دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / انواع مرخصی های کارمندان دولت

انواع مرخصی های کارمندان دولت

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

قرار دادن اوقاتی از روزهای کاری به کارمندان دولت جهت استراحت و بازیابی قوای جسمی و فکری آنان و مواردی همچون بیماری و یا انجام امور شخصی و خانوادگی سبب شده تا در قوانین مربوط به کار ، انواع مرخصی برای کارمندان دولت مورد پیش بینی قرار گیرد .

 

فلسفه وجودی اعطای مرخصی به کارمندان دولت ، استراحت و تمدید قوای فکری ، روحی و جسمی  کارمندان است که در طول سال به کار و فعالیت می پردازند و بدین وسیله ، فرصت می کنند تا برخی از امور شخصی و خانوادگی خود را با آسایش و فراغ بال پیگیری نمایند . در کنار آن ، مرخصی استعلاجی نیز برای ایام بیماری کارمندان پیش بینی شده است که برای جبران فرسودگی های شغلی ناشی از بیماری ، ضروری است .

 البته هر یک از انواع مرخصی های مذکور که در قانون مدیریت خدمات کشوری و قوانین مرتبط همچون قانون استخدام کشوری پیش بینی شده است ، تحت شرایط بخصوصی قابل استفاده بوده و مدت زمان خاص خود را دارند . توجه به آثار استفاده از مرخصی ها توسط کارمندان دولت ، موضوعی مهم است .  به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله قصد داریم مهم ترین انواع مرخصی های کارمندان دولت که در قانون مدیریت خدمات کشوری پیش بینی شده است را مورد بررسی قرار دهیم .

مرخصی استحقاقی یا سالیانه

قانون گذار، علاوه بر پیش بینی شرایط انتقال کارمندان دولت، شرایط و انواع مرخصی آن ها را نیز پیش بینی نموده است؛ یکی از مهم ترین و رایج ترین انواع مرخصی های کارمندان دولت ، مرخصی استحقاقی یا مرخصی سالیانه است . طبق ماده 84 قانون مدیریت خدمات کشوری ، کارمندان دستگاه های اجرایی دولت ، سالی سی روز حق مرخصی با استفاده از حقوق و مزایای مربوط به دوره مرخصی را دارند که این نوع مرخصی را مرخصی سالانه یا مرخصی استحقاقی می گویند . مرخصی استحقاقی کارمند ، از نخستین ماه خدمت در دولت ، به نسبت مدت خدمت به او تعلق می گیرد .

نکته مهمی که در رابطه با این نوع مرخصی وجود دارد آن است که استفاده از مرخصی استحقاقی ، موکول به تقاضای کتبی مستخدم یا کارمند و موافقت رئیس اداره مربوطه می باشد . بنابراین ، اگر رئیس اداره که کارمند در آن به کار مشغول است ، بنا به مصالح و مقتضیات اداری با تقاضای مرخصی سالیانه یا استحقاقی کارمند ، از حیث مدت و زمان استفاده از آن موافقت نکند ، این مرخصی با توافق کارمند به وقت دیگری از تاریخ مورد تقاضای اولیه موکول خواهد شد که در هر صورت ، این مدت نباید بیش از 6 ماه باشد و اگر کارمندی نتواند به مدت 6 ماه از این مرخصی استفاده کند ، مرخصی مزبور ذخیره خواهد شد .

البته طبق ماده قانون 84 قانون مدیریت خدمات کشوری ، هیچ کارمندی به اختیار خود نمی تواند در هر سال بیش از 15 روز از مرخصی استحقاقی یا سالانه خود را ذخیره نماید و هر گاه از بقیه مرخصی سالیانه خود به اختیار استفاده نکند ، مدت زائد بر پانزده روز ذخیره نخواهد شد . همچنین ، حداکثر مدتی که کارمند در یک سال می تواند از مرخصی های استحقاقی همان سال و مرخصی ذخیره شده استفاده نماید ، جمعا از چهار ماه بیشتر نخواهد شد .

اگر کارمند بخواهد از باقی مانده مرخصی ذخیره شده خود استفاده نماید ، باید حداقل یک سال تمام خدمت کرده باشد . لازم به ذکر است که حفظ کردن پست ثابت سازمانی کارمندی که در حال استفاده از مرخصی استحقاقی یا سالانه است ، برای دولت الزامی بوده و در این مدت نمی توان پست سازمانی کارمند را به دیگری واگذار کرد .

مرخصی بدون حقوق

به موجب تبصره یک ماده 84 قانون مدیریت خدمات کشوری ، کارمندان می توانند با موافقت دستگاه ذی ربط حد اکثر سه سال از مرخصی بدون حقوق استفاده نمایند و در صورتی که کسب مرخصی برای ادامه تحصیلات عالی تخصصی در رشته مربوطه به شغل کارمندان باشد ، تا مدت دو سال دیگر قابل افزایش خواهد بود . مدت مرخصی بدون حقوق از لحاظ بازنشستگی جزو سوابق خدمت محسوب  نخواهد شد .

لازم به ذکر است که محفوظ ماندن پست سازمانی کارمند در مدتی که از مرخصی بدون حقوق استفاده می نماید ، الزامی نیست . در صورتی که پس از پایان دوران مرخصی بدون حقوق ، پست سازمانی مناسب برای ارجاع به کارمند مذکور موجود نباشد ، وی به حال آماده به خدمت در می آید .

به موجب تبصره 4 ماده 49 قانون استخدام کشوری ، مدت مرخصی بدون حقوق کارمند برای ادامه تحصیلات عالی و تخصصی در رشته های مود نیاز وزارتخانه یا موسسه مربوط ، مشروط به اینکه منجر به اخذ مدرک تحصیلی بشود ، از لحاظ بازنشستگی و وظیفه با پرداخت کسور مربوط جزو سابقه خدمت رسمی مستخدم محسوب می شود .

همچنین ، آن دسته از کارمندان زن که همسر آنان در ماموریت به سر می برند می توانند تا پایان ماموریت حداکثر به مدت 6 سال از مرخصی بدون حقوق استفاده  نمایند . در ماده 21 قانون مدیریت خدمات کشوری نیز اعطا مرخصی بدون حقوق برای مدت سه تا پنج سال برای کارمندان رسمی و ثابت دستگاه های اجرایی که تمام یا بخشی از وظایف آن ها به بخش غیر دولتی واگذار می گردد ، به عنوان یکی از روش های قابل اعمال پیش بینی شده است .

مرخصی استعلاجی

سومین دسته از انواع مرخصی های کارمندان که در قانون مورد پیش بینی قرار گرفته است ، مرخصی استعلاجی است که در مواقع بیمار شدن کارمند ، مد نظر قرار می گیرد و به لحاظ ضرورتی که استراحت کارمندان در دوران بیماری های احتمالی دارد ، اهمیتی فراوان یافته است که با تایید پزشک معتمد به مدت 4 ماه قابل استفاده خواهد بود . این نوع مرخصی در تبصره 2 ماده 84 قانون مدیریت خدمات کشوری به این صورت مورد پیش بینی قرار گرفته است :

 " کارمندان دستگاه های اجرایی ، طبق گواهی پزشک معتمد ، حداکثر از چهار ماه مرخصی استعلاجی در سال استفاده خواهند نمود . مرخصی استعلاجی کارمندان دولت ، برای بیماری های صعب العلاج ، به تشخیص وزارت بهداشت این محدودیت زمانی را نخواهد داشت . 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع مرخصی های کارمندان دولت​ در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون انواع مرخصی های کارمندان دولت پاسخ دهند .