نفقه زن ، شامل خوراک ، پوشاک و تمام نیازهای متعارف او می باشد . میزان نفقه زن در سال ۱۴۰۳، در قانون مدنی ، مشخص نشده و بسته به شان زن ، متفاوت است . نحوه تعیین نفقه زن ، بدین صورت خواهد بود که کارشناس نفقه ، میزان آن را با در نظر گرفتن تحصیلات زن ، شان و وضعیت خانوادگی او تعیین می نماید و قاضی با در نظر گرفتن آن ، رای صادر می کند .
برای مشاوره میزان نفقه زن در سال 1403
برای مشاوره میزان نفقه زن در سال 1403
هنگامی که عقد نکاح دائم ، میان زن و مردی ، به صورت صحیح واقع گردد ، شوهر ، مکلف به پرداخت نفقه به همسر خود می شود . اگر مرد ، از پرداخت نفقه، امتناع کند، خودداری او از انجام این تکلیف ، ضمانت اجرای حقوقی و کیفری، برای وی به بار می آورد و در مواردی، موجب محکومیت او به مجازات حبس می گردد . لازم به ذکر است که شرط تعلق نفقه به زن ، تمکین عام و خاص او از شوهر می باشد .
فارغ از اینکه در بسیاری از موارد ، سکونت مشترک زن و شوهر، موجب پرداخت نفقه به زن می باشد ، در شرایطی ممکن است ، مبلغ و میزان نفقه پرداخت شده ، محل نزاع و اختلاف، میان زوجین گردد . در چنین شرایطی ، لازم است تا مبلغ و میزان نفقه زن به صورت دقیق ، مشخص بشود تا هم حقوق زن ، رعایت شده و هم شوهر ، با پرداخت نرخ نفقه تعیین شده ، تکالیف قانونی خود را به انجام برساند . در این وضعیت ، سوالی که مطرح می گردد ، این است که مبلغ نفقه در سال ۱۴۰۳ چقدر است ؟
از این رو ، در این مقاله ، قصد داریم ، در خصوص حداقل و حداکثر نفقه زن در قانون مدنی ، صحبت کنیم و میزان نفقه زن در سال ۱۴۰۳ را بررسی کرده ؛ سپس ، در خصوص نحوه تعیین این نفقه در سال 1403 توضیح دهیم . چنانچه ، پیرامون این موضوع ، سوالاتی دارید ، با ما همراه باشید .
در پاسخ به این پرسش که حداقل و حداکثر نفقه در سال ۱۴۰۳ چقدر است و میزان نفقه زن در سال 1403 چه مقدار می باشد ؟ باید ابتدا ، نفقه زن در قانون مدنی را مورد بررسی قرار دهیم و بگوییم نفقه شامل چیست . به محض انعقاد عقد نکاح دائم ، بین زوجین ، تکالیف و حقوقی ، بر آن ها بار می شود . پرداخت نفقه ، توسط شوهر به همسرش ، از جمله این تکالیف می باشد . به موجب ماده 1106 قانون مدنی: " در عقد دائم ، نفقه زن بر عهده شوهر است ." بر اساس این ماده ، شوهر ، در عقد دائم ، مکلف به پرداخت نفقه بوده و در نکاح موقت ، چنین وظیفه ای بر عهده مرد نیست .
مواردی که جزء نفقه زوجه است ، به موجب ماده 1107 قانون مدنی تعیین می شود . مطابق این ماده : " نفقه زوجه ، شامل همه نیاز های متعارف و متناسب با وضعیت زن ، از قبیل مسکن ، البسه ، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم ، در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض می باشد ." بنابراین ، نفقه ، تمامی نیازهای زن ، حتی اثاثیه منزل را نیز در بر می گیرد .
همان طور که در بالا به این موضوع اشاره کردیم ، عقد نکاح ، موجب به وجود آمدن تکالیف و حقوق ، برای زوجین می گردد . هرچند ، زن ، دارای حق دریافت نفقه از همسرش می شود ، اما او ، مکلف به تمکین در برابر شوهرش نیز می باشد و در صورت خودداری زن از تمکین یا در مواردی که زن ، ناشزه بوده و تابع اوامر همسر خود نباشد ، پرداخت نفقه به زن ، الزامی نخواهد بود .
در صورتی که مرد ، علی رغم تمکین زن ، از پرداخت نفقه امتناع کند ، زن می تواند ، با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ، اقدام به ثبت دادخواست مطالبه نفقه معوقه و جاری نماید. دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ، این دادخواست را به دادگاه صالح ، ارسال نموده و پس از بررسی های لازم ، با جلب نظر کارشناس ، حکم مقتضی ، در خصوص پرداخت نفقه زن صادر می شود و میزان نفقه زن در سال 1403 مشخص می گردد.
