دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / تعدیل اقتصادی حقوق کارگران

تعدیل اقتصادی حقوق کارگران

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

تعدیل حقوق و دستمزد مشمولان قانون کار یعنی کارگران به تناسب تورم موجود در کشور امری ضروری است که بر اساس قانون کار ، این امر به عهده شورای عالی کار قرار گرفته است تا با تعیین حداقل حقوق کارگران در هر سال ، به تنظیم و تعدیل نرخ حقوق کارگران بپردازد .

 

طبق قواعد حقوق کار ، رابطه کاری میان کارگر و کارفرما با پرداختن مزد به کارگر توسط کارفرما شکل می گیرد که در مقابل انجام کار از سوی کارگر در کارگاه تحقق می یابد . با این حال ، از آن جهت که تامین دستمزد کارگران آثار فراوان اجتماعی به دنبال داشته و عدم تضمین حداقل حقوق و دستمزد کارگران آنها را با چالش های گوناگون اقتصادی و اجتماعی مواجه می سازد ، نیاز است که دولت با سیاستگذاری های اقتصادی لازم در زمینه تنظیم حقوق کارگران ، به دخالت در این حوزه بپردازد .

به همین مناسبت ، در این مقاله قصد داریم به بررسی سیاست تعدیل اقتصادی دستمزد کارگران پرداخته و روش های مختلف آن اعم از تنظیم حداقل حقوق کارگران و طبقه بندی مشاغل را بیان نماییم .

سیاست تعدیل حقوق کارگران

به لحاظ اقتصادی ، مزد قیمت کاری است که کارفرما در قبال انجام کار از سوی کارگر ، خود را متعهد به پرداخت آن می داند . اما از لحاظ اجتماعی ، مزد عبارت است از درآمدی که کارگر به وسیله آن زندگی خود را تامین می کند ؛ به این مفهوم که کارگر به دنبال وجه یا مالی است که بتواند زندگی خود را به وسیله آن به نحو رضایت بخشی تامین نماید . به همین دلیل ، حقوق کار اقتضا دارد که دولت در این موضوع مداخله کرده و حقوق کارگران را به نحو احسن تضمین کند .

دخالت های دولت در حمایت و تنظیم دست مزد کارگران به صورت های مختلفی امکان پذیر است که از جمله آنها می توان به موارد ذیل اشاره کرد :

الف ) پیش بینی نظارت بر اجرای مقررات حمایتی پرداخت مزد بر عهده کارفرما و کارگاه برای مواقعی که کارگر بنا به دلایل قانونی کار نمی کند و مزد یا حقوق می گیرد ؛ همچون زمان مرخصی و تعطیلات کارگران .

ب ) پیش بینی و اجرای مقررات تامین اجتماعی برای مواقعی که کارگر دسترسی به کار ندارد و یا قادر به کار نیست ؛ همچون بیماری ، بیکاری ، از کار افتادگی کارگر و یا بازنشستگی کارگران .

ج ) پیش بینی و اجرای مقررات حمایتی که در آن ، مزد و حقوق کارگران همراه با نوسانات اقتصادی و افزایش هزینه های زندگی افزایش یابد . در موارد اول و دوم ، دولت با وضع مقررات خاص به حمایت از کارگر می پردازد ؛ اما در خصوص سومین مورد ، دولت ناگزیر از اتخاذ سیاست هایی مدوام به منظور رسیدن به مزد مطلوب برای کارگران است که چنین سیاستی تحت عنوان " سیاست تعدیل اقتصادی " شناخته شده است که در راستای حمایت از دستمزد و حقوق کارگران با توجه به افزایش هزینه های زندگی صورت می گیرد .

روش های سیاست تعدیل اقتصادی حقوق

در قسمت قبل به توضیح مفهوم سیاست تعدیل اقتصادی حقوق کارگران پرداخته شد که عبارت است از راهکارها و روش هایی که با استفاده از آنها ، دولت با ایفای نقشی حمایتی ، دستمزد و حقوق کارگران را با نوسانات اقتصادی موجود در جامعه ، مورد تعدیل و تنظیم قرار می دهد .

حال سوال مهمی که در این ارتباط مطرح می شود آن است که روش های سیاست تعدیل اقتصادی مزد کارگران چیست و به عبارت دیگر ، دولت با استفاده از چه روش هایی به تعدیل اقتصادی دستمزد و حقوق کارگران می پردازد ؟ در پاسخ به این سوال ، می توان گفت در سیاست تعدیل اقتصادی ، دو نوع رویکرد و نظام متفاوت وجود دارد که عبارتند از :

 

تعیین حداقل مزد کارگران : در این روش ، حداقل مزد کارگران باید با توجه به سطح زندگی و مخارج معمول برای هر خانواده با تعداد متوسط مورد تعیین قرار گیرد و این حداقل ها ، در خصوص همه کارگران در جامعه مورد رعایت قرار گیرد . تعیین حداقل مزد یا حقوق در کشور ما توسط شورای عالی کار انجام می شود که این شورا ، همه ساله با توجه به نرخ تورم موجود در کشور و عوامل اجتماعی دخیل در موضوع ، حداقل حقوق کارگران را تعیین می نماید و تبعیت از آن برای تمامی کارفرمایان ، الزامی است . 

 

طبقه بندی مشاغل : یکی دیگر از روش های سیاستگذاری تعدیل اقتصادی یا حمایت از مزد ، عبارت است از طبقه بندی مشاغل موجود ؛ که بر اساس آن ، مزد یا حقوق کارگران با توجه به طبقات شغلی آنان تعیین می شود . در این رابطه ، سیاست دولت ، علاوه بر تامین حداقل حقوق برای کارگران ، مبتنی بر ارج نهادن به کار کارگران به تناسب مدارج و پیشرفت هایی است که به دست آورده اند . 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص تعدیل اقتصادی حقوق کارگران در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون  تعدیل اقتصادی حقوق کارگران پاسخ دهند .