مهلت مطالبه یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان تا قبل از اعلام ختم دادرسی می باشد و نحوه تقدیم دادخواست ضرر و زیان به این صورت است که زیان دیده برای مطالبه و تقدیم دادخواست باید تصویر یا رونوشت مصدق تمام ادله و مدارک خود را پیوست به پرونده به مرجع تعقیب تسلیم کند و تا قبل از اعلام ختم دادرسی نیز دادخواست ضرر و زیان را تسلیم دادگاه کند .
برای مشاهده دادخواست ضرر و زیان ناشی از جرم
برای مشاهده دادخواست ضرر و زیان ناشی از جرم
مطرح کردن دعوا در مراجع قضایی و از زمان شروع به رسیدگی تا ختم جلسات دادرسی نیازمند پرداخت هزینه است و یا تاخیر یا عدم انجام تعهد در طول جلسات رسیدگی ممکن است باعث ضرر و زیان فرد محق شود .
در این صورت بر طبق قانون راهکاری پیش بینی شده است که طرفین بتوانند خسارت های که به آنها به دلیل دادرسی یا غیره به طرف دیگر وارد شده را نیز دریافت نماید . این موارد را قانونگذار بیان کرده است تا افراد بتوانند برخی از خسارات را دریافت کنند . و فرد مرتکب بتواند ضرر و زیان را جبران کند مطالبه ضرر و زیان هم در دعاوی کیفری و هم در دعاوی حقوقی امکان پذیر است .
به همین دلیل در این مقاله به بررسی مهلت مطالبه یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان و نحوه تقدیم دادخواست ضرر و زیان و مطالبه ضرر و زیان از طریق دادگاه کیفری یا حقوقی و تکلیف دادگاه در صدور حکم به رد عین ، رد مثل و رد قیمت مال می پردازیم .
زمانی که فردی علیه متهم دعوای را مطرح می کند علاوه بر مجازات قانونگذار راهی را برای جبران ضرر و زیان به شاکی را پیش بینی کرده است و نحوه مطالبه و زمان آن در قانون مشخص شده می باشد . به عنوان مثال : شاکی به دلیل ضرب و جرح علیه دیگری شکایتی را مطرح می کند و اگر چه دادگاه حکم به مجازات مرتکب را صادر می کند ولی این امکان وجود دادرد که شاکی دچار ضرر و زیان ها ی شده باشد به عنوان مثال : هزینه های درمانی و غیره .
مهلت مطالبه یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان و نحوه تقدیم دادخواست ضرر و زیان به صورت زیر می باشد :
مهلت مطالبه یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان از زمانی است که متهم تحت تعقیب قرار می گیرد تا قبل از اعلام ختم دادرسی می باشد .
نحوه تقدیم دادخواست ضرر و زیان به این صورت است که زیان دیده برای مطالبه و تقدیم دادخواست باید تصویر یا رونوشت مصدق تمام ادله و مدارک خود را پیوست به پرونده به مرجع تعقیب تسلیم کند و تا قبل از اعلام ختم دادرسی نیز دادخواست ضرر و زیان را تسلیم دادگاه کند .
اما نحوه رسیدگی دادگاه کیفری به دعوای مطالبه ضرر و زیان بدین صورت است که دادگاه در خصوص ضرر و زیان مدعی خصوصی ضمن صدور رای کیفری طبق ادله و مدارک موجود رای مقتضی صادر کند .
لازم به ذکر است که اگر رسیدگی به ضرر و زیان مستلزم تحقیقات بیشتر باشد در این صورت دادگاه رای کیفری را صادر و پس از آن به دعوای ضرر و زیان رسیدگی می کند .
مطالبه ضرر و زیان از طریق دادگاه کیفری یا حقوقی امکانپذیر است و اگر دعوی ضرر و زیان ابتدا در دادگاه حقوقی مطرح شود :
- این دعوا قابل طرح در دادگاه کیفری نیست و فقط در دادگاه حقوقی مطرح می شود .
- در صورتی که مدعی خصوصی پس از اقامه دعوا در دادگاه حقوقی ، متوجه جنبه کیفری نیز شود که در این صورت می تواند با استرداد دعوا از دادگاه حقوقی برای مطالبه ضرر و زیان به دادگاه کیفری مراجعه کند و دعوا را در مراجع قضایی مراجعه کند .
اگر دعوای ضرر و زیان ابتدا در دادگاه کیفری اقامه شود :
- اگر در دادگاه کیفری صدور حکم کیفری به دلیل قانونی با تاخیر مواجه شود ، مدعی خصوصی می تواند با استرداد دعوا از مراجع کیفری برای مطالبه ضرر و زیان به دادگاه حقوقی مراجعه کند .
- در این خصوص چنانچه مدعی خصوصی قبلا هزینه دادرسی را پرداخته باشد نیازی به پرداخت مجدد آن نیست .
اگر رسیدگی به دادخواست مطالبه ضرر و زیان ملزم به صدور حکم به رد عین ، رد مثل یا قیمت مال گردد در این صورت تکلیف دادگاه در صدور حکم به رد عین ، رد مثل و رد قیمت مال به صورت ذیل می باشد .
ماده 19 قانون آیین دادرسی کیفری : ( دادگاه در مواردی که حکم به رد عین ، مثل و یا قیمت مال صادر می کند ، مکلف است میزان و مشخصات آن را قید و در صورت تعدد محکوم علیه ، حدود مسوولیت هر یک را مطابق مقررات مشخص کند . )
در رسیدگی به دادخواست مطالبه ضرر و زیان دادگاه مکلف است ، میزان و مشخصات محکوم به را قید کند .
در صورت تعدد محکوم علیه ، حدود مسئولیت هر یک را مطابق مقررات مشخص کند .
در حکم به پرداخت قیمت مال ، قیمت زمان اجرای حکم ملاک است .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد دادخواست ضرر و زیان ناشی از جرم در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون دادخواست ضرر و زیان ناشی از جرم پاسخ دهند .
برای مشاهده دادخواست ضرر و زیان ناشی از جرم
برای مشاهده دادخواست ضرر و زیان ناشی از جرم
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©