مطالبه مهریه عقد موقت یا صیغه، بسته به اینکه عقد موقت، ثبت شده یا ثبت نشده باشد، متفاوت است. مطالبه مهریه عقد موقت ثبت شده، رجوع به دفتر محل وقوع عقد نکاح و پر کردن فرم وصول مهریه از طریق اجراییات ثبت می باشد. مطالبه مهریه عقد موقت ثبت نشده، با ارائه دادخواست صداق ازدواج صیغه، از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی است و در آن، زن باید مدارک اثبات کننده عقد موقت را به دادگاه، ارائه دهد.
برای مشاوره مطالبه مهریه عقد موقت
برای مشاوره مطالبه مهریه عقد موقت
عقد موقت یا صیغه، از انواع نکاح در اسلام بوده که قواعد صحت آن نیز در قانون مدنی، آمده است. بر اساس قانون مدنی که بر گرفته از قواعد فقهی است، یکی از ارکان مهم عقد موقت، تعیین مهریه است. به این معنا که تعیین مهریه و میزان آن، شرط صحت و درستی عقد موقت بوده و عدم تعیین آن، موجب باطل شدن عقد می گردد.
همانند نکاح دائم، در صیغه یا عقد موقت نیز زن، به محض وقوع عقد نکاح، مالک مهریه می شود و می تواند مهریه اش را مطالبه کند و از این لحاظ، تفاوتی میان مهریه عقد موقت و مهریه عقد دائم وجود ندارد. اما از آنجایی که الزامی به ثبت عقد موقت، وجود ندارد و در صورت عدم ثبت نیز، عقد صحیح می باشد، نحوه مطالبه مهریه عقد موقت، بسته به ثبت شدن یا نشدن آن، متفاوت خواهد بود.
از این رو، در این مقاله، قصد داریم به بررسی نحوه مطالبه مهریه عقد موقت بپردازیم؛ سپس، روش مطالبه مهریه عقد موقت ثبت شده و عقد موقت ثبت نشده و نمونه دادخواست مطالبه مهریه عقد موقت را توضیح دهیم. چنانچه، پیرامون این موضوع و دادخواست صداق ازدواج صیغه، سوالاتی دارید، با ما همراه باشید.
تعیین مهریه عقد موقت، از جمله شرایط صحت آن می باشد و بدون تعیین مهریه معلوم، صیغه یا همان عقد موقت، باطل خواهد بود. ماده 1082 قانون مدنی، مقرر می دارد: "به مجرد عقد، زن مالک مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید." به موجب این ماده، در مالکیت مهریه به محض وقوع عقد نکاح و حق تصرف در آن، هیچ تفاوتی میان نکاح دائم یا موقت نمی باشد و واژه عقد، در معنای عام آن، به کار برده شده است.
از آنجا که جز موارد مندرج در قانون، نظیر بارداری زوجه یا وجود شرط ضمن عقد، الزامی به ثبت صیغه یا عقد موقت نمی باشد، در نحوه مطالبه مهریه عقد موقت، دو فرض امکان پذیر است. فرض اول، زمانی است که صیغه یا عقد موقت، در دفتر ازدواج به ثبت رسیده باشد و فرض دوم، در صورت عدم ثبت صیغه یا عقد موقت است. بنابراین، در پاسخ به این پرسش که نحوه مطالبه مهریه در عقد موقت به چه صورت است؟ باید گفت: بسته به ثبت شدن یا نشدن عقد موقت یا صیغه، نحوه مطالبه مهریه عقد موقت، متفاوت خواهد بود.
