دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / وظایف و اختیارات رئیس قوه قضاییه

وظایف و اختیارات رئیس قوه قضاییه

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

رئیس قوه قضاییه عالی ترین مقام قوه قضاییه است که برای مدت پنج سال توسط رهبری انتخاب می شود و انجام وظایف مربوط به این قوه را عهده دار می شود . در پاسخ به این سوال که مهم ترین وظایف ، تکالیف و اختیارات رئیس قوه قضاییه چیست ، می توان به ایجاد تشکیلات لازم در دادگستری ، تهیه لوایح قضائی ، امور اداری و استخدامی قوه قضاییه و عزل و نصب قضات اشاره کرد .

 

قوه قضاییه یکی از قوای سه گانه کشوری در نظام جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود که به موجب قانون اساسی ، از سایر قوا منفک و مستقل می باشد و به صورت اختصاصی ، وظیفه رسیدگی به دعاوی و اختلافات میان افراد را به عهده دارد . در راس قوه قضاییه ، رئیس این قوه قرار گرفته است که توسط مقام رهبری برای مدت پنج سال به این سمت منصوب شده است و وظایف و اختیارات مشخصی را عهده دار خواهد بود .

اصل یکصد و پنجاه و هشتم قانون اساسی ، برخی از مهم ترین وظایف و اختیاراتی را که رئیس قوه قضاییه بر عهده دارد را بر شمرده است و به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله قصد داریم مهم ترین وظایف ، تکالیف و اختیارات رئیس قوه قضاییه را طبق قانون اساسی مورد بررسی قرار دهیم .

ایجاد تشکیلات لازم در دادگستری

اعمال قضایی ، اداری و اجرایی قوه قضاییه که شقوق مختلف آن در اصل یکصد و پنجاه و ششم مقرر شده است ، نیازمند تشکیلات فراوانی است که ریاست قوه قضائیه آن را بر عهده دارد . ایجاد ، تغییر و یا حذف تشکیلات در قوه قضائیه می تواند اثر مستقیم بر امور قضائی داشته باشد . با توجه به اینکه اعمال تشکیلاتی مذکور ، در اندرون زیادی ، به استقلال قوه قضائیه امیدوار بود . در این خصوص دو نکته جلب توجه می کند :

نکته اول اینکه ایجاد تشکیلات قضائی ، حتما باید به موجب قانون باشد ، چنان که قانون اساسی بعضی از تشکیلات قضائی را خود ، مقرر داشته است . همچون دیوان عالی کشور ، دادگاه های نظامی و دیوان عدالت اداری و تشکیل دادگاه ها و تعیین صلاحیت آنها را منوط به حکم قانون دانسته است . بنابراین ، رئیس قوه قضائیه ، در اجرای قانون اساسی و یا قوانین عادی ، به تناسب نیاز ، مبادرت به تشکیل واحدهای قضائی می نماید .

نکته دوم مربوط به اثری است که در تغییر و یا حذف تشکیلات قضائی بر سرنوشت شغلی قضات می تواند داشته باشد . با این توضیح که رئیس قوه قضائیه رأسا حق عزل قضات را ندارد ؛ با این حال قادر خواهد بود که با تغییر و یا حذف یک واحد قضائی ، عملا قاضی را از تصدی مقام خود سلب نماید که این امر با عزل او تفاوت چندانی ندارد .

تهیه لوایح قضائی مورد نیاز قوه قضاییه

اصل حاکمیت قانون ایجاب می کند که اعمال قضائی در تمام مراتب و مراحل بر اساس قانون باشد . بدین لحاظ ، قوه قضائیه برای اجرای وظایف خود ، نیازمند قوانین فراوان است . همانگونه که دستگاه های قوه مجریه مقررات مورد لزوم خود را تهیه و به صورت لوایح قانونی پس از تصویب هیات وزیران به مجلس تقدیم می نمایند ، قوه قضائیه نیز ناگزیر از اقدامی مشابه در این خصوص می باشد .

بنابراین رئیس قوه قضائیه " تهیه لوایح مذکور را از طریق تصویب هیات وزیران ، تقدیم مجلس شورای اسلامی می نماید . البته " دولت موظف است لوایح قضائی را که توسط رئیس قوه قضائیه تهیه و تحویل دولت می شود ، حداکثر ظرف مدت سه ماه تقدیم مجلس شورای اسلامی نماید " .

امور اداری و استخدامی قوه قضاییه

قوه قضائیه مانند هر سازمان دیگری نیازمند سازمان های ستادی و پشتیبانی نظیر کارگزینی ، امور اداری ، امور مالی و غیره می باشد . هر چند که امور مذکور دارای ماهیت قضایی نیست ، اما انجام آن بر امور قضایی و کار دادگاه ها و اشتغال قضات اثر مستقیم و تعیین کننده ای دارد .

رئیس قوه قضاییه به نمایندگی از طرف مقام رهبری ، ضامن استقلال قوه قضاییه است و بنابراین امر مهم است که وی به منظور انجام مسئولیت های قوه قضاییه در کلیه امور قضایی ، اداری و اجرایی منصوب می شود .

در اجرای این امر است که طبق اصل یکصد و پنجاه و هشتم قانون اساسی ، استخدام قضات عادل و شایسته و عزل و نصب آنها و تغییر محل ماموریت و تعیین مشاغل و ترفیع آنان، تعیین رئیس دادگاه و مانند اینها از امور اداری ای بوده که طبق قانون ، انحام آن ها بر عهده رییس قوه قضاییه قرار گرفته است .

نکته قابل توجهی که در این خصوص مشاهده می شود این است که اعمال رییس قوه قضاییه همواره باید به موجب قانون باشد . نظیر قانونی بودن نصب و استخدام قضات دادگاه ها طبق اصل یکصد و شصت و سوم قانون اساسی . قانونی بودن عزل قضات طبق اصل یکصد و شصت و چهار و قانونی بودن نقل و انتقال دوره ای قضات طبق اصل یکصد و شصت و چهارم .

در خصوص عزل و انتقال و تغییر سمت قضات هر چند که قانون اساسی امکان انفصال قاضی را بدون محکومیت جزایی موثر سلب نموده است ، اما تغییر سمت یا محل خدمت قاضی به اقتضای مصلحت جامعه پس از مشورت با رییس دیوان عالی کشور و دادستان کل کشور همچنان بر عهده رییس قوه قضاییه می باشد . به این معنا که این مقام عملا به سهولت قادر به جابجایی و نقل و انتقال قضات خواهد بود . با این ترتیب این احتمال وجود دارد که قاضی در برخی از موارد در ایفای وظایف قضایی استقلال شغلی خویش را آسیب پذیر احساس نماید .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد وظایف و اختیارات رئیس قوه قضاییه در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون وظایف و اختیارات رئیس قوه قضاییه پاسخ دهند .