دینا / کیفری / سایر موضوعات کیفری / دیه برابر زن و مرد

دیه برابر زن و مرد

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

دیه مبلغی است که از هر فردی که به دیگری صدمه ای وارد کند ، به حکم دادگاه گرفته می شود و مقدار آن در خصوص زن و مرد متفاوت است . اما براساس قوانین جدید ، در قانون بیمه شخص ثالث ، شرکت های بیمه و صندوق تامین خسارت های بدنی موظف به پرداخت دیه زن و مرد به مقدار یکسان و برابر شده اند . باید توجه داشت که این قانون صرفا مربوط به حوادث رانندگی و شرکت های بیمه می باشد . 


مطابق شرع مقدس اسلام و قوانین کشور ، هرکس عمدا یا در نتیجه بی احتیاطی به جان ، سلامتی یا مال دیگری لطمه ای وارد کند که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود ، مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود خواهد بود . مجازات اصلی به 4 نوع مجازات تقسیم می شود که از قرار قصاص ، مجازات حدی ، مجازات تعزیری و مجازات دیه است .

در خصوص مقابله با آسیب های جسمی ، پرداخت دیه و ارش مورد توجه قانونگذار قرار گرفته است که پرداخت دیه در مواردی به عنوان مجازات اصلی مرتکب در نظر گرفته می شود و در برخی موارد نیز به جای قصاص بایستی دیه پرداخت شود . در این مقاله به دنبال آن هستیم تا ابتدا به مفهوم و تعریف دیه پرداخته و در ادامه به بررسی میزان دیه زن و مرد و برابری و عدم برابری آن را مطرح می کنیم . به همین دلیل در این مقاله به بررسی اینکه دیه چیست و میزان دیه زن و مرد می پردازیم . 

دیه چیست

برای پاسخ به این سوال که دیه چیست باید گفت دیه مبلغی است که از هر فردی که به دیگری صدمه ای وارد کند به حکم دادگاه گرفته می شود و در شرایطی اعمال می شود که مجازات قصاص ممکن نباشد .

قانونگذار در ماده 445 قانون مجازات اسلامی به تعریف دیه پرداخته است که بر اساس آن ( دیه مقدار مال معیّنی است و در شرع مقدس به سبب جنایت غیر عمدی بر نفس ، عضو یا منفعت یا جنایات عمدی در مواردی که به هر جهت قصاص ندارد ، مقرر شده است )  .
همواره نابرابری دیه زن و مرد در جامعه مشکلاتی را به بار آورده ، و این پرسش را ایجاد نموده که چرا دیه زن نصف مرد است؟ مخصوصا برای زنان سرپرست خانوار به همین دلیل قانونگذار راهکاری را پیش بینی کرده که از طریق شرکت های بیمه در خصوص سوانح رانندگی این امر میسر گردد . در ادامه، قصد داریم، در این خصوص، بیشتر توضیح داده و پیرامون میزان دیه زن  و مرد، صحبت کنیم.

میزان دیه زن و مرد

برای بررسی این موضوع که میزان دیه زن و مرد براساس قانون به چه میزان است باید گفت که قانونگذار برای حمایت از زنان علی الاصول زنان سرپرست خانواده قانونی را تصویب کرد تا از طریق بیمه زن و مرد دارای دیه یکسان باشند  که این موارد عبارتند از:

۱براساس قوانین جدید در قانون بیمه شخص ثالث ، شرکت های بیمه و صندوق تامین خسارت های بدنی موظف به پرداخت دیه زن و مرد به مقدار یکسان شده اند . اما باید توجه داشت که این قانون صرفا مربوط به حوادث رانندگی و شرکت های بیمه می باشد .

در واقع بیمه کننده موظف است ، در ایفای تعهدات درج شده در این قانون ، خسارت وارد شده را بدون در نظر گرفتن جنسیت و دین تا سقف تعهدات بیمه آن را پرداخت نماید . مراجع قضائي موظفند در انشاي حكم پرداخت ديه ، مبلغ مازاد بر ديه موضوع اين ماده را به عنوان بيمه حوادث درج كنند . ( ماده 10 قانون بيمه شخص ثالث )

این قانون به صورت آزمایشی در ابتدا اجرا شد و سپس با تایید ماده 10 قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسیله نقلیه موتوری زمینی در مقابل اشخاص ثالث از سوی شورای نگهبان در واقع پرداخت دیه برابر برای زن و مرد از سوی بیمه دائمی شد . 

۲مطابق تبصره ماده 551 قانون مجازات اسلامی : «درکلیه جنایاتی که مجنی علیه مرد نیست، معادل تفاوت دیه تا سقف دیه مرد از صندوق تامین خسارتهای بدنی پرداخت می شود.»

بنابراین در حال حاضر، در کلیه جنایت های واقع شده اعم از اینکه ناشی از حوادث رانندگی بوده یا غیر از آن باشد، در صورتی که مجنی علیه یا همان شخصی که جنایت بر او واقع شده، مرد نبوده و در نتیجه دیه تعلق گرفته به وی کمتر از دیه کامل یک مرد باشد، تفاوت دیه وی تا دیه کامل یک مرد، توسط صندوق تامین خسارت های بدنی پرداخت می شود. این ماده از مهم ترین اقدامات قانون گذار در سال های اخیر در جهت تامین دیه برابر زن و مرد می باشد.

برای پرداخت دیه طبق قانون زمان مشخصی وجود دارد و یا باید براساس زمان بندی که در قانون تعریف شده عمل شود ، یا اینکه دو طرف با یکدیگر در این زمینه توافقی داشته باشند . همچنین با توجه به آنکه دیه کامل انسان هر سال با سال قبل از آن متفاوت است ، میزان دیه در زمان پرداخت باید با توجه به نرخ دیه در آن زمان باید ملاک عمل قرار گیرد .

نظریه مشورتی اداره حقوقی قوه قضائیه در خصوص برابری دیه جنین دختر با دیه مرد

اداره حقوقی قوه قضائیه، در پاسخ به این سوال که آیا بند «ج» ماده 716 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 با این موضوع که دیه جنین پسر کامل و دیه جنین دختر نصف آن است، تحت شمول تبصره ماده 551 قانون مجازات اسلامی قرار گرفته و در صورتی که جنایتی بر جنین دختر واقع شود، صندوق تامین خسارت های بدنی، تفاوت دیه تا دیه کامل را می پردازد؟ نظریه مشورتی را به شرح ذیل صادر نمود:

«با توجه به فلسفه وضع تبصره ماده 551 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 مبنی بر یکسان‌ سازی دیه زن و مرد و با عنایت به اطلاق این تبصره، باید معادل تفاوت دیه جنین دختری که روح در آن دمیده شده است تا سقف دیه مرد، از صندوق تأمین خسارت‌ های بدنی پرداخت شود.»

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص دیه برابر زن و مرد ، به کانال تلگرام حقوق کیفری مراجعه نمایید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون دیه برابر زن و مرد پاسخ دهند .