دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران

قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

مجلس شورای اسلامی در سال 1370 قانونی تحت عنوان قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران به تصویب رسانیده است که بر اساس آن، کلیه کارفرمایان کارگاه های مشمول مکلفند به هر یک از کارگران خود در سال ۱۴۰۳، معادل دو ماه حقوق را به عنوان عیدی سال 1403 بپردازند.

 

کارگرانی که مشمول قانون کار می باشند، از حقوق و مزایای مختلفی در رابطه با انجام وظایف خود در حین کار برخوردار خواهند شد که یکی از مهم ترین این مزایا را می توان تحت عنوان عیدی و پاداش سالانه آنان دانست که همانگونه که از نام آن مشخص است، در پایان هر سال که به اسفند ماه ختم می شود، کارفرمایان مکلف به پرداخت عیدی و پاداش مربوط به آن سال به کارگران خود خواهند بود.

 

در همین راستا، مجلس شورای اسلامی در سال 1370 قانونی را نیز تحت عنوان "قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران شاغل در کارگاه های مشمول قانون کار" به تصویب رسانیده است که در خصوص تعیین میزان و مبلغ عیدی و پاداش سالانه کارگران در سال ۱۴۰۳، در آن تعیین تکلیف شده است.

 

به همین مناسبت، در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی تعیین عیدی و پاداش سالیانه کارگران شاغل در کارگاه ها و نیز، قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش سالیانه کارگران​ در سال 1403 بپردازیم که توضیحات بیشتر در متن مقاله مورد اشاره قرار گرفته است.

تعیین عیدی و پاداش سالیانه کارگران شاغل در کارگاه ها

همانگونه که در قسمت قبل اشاره شد، در حال حاضر کارفرمایان کارگاه هایی که مشمول قانون کار می باشند، موظف اند که در پایان هر سال که معمولا به اسفند ماه ختم می شود، مبلغی را تحت عنوان عیدی و پاداش سالانه به کارگران خود بپردازند که این امر، یکی از تکالیف قانونی مهم برای کارفرمایان محسوب شده؛ فلذا جنبه آمره و الزامی دارد.

 

به همین دلیل، مطابق قانون نحوه محاسبه عیدی و پاداش سالیانه کارگران، در صورتی که کارفرما این مبلغ را به کارگران نپرداخت، حق اعتراض کارگر به مراجع تشخیص و حل اختلاف قانون کار، به قوت خود باقیست. همچنین در این خصوص لازم به ذکر است که، طبق قانون کار تمام کارگرانی که به هر دلیلی شغل خود را از دست داده اند از جمله، کارگران آزمایشی، کارگران ساعتی، نیمه وقت و فصلی مستحق دریافت عیدی بوده و کارفرما موظف به پرداخت عیدی به ایشان می باشد. همچنین لازم به ذکر است، مبلغ عیدی این افراد باید بر ماخذ 60 روز و نسبت به روزهای کارکردشان محاسبه شود.

 

در حال حاضر، قانون حاکم بر این موضوع، قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش سالیانه کارگران شاغل در کارگاه ها توسط مجلس شورای اسلامی می باشد که در خصوص کلیه کارگران مشمول قانون کار موضوعیت می یابد و نه تنها کارمندان دولتی که مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری هستند را شامل نمی شود، کارمندان دولتی که مشمول قانون کار می باشند را نیز در بر نمی گیرد؛ چرا که اشخاص اخیر الذکر، مشمول قانون نحوه پرداخت عیدی به کارکنان دولت خواهند بود.

 

لازم به ذکر است که پس از تصویب قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش سالیانه کارگران، لایحه قانونی تامین منافع کارگران مشمول قانون سهیم کردن در منافع کارگاه های‌ صنعتی و تولیدی لغو خواهد شد و تنها این قانون در خصوص عیدی کارگران قابل اجرا خواهد می باشد.

قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش سالیانه کارگران

ماده واحده قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش سالیانه کارگران مقرر می دارد که کلیه کارفرمایان کارگاه های مشمول قانون کار مکلفند به هر یک از کارگران خود به نسبت یک سال کار، معادل شصت روز آخرین مزد، ‌به عنوان عیدی و پاداش بپردازند. مبلغ پرداختی از این بابت به هر یک از کارکنان، نبایستی از معادل نود روز حداقل مزد روزانه قانونی تجاوز کند.

 

‌تبصره 1- مبلغ پرداختی به کارکنانی که کمتر از یک سال در کارگاه کار کرده ‌اند، باید به ماخذ شصت روز مزد و به نسبت ایام کارکرد در سال، محاسبه‌ گردد. مبلغ پرداختی از این بابت برای هر ماه نباید از یک دوازدهم سقف تعیین شده موضوع ماده واحده این قانون تجاوز نماید.

‌تبصره 2- در کارگاه هایی که مطابق رویه جاری، کارگاه بیش از مبالغ فوق پرداخت می ‌نمایند، عرف کارگاه معتبر خواهد بود.

‌تبصره 3- رسیدگی به اختلافات ناشی از اجرای این قانون، در صلاحیت مراجع پیش ‌بینی شده در فصل حل اختلافات قانون کار جمهوی اسلامی ایران می ‌باشد.

‌تبصره 4- این قانون از تاریخ تصویب لازم ‌الاجرا بوده و جایگزین لایحه قانونی تامین منافع کارگران مشمول قانون سهیم کردن در منافع کارگاه های ‌صنعتی و تولیدی مصوب 1341 و لغو قوانین مصوب 1359/4/23 شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران می‌ گردد.

 

‌قانون فوق مشتمل بر ماده واحده و چهار تبصره، در جلسه علنی روز سه‌ شنبه مورخ ششم اسفند ماه یک هزار و سیصد و هفتاد مجلس شورای اسلامی ‌تصویب و در تاریخ 1370/12/6 به تایید شورای نگهبان رسیده است.