انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا هر چهار سال یک بار در تمامی شهر ها و روستا ها برگزار می شود . شوراهای شهر و روستا قانون مخصوص به خود را دارند که ضوابط و شرایط انتخابات ، شرایط رای دهندگان و نامزدهای شورا ، وظایف شوراها و به طور کلی همه ی مسائل مربوط به آن ها را مشخص کرده است . قانونگذار در این قانون برای کاندیدا های انتخابات ، یک سری شروط اولیه در نظر گرفته که افراد با داشتن این شرط ها می توانند نامزد انتخابات شورا شوند .
برای مشاوره شرایط نامزدهای انتخابات شوراها
برای مشاوره شرایط نامزدهای انتخابات شوراها
یکی از انتخابات های پنجگانه در جمهوری اسلامی ، انتخابات شوراهای شهر و روستا است که هر 4 سال یک بار برگزار می شود . شورا های اسلامی شهر و روستا ، نشان دهنده ی اراده ی مردم در اداره کشورشان است به طوری که قانونگذار هم اهمیت آن ها را در قوانین بیان کرده است .
اما نکته مهم در هر انتخاباتی این است که آیا همه ی افراد می توانند نامزد انتخابات شوند ؟ آیا شرایط خاصی برای انتخاب شوندگان در نظر گرفته می شود ؟ طبیعی است که هر انتخاباتی یک سری شروط مثل شرط سن ، تحصیلات ، تابعیت و ... داشته باشد .
به همین جهت ما در این مقاله پس از نگاهی گذرا به شوراهای اسلامی شهر و روستا شرایط نامزدهای این شوراها را بررسی خواهیم کرد .
شوراها یکی از جنبه های مهم مشارکت مردم در تعیین سرنوشتشان است . قانونگذار ما این موضوع را در قانون اساسی مورد تاکید قرار داده است که خود نشان دهنده ی اهمیت این موضوع در ساختار سیاسی و حقوقی ایران است .
شوراها در سطوح مختلف تقسیمات کشوری ، در اداره ی کشور و اجرای خواست مردم به صورت مستقیم ، فعالیت می کنند . همه ی مردم ، یعنی به عبارت دقیق تر ، آن هایی که شرایط رای دادن دارند ، هر چهار سال یک بار به پای صندوق رای رفته و نمایندگان مورد اعتماد خود را برای شورای روستا یا شهر انتخاب می کنند . برای مطالعه درباره شرایط انتخاب کنندگان به مقاله شرایط رای دهندگان انتخابات مراجعه کنید .
شوراهای شهر و روستا وظایف مختلفی دارند که از مهم ترین آن ها می توان به انتخاب شهردار و دهیار اشاره کرد . این شوراها در گسترش و پیشرفت در زمینه های عمرانی ، بهداشتی ، اقتصادی ، اجتماعی فرهنگی و غیره تاثیر بسیار مهمی دارند و در این زمینه برنامه هایی را ارائه می دهند .
از طرفی با توجه به اهمیتی که این شوراها در نظر قانونگذار دارند ، قانون اساسی به آن ها اجازه داده است که طرح هایی را در حوزه وظایف خود به مجلس ارائه کنند که یا به طور مستقیم و یا از طریق دولت به مجلس منتقل می شود .
همچنین قانون اساسی برای تضمین اجرای این اختیار شورای شهر و شورای روستا ، مجلس را ملزم نموده تا این طرح ها را بررسی کنند . به علاوه مقامات دولتی به حکم قانون موظف به رعایت تصمیماتی هستند که شورا در حوزه وظایف خود می گیرد .
اما سوال مهم این است که چه کسانی می توانند به عضویت شورا درآیند ؟
مثل هر انتخابات دیگری ، نامزدهای انتخابات شوراها باید واجد شرایطی باشند که قانون شوراهای اسلامی ، شرایط انتخاب شوندگان یا همان کاندیداها را این طور بیان کرده است :
" ماده 26 -انتخاب شوندگان هنگام ثبت نام باید دارای شرایط زیر باشند :
الف - تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران
ب - حداقل سن 25 سال تمام
ج - اعتقاد و التزام عملی به اسلام و ولایت مطلقه فقیه
د - ابراز وفاداری به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
ه - دارابودن سواد خواندن و نوشتن براي شورای روسـتا و داشتن حداقل مدرك دیپلم یا معادل آن بـرای شـورای شـهرهای دارای تـا یـک میلیـون نفـر جمعیت و مدرك فوق دیپلم یا معادل آن برای شورای شهرهای دارای بیش از یک میلیون نفر جمعیت
همانطور که در این ماده بیان شد ، تابعیت یکی از اصول و شرایط مهم برای نامزدهای انتخابات است . قانونگذاران در بسیاری از کشور ها ، تابعیت را شرط اصلی به دست گرفتن مشاغل مهم می دانند . همانطور که در قانون اساسی و در قانون انتخابات ریاست جمهوری ، شرط تابعیت برای رئیس جمهور هم بیان شده است .
بند ب یعنی حداقل سن برای کاندیداتوری شوراها ، شرطی است که بعضا برای انتخاب شوندگان در نظر گرفته می شود . این موضوع می تواند به دلیل اهمیت و حساسیت تصمیمات شورا باشد .
بند ج و د از موارد مبهم این شرایط هستند که به روش های مختلف توسط هیئت نظارت سنجیده خواهد شد . در همین رابطه تبصره یک همین ماده بیان می کند که :
" تبصره 1 -اقلیتهاي دینی شناخته شده در قانون اساسی بـه جـای اسـلام بایـد بـه اصول دین خود اعتقاد و التزام عملی داشته باشند . "
اقلیت های دینی شناخته شده در قانون اساسی عبارت اند از : مسیحی ، کلیمی ، زرتشتی که در اصل سیزدهم بیان شده و برای آن ها آزادی در انجام مراسم دینی و احوال شخصیه ، در حدود قانون ، شناسایی شده است .
اما بند آخر ، قانونگذار با توجه به شرایط شهر ها و روستا ها و همچنین تفاوت وضعیت شهر های پر جمعیت و کم جمعیت ، سطح سواد را مشخص کرده است .
علاوه بر شرایط ذکر شده ، تبصره دو این ماده شرط سکونت را برای اعضای شورای شهر و روستا در نظر گرفته است . این موضوع به این دلیل است که اعضای شورا باید از اوضاع حوزه انتخابیه خود و مشکلات و نیاز های آن با خبر باشند که این موضوع به جز از طریق سکونت در آن محل ، مشخص نمی شود . تبصره دو بیان می کند که :
" تبصره 2 -اعضاي شوراها باید در محدوده حوزه انتخابیـه خـود سـکونت اختیـار نمایند . تغییر محل سکونت هر یک از اعضای شورا از محدوده حوزه انتخابیه بـه خـارج از آن موجب سلب عضویت خواهد شد . "
این قانون همچنین اعضای هیئت های اجرایی و نظارت انتخابات شورا ها را از داوطلب شدن در همان حوزه منع کرده است . این یک شرط منطقی است که فردی که کاندیدا می شود نمی تواند بر آراء خود نظارت کند که در ماده 27 این طور بیان شده است :
" ماده 27 -اعضاي هیات های اجرایی و نظارت انتخابات شوراها از داوطلـب شـدن در حوزه های انتخابیه تحت مسئولیت خود محرومند . "
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط نامزدهای انتخابات شوراها در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط نامزدهای انتخابات شوراها پاسخ دهند .
برای مشاوره شرایط نامزدهای انتخابات شوراها
برای مشاوره شرایط نامزدهای انتخابات شوراها
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©