ترک منزل توسط مرد، به معنای عدم حضور وی، بدون عذر موجه، در منزل مشترک با زوجه می باشد. حکم قانونی ترک منزل توسط مرد، می تواند محکومیت او به جرم ترک انفاق و حبس باشد. نحوه اثبات ترک منزل مرد، با مواردی نظیر شهادت شهود یا ارسال اظهارنامه از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی است. حکم زنی که شوهرش او را ترک کرده از لحاظ قانون، ایجاد حق درخواست طلاق به واسطه عسر و حرج ناشی ازعدم حضور مرد، خواهد بود.
برای مشاوره حکم قانونی ترک منزل توسط مرد
برای مشاوره حکم قانونی ترک منزل توسط مرد
در قانون مدنی، مجموعه ای از حقوق و تکالیف ناشی از رابطه زوجیت، مورد پیش بینی قرار گرفته و برای عدم انجام برخی از وظایف زناشویی، ضمانت اجراهایی نیز مقرر شده است. یکی از این وظایف قانونی، لزوم حسن معاشرت زوجین با یکدیگر و الزام آن ها به تلاش برای استواری مبانی خانواده است که این امر، با زندگی مشترک در زیر یک سقف، امکان پذیر می باشد.
علاوه بر این، از آنجا که قانون گذار، زن را موظف به تمکین از شوهر خود نموده و اقامتگاه زن را اقامتگاه شوهر می داند، می توان استنباط کرد که قانون گذار، تاکیدی بسیار بر زندگی زن و مرد در زیر یک سقف دارد. با این وجود، گاهی مرد، اقدام به ترک منزل مشترک، بدون عذر موجه نموده و از انجام وظایف خود، خودداری نموده که این موضوع، او را با حکم قانونی ترک منزل توسط مرد و مجازات ترک خانه از طرف شوهر، روبرو خواهد کرد.
از این رو، در این مقاله، قصد داریم، موضوع ترک منزل از طرف مرد را بررسی کرده و مجازات ترک خانه از طرف شوهر را توضیح دهیم؛ سپس بگوییم، حکم زنی که شوهرش او را ترک کرده چیست و ارسال اظهارنامه ترک منزل مرد و نحوه اثبات این عدم حضور، چگونه خواهد بود. چنانچه، در خصوص این موضوع سوالاتی دارید، با ما همراه باشید.
اسلام، نهاد خانواده را بسیار مقدس می داند و دربردارنده آموزه های بسیاری، جهت تحکیم مبانی خانواده، برای زوجین است. قانون مدنی نیز به تبعیت از شرع، بر استواری مبانی خانواده، تاکید داشته و زندگی آن ها، در زیر یک سقف را ضروری دانسته و برای ترک منزل توسط هر کدام از آن ها، ضمانت اجرای قانونی در نظر گرفته، به طوری که ترک منزل توسط هر کدام از زوجین، می تواند منجر به از دست دادن برخی حقوق قانونی آن ها بشود.
ترک منزل توسط زن، بدون عذر موجه، به معنای ترک تمکین عام و خاص نسبت به همسرش بوده و می تواند محرومیت او از نفقه را در پی داشته باشد. ترک منزل توسط شوهر نیز به معنای ترک خانه مشترک، بدون عذر موجه می باشد و او را با حکم قانونی ترک منزل توسط مرد، مواجه خواهد کرد.
قانون گذار، در ماده 1130 خود، ترک منزل توسط شوهر، بدون عذر موجه را از مصادیق عسر و حرج زن دانسته است. در صورتی که مرد با ترک کردن خانه مشترک به محل دیگری رفته، به نحوی که از وی خبری در دست نبوده و به همین لحاظ، به ایفای وظایف مشترک زناشویی نیز نپردازد، می توان از ترک منزل از سوی شوهر سخن گفت. همانگونه که گفتیم، این عمل، می تواند مرد را با حکم قانونی ترک منزل و مجازات ترک خانه روبرو کند.
پس از توضیح مفهوم ترک منزل توسط مرد، در ادامه، به بررسی حکم قانونی ترک منزل، توسط مرد، حکم زنی که شوهرش او را ترک کرده، ارسال اظهارنامه ترک منزل مرد و نحوه اثبات این عدم حضور، خواهیم پرداخت.
