همکاری در پیشبرد امور اداری کشور نیازمند پیش بینی شوراهایی است که از طریق تشکیل آنها ، بخشی از وظایف مربوطه ، به خود اعضای آن محل سپرده شود . همین امر موجب شده است که در محدوده جغرافیایی بخش به عنوان یکی از واحدهای تقسیمات کشوری ، شورای اسلامی بخش با حدود وظایف و اختیارات معین مورد پیش بینی قرار گیرد .
برای مشاوره شورای بخش چیست و وظایف آن
برای مشاوره شورای بخش چیست و وظایف آن
به موجب قانون تشکیلات ، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور ، شوراهای مختلفی مورد پیش بینی قرار گرفته است که برای پیشبرد سریع برنامه های اجتماعی ، اقتصادی ، عمرانی ، بهداشتی ، فرهنگی ، آموزشی و سایر امور رفاهی از طریق همکاری مردم با توجه به مقتضیات محلی ، اداره امور هر روستا ، بخش ، شهر ، شهرستان یا استان از طریق شوراهایی تحت عناوین شورای روستا ، بخش ، شهر ، شهرستان یا استان صورت می گیرد .
یکی از مهم ترین این شوراها ، شورای بخش می باشد که در محدوده جغرافیایی معینی تحت عنوان " بخش " تشکیل می گردد و وظایف و اختیارات مقرر در قانون را اعمال می نماید . به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی این سوالات بپردازیم که شورای بخش چیست و تعداد اعضای آن چند نفر بوده و به چه صورت انتخاب می شوند و در ادامه نیز وظایف و اختیارات شورای اسلامی بخش را بر اساس قانون توضیح دهیم .
یکی از انواع شوراهای اسلامی کشور ، شورای بخش می باشد که تشکیل شورای اسلامی بخش در محدوده جغرافیایی بخش ، به موجب ماده 5 قانون تشکیلات ، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور مقرر شده است و تعداد اعضای شورای بخش یا همان ترکیب شورای اسلامی بخش نیز مورد پیش بینی قرار گرفته است . در واقع ، این شورا را می توان به نوعی شورای فرا دست شورای اسلامی روستا تلقی نمود که به موجب ماده قانونی ذکر شده ، شرایط قانونی شورای بخش به ترتیب زیر است :
" در هر بخش ، شورای بخش که اعضای آن پنج نفر می باشد با اکثریت نسبی از بین نمایندگان منتخب شوراهای روستاهای واقع در محدوده بخش تشکیل می شود و در صورتی که عضو معرفی شده از شورای روستا به عضویت اصلی و علی البدل شورای بخش انتخاب شود ، از عضویت شورای روستا خارج نخواهد شد " .
بنابراین ، همانطور که ملاحظه می شود تعداد اعضای شورای اسلامی بخش 5 نفر می باشد . البته اعضای شورای اسلامی بخش از میان نمایندگان یا اعضای شوراهای روستاهای واقع در محدوده همان بخش انتخاب می شوند که این نمایندگان منتخب شورای روستا ، قبلا توسط مردم همان روستا از طریق انتخابات عمومی برگزیده شده اند . به همین دلیل ، می توان انتخاب اعضای شورای بخش را نوعی انتخاب غیر مستقیم یا دو درجه ای تلقی کرد که از طریق اکثریت نسبی اعضای شورای روستاهای بخش انتخاب می شوند .
لازم به ذکر است که به موجب تبصره همین ماده : " از یک روستا بیش از یک نفر نباید در شورای بخش حضور داشته باشد و در صورتی که تعداد روستاهای بخش کمتر از پنج روستا باشد اعضای شورای بخش از میان مجموع اعضای شوراهای روستاها انتخاب خواهند شد و در نهایت حداقل باید از هر روستا یک نفر انتخاب گردد " .
در قسمت قبل به بررسی ماهیت شورای اسلامی بخش ، تعداد اعضا و نحوه انتخاب نمایندگان شورای اسلامی بخش پرداخته شد ؛ با این حال شورای مذکور وظایف مهم و قابل توجهی در محدوده بخش به عهده دارد که این وظایف به موجب قانون مشخص و تعیین شده اند . در این راستا ، ماده 79 قانون تشکیلات ، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور ، وظایف و اختیارات شورای اسلامی بخش را به صورت زیر مقرر داشته است :
1 - ارائه طرح ها و پیشنهادهای اصلاحی به مسئولین اجرائی منطقه جهت رفع کمبودهای اجتماعی ، فرهنگی ، آموزشی ، اقتصادی ، عمرانی ، بهداشتی و سایر امور رفاهی بخش ؛
2 - ایجاد هماهنگی لازم بین شوراهای روستاهای واقع در محدوده بخش ؛
3 - نظارت بر شوراهای روستاها به منظور رعایت وظایف قانونی ؛
4 - حل و فصل مشکلات و اختلافات میان دو یا چند روستا یا شوراهای روستایی واقع در محدوده بخش ، در مواردی که قابل پیگیری قضائی نیست ؛
5 - رسیدگی به امور عمرانی بخش که خارج از حیطه اختیارات و وظایف شورای روستا است ؛
6 - ایفای وظایف شورای روستا در مزارع مستقل ، مکان ها و آبادی ها و روستاهایی که به هر دلیل فاقد شورای روستا می باشند ؛
7 - تشویق مردم به همکاری و سرمایه گذاری در امور و برنامه های عمرانی کشاورزی ، حمل و نقل ، بهداشت ، صنایع روستایی و دستی ، امور فرهنگی و مذهبی بخش ؛
8 - بررسی و تأیید طرح های هادی روستاهای واقع در محدوده بخش و ارسال به مراجع ذی ربط جهت تصویب نهایی ؛
9 - نظارت بر حسن اجراء مصوبات شورای اسلامی بخش ؛
10 - نظارت و پی گیری اجراء طرح ها و پروژه های عمرانی بخش .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شورای بخش چیست و وظایف آن در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شورای بخش چیست و وظایف آن پاسخ دهند .
برای مشاوره شورای بخش چیست و وظایف آن
برای مشاوره شورای بخش چیست و وظایف آن
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©