شورای عالی استان ها از نمایندگان شوراهای استان های سراسر کشور تشکیل شده و عهده دار انجام وظایف و اختیاراتی است که قوانین و مقررات مختلف به عهده آن گذاشته اند که از جمله این وظایف و اختیارات می توان به نظارت و هماهنگی امور شوراهای مادون ، تهیه و تقدیم طرح های قانونی به مجلس شورای اسلامی و ارتباط شوراها با دستگاه های اجرایی اشاره نمود .
برای مشاوره وظایف و اختیارات شورای عالی استان ها
برای مشاوره وظایف و اختیارات شورای عالی استان ها
نظام عدم تمرکز ایجاب می کند که هر یک از واحدهای کشوری ، بتوانند برخی از امور محلی مورد نیاز خود را به صورت مستقل از دولت مورد بررسی قرار داده و در ارتباط با آن ، تصمیم گیری نمایند که به همین دلیل ، در نظام حقوقی ایران شوراهایی اعم از شورای روستا ، شورای شهر ، شورای بخش ، شورای شهرستان ، شورای استان و شورای عالی استان ها تشکیل می شود .
شورای عالی استان ها ، به عنوان عالی ترین شورای پیش بینی شده در نظام حقوقی ایران ، دارای اختیارات وسیع تری نسبت به سایر شوراها می باشد و علاوه بر نظارت بر امور سایر شوراها ، ارتباط با سایر دستگاه های اجرایی ، تهیه طرح های قانونی را نیز به عهده خواهد داشت . به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی مهم ترین وظایف و تکالیف و همچنین اختیارات شورای عالی استان ها بپردازیم .
طبق قانون اساسی ، " در بهره برداری از منابع طبیعی و استفاده از درآمد های ملی در سطح استان ها و توزیع فعالیت های اقتصادی میان استان ها و مناطق مختلف کشور ، باید تبعیض در کار نباشد ؛ به طوری که هر منطقه فراخور نیازها و استعداد رشد خود ، سرمایه و امکانات لازم در دسترس داشته باشد " .
به همین مناسبت ، این شورا مکلف است ظرف مدت سه ماه از تاریخ تشکیل ، آیین نامه های داخلی شوراها را تهیه و پس از تصویب جهت اجرا به کلیه شوراها ابلاغ نماید " . تصویب آیین نامه های مشترک ، اولین گام هماهنگ کننده شیوه کار شوراهای محلی به نظر می رسد .
شورای مذکور در تنظیم برنامه و بودجه عمرانی استان ها مشارکت دارد و می تواند در جهت جلوگیری از تبعیض و جلب همکاری و ایجاد هماهنگی میان استان ها پیشنهاد تغییر طرح یا جابجایی بودجه عمرانی استان ها را در چهارچوب مقررات مربوطه بنماید " . در اجرای این وظایف قانونی ، شورای عالی استان ها ، با در نظر گرفتن توقعات محلی و امکانات ملی و با عنایت به ضرورت عدالت در توزیع درآمد های ملی ، قادر خواهد بود هماهنگی های لازم را معمول دارد .
یکی دیگر از مهم ترین تکالیف و وظایف شورای عالی استان ها مربوط به ارائه طرح های قانونی است . شورای عالی استان ها با دریافت ، جمع آوری و تجزیه و تحلیل پیشنهاد های رسیده ، بیان کننده نهایی نیازهای قانونی مشترک شوراها است . اصل یکصد و دوم قانون اساسی در این خصوص مقرر می دارد :
" شورای عالی استان ها حق دارد در حدود وظایف خود ، طرح هایی تهیه و مستقیما یا از طریق دولت به مجلس شورای اسلامی پیشنهاد کند . این طرح ها باید در مجلس مورد بررسی قرار بگیرد " .
ماده 47 قانون تشکیلات شوراهای اسلامی کشوری ، شورای مذکور را موظف نموده است که " طرح های تولیدی " صنعتی ، کشاورزی ، آموزشی ، اداری ، خدماتی و نظایر آنها را که از سوی شوراهای استان ها در جهت جلوگیری از تبعیض و جلب همکاری و ایجاد هماهنگی میان استان ها رسیده ، مورد بررسی قرار دهد و در صورت تایید ، به عنوان طرح قانونی به مجلس شورای اسلامی تقدیم نماید " .
قانون اساسی به شورای عالی استان ها این امکان را داده است که طرح های خود را مستقیما یا از طریق دولت به مجلس پیشنهاد کند . البته چون وظایف و اختیارات شوراها با وظایف و اختیارات دولتی مرتبط است تقدیم طرح های شورای عالی از طریق دولت به مجلس ، به دولت امکان می دهد که به هنگام بررسی و تصویب ، مراتب هماهنگی را مورد توجه قرار دهد .
شوراها در حدود اختیارات خود برخی از تصمیمات را اتخاذ می نمایند . اما امور اجرائی عمدتا در اختیار دولت و ماموران دولتی در محل است . از این بابت ، شوراها وظیفه نظارت و همکاری با دستگاه ها را بر عهده خواهند داشت . شورای عالی استان ها در سطح عالی این وظیفه را بر عهده دارد :
این شورای عالی " موظف است طرح ها و پیشنهادهای واصله از طرف شوراها را بررسی و مورد تبادل نظر قرار داده ، اولویت ها را تعیین و به مقامات اجرایی ارجاع نماید " .
شورای مذکور " در اجرای برنامه و بودجه عمرانی نظارت داشته و دستگاه های مربوطه موظفند گزارش ماهیانه و سالیانه و هزینه پیشرفت کار عمرانی خود را به اطلاع شورای عالی برسانند " . به این ترتیب ، قانونگذار برای دستگاه ها ایجاد تکلیف نموده است تا شورای عالی استان ها قادر به ایفای حقوق مردم در زمینه امور محلی باشد .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد وظایف و اختیارات شورای عالی استان ها در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون وظایف و اختیارات شورای عالی استان ها پاسخ دهند .
برای مشاوره وظایف و اختیارات شورای عالی استان ها
برای مشاوره وظایف و اختیارات شورای عالی استان ها
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©