زمان و نحوه استفاده از مرخصی توسط کارگران و کارمندان مشمول قانون کار بستگی به توافق میان کارگر و کارفرما دارد .
برای مشاوره زمان و نحوه استفاده از مرخصی توسط کارگران
برای مشاوره زمان و نحوه استفاده از مرخصی توسط کارگران
حمایت از کارگران در تمامی ابعاد کار ، سبب شده است تا احکام و قواعد مهمی در خصوص استفاده از تعطیلات هفتگی و رسمی توسط آنان و پیش بینی انواع و اقسام مرخصی برای کارگران مورد پیش بینی قرار بگیرد که نظام حقوقی ایران نیز از این امر مستثنی نبوده و به پیش بینی انواع مرخصی های کارگران در قانون کار پرداخته شده است .
با این حال ، به دلیل اینکه استفاده از مرخصی توسط کارگران می تواند سبب وقفه کار شود و از این بابت خساراتی به کارفرما وارد آید ، در قانون کار ، شرایط و نحوه استفاده از مرخصی مورد توجه قرار گرفته است . به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی این سوالات بپردازیم که شرایط استفاده از مرخصی توسط کارگران چیست و نحوه و زمان استفاده از انواع مرخصی ها توسط کارگران به چه صورت خواهد بود .
بر اساس قانون کار ، موادی از این قانون به موضوعات مربوط به انواع مرخصی های کارگران اختصاص یافته است که بر اساس مواد مذکور ، کارگران در موارد مختلفی حق دارند تا اوقاتی را که به آنها اختصاص یافته است ، برای تقویت قوای جسمی و روحی خود به کار گیرند و همچنان از مزد و مزایای قانونی بهره مند باشند .
از جمله مهم ترین شرایطی که می تواند سبب استفاده از مرخصی توسط کارگران گردد می توان به موارد زیر اشاره کرد :
1 - استفاده از مرخصی بارداری و زایمان برای کارگران زن که در ایام بارداری و وضع حمل قرار دارند ؛
2 - استفاده از مرخصی استعلاجی که در ایام بیماری کارگران مورد پذیرش و حمایت قرار گرفته است ؛
3 - استفاده از مرخصی تحصیلی در شرایطی که کارگر قصد ادامه تحصیل و ارتقاء دانش و مهارت خود را دارد ؛
4 - استفاده از مرخصی استحقاقی یا سالانه نیز برای همه کارگران مقرر شده که در طول سال یک ماه از این مرخصی استفاده کنند ؛
5 - استفاده از مرخصی حج واجب برای کارگرانی که قصد عزیمت به سفر حج واجب را دارند نیز مورد تاکید و توجه قانونگذار قرار گرفته است ؛
6 - استفاده از مرخصی بدون حقوق توسط کارگران نیز امکان پذیر خواهد بود که در مقاله جداگانه به توضیح آن پرداخته شده است .
با این حال ، استفاده از تمامی مرخصی های مذکور ، علاوه بر وجود شرایط اختصاصی که مربوط به هر یک از آنهاست ، در یک نکته با هم مشترک هستند و آن ، نحوه و زمان استفاده از مرخصی توسط کارگران با توافق کارفرما می باشد که در قسمت بعد به آن اشاره خواهد شد .
در رابطه با نحوه استفاده از مرخصی توسط کارگران ، ماده 69 قانون کار یک حکم کلی مقرر داشته که مربوط به توافقی بودن استفاده از مرخصی می باشد . بر اساس ماده مذکور ، " تاریخ استفاده از مرخصی با توافق کارگر و کارفرما تعیین می شود . در صورت اختلاف بین کارگر و کارفرما نظر اداره کار و اداره اجتماعی محل لازم الاجرا است " .
بر اساس این ماده ، استفاده از مرخصی توسط کارگران در تاریخ مد نظر ، بستگی به توافق میان کارگر و کارفرما خواهد داشت . چرا که گاهی استفاده از مرخصی توسط کارگران ، منافع کارگاه را با مخاطره مواجه کرده و عملا امکان استفاده از مرخصی در تاریخ مورد نظر کارگر وجود نخواهد داشت . به همین دلیل است که در صورت وجود اختلاف میان کارگر و کارفرما در مورد استفاده از مرخصی ، اداره کار محل به موضوع رسیدگی کرده و نظر قطعی خواهد داد .
علاوه بر این ، به موجب تبصره همین ماده برای جلوگیری از تداخل استفاده از مرخصی کارگران با منافع کارگاه چنین مقرر شده است : " در مورد کارهای پیوسته ( زنجیره ای ) و تمامی کارهایی که همواره حضور حداقل معینی از کارگران در روزهای کار را اقتضا می نماید ، کارفرما مکلف است جدول زمانی استفاده از مرخصی کارگران را ظرف سه ماه آخر هر سال برای سال بعد تنظیم و پس از تایید شورای اسلامی کار یا انجمن صنفی یا نماینده کارگران ، اعلام نماید " .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد زمان و نحوه استفاده از مرخصی توسط کارگران در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون زمان و نحوه استفاده از مرخصی توسط کارگران پاسخ دهند .
برای مشاوره زمان و نحوه استفاده از مرخصی توسط کارگران
برای مشاوره زمان و نحوه استفاده از مرخصی توسط کارگران
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©