دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / سندیکای کارگری چیست

سندیکای کارگری چیست ؟

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

کارگر و کارفرما همیشه موضوعات مورد توجه قانونگذار بوده اند . روابط میان این دو گروه و نابرابری همیشگی آن ها باعث شده تا قانون چتر حمایتی خود را بر سر کارگران باز نگه دارد . یکی از موارد حمایتی در این زمینه ، تاکید قانونگذار بر تشکیل اتحادیه های کارگری یا همان سندیکا ها بوده است . این اتحادیه ها انواع مختلفی دارند که هر کدام اهداف خاصی را می توانند دنبال کنند .

 

سندیکا های کارگری به عنوان یکی از عناصر اصلی کشور های دموکراتیک از اهمیت روز افروزنی برخوردار هستند . این اتحادیه ها از طرفی به عنوان مدافع حقوق اقتصادی و اجتماعی کارگران بوده بلکه در سیاست گذاری ها و تصویب قوانین عادلانه نیز نقشی اساسی دارند .

اتحادیه های کارگری به عنوان نماینده ی کارگران ، به عنوان قشر بزرگی از جامعه که نیاز های مهم و اساسی آنها تعیین کننده بسیاری از شاخص های اجتماعی و اقتصادی است ، برای شنیده شندن صدای آنها تلاش میکنند . ما در این مقاله ابتدا به تعریف سندیکا ی کارگری پرداختیم و در بخش دوم انواع سندیکا ی کارگری را بر شمردیم . در بخش سوم اهداف سندیکا های کارگری را بیان کرده و در بخش آخر به اختصار سندیکا های کارگری در ایران را بررسی کردیم .

تعریف سندیکا ی کارگری

با توجه به تعریف سازمان بین المللی کار از سندیکا ی کارگری این سازمان عبارت است از : سازمانی که به صورت داوطلبانه و مستقل ، از کارگران یک حرفه یا صنعت ، بدون توجه به تفاوت های عقیدتی ، سیاسی ، مذهبی ، جنسیتی و قومی ، برای حمایت از منافع جمعی کارگران و ارتقای موقعیت اجتماعی ، اقتصادی ، رفاهی و موقعیت استخدامی و شرایط حقوق  و دستمزد آن ها تشکیل می شود .
ویژگی بارز اتحادیه های کارگری داوطلبانه بودن عضویت در آن ها و مستقل بوده این اتحادیه ها است . داوطلبانه بودن در  بعد ایجابی یا مثبت آن به این معنا است که هر فرد مختار و آزاد است در هر سندیکایی که به اهداف او نزدیک تر است عضو شود . آزادی به معنای سلبی یا منفی یعنی هر فرد آزاد است عضو هیچ سندیکایی نباشد یا بتواند از هرکدام که خواست خارج شود .
این موضوع در جایی اهمیت خود را نشان می دهد که برخی از کارفرما ها ممکن است کارگر را به خاطر عضویت در یک اتحادیه یا سندیکا توبیخ و جریمه کنند و یا به طور کلی تحت فشار قرار دهند .
استقلال اتحادیه کارگری به این معنا است که این اتحادیه ها آزادانه تشکیل شوند . یعنی دولت نباید بتواند در تشکیل آن دخالت کرده و نباید این اختیار را داشته باشد تا با یک دستور اداری آن را منحل کند . جنبه بارز آن لازم نبودن مجوز برای تشکیل سندیکا است . اصل استقلال سندیکا تنها یک محدودیت دارد و آن این است که مثل هر گروه دیگری و مثل تمامی افراد جامعه نمی تواند عملی خلاف قانون انجام دهد .

انواع سندیکا ی کارگری

 

اهداف سندیکا های کارگری

سندیکا های کارگری در مذاکره با کارفرما و دولت ، همچنین در تصویب قوانین کار نقشی اساسی ایفا می کنند . نمایندگان این سازمان ها به عنوان صدای کارگران مانع تصویب قوانین تبعیض آمیز علیه کارگران شده و در جهت ارتقای وضعیت معیشت آن ها قدم بر میدارند .
به طور کلی اهداف سندیکا های کارگری عبارت اند از :

سندیکا های کارگری در ایران

در ایران تشکیلات کارگری به زمان انقلاب مشروطیت باز می گردد . قانون اساسی مشروطه با به رسمیت شناختن حق تشکل و اجتماع ، زمینه ی فعالیت اتحادیه های کارگری را به وجود آورد . که حاصل آن تشکیل اولین اتحادیه ی کارگری در چاپخانه کوچکی در تهران ، در سال 1285 بود . 
در دوران کنونی قانون اساسی در اصول 24 و 104 به این سازمان ها اشاره کرده است . همینطور فصل 6 قانون کار با موضوع تشکل های کارگری و کارفرمایی به موضوع اتحادیه های کارگری و کارفرمایی اختصاص داده شده است . همچنین قانون تشکیل شورا ها و آیین نامه های موجود مصادیقی هستند که به موضوع سندیکا های کارگری پرداخته اند .


 اصل 26 : " احزاب ، جمعيت ها ، انجمن های سياسی و صنفی و انجمن های اسلامی يا اقليت های دينی شناخته شده آزادند ، مشروط به اين كه اصول استقلال ، آزادي ، وحدت ملی ، موازين اسلامی و اساس جمهوری اسلامي را نقض نكنند . هيچ كس را نمی توان از شركت در آنها منع كرد يا به شركت در يكی از آنها مجبور ساخت . "


اصل 104 : " به منظور تأمين قسط اسلامی و همكاري در تهيه برنامه‌ها و ايجاد هماهنگی در پيشرفت امور در واحدهای توليدی ، صنعتی و كشاورزی ، شوراهايی مركب از نمايندگان كارگران و دهقانان و ديگر كاركنان و مديران ، و در واحدهاي آموزشی ، اداری ، خدماتی و مانند اينها شوراهايی مركب از نمايندگان اعضاي اين واحد‌ها تشكيل می شود " چگونگی تشكيل اين شورا‌ها و حدود وظايف و اختيارات آنها را قانون معين می كند . " توضیحات بیشتر این موضوع در مقاله وضعیت حقوقی سندیکا های کارگری در ایران مورد بررسی قرار گرفته است .

برای مطالعه بیشتر درباره سندیکا ی کارگری در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نکاح معاطاتی پاسخ دهند.