انفاق زوجه
به حکم قانون مدنی ، شوهر ، موظف است که پس از عقد دائم ، به همسر خود ، نفقه بپردازد و از این بابت ، مسئولیت قانونی خواهد داشت . بنابراین ، در شرایطی که مرد ، از پرداخت نفقه به زن ، خودداری کرده و بدون دلیلی موجه ، از تامین نیازهای مالی همسر خود ، کوتاهی نماید ، با مجازات قانونی آن ، روبرو خواهد شد .
حبس ، یکی از مهم ترین ضمانت های اجرایی است که در صورت عدم پرداخت نفقه زوجه ، وجود داشته و در صورت شکایت کیفری از شوهر ، بابت ترک انفاق یا نپرداختن نفقه به زوجه ، اعمال می شود . برای اعمال مجازات کیفری ترک نفقه ، باید ، بر اساس مراحل و نحوه شکایت کیفری ترک انفاق زوجه ، اقدام نمود ، در غیر این صورت ، ممکن است ، شکایت زوجه ، به نتیجه نرسد .
از این رو ، در ادامه این مقاله ، قصد داریم ، به بررسی این مطلب بپردازیم که ترک انفاق زوجه چیست و شرایط ترک نفقه چه می باشد ، سپس ، جرم ترک انفاق را توضیح داده و بگوییم که مراحل و نحوه شکایت کیفری از آن ، چگونه می باشد .
بر اساس قانون مدنی ، شوهر ، موظف است ، در عقد دائم ، به همسر خود ، نفقه بپردازد . نفقه زن ، عبارت است از تامین کلیه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت وی ؛ از جمله خوراک ، پوشاک ، مسکن و غیره . اما نکته مهمی که در این باره وجود دارد ، آن است که در مقابل برخورداری از حق نفقه ، زن نیز ملزم به تمکین عام و خاص ، در قبال شوهر بوده و در غیر این صورت ، مرد ، الزامی بابت پرداخت نفقه به زوجه ، نخواهد داشت .
با این وجود ، گاها ، ممکن است ، علی رغم تمکین از طرف زن ، شوهر ، نفقه ای به وی نپرداخته و زمینه عسر و حرج یا سختی زن را فراهم نماید . چنین وضعیتی را می توان ، تحت عنوان " ترک انفاق زوجه " نامگذاری کرد که به طور خلاصه ، عبارت است از عدم پرداخت نفقه به زن ، بدون دلیل موجه و و جود شرایط ترک نفقه. این امر، از طریق مراحل و نحوه شکایت کیفری ترک انفاق زوجه که در ادامه توضیح خواهیم داد، قابل پیگیری می باشد.
عدم پرداخت نفقه به زن ، در شرایطی که وی ، از شوهر خود ، تمکین نموده باشد ، جرم بوده و از طریق مراحل و نحوه شکایت کیفری ترک انفاق زوجه قابل پیگیری است . به موجب ماده 642 قانون مجازات اسلامی : " هر کس با داشتن استطاعت مالی ، نفقه زن خود را در صورت تمکین ندهد یا از تادیه نفقه سایر اشخاص واجب النفقه ، امتناع نماید ، دادگاه ، او را از سه ماه و یک روز تا پنج ماه حبس ، محکوم می نماید. " بر اساس این ماده ، شرط محقق شدن جرم ترک انفاق ، عدم پرداخت آن ، در صورت تمکین زوجه و استطاعت مالی مرد ، برای پرداخت ، می باشد .
علاوه بر این ، ماده 53 قانون حمایت خانواده ، در پاسخ به این سوال از سوالات شکایت کیفری ترک انفاق، مبنی بر اینکه شرایط جرم ترک انفاق زوجه چیست ، چنین مقرر می دارد : " هرکس با داشتن استطاعت مالی ، نفقه زن خود را در صورت تمکین او ندهد ، به حبس تعزیری درجه شش محکوم می شود . " بر اساس این ماده نیز مجازات ترک انفاق ، حبس تعزیری درجه شش ، یعنی ، حبس بیش از 6 ماه تا 2 سال ، در نظر گرفته شده است و صرفا در صورت شرایط ترک نفقه ، نظیر عدم تمکین زن بدون عذر موجه اعمال نمی شود .
لازم به ذکر است ، از آن جا که قانون حمایت خانواده ، نسبت به قانون مجازات، جدیدتر است، مجازات مندرج در آن ، یعنی ، حبس بیش از 6 ماه تا 2 سال ، اعمال می شود. اعمال مجازات جرم ترک انفاق ، نیازمند شکایت و شکایت کیفری ترک انفاق زوجه ، مراحل و نحوه مخصوص به خود را دارد ، در ادامه ، مراحل و نحوه شکایت کیفری ترک انفاق زوجه را توضیح خواهیم داد و در خصوص محل مراجعه برای تنظیم و ارسال این شکوائیه ، صحبت خواهیم کرد .
در قسمت قبل ، توضیح دادیم که جرم ترک انفاق زوجه چیست و در قانون ، چه مجازاتی برای آن در نظر گرفته شده است . همچنین ، گفتیم که این امر، از طریق مراحل و نحوه شکایت کیفری ترک انفاق زوجه، قابل پیگیری بوده و مجازات این جرم ، در صورت عدم وجود شرایط ترک نفقه و اثبات ترک انفاق حبس خواهد بود . از آنجا که اعمال مجازات جرم ترک انفاق ، نیازمند ثبت شکوائیه است ، در این بخش از مقاله ، قصد داریم ، به بررسی مراحل و نحوه شکایت کیفری ترک انفاق زوجه بپردازیم.
به طور کلی ، در صورتی که شخصی ، شکایتی از دیگری داشته باشد ، در مرحله اول ، باید ، اقدام به تنظیم یک شکواییه یا شکایت نامه نماید و سپس ، آن را به مرجع صالح ، ارسال کند . جرم ترک انفاق زوجه نیز از این امر ، مستثنی نیست . جهت شکایت کیفری ترک انفاق زوجه ، وی باید ، پس از تنظیم شکایت نامه خود ، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و اقدام به ثبت و ارسال آن ، به دادسرا نماید. شایان ذکر است ، این دفاتر ، اقدام به تنظیم شکوائیه نیز می نمایند .
نکته مهمی که در ارتباط با شرایط شکایت کیفری از ترک انفاق زن وجود دارد ، این است که تعقیب کیفری این جرم ، منوط به شکایت شاکی خصوصی ، یعنی زوجه و اثبات توان مالی مرد می باشد . فلذا ، در صورتی که زوجه ، پس از شکایت کیفری ، گذشت نموده و از شکایت خود منصرف بشود یا مرد ، عدم تمکین زن یا عدم استطاعت مالی خود را ثابت نماید ، تعقیب جزایی شوهر یا اجرای مجازات در رابطه با وی ، ممکن نخواهد بود.
شایان ذکر است حکم ماده 53 قانون حمایت خانواده که به بیان مجازات جرم ترک انفاق اختصاص یافته، در خصوص نفقه زوجه ای که به موجب قانون مجاز به عدم تمکین است و همینطور در مورد نفقه فرزندان ناشی از تلقیح مصنوعی و یا کودکان تحت سرپرستی نیز جاری خواهد بود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه شکایت کیفری ترک انفاق زوجه در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه شکایت کیفری ترک انفاق زوجه پاسخ دهند .
برای مشاوره مراحل و نحوه شکایت کیفری ترک انفاق زوجه
برای مشاوره مراحل و نحوه شکایت کیفری ترک انفاق زوجه
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©