اثبات دعاوی کیفری به عنوان دلیلی برای ثابت کردن دعوا بیان شده است که در امور و دعاوی کیفری دعاوی با اقرار ، شهادت ، سوگند ، علم قاضی امکانپذیر می باشد و نحوه رسیدگی دادگاه به هریک از ادله متفاوت از و باید شرایط لازم برای هر یک وجود داشته باشد .
برای مشاوره نحوه رسیدگی به ادله اثبات دعوی کیفری
برای مشاوره نحوه رسیدگی به ادله اثبات دعوی کیفری
ادله اثبات دعوا هم در دعاوی حقوقی و هم در دعاوی کیفری برای اثبات حقانیت فرد محق ضروری می باشد . ادله اثبات دعوا در امور کیفری به معنای دلایلی است که فرد از زمان شروع شکایت و ارائه شکواییه به مراجع قضایی باید برای متهم کردن دیگری ارائه نماید .
به طور مثال : اگر فردی علیه فرد دیگری می خواهد دعوای ضرب و جرح را مطرح نماید باید دلیلی مانند گواهی پزشکی قانونی یا شاهدی در این خصوص به دادگاه یا دادسرا ارائه نماید .
دلایلی که می توان با آن دعوای کیفری را ثابت کرد یا ادله اثبات دعوا در امور و دعاوی کیفری براساس قانون عبارتند از : اقرار ، شهادت ، سوگند و علم قاضی که فرد می تواند با ارائه هر یک از آن دلایل دعوای خود را ثابت نماید .
نحوه رسیدگی دادگاه به هریک از ادله متفاوت از و باید شرایط لازم برای هر یک وجود داشته باشد . به همین دلیل در این مقاله به بررسی ادله اثبات دعوای کیفری و نحوه رسیدگی به ادله اثبات دعوی کیفری می پردازیم .
اثبات دعاوی کیفری به عنوان دلیلی برای ثابت کردن دعوا بیان شده است و شاکی می تواند با استناد به شهادت ادعا خود را ثابت نماید از جمله دلایل اثبات دعوای کیفری شهادت شاهدین است ، بر طبق ماده 160 قانون مجازات اسلامی شهادت از ادله اثبات جرم محسوب می گردد و زمانی که فردی از جرمی نزد مرجع قضایی شکایت کند می تواند با شهادت ادعای خود را ثابت نماید .
یکی از دلایلی که شاکی می تواند در مراجع قضایی برای اثبات جرم به آن استناد کند ، سوگند است . به موجب قانون مجازات اسلامی عبارتند از گواه قراردادن خداوند بر درستی گفتار اداء کننده سوگند است . شرایط سوگند در قانون بیان شده است و نفی و اثبات جرایم با سوگند امکان پذیر است .
از دیگر دلیلی که دعوای کیفری را ثابت می کند اقرار است قانون مجازات اسلامی در تعریف اقرار در امور کیفری آمده است : " اقرار عبارت است از اخبار شخص به ارتکاب جرم از جانب خود " اقرار در امور کیفری دارای شرایطی است که باید بر طبق قانون انجام شود .
حتما بخوانید: ادله اثبات دعوی در امور حقوقی و کیفری
نحوه رسیدگی به دلایل برای اثبات دعوی کیفری یا ادله اثبات دعوا در امور کیفری عبارتند از : اقرار ، شهادت ، سوگند ، علم قاضی که طرفین در صورت وجود آن می توانند در مراجع قضایی کیفری برای ثابت کردن دعوای خود از آن استفاده نمایند .
نحوه رسیدگی دادگاه به اقرار طرفین که به عنوان دلیل ارائه شده است بدین صورت می باشد که در واقع در رسیدگی به اقرار ، لزوم درج عین اظهارات مفید در صورت مجلس باید انجام شود یعنی اظهارات طرفین باید عینا در صورتمجلس نوشته شود و دیگر اینکه قرائت اظهارات درج شده در صورت مجلس الزامی می باشد و همچنین طرفی که اقرار کرده است باید امضا یا اثر انگشت در صورت مجلس داشته باشد .
لازم به ذکر است که اگر شخص اقرارکننده از امضا یا اثر انگشت امتناع ورزد تاثیری در معتبر بودن اقرار ندارد بلکه مراتب امتناع یا عجز از امضا یا اثر انگشت در صورت مجلس باید درج شود و به امضا و مهر قاضی و منشی برسد .
نحوه رسیدگی قاضی به شهادت یا تشریفات رسیدگی به شهادت در دادگاه بدین صورت می باشد که اگر امکان جلب شاهد یا مطلع وجود داشته باشد :
- در صورتی که شاهد بدون عذر موجه در جلسه دادگاه حاضر نشود و کشف حقیقت و احقاق متوقف بر شهادت شاهد و یا کسب اطلاع از مطلع باشد دادگاه شاهد را برای ادا شهادت جلب می کند .
- همچنین اگر جرم با امنیت و نظم عمومی مرتبط باشد به دستور دادگاه در صورت وجود ضرورت حضور جلب می شود .
نکته قابل توجه این است که در موارد استثنا مقام قضایی نزد شاهد حضور پیدا می کند تا شاهد شهادت بدهد این موارد حضور یافتن مقام قضایی نزد شاهد جهت استماع اظهارات وی عبارتند از :
1 ) اگر به علت بیماری که برای مدت طولانی یا نامعلوم غیر قابل رفع است حضور شاهد یا مطلع در جلسه دادگاه مقدور نباشد مقام قضایی نزد شاهد حضور پیدا می کند تا شهادت شاهد را بشنود .
2 ) رییس دادگاه یا یکی دیگر از قضات عضو شعبه نزد شاهد یا مطلع جهت استماع اظهارات وی حضور بهم می رساند مقام قضایی نزد شاهد حضور پیدا می کند تا شهادت شاهد را بشنود .
نحوه رسیدگی قاضی به سوگند یا تشریفات رسیدگی به سوگند در دادگاه بدین صورت می باشد :
- تقاضای سوگند ، قابل توکیل است .
- وکیل می تواند اگر در وکالتنامه تصریح شده باشد طرف را سوگند دهد .
- سوگند یاد کردن ، قابل توکیل نیست .
- وکیل نمی به جای موکل سوگند یاد کند .
لازم به ذکر است که استفاده از سوگند صرفا برای شاکی نمی باشد و هر یک از اصحاب دعوا می توانند از حق سوگند خود استفاده کنند .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه رسیدگی به ادله اثبات دعوی کیفری ، به کانال تلگرام حقوق کیفری مراجعه نمایید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه رسیدگی به ادله اثبات دعوی کیفری پاسخ دهند .
برای مشاوره نحوه رسیدگی به ادله اثبات دعوی کیفری
برای مشاوره نحوه رسیدگی به ادله اثبات دعوی کیفری
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©
تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از : ۸ صبح الی ۱ شب