در قسمت قبل، گفتیم که بسته به ثبت شدن یا نشدن صیغه یا عقد موقت، نحوه مطالبه مهریه عقد موقت، متفاوت خواهد بود. گاهی زوجین، بنا بر توافق، اقدام به ثبت صیغه یا عقد موقت خود می نمایند و گاهی به علت وجود موارد مندرج در قانون. موارد الزام به ثبت ازدواج موقت یا صیغه، شامل بارداری زوجه در عقد موقت یا درج شرط ضمن عقد، مبنی بر ثبت صیغه می باشد. در این قسمت، قصد داریم، در خصوص مطالبه مهریه عقد موقت ثبت شده توضیح دهیم که مطابق مراحل زیر می باشد:
گام اول، در مطالبه مهریه عقد موقت یا صیغه، مراجعه به دفترخانه ای است که عقد نکاح در آن جا ثبت شده است. در این مرحله، زن با پر کردن فرم وصول مهریه از طریق اجراییات ثبت، قادر خواهد بود، پس از استعلامات اجراییات ثبت، اقدام به توقیف اموال با سند رسمی مرد نموده و مهریه خود را از محل فروش آن ها در مزایده، وصول کند.
چنانچه مرد، در استعلام اجراییات ثبت، مالی نداشته باشد یا دارایی او کفایت مهریه زن را نکند، زوجه باید با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، اقدام به ثبت دادخواست صداق ازدواج صیغه نماید.
در قسمت قبل، در خصوص نحوه مطالبه مهریه عقد موقت ثبت شده، توضیح دادیم. در این قسمت، قصد داریم، نحوه مطالبه مهریه عقد موقت ثبت نشده را بررسی کنیم و بگوییم که مرجع صالح رسیدگی به دادخواست صداق ازدواج صیغه ثبت نشده، کجا است. نحوه مطالبه مهریه عقد موقت ثبت نشده، به شرح زیر می باشد:
مطالبه مهریه عقد موقت ثبت نشده، با مراجعه زن یا نماینده قانونی او، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و ثبت دادخواست صداق ازدواج صیغه، انجام می شود. شایان ذکر است، از آن جا که عقد موقت یا صیغه، ثبت نشده، زن باید ابتدا، با استفاده از ادله اثبات دعوا همچون شهادت شهود یا اقرار خود مرد، ادعای خود را مبنی بر وقوع عقد موقت، ثابت کند.
پس از ثبت دادخواست صداق ازدواج صیغه، اگر مبلغ مهریه تا بیست میلیون تومان باشد، دادخواست صداق ازدواج صیغه، به شورای حل اختلاف ارجاع خواهد شد و در صورتی که مبلغ مهریه، بیش از بیست میلیون تومان باشد، دادخواست، به دادگاه خانواده ارجاع می شود.
مطالبه مهریه در عقد موقت تفاوتی با مطالبه مهریه در عقد دائم ندارد. اشخاص می توانند بر حسب این که مهریه از نوع باشد نسبت به دریافت آن اقدام نمایند. انواع مهریه عبارتند از عند المطالبه و عند الاستطاعه. اولین گام جهت دریافت مهریه ثبت نام در سامانه ثنا، و گام دوم ثبت درخواست مطالبه مهریه از طریق دادگاه و یا از طریق اداره ثبت می باشد. در ادامه نمونه دادخواست مطالبه مهریه عقد موقت برای متقاضیان ارائه شده است.
ثبت درخواست اولیه از طریق تنظیم دادخواست مطالبه مهریه انجام می گیرد. برای این امر خواهان با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی اقدام به تنظیم دادخواست و ارسال آن می نماید. نکته قابل توجه این است که مطالبه مهریه یک دعوای مالی بوده و مشمول پرداخت هزینه دادرسی مهریه به میزان 3.5 درصد ارزش کل خواسته می شود.
علاوه بر تنظیم و ارسال دادخواست مطالبه مهریه، افراد می توانند برای مطالبه مهریه خود از طریق اداره ثبت نیز اقدام نمایند. اقدام از طریق اداره ثبت به خصوص هنگامی که خواهان متقاضی توقیف اسناد مالکیت زوج جهت دریافت مهریه خود می باشد کاربرد دارد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مطالبه مهریه عقد موقت در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مطالبه مهریه عقد موقت پاسخ دهند.
برای مشاوره مطالبه مهریه عقد موقت
برای مشاوره مطالبه مهریه عقد موقت
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©