بذل مدت چیست و چگونه انجام می شود؟ بذل مدت در ازدواج موقت به معنای بخشیدن مدت باقیمانده ازدواج موقت توسط مرد به زن است. در این حالت، زن می تواند پس از بذل مدت، ازدواج را خاتمه یافته تلقی کند. در واقع، مرد با اعلام صریح یا ضمنی، باقیمانده مدت ازدواج را به زن می بخشد و این عمل باعث می شود رابطه زوجیت بلافاصله پایان یابد.
برای مشاوره بذل مدت در ازدواج موقت
برای مشاوره بذل مدت در ازدواج موقت
در مورد بذل مدت چیست و چگونه انجام می شود؟ می توان گفت که مرد مدت باقیمانده از عقد را به زن می بخشد و این بخشش باعث پایان یافتن رابطه زناشویی می شود. برخلاف ازدواج دائم که نیاز به اجرای صیغه طلاق دارد، در بذل مدت در ازدواج موقت، به محض اعلام مرد، عقد به صورت خودکار منفسخ می گردد. در واقع، مرد باید به صورت صریح یا عملی، باقیمانده مدت ازدواج را به زن ببخشد و این اقدام نیاز به تشریفات خاصی ندارد. بذل مدت در ازدواج موقت به این معناست
اهمیت بذل مدت در ازدواج موقت در این است که این نهاد حقوقی، انعطاف پذیری خاصی به ازدواج موقت می دهد و به مرد اجازه می دهد در صورت تمایل، رابطه را بدون نیاز به تشریفات طلاق پایان بخشد. از سوی دیگر، این حق برای زن نیز حائز اهمیت است، چرا که پس از بذل مدت، می تواند برای ازدواج مجدد اقدام کند و در زندگی خود تصمیم گیری نماید. با این حال، باید توجه داشت که بذل مدت ممکن است در برخی موارد به ضرر زن تمام شود، به ویژه اگر بدون برنامه ریزی قبلی صورت گیرد. بنابراین، آگاهی از حقوق و تکالیف ناشی از بذل مدت در ازدواج موقت برای هر دو طرف ضروری است تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
با توجه به اهمیت موضوع بذل مدت در ازدواج موقت، در این مقاله به پرسش بذل مدت در ازدواج موقت چیست، پاسخ داده شده است و عناوینی نظیر، ماهیت بذل مدت و آثار بذل مدت و تاثیر آن در زندگی زن و مرد بررسی خواهد شد.
در پاسخ به پرسش بذل مدت در ازدواج موقت چیست می توان گفت که بر اساس ماده 1139 قانون مدنی " طلاق مخصوص عقد دائم است و زن منقطعه به انقضای مدت یا بذل آن از طرف شوهر از زوجیت خارج می شود ". لذا بر اساس این ماده یکی از اسباب انحلال عقد نکاح را می توان بذل مدت در ازدواج موقت دانست . بذل مدت را تنها می توان در عقد موقت جاری کرد. از آن رو که یکی از شرایط درستی عقد موقت تعیین زمان است، عقد موقت صرفا در همان محدوده زمانی صحیح است. اما اگر مرد تمایل داشته باشد، می تواند مدتی را که از عقد باقی مانده به زن ببخشد که در اصطلاح حقوقی به آن بذل مدت می گویند. علاوه بر این، مرد می تواند به زن وکالت دهد که مدت را به خود ببخشد.
عقد در قانون مدنی به شیوه دائم و موقت می تواند انجام گیرد. هرکدام از این دو نوع عقد شیوه های انحلال مخصوص به خود را دارند. یکی از روش های انحلال عقد موقت، بخشیدن مدت عقد موقت است. بذل مدت صرفا مخصوص عقد موقت است و در عقد دائم راه ندارد. از آنجا که مدت در عقد موقت به نفع مرد تلقی می شود، وی می تواند از این نفع بگذرد و مدتی را که باقی مانده است به زن ببخشد. به این عمل حقوقی بذل مدت در ازدواج می گویند. مطابق تعریفی که از بذل مدت ارائه شد، بذل مدت در ازدواج موقت صرفا از طرف مرد به عمل می آید؛ با این وجود مرد می تواند برای بذل مدت به زن وکالت بدهد تا به نیابت از او مدت باقی مانده را به خود بذل نماید و اقدام به بخشیدن مدت صیغه موقت نماید.
