برای مشاوره شورای عالی اداری چیست و اعضای آن چه کسانی هستند
برای مشاوره شورای عالی اداری چیست و اعضای آن چه کسانی هستند
لزوم وجود شورایی مستقل در زمینه مسائل اداری کشور سبب شده است تا شورایی تحت عنوان " شورای عالی اداری " با مجوز ماده 114 و 115 قانون مدیریت خدمات کشوری به وجود آید که با عضویت اشخاص ذی صلاح و متخصص در زمینه مسائل اداری کشور ، طبق قانون انجام وظیفه می کند و برخی از اعضای آن با شورای توسعه مدیریت و سرمایه انسانی مشترک است .
به همین مناسبت ، در این مقاله قصد داریم به بررسی این سوالات بپردازیم که اولا شورای عالی اداری چیست ، ثانیا ترکیب و اعضای شورای عالی اداری به موجب قانون مدیریت خدمات کشوری به چه صورت است و رییس شورای عالی کیست و ثالثا اعتبار مصوبات شورای عالی اداری در نظام حقوقی ایران به چه شکل خواهد بود .
شورای عالی اداری کشور به عنوان یکی از شوراهای تصمیم گیرنده در رابطه با مسائل اداری نظام حقوقی ایران ، ابتدا در قوانین برنامه های پنج ساله توسعه مورد پیش بینی قرار گرفته بود که به عنوان مثال ، می توان به بند 3 و 4 پیوست قانون برنامه اول توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی و همچنین ماده یک قانون برنامه سوم توسعه مصوب فروردین سال 1379 اشاره نمود که این قوانین مدت دار بوده و صرفا در همان مدت پنج ساله دارای اعتیار قانونی بودند .
با این حال ، پس از گذشتن مدت زمان مذکور ، لزوم وجود شورایی در رابطه با مسائل حقوق اداری سبب شد تا قوانین ناظر بر این حوزه یعنی قانون مدیریت خدمات کشوری ، تشکیل و ایجاد شورای عالی اداری را به صورت دائمی مورد پیش بینی قرار دهند . بنابراین ، در حال حاضر شورای عالی اداری به موجب مواد 114 و 115 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب سال 1386 با وظایف و اختیارات مشخص مورد پیش بینی قرار گرفته است .
سازمان امور اداری و استخدامی کشور، نهادی به ریاست رئیس جمهور است که با اهدافی نظیر ایجاد نظام اداری صحیح و حذف تشکیلات غیر ضروری از ساختار اداری کشور، در سال 1354، تاسیس شده است.
لازم به ذکر است که دبیرخانه شورای عالی اداری در سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور خواهد بود و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور مسئولیت نظارت بر حسن اجرای تصمیمات این شورا را بر عهده خواهد داشت .
در قسمت قبل به بررسی اینکه شورای عالی اداری کشور چیست پرداختیم ؛ با این حال ذکر این نکته ضروری است که در قانون مدیریت خدمات کشوری ، علاوه بر پیش بینی وظایف و اختیارات شورای عالی اداری ، ترکیب و اعضای آن نیز مورد پیش بینی قرار گرفته اند که این اعضا وظیفه سیاستگذاری های لازم در زمینه تحول در نظام اداری کشور را بر عهده دارند که در کنار شورای حقوق و دستمزد انجام وظیفه می کنند . به موجب ماده 114 قانون مدیریت خدمات کشوری ، ترکیب و اعضای شورای عالی اداری به شرح زیر است :
1 - رئیس جمهور ( به عنوان رئیس شورا ) که در غیاب او معاون اول وی ریاست شورا را بر عهده خواهد داشت ؛
2 - رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور ( عضو و دبیر شورا ) ؛
3 - وزراء آموزش و پرورش ، بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و کار و امور اجتماعی و سه نفر از وزراء بخش های دیگر به انتخاب هیأت وزیران ؛
4 - وزیر یا رئیس دستگاه مستقل ذی ربط حسب مورد ؛
5 - دو نفر از استانداران به انتخاب استانداران سراسر کشور ؛
6 - دو نفر صاحب نظر در رشته حقوق اداری و مدیریت به انتخاب رئیس جمهور ؛
7 - دو نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به انتخاب مجلس شورای اسلامی به عنوان ناظر .
بر اساس ماده 114 قانون مدیریت خدمات کشوری ، منظور از تشکیل شورای عالی اداری ، ایجاد تحول در نظام اداری کشور در ابعاد ، نقش و اندازه دولت ، ساختار تشکیلاتی و نظام های استخدامی ، مدیریت منابع انسانی ، روش های انجام کار و فن آوری اداری ، ارتقاء و حفظ کرامت مردم و نیل به نظام اداری و مدیریتی کارآ ، بهره ور ، ارزش افزا ، پاسخگو ، شفاف و عاری از فساد و تبعیض است که در راستای این اهداف ، وظایف و اختیارات شورای عالی اداری نیز در قانون به تفصیل مورد اشاره قرار گرفته است .
حال با توجه به اهداف ذکر شده و در راستای وظایف و اختیارات مذکور ، شورای عالی اداری تصمیماتی اتخاذ و مصوباتی را به تصویب می رساند که در حقوق اداری کشور واجد آثار مهمی خواهد بود . اما سوال این است که اعتبار مصوبات شورای عالی اداری در نظام حقوقی ایران به چه صورت است ؟ پاسخ به این سوال ، در قسمت انتهایی ماده 114 قانون مدیریت خدمات کشوری ذکر شده است که به موجب آن " مصوبات این شورا پس از تایید رئیس جمهور لازم الاجرا است " .
به همین دلیل ، در می یابیم که مصوبات و تصمیمات شورای عالی اداری برای رئیس جمهور الزام آور نیست و رئیس جمهور می تواند مصوبات شورای عالی اداری را پذیرفته و یا رد کند . هر چند که ظاهرا شورای عالی اداری به شکل مستقل توانایی تصمیم گیری داشته و مصوبات آن ، در واقع مصوبات شورای عالی اداری و نه رئیس جمهور محسوب می شود .
فی الواقع رئیس جمهور نیز در مقام ریاست شورای عالی اداری صلاحیت و اختیارات کامل برای راهبری امور اجرایی را داشته و ملزم به پذیرش نظرات و مصوبات شورا نخواهد بود ؛ گر چه به لحاظ عرف اداری و از بعد اخلاقی ، رئیس جمهور به نظر اکثریت اعضای شورای عالی اداری اهمیت داده و مصوبات آن را واجد ارزش می داند .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شورای عالی اداری و اعضای آن در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شورای عالی اداری و اعضای آن پاسخ دهند .
برای مشاوره شورای عالی اداری چیست و اعضای آن چه کسانی هستند
برای مشاوره شورای عالی اداری چیست و اعضای آن چه کسانی هستند
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©