تشکیل و تاسیس انجمن های صنفی برای کارگران و کارفرمایان منوط به رعایت شرایطی است که در مقررات مربوطه مورد پیش بینی قرار گرفته است که از جمله مهم ترین این شرایط ، می توان به لزوم ثبت اساسنامه انجمن های صنفی کارگری یا کارفرمایی اشاره نمود .
طبق ماده 131 قانون کار و در راستای اجرای اصل بیست و ششم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، به منظور حفظ و منافع مشروع و قانونی و بهبود وضع اقتصادی کارگران و کارفرمایان که خود متضمن منافع جامعه باشد ، کارگران مشمول قانون کار و کارفرمایان یک حرفه یا صنعت می توانند مبادرت به تشکیل انجمن های صنفی نمایند.
از آن جهت که تشکیل انجمن های صنفی توسط کارگران و کارفرمایان نقش بسیار مهمی در راستای حمایت از منافع شغلی و نظم بخشیدن به روابط میان کارگران و کارفرمایان دارد ، مقرراتی درباره نحوه تشکیل و تاسیس این انجمن ها پیش بینی شده است که در ادامه این مقاله به بررسی آنها خواهیم پرداخت .
تبصره 5 ماده 131 قانون کار ، چگونگی تشکیل ، حدود وظایف و اختیارات و عملکرد انجمن های صنفی کارگری و کارفرمایی را موکول به تصویب آیین نامه ای نموده است که توسط شورای عالی کار به تصویب هیأت وزیران می رسد .
در این راستا ، آیین نامه انجمن های صنفی تحت عنوان آیین نامه چگونگی تشکیل ، حدود وظایف و اختیارات و چگونگی عملکرد انجمن های صنفی و کانون های مربوط ، مصوب هیأت وزیران مقرراتی را در خصوص نحوه و شرایط شکلی و ماهوی تاسیس و تشکیل انجمن های صنفی بیان می دارد که در قسمت های ذیل به بررسی محتوای این آیین نامه خواهیم پرداخت .
1 ) عدم اجتماع کارگران و کارفرمایان در یک انجمن
تجربه نشان می دهد که کارگران و کارفرمایان دارای منافع مختلف و غیر هماهنگ می باشند ، حال اگر آن ها با هم مبادرت به ایجاد تشکیلات شغلی و صنفی واحدی بنمایند ، به طور قطع منافع طرف کارگر در معرض فشار طرف دیگر قرار خواهد گرفت و در چنین صورتی کارگران برای تامین منافع مشترک خود از استقلال و ابتکار عمل لازم برخوردار نخواهند بود .
هر چند که قانون کار صریحا تشکیل انجمن های صنفی مختلط ( کارگران و کارفرمایان ) را منع نکرده است ؛ اما سیاق کلام ماده 131 قانون کار ( کارگران مشمول قانون کار ) و ( کارفرمایان یک حرفه یا صنعت ) و عرف و عادتی که تا کنون وجود داشته است ، حکایت از ضرورت عدم اجتماع کارگران و کارفرمایان در یک انجمن می کند . از طرف دیگر ، با وجود شورای اسلامی کار که متشکل از نمایندگان کارگران و مدیران است و اهداف و منافع مشترک آنان را دنبال می کند ، اصولا ایجاد تشکل مشترک منتفی است .
2 ) قلمرو انجمن های صنفی کارگران و کارفرمایان
ماده 131 قانون کار اعلام می دارد : " کارگران مشمول قانون کار و کارفرمایان یک حرفه یا صنعت می توانند مبادرت به تشکیل انجمن صنفی نمایند " . در همین راستا ، به موجب ماده 2 آیین نامه انجمن های صنفی : " کمترین نصاب لازم برای تشکیل انجمن صنفی کارگری در سطح کارگاه ده نفر و در سطح صنف ، دست کم 50 نفر از صنف مربوط از کارگاه های مختلف می باشد " . بنابراین ، انجمن صنفی کارگری نوع اول در محدوده کارگاه و نوع دوم در محدوده شهر تشکیل و تاسیس می شود .
همچنین انجمن های صنفی کارفرمایی ، دست کم با عضویت ده شخصیت حقوقی یا حقیقی تشکیل می شود ؛ . بنابراین هیچگونه محدودیت جغرافیایی برای تشکیل انجمن صنفی کارفرمایی متصور نیست ؛ به خصوص آنکه تعداد برخی از کارگاه های بزرک کم و بیش در نقاط مختلف کشور پراکنده است . با این ترتیب ، تشکیل انجمن صنفی کارفرمایی در اینگونه موارد فقط در سطح کشور امکان پذیر خواهد بود .
در فصل دوم و سوم آیین نامه انجمن های صنفی تشریفات خاصی در خصوص نحوه تشکیل و تاسیس انجمن های صنفی کارگران و کارفرمایان مقرر شده است که ذیلا مورد اشاره قرار می گیرند :
1 ) تنظیم اساسنامه انجمن صنفی
بر اساس قانون ، کلیه انجمن های صنفی موظف به تنظیم اساسنامه با رعایت مقررات قانونی و طرح و تصویب آن در مجمع عمومی مربوطه می باشند . هیات موسس انجمن صنفی که دست کم مرکب از سه نفر از افرادی است که قصد تشکیل انجمن دارند ، پس از تشکیل ، مسولیت تهیه پیش نویس اساسنامه انجمن صنفی ، تهیه فهرست مشخصات داوطلبان عضویت و دعوت از اعضا را جهت شرکت در مجمع عمومی ، به منظور تصویب اساسنامه و انجام انتخابات را بر عهده دارد .
اساسنامه انجمن علی الاصول بایستی حاوی حداقل مشخصات و اطلاعات لازم برای معرفی انجمن باشد . بر اساس مقررات ، کلیه انجمن های صنفی و کانون های مربوط در تنظیم اساسنامه خود ، ملزم به مشخص نمودن نام کامل انجمن صنفی ، حوزه فعالیت انجمن صنفی ، محل استقرار دفتر مرکزی ، چگونگی تامین بودجه انجمن ، شرایط عضویت در انجمن و تعلیق عضویت نصاب آراء لازم و همچنین وظایف و اختیارات مجمع عمومی ، هیات مدیره ، بازرسان و دبیر می باشند .
2 ) ثبت اساسنامه انجمن صنفی
ثبت اساسنامه انجمن های صنفی کارگری و کارفرمایی و هر گونه تغییر و اصلاح اساسنامه ، مستلزم دو نسخه تقاضانامه تاسیس ، دونسخه اساسنامه ، دونسخه صورتجلسه مجمع عمومی در خصوص تصویب اساسنامه ، آگهی هیات موسس مربوط به تاسیس انجمن و یک نسخه صورت اسامی شرکت کنندگان در مجمع عمومی به وزارت کار و امور اجتماعی می باشد .
وزارت کار و امور اجتماعی پس از دریافت مدارک ، در صورت تکمیل و صحت مدارک ظرف یک ماه نسبت به ثبت ، صدور گواهی صحت انتخابات و انتشار آگهی ثبت در روزنامه کثیر الانتشار به هزینه تشکل ذی ربط اقدام خواهد نمود . وزارت کار وامور اجتماعی مکلف است هنگام ثبت ، مراقبت نماید که وظایف مصوب در اساسنامه با سایر قوانینی که وظایف خاصی را برای صنوف پیش بینی نموده است مغایرت نداشته باشد .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط تاسیس انجمن های صنفی کارگران و کارفرمایان در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط تاسیس انجمن های صنفی کارگران و کارفرمایان پاسخ دهند .
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©