مانند آنکه شوهر به زن وکالت دهد که در صورت وقوع حادثه معینی مانند سوء رفتار مرد و یا ترک زندگی خانوادگی از جانب او یا مسافرت طولانی، بقیه مدت را به خود بذل کند و یا اینکه به زن وکالت دهد تا هرگاه بخواهد بقیه مدت را به خود ببخشد. علاوه بر این، در شرایطی که مدت عقد موقت طولانی است و مرد به وظایف زناشویی خود عمل نمی کند، زن باید بتواند به دادگاه مراجعه کرده و الزام شوهر به بذل مدت را از دادگاه بخواهد که در این صورت دادگاه حکم به بخشیدن مدت صیغه موقت صادر خواهد کرد. لازم به تذکر است مهریه عقد موقت در هر حالت بر عهده مرد است و به هیچ وجه ساقط نمی شود.
در خصوص اینکه ماهیت بذل مدت در ازدواج موقت چیست در ابتدا لازم است تا به اعمال حقوقی انسان از منظر قانون نگاهی انداخته شده و به تعریف هریک از نظر قانون با ذکر مثال پرداخته شده است و سپس ماهیت حقوقی بذل مدت بیان شده است. اعمال انسان در عالم حقوق در دو دسته زیر قابل تقسیم بندی می باشد:
عقود و قراردادها: عقد در قانون عبارت است از همکاری متقابل اراده دو یا چند شخص در ایجاد یک ماهیت حقوقی. همانطور که از تعریف عقد پیدا است در عقد نیاز به اراده، قبول و رضایت هر یک از طرفین قراداد می باشد. مانند عقد بیع یا عقد اجاره.
ایقاعات: بر خلاف عقود، ایقاعات صرفا با اراده یکی از طرفین ایجاد می گردد. به عنوان مثال در عقد نکاح، طلاق حقی است که قانون گذار و شرع مقدس صرفا برای مردان در نظر گرفته است و برای انجام طلاق صرف اراده مرد و اعمال این اراده کافی است.
همانطور که در تعریف بذل مدت گفته شد، بذل مدت اختیار و حقی است صرفا برای مرد در عقد موقت، تا هر زمان که بخواهد بتواند با بذل باقی مدت عقد موقت اقدام به خاتمه نکاح موقت نماید. بنابراین ماهیت بذل مدت نیز این است که ایقاع بوده و صرف اراده دارنده حق بذل مدت که مرد می باشد برای اتفاق افتادن آن کافی است.
همانگونه که جاری شدن طلاق در ازدواج دائم دارای آثار مخصوص به خود می باشد بخشیدن مدت صیغه موقت نیز دارای آثار مربوط به خود می باشد. آثار بذل مدت در ازدواج موقت به شرح زیر می باشد:
اتمام رابطه زوجیت: از مهمترین آثار بذل مدت پایان یافتن رابطه زوجیت میان زن و مرد است.
ملزم شدن زن به رعایت عده عقد موقت از دیگر آثار بذل مدت در عقد موقت رعایت عده است که رعایت عده بسته به شرایط زن عبارت است از:
دو طهر در زنانی که عادت ماهانه می شوند.
45 روز در زنانی که به سن یائسگی نرسیده لکن عادت ماهانه منظمی ندارند.
تا زمان وضع حمل برای زنان باردار.
یائسه و باکره عده ندارند.
از بین رفتن شرط انفاق: باید دانست نفقه به خودی خود در عقد موقت راه ندارد مگر اینکه زوجین آن را شرط کرده باشند که پس از بخشیدن مدت صیغه موقت مرد دیگر تکلیفی بر انفاق و پرداخت نفقه نخواهد داشت.
با این حال، بذل مدت در ازدواج موقت گاهی چالشهایی نیز به همراه دارد، از جمله سوءاستفاده احتمالی برخی مردان از این حق برای تحت فشار قرار دادن زن. در چنین شرایطی، زن ممکن است ناچار به پذیرش شرایط ناعادلانه شود تا بتواند به عقد پایان دهد. بنابراین، لازم است قوانین و ضوابطی وجود داشته باشد تا از حقوق زن در این زمینه حمایت کند. در عین حال، ترویج فرهنگ گفتگو و انصاف بین طرفین میتواند به اجرای عادلانه تر بذل مدت بینجامد و از آثار منفی احتمالی آن بکاهد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد بذل مدت در ازدواج موقت در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون بذل مدت در ازدواج موقت پاسخ دهند.
برای مشاوره بذل مدت در ازدواج موقت
برای مشاوره بذل مدت در ازدواج موقت
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 290000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©