دینا / آیین دادرسی / آیین دادرسی کیفری / رسیدگی ترافعی چیست

رسیدگی ترافعی چیست

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

اصل ترافعی بودن رسیدگی یکی از اصول اولیه دادرسی است که برای داشتن یک دادرسی منصفانه و برقراری عدالت میان طرفین دعوا بر اساس ماده 359 قانون آیین دادرسی کیفری پیش بینی شده است . این اصل در اصطلاح به معنای اعطای فرصت و امکانات لازم به هر کدام از طرفین دعواست ، تا بتوانند ادعاهای خود را مطرح ، و ادله‌ مثبته آن ادعاها را ارائه کنند .

 

برای اینکه مراجع قضایی بتوانند بین افراد جامعه مرجع رسیدگی به دعاوی باشند باید چند اصل اساسی که از اصول دادرسی منصفانه می باشد را رعایت کنند . در واقع باید مرجعی برای احقاق حقوق و مجازات مجرمین و رسیدگی به شکایات و تظلمات وجود داشته باشند و مردم به آن مرجع اعتماد داشته باشند .
برای اعتماد مردم به مرجع قضایی باید برخی اصول رعایت شود که از جمله اصول اساسی دادرسی منصفانه است که عبارتند از : اصل برائت ، اصل دادرسی توسط مقامی‌ بی‌ طرف ، اصل تفهیم اتهام به متهم و اصل منع شکنجه و غیره .

می توان گفت یکی از این اصول اولیه و اساسی اصل ترافعی بودن دادرسی است که موجب بی طرفی و عدالت قضایی می گردد ، در واقع برای داشتن یک دادرسی منصفانه میان طرفین باید دادرسی به صورت ترافعی باشد . به همین دلیل در این مقاله به بررسی اصل ترافعی بودن دادرسی و رسیدگی ترافعی در دادگاه می پردازیم . 

اصل ترافعی بودن دادرسی

برای بررسی اینکه اصل ترافعی بودن دادرسی چیست ، باید گفت یکی از اصول اساسی در دادرسی اصل ترافعی بودن دادرسی یا اصل بی طرفی و عدالت قضایی است و باید نسبت به طرفین مخاصمه امکان رسیدگی عادلانه قضایی فراهم باشد .
اصل ترافعی بودن دادرسی در اصطلاح به معنای اعطای فرصت و امکانات لازم به هر کدام از طرفین دعواست ، تا بتوانند ادعاهای خود را مطرح ، و ادله‌ مثبته آن ادعاها را ارائه کنند .

در واقع اصل ترافعی بودن دادرسی یکی از اصول اولیه و سرنوشت ساز است که باعث تامین عدالت اجتماعی می باشد . همواره در طول دادرسی قاضی و مقامات قضایی باید عدالت را بین طرفین رعایت نمایند تا حق به درستی به فردی که دارای حقانیت است برسد .  
چه در فرآیند دادرسی حقوقی و چه در دادرسی کیفری باید اصل ترافعی بودن دادرسی رعایت شود در غیر این صورت طرفین دعوا در وضعیت نابرابری قرار خواهند گرفت . رسیدگی ترافعی در دادگاه بر طبق ماده 359 قانون آیین دادرسی کیفری انجام می شود .

رسیدگی ترافعی در دادگاه

برای داشتن یک دادرسی منصفانه و برقراری عدالت میان طرفین دعوا بر اساس ماده 359 قانون آیین دادرسی کیفری رسیدگی ترافعی در دادگاه به ترتیبی که در این ماده بیان شده است می پردازیم . در واقع رسیدگی به دعاوی کیفری در دادگاه به صورت ترافعی و به ترتیبی که در ذیل آمده است انجام می شود :
الف - قرائت کیفرخواست توسط منشی دادگاه یا استماع عقیده دادستان یا نماینده وی در مواردی که طبق قانون ، پرونده با بیان ادعای شفاهی در دادگاه مطرح شده است به عبارت دیگر کیفرخواست باید توسط منشی دادگاه در مواردی که ادعا به به صورت شفاهی است خوانده شود . 
ب - استماع اظهارات و دلایل دادستان یا نماینده وی که برای اثبات اتهام انتسابی ارائه می شود .
پ - استماع اظهارات شاکی یا مدعی خصوصی که شخصاً یا از سوی وکلای آنان بیان می شود .
ت - پرسش از متهم راجع به قبول یا رد اتهام انتسابی و استماع دفاعیات متهم و وکیل او ، که عیناً توسط منشی در صورت مجلس قید می شود یعنی تمام جزییات اظهارات متهم باید ذکر شود . 
ث - در صورت انکار یا سکوت متهم یا وجود تردید در صحت اقرار ، دادگاه شروع به تحقیقات از متهم می کند و اظهارات شهود ، کارشناس و اهل خبره‏ ای که دادستان یا شاکی ، مدعی خصوصی ، متهم و یا وکیل آنان معرفی می‏ کنند ، استماع می نماید .
ج -  بررسی وسایل ارتکاب جرم و رسیدگی به سایر ادله ابرازی از سوی طرفین و انجام هر نوع تحقیق و اقدامی که دادگاه برای کشف واقع ، ضروری تشخیص می دهد . 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص رسیدگی ترافعی چیست ، به کانال تلگرام حقوق کیفری مراجعه نمایید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون رسیدگی ترافعی چیست پاسخ دهند .