شرایط صحت صیغه طلاق و درست بودن آن، با رعایت تشریفات نحوه جاری شدن صیغه طلاق و اعمال صحیح این تشریفات می باشد. اجرا شدن صیغه طلاق، به لفظ مخصوص آن و حضور دو مرد عادل به عنوان گواه، از شرایط صحت صیغه طلاق و از شروط درست بودن طلاق انجام شده می باشد. صیغه طلاق، باید به الفاظ عربی بوده و مرد یا وکیل او، می توانند اقدام به این امر نمایند.
برای مشاوره شرایط صحت صیغه طلاق
برای مشاوره شرایط صحت صیغه طلاق
بر اساس قواعد فقهی و قانون مدنی، در تحقق انواع طلاق به صورت صحیح، جاری شدن صیغه طلاق الزامی می باشد. سوای از انجام مراحل دادگاهی طلاق، توسط هر یک از زوجین، به وقوع پیوستن طلاق، صرفا از طریق جاری شدن صیغه طلاق، با لفظ مخصوص آن، امکان پذیر می باشد و بدون این امر، طلاق، محقق نخواهد شد.
همانطور که شرایط جسمی زنان، نظیر عدم قاعدگی، هنگام جاری شدن صیغه طلاق، مورد توجه فقه و قانون مدنی بوده است، شرایط اجرای صیغه طلاق و نحوه جاری شدن آن نیز در فقه و قانون مدنی، مورد پیش بینی قرار گرفته و درست بودن طلاق و صحت صیغه آن، منوط به انجام تشریفات نحوه جاری شدن صیغه طلاق است.
از این رو، در این مقاله، قصد داریم در خصوص شرایط صحت صیغه طلاق و انجام طلاق، با استفاده از صیغه آن توضیح داده؛ سپس، حضور گواه در هنگام خواندن صیغه طلاق را مورد برسی قرار دهیم. چنانچه، پیرامون تشریفات نحوه جاری شدن صیغه طلاق و درست بودن آن سوالاتی دارید، با ما همراه باشید.
صرف ارائه دادخواست طلاق و داشتن حکم دادگاه، مبنی بر موافقت با در خواست طلاق از سمت طرفین دعوا، برای طلاق، کافی نبوده و جهت وقوع طلاق، نیاز به اجرای صیغه طلاق می باشد. صیغه طلاق، دارای تشریفات و نحوه جاری شدن مخصوص به خود بوده که رعایت آن ها، موجب درست بودن طلاق می شود. به همین دلیل، قانون مدنی، شرایط صحت صیغه طلاق را پیش بینی کرده است.
ماده 1134 قانون مدنی، در رابطه با نحوه جاری شدن صیغه طلاق و شرایط صحت آن، مقرر می دارد: " طلاق باید به صیغه طلاق و در حضور لااقل دو نفر مرد عادل که طلاق را بشنوند واقع گردد ". بر همین اساس، نحوه جاری شدن صیغه طلاق، میان زوجین را می توان، شامل دو مطلب دانست:
اولا، اینکه طلاق، باید با استفاده از صیغه طلاق واقع شود.
ثانیا، اینکه طلاق، باید در حضور لا اقل دو نفر مرد عادل که صیغه طلاق میان زن و مرد را بشنوند، صورت گیرد.
یادآور می شود که حکم خواندن صیغه طلاق بدون حکم دادگاه، آن است که طلاق، شرعا صحیح بوده و داشتن حکم دادگاه، از شرایط صحت صیغه طلاق نمی باشد. البته از نظر قانونی، خواندن صیغه طلاق، بدون حکم دادگاه، جرم بوده و برای آن، تعیین مجازات شده است.
در قسمت قبل، در خصوص شرایط صحت صیغه طلاق و تشریفات نحوه جاری شدن آن، جهت درست بودن طلاق، توضیح دادیم. همانطور که گفتیم، صرف داشتن حکم دادگاه، مبنی بر موافقت با درخواست طلاق، کافی نبوده و جهت وقوع طلاق، نیاز به اجرای صیغه طلاق می باشد. در این قسمت، قصد داریم در خصوص اجرای طلاق با استفاده از صیغه طلاق، صحبت کنیم. یکی از مهم ترین مسائلی که در رابطه با درست بودن طلاق مطرح می باشد، انجام طلاق با استفاده از صیغه مخصوص طلاق است.
به صورت کلی، منظور از صیغه طلاق، به کار بردن الفاظی است که صراحت در امر طلاق زن و شوهر داشته باشد. در فقه امامیه (شیعه) لازم است که صیغه طلاق به صیغه عربی و صرفا با به کار بردن الفاظ صیغه طلاق، نظیر (انت طالق) یا (فلانه طالق) واقع بشود و به کار بردن الفاظ دیگر، جایز نیست.
شایان ذکر است، در رابطه با تشریفات نحوه جاری شدن صیغه طلاق و به کار بردن لفظ مخصوص، اگر شوهر نتواند صیغه طلاق را ادا نماید، می تواند برای اجرای صیغه طلاق، با استفاده از وکیل، این امر را به انجام برساند. در عمل، نیز تشریفات نحوه جاری شدن صیغه طلاق، غالبا به همین صورت است و اجرای آن، توسط مردان، با اعطای وکالت دادن به سر دفتر، برای جاری کردن صیغه طلاق انجام می گیرد.
در قسمت قبل، در خصوص شرایط صحت صیغه طلاق و تشریفات نحوه جاری شدن آن، جهت درست بودن طلاق، توضیح دادیم و گفتیم که صیغه طلاق، حتما باید به لفظ مخصوص آن خوانده شود. در این قسمت، قصد داریم، در خصوص یکی دیگر از شرایط صحت صیغه طلاق، جهت درست بودن نحوه جاری شدن آن، صحبت کنیم. بر مبنای ماده 1134 قانون مدنی، علاوه بر ادای الفاظ صیغه طلاق ، حضور دو گواه عادل، برای اجرای صیغه طلاق، از دیگر شرایط صحت صیغه طلاق می باشد.
طلاق زن و شوهر، باید حتما در حضور حداقل، دو نفر مرد عادل که صیغه طلاق را بشنوند، واقع بشود. بنابراین، اگر هنگام اجرای تشریفات صیغه طلاق، دو نفر مرد عادل که صیغه طلاق را بشنوند حاضر نباشند، طلاق به دلیل عدم رعایت تشریفات نحوه جاری شدن آن، درست نبوده و در واقع، صیغه طلاق، باطل خواهد بود که در مقاله شرایط طلاق بدون حضور شاهد، به تفصیل، توضیح داده شده است.
اما، در رابطه با این مسئله که شاهد عادل برای اجرای صیغه طلاق، به چه معنا است و چه اشخاصی عادل می باشند، باید گفت: عدالت، به معنای صفتی است که فرد را از ارتکاب گناهان بزرگ، اصرار بر گناهان کوچک و از انجام اعمال خلاف مروت، باز می دارد. لذا می توان گفت: گواه عادل، به معنای شخصی است که فاسق یا گناهکار نباشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط صحت صیغه طلاق در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط صحت صیغه طلاق پاسخ دهند.
برای مشاوره شرایط صحت صیغه طلاق
برای مشاوره شرایط صحت صیغه طلاق
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©