در قسمت قبل، به بررسی مفهوم ترک خانه توسط مرد پرداختیم و گفتیم که این عمل، می تواند او را با حکم قانونی ترک منزل توسط مرد مواجه سازد. اکنون، در این قسمت قصد داریم، در خصوص حکم قانونی ترک منزل توسط مرد صحبت کنیم و بگوییم که مجازات آن، چه می باشد. از آنجا که ترک منزل توسط مرد، ترک وظایفی که بر عهده او می باشد را نیز در پی خواهد داشت، حکم قانونی ترک منزل توسط مرد، در دو بخش حقوقی و کیفری، قابل بررسی است.
حکم قانونی ترک منزل توسط مرد از لحاظ حقوقی
امکان مطالبه نفقه ایام غیبت مرد یا نفقه معوقه، توسط زن : یکی از مهم ترین آثار قانونی و احکام مربوط به ترک منزل توسط مرد، آن است که زن می تواند به دادگاه صلاحیت دار مراجعه کرده و پرداخت نفقه معوقه خود را پیگیری نماید.
امکان درخواست صدور حکم طلاق از سمت زن به واسطه وجود عسر و حرج: ماده 1130 قانون مدنی، ترک منزل توسط مرد، بدون عذر موجه، برای مدت 6 ماه متوالی یا 9 ماه متناوب را از مصادیق عسر و حرج دانسته و به موجب آن، امکان درخواست حق طلاق از جانب زوجه را پیش بینی نموده است. بنابراین، در صورت اثبات ترک منزل توسط مرد، زن می تواند از دادگاه، تقاضای صدور حکم طلاق کند.
حکم قانونی ترک منزل توسط مرد از لحاظ کیفری
شکایت کیفری ترک انفاق، توسط زوجه: ترک منزل توسط مرد و عدم پرداخت نفقه زن، به این علت، می تواند به زن، این امکان را بدهد که اقدام به طرح شکایت کیفری جرم ترک انفاق نماید. در صورت اثبات این جرم، مرد به مجازات ترک انفاق، یعنی سه ماه و یک روز تا پنج ماه حبس، محکوم خواهد شد.
با توجه به موارد بالا، می توان گفت: مجازات ترک خانه از طرف مرد، در صورتی که او به ترک انفاق کیفری محکوم گردد، می تواند سه ماه و یک روز تا پنج ماه حبس باشد.
در قسمت های قبل، در خصوص حکم قانونی ترک منزل توسط مرد، توضیح دادیم و گفتیم حکم زن در این موارد، چنانچه بتواند، این ترک را اثبات کند، می تواند تقاضای صدور حکم طلاق، به واسطه عسر و حرج ایجاد شده ناشی از عدم حضور مرد باشد. در این قسمت قصد داریم در خصوص حکم زنی که توسط شوهرش ترک شده صحبت کنیم و بگوییم که حکم زنی که شوهرش او را ترک کرده چیست.
قبل از توضیح در خصوص حکم زنی که توسط مرد ترک شده، باید مفهوم عسر و حرج را توضیح دهیم. ماده 1130 قانون مدنی، در تعریف عسر وحرج، مقرر می دارد: "به وجود آمدن وضعیتی که ادامه زندگی را برای زوجه، با مشقت همراه ساخته و تحمل آن، مشکل باشد.» بنابراین، عسر و حرج، منحصر به موارد خاصی نبوده و هر امری که ادامه زندگی زناشویی را دشوار کند، می تواند عسر و حرج لحاظ شود و زن بر اساس آن، از دادگاه، تقاضای صدور حکم طلاق کند.
ترک منزل توسط مرد، عدم ایفای وظایف و تکالیف زناشویی و عدم پرداخت نفقه به علت ترک منزل، از مصادیق عسر و حرج زوجه می باشند. بر اساس این توضیحات، حکم زنی که شوهرش او را ترک کرده، از لحاظ قانون، ایجاد امکان درخواست تقاضای صدور حکم طلاق به دلیل عسر و حرج زوجه و شکایت حقوقی و کیفری ترک انفاق است.
