شرکت های دولتی ، به شرکت هایی گفته می شود که به موجب قانون برای انجام قسمتی از تصدی های دولت ایجاد شده اند و بیشتر از پنجاه درصد سهام و سرمایه آنها به دولت تعلق دارد . لازم به ذکر است که شرکت های دولتی ، با اجازه قانون ایجاد می شوند .
برای مشاوره شرکت های دولتی
برای مشاوره شرکت های دولتی
یکی از مهم ترین دستگاه های اجرایی در ساختار اداری کشور را می توان شرکت های دولتی دانست و همانگونه که از نام آن مشخص است ، به صورت شرکتی ایجاد و اداره می شوند و در کنار وزارتخانه ها ، موسسات دولتی و موسسات عمومی غیر دولتی ، اداره برخی از فعالیت های اقتصادی را بر عهده خواهند داشت .
در قوانین مرتبط ، شرکت های دولتی تعریف شده اند که بر اساس این تعریف ، این شرکت ها برای انجام فعالیت های تصدی گرایانه دولت ایجاد می شوند و البته بیشتر از نیمی از سرمایه و سهام آنها ، به دولت تعلق دارد . به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی این سوال بپردازیم که تعریف قانونی شرکت دولتی چیست و در ادامه نیز شرایط تشکیل شرکت های دولتی و ساختار شرکت های وابسته یا تابعه دولت را مورد بررسی قرار دهیم .
از جمله مهم ترین قوانینی که به تعریف ساختار شرکت های دولتی پرداخته اند ، می توان به قانون محاسبات عمومی مصوب 1366 و قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386 اشاره نمود . بر اساس ماده 4 قانون محاسبات عمومی : " شرکت دولتی واحد سازمانی مشخصی است که با اجازه قانون به صورت شرکت ایجاد شود یا به حکم قانون و یا دادگاه صالح ، ملی و مصادره شده و به عنوان شرکت دولتی شناخته شده باشد و بیش از 50 درصد از سرمایه آن متعلق به دولت باشد " .
علاوه بر این ، ماده 4 قانون مدیریت خدمات کشوری نیز به تعریف مفهوم شرکت های دولتی پرداخته است که اندکی با تعریف قانون محاسبات عمومی متفاوت است . به موجب ماده مذکور ، شرکت دولتی " بنگاه اقتصادی است که به موجب قانون برای انجام قسمتی از تصدی های دولت به موجب سیاست های کلی اصل چهل و چهارم 44 قانون اساسی ، ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری جزء وظایف دولت محسوب میگردد ، ایجاد و بیش از پنجاه درصد 50 سرمایه و سهام آن متعلق به دولت میباشد .
هر شرکت تجاری که از طریق سرمایه گذاری وزارتخانه ها ، مؤسسات دولتی و شرکت های دولتی منفردا یا مشترکا ایجاد شده ، مادام که بیش از پنجاه درصد 50 سهام آنها منفردا یا مشترکا متعلق به واحدهای سازمانی فوق الذکر باشد ، شرکت دولتی است " .
در قسمت قبل ، ضمن تعریف ساختار شرکت های دولتی ، شرایط تشکیل اینگونه شرکت ها نیز بیان شد که به موجب آن ، شرکت های دولتی برای انجام فعالیت های تصدی ( و نه امور حاکمیتی ) دولت ایجاد و تشکیل شده اند و بایستی لزوما بیشتر از نیمی از سرمایه و سهام آنان متعلق به دولت باشد .
علاوه بر موارد مذکور ، به موجب تبصره اول ماده 4 قانون مدیریت خدمات کشوری ، تشکیل شرکت های دولتی تحت هریک از عناوین فوق الذکر ، صرفا با تصویب مجلس شورای اسلامی مجاز است . همچنین تبدیل شرکت هایی که سهام شرکت های دولتی در آن ها کمتر از پنجاه درصد 50 درصد است ، با افزایش سرمایه به شرکت دولتی ممنوع است .
علاوه بر این ، به موجب تبصره 2 ماده مذکور ، شرکت هایی که به حکم قانون یا دادگاه صالح ، ملی و یا مصادره شده و شرکت دولتی شناخته شده یا میشوند ، شرکت دولتی تلقی میگردند . در مورد شرکت های دولتی ، ذکر این نکته ضروری است که چون فلسفه وجودی این شرکت ها کسب سود و درآمد است و مانند تاجر عمل می کنند ، بنابراین ، بایستی تابع قواعد حقوق تجارت باشند . شرکت های دولتی از نظر ساختاری تابع نهادهای پیش بینی شده در قانون تجارت هستند و دارای نهادهای تصمیم گیرنده ( مجامع عمومی ) ، اداره کننده ( هیات مدیره و مدیر عامل ) و نهادهای کنترل کننده ( یعنی بازرس ) هستند .
اما در نظام حقوقی ایران ، از این جهت شرکت های دولتی را موسسات عمومی محسوب می کنیم چرا که این شرکت ها از برخی از امتیازات قدرت عمومی یا حاکمیتی برخوردار هستند . به عنوان مثال شرکت هایی مثل شرکت مخابرات و یا شرکت نفت می توانند مانند سایر دستگاه های دولتی اقدام به تملک اراضی افراد برای انجام وظایف و خدمات خود بنمایند که این موارد ، از مصادیق بارز اعمال حاکمیت است .
یکی از مفاهیم رایج در حقوق اداری ایران ، اصطلاح شرکت های وابسته یا شرکت های تابعه دولت است . در مقررات موجود ، ملاک دقیقی برای تشخیص این شرکت ها از شرکت های دولتی ذکر نشده است . با این حال ، به نظر می رسد که چون شرکت های دولتی بیشتر از 50 درصد سرمایه شان متعلق به دولت است ، بنابراین شرکت های وابسته دولتی به شرکت هایی اطلاق می شود که کمتر از 50 درصد سهام یا سرمایه آن متعلق به دولت است .
طبق تبصره 3 ماده 7 قانون برنامه چهارم توسعه ، شرکت هایی که سهم دولت و شرکت های دولتی در آن ها کمتر از 50 درصد است ، غیر دولتی بوده و مشمول قوانین شرکت های دولتی نیستند .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرکت های دولتی کدامند در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرکت های دولتی کدامند پاسخ دهند .
برای مشاوره شرکت های دولتی
برای مشاوره شرکت های دولتی
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©