در قانون کار مرخصی بارداری بانوان به مدت 3 ماه یا 90 روز تعیین شده است که البته این مدت زمان ، با تصویب قوانین بعدی به شش ماه و نه ماه افزایش یافته است .
برای مشاوره مرخصی بارداری قانون کار
برای مشاوره مرخصی بارداری قانون کار
ایام بارداری و وضع حمل خانم ها و روزهای پس از آن ، سبب می شود تا کارگران خانم از انجام کار معذور شوند و همین امر سبب شده است که حقوق کار با پیش بینی جنبه های حمایتی از کارگران زن ، مرخصی ویژه و خاصی را برای این قشر از جامعه مقرر دارد که تحت عنوان مرخصی ایام بارداری یا وضع حمل مورد شناسایی قرار گرفته است و به مرور ، مرخصی مذکور با موازین حمایت از کارگران تطابق یافته و مدت زمان آن نیز افزایش چشمگیری داشته است .
به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که مدت مرخصی بارداری زنان کارگر بر اساس قانون چقدر است و چه حمایت هایی از حقوق و دستمزد در طول مدت استفاده از مرخصی بارداری مقرر شده است .
ایام بارداری خانم ها از جمله مصادیق و موارد تعلیق قرارداد کار به شمار می رود ؛ به این معنا که به دلیل اینکه در طول مدت بارداری ( به ویژه روزهای نزدیک به وضح حمل ) اصولا خانم ها قادر به انجام کار نمی باشند ، ایفای تعهدات مربوط به قرارداد کار میان کارگر و کارفرما معلق می شود تا پس از رفع حالت تعلیق ، مجددا به کار ادامه یابند .
البته مرخصی بارداری خانم ها در قانون کار در ضمن موارد تعلیق مورد بحث قرار نگرفته است ؛ با این حال در برخی از مواد قانون کار ، حمایت های شخصی و شغلی از خانم های باردار مورد پیش بینی قرار گرفته است که ذیلا مورد اشاره قرار خواهند گرفت .
با تصویب قانون کار جمهوری اسلامی ایران در سال 1369 ، ماده 76 قانون کار به پیش بینی مرخصی بارداری برای خانم ها پرداخت که بر اساس این ماده ، " مرخصی بارداری کارگران زن ، جمعا 90 روز است . حتی الامکان 45 روز این مرخصی باید پس از وضع حمل مورد استفاده قرار گیرد . برای زایمان توأمان ، 14 روز به مدت مرخصی اضافه می شود " .
همانگونه که در این ماده مقرر شده است ، جمع مرخصی بارداری خانم ها 90 روز است که 45 روز آن به عنوان مرخصی بارداری و 45 روز آن به عنوان مرخصی زایمان مورد استفاده قرار خواهد گرفت . با این حال ، در طی سال های اخیر و با توجه به سیاست های دولت در راستای حمایت از فرزند آوری و افزایش نرخ رشد جمعیت ، قوانین دیگری نیز در این خصوص به تصویب رسیدند که به موجب آنها ، مدت زمان مرخصی بارداری برای خانم های کارگر مشمول قانون کار افزایش یافت .
به عنوان نمونه ، ماده 3 قانون ترویج تغذیه با شیر مادر و حمایت از مادران در دوران شیردهی ، مدت مرخصی به شش ماه افزایش یافته و به موجب تبصره 2 ماده واحده قانون اصلاح قوانین تنظیم جمعیت خانواده ، با شرط اجازه دولت ، مدت مرخصی بارداری به 9 ماه افزایش یافته است که جزییات بیشتر در این باره ضمن مقاله مرخصی زایمان تامین اجتماعی بحث شده است .
مطابق اعلام وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، مورخ 22 اردیبهشت 1400، هیات دولت با افزایش مرخصی بارداری قانون کار از 6 ماه به 9 ماه موافقت نموده و درنتیجه، بانوان تحت پوشش قانون کار، از این پس، بدون نیاز به طرح شکایت در دیوان عدالت اداری، از حق مرخصی بارداری 9 ماهه همراه با دو سوم حقوق خود بهره مند خواهند بود.
علاوه بر اینکه در قانون کار برای خانم ها مدت زمانی تحت عنوان مرخصی بارداری پیش بینی شده است ، لزوم پرداخت حقوق و مزایای کارگران زن در ایام مرخصی بارداری و تضمین بازگشت به کار پس از پایان مرخصی بارداری ، موضوعات مهمی است که نیازمند قانونگذاری ویژه می باشند . به موجب تبصره 2 ماده 76 قانون کار ، " حقوق ایام مرخصی بارداری طبق مقررات تامین اجتماعی پرداخت خواهد شد " و در همین راستا ، ماده 67 قانون تامین اجتماعی چنین مقرر داشته است :
کمک بارداری ، دو سوم آخرین مزد و یا حقوق بیمه شده می باشد که حداکثر برای مدت 12 هفته جمعات قبل و بعد از وضع حمل ، بدون کسر سه روز اول پرداخت خواهد شد . البته همانگونه که اشاره شد ، کمک هزینه بارداری یا حقوق کارگران زن در ایام مرخصی بارداری ، طبق قوانین بعدی به شش ماه و نه ماه افزایش یافته است .
لازم به ذکر است که به دلیل آنکه مرخصی بارداری از جمله موارد تعلیق قرارداد کار و نه خاتمه قرارداد کار محسوب می شوند ، کارگران زن پس از اتمام مدت زمان مرخصی بارداری می توانند مجددا به کار خود بازگردند و کارفرما نمی تواند از جهت بازگشت به کار پس از مرخصی بارداری توسط زنان ، ممانعت به عمل آورد .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مدت مرخصی بارداری در قانون کار در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مدت مرخصی بارداری در قانون کار پاسخ دهند .
آخرین اخبار مرتبط با مرخصی زایمان
بنابر اعلام خبر گزاری های رسمی غرامت دستمزد ایام بارداری که با تاخیر پس از پایان مرخصی زایمان پرداخت می شد، به موجب بخشنامه جدید سازمان بیمه تامین اجتماعی، در کوتاه ترین زمان و ماهانه پرداخت می شود.
برای مشاوره مرخصی بارداری قانون کار
برای مشاوره مرخصی بارداری قانون کار
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©