شایان ذکر است، برای طلاق، به واسطه عسر و حرج ناشی از نبود مرد، زن ابتدا باید، ترک منزل مرد را اثبات کند. ارسال اظهارنامه ترک منزل مرد یا شهادت شهود، می تواند از موارد نحوه اثبات ترک منزل مرد باشند که در ادامه، نحوه اثبات ترک منزل توسط مرد و ارسال اظهارنامه در این خصوص را توضیح خواهیم داد.
در قسمت قبل، در خصوص حکم زنی که توسط شوهرش ترک شده صحبت کردیم و گفتیم که چنانچه زن بتواند، ترک منزل توسط مرد را اثبات کند، قادر خواهد بود، از دادگاه، تقاضای صدور حکم طلاق، به واسطه عسر و حرج نماید. همچنین گفتیم که اثبات ترک منزل مرد، جهت طلاق ناشی از عسر و حرج، با زوجه است. یکی از موارد نحوه اثبات ترک منزل مرد، ارسال اظهارنامه می باشد که در این قسمت، قصد داریم در خصوص نحوه فرستادن اظهارنامه ترک منزل مرد، توسط زن، صحبت کنیم. نحوه ارسال این اظهارنامه، مطابق مراحل زیر است:
تنظیم متن اظهارنامه ترک منزل، بر اساس نمونه اظهارنامه های موجود، در خصوص این موضوع
داشتن مدارک هویتی، نظیر شناسنامه و کارت ملی
مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، جهت ارسال اظهارنامه ترک منزل مرد
ارسال یک اظهارنامه، و دعوت مرد به بازگشت به زندگی مشترک از طریق آن، می تواند در دادگاه طلاق به واسطه عسر و حرج، به عنوان یکی از امارات قانونی استفاده شود، و در اقناع قاضی در صدور حکم طلاق به واسطه عسر و حرج زوجه، بسیار کمک کننده باشد.
در قسمت های قبل، در خصوص ترک منزل توسط مرد و حکم قانونی ترک منزل توسط مرد که می تواند محکومیت او به جرم ترک انفاق باشد، صحبت کردیم و توضیح دادیم که حکم زنی که توسط شوهرش ترک شده چیست. همچنین، به این مورد اشاره کردیم که ترک منزل توسط مرد، می تواند زن را در عسر و حرج، قرار داده و سببی گردد که زن، بتواند به واسطه آن، اقدام به تقاضای صدور حکم طلاق کند. بار اثبات ترک منزل توسط مرد و طلاق به این علت، بر عهده زوجه می باشد.
چنانچه زوجه نتواند ترک منزل توسط مرد را اثبات کند و به دادگاه نشان دهد که مرد، بدون داشتن عذری موجه، اقدام به ترک منزل نموده، قادر به طلاق، به این علت، نخواهد بود. از این رو، در این قسمت، قصد داریم، در خصوص نحوه اثبات ترک منزل مرد، توسط زوجه، صحبت کنیم و نحوه اثبات این امر را بگوییم که عبارتند از:
تهیه یک استشهادیه محلی: البته کسانی که استشهادیه را امضا می کنند و ترک منزل، توسط مرد را گواهی می نمایند، در صورت نیاز، باید، حاضر به شهادت در دادگاه نیز باشند.
تنظیم و ارسال اظهارنامه: اظهارنامه، اگرچه از موارد ادله اثبات دعوا نیست، اما جزو امارات قانونی، لحاظ شده و می تواند در اقناع قاضی در صدور حکم طلاق، تاثیر گذار باشد.
شهادت شهود: مبنی بر اینکه مرد، مدتی است، بدون عذر موجه، اقدام به ترک منزل مشترک نموده است. بهتر است، شهود، از اعضای خانواده زن نباشند.
شایان ذکر است، تنظیم یک صورت جلسه کلانتری، از عدم حضور مرد در منزل و ارائه آن به دادگاه نیز در مواردی، می تواند راه گشا باشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد حکم قانونی ترک منزل توسط مرد در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون حکم قانونی ترک منزل توسط مرد پاسخ دهند.
برای مشاوره حکم قانونی ترک منزل توسط مرد
برای مشاوره حکم قانونی ترک منزل توسط مرد
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©