یکی از دغدغه هایی که این روزها ، در عقد نکاح دائم برای زوجین، به خصوص در هنگام بروز اختلافات، به وجود می آید ، این است که مبلغ نفقه در سال ۱۴۰۳ چقدر است و بر اساس آن ، حداقل و حداکثر میزان نفقه زن در سال 1403 چگونه خواهد بود ؟ در پاسخ به این سوال باید گفت ، چون ، نرخ تورم در ایران ، هر ساله تغییر می کند و تعیین مبلغ نفقه از این عامل تاثیر می گیرد ، بنابراین، نرخ ثابتی ، در این خصوص وجود ندارد . همچنین، قانون گذار ، صرفا ، مصادیق نفقه زن را در قانون گفته و در خصوص اینکه نفقه زن چقدر است ، ساکت می باشد .
به موجب ماده 1107 قانون مدنی ، نفقه ، شامل همه نیاز های متعارف و متناسب با وضعیت زن است. بنابراین ، این مبلغ ، از هر زن با زن دیگر ، متفاوت بوده و نمی توان یک مبلغ ثابت ، برای همه زنان ، در نظر گرفت . برای مثال ، میزان نفقه یک خانم با مدرک لیسانس ، با خانم دیگر با مدرک دیپلم ، برابر نیست و شرایط و وضعیت آن ها در نظر گرفته می شود و بعد ، مبلغ نفقه مشخص می گردد.
در نتیجه ، مبلغی که برای حداقل و حداکثر نفقه زن تعیین می شود ، به شکلی نیست که برای همه زنان ، به صورت یکسان تعیین گردد ؛ بلکه ، نیازهای مادی اقشار مختلف از بانوان ، دارای تفاوت هایی با یکدیگر می باشند و شان و وضعیت خانوادگی آن ها نیز متفاوت است . به همین دلیل است که اصولا ، امکان تعیین مبلغ و میزان دقیق و نرخ ثابت نفقه زوجه برای سال 1403 ، نه تنها دشوار بوده ، بلکه عملا نامقدور است .
در قسمت قبل ، در پاسخ به این پرسش که مبلغ نفقه در سال ۱۴۰۳ چقدر است ؟ گفتیم که به طور کلی ، از آنجا که نفقه ، بر اساس عواملی ، همچون وضعیت نفقه گیرنده تعیین می شود ، نرخ ثابت و یکسانی برای همه ندارد . بنابراین ، موضوع مهم و ضروری دیگری که در تعیین میزان نفقه زن باید مورد بررسی قرار بگیرد ، این می باشد که نحوه تعیین نفقه زن در سال 1403 ، به چه شکل می باشد ؟
در حالت کلی ، اگر زوجین ، در رابطه با تعیین میزان نفقه و حداقل و حداکثر نفقه زن در سال ۱۴۰۳، توافق قبلی داشته باشند ، همین مبلغ ، ملاک پرداخت بین آن ها می شود و طبق مبلغ مذکور ، عمل خواهد شد . در غیر این صورت ، چون تعیین مبلغ و حداقل و حداکثر نفقه زن در سال 1403 ، امری تخصصی و کارشناسانه است ، بایستی ، تعیین میزان نفقه زن در سال ۱۴۰۳ را به کارشناس رسمی دادگستری تعیین نفقه ارجاع داد.
کارشناس نفقه ، پس از واریز هزینه کارشناسی نفقه، کار خود را آغاز کرده و برای تعیین مبلغ نفقه و حداقل و حداکثر نفقه زن، تمامی شرایط و عوامل ، همچون سن و سال ، جایگاه خانوادگی ، میزان تحصیلات ، وضعیت اجتماعی و شغلی زوجه و سایر عوامل تاثیر گذار را بررسی می کند . سپس ، با توجه به تمامی این موارد ، مبلغ نهایی را تعیین کرده و به طرفین اعلام می نماید . در نهایت ، قاضی ، با در نظر گرفتن مبلغ اعلامی کارشناس، اقدام به صدور رای مقتضی کرده و پس از آن ، شوهر ، مکلف به پرداخت مبلغ تعیین شده خواهد بود .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد میزان نفقه زن در سال 1403 در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون میزان نفقه زن در سال ۱۴۰۳ پاسخ دهند.
برای مشاوره میزان نفقه زن در سال 1403
برای مشاوره میزان نفقه زن در سال 